Vaša eco-friendly beauty rutina: Proizvodi dobri za vas i planetu

Najnoviji fokus u našem izazovu održivog života je stvaranje rutine u ličnoj nezi kod kuće koja podrazumeva da nema otpadaka.  Da bi se to postiglo, potrebno je preći na održive proizvode za ličnu higijenu i ulepšavanje. Konvencionalni proizvodi za održavanje higijene sadrže mnogo plastike i otpada, a o toksičnim sastojcima da ne govorimo.

Na BDW portalu smo već dali neke praktične savete kao i preporuke za proizvode koji bi vašu kuhinju učinili održivijom, a sada bismo nastavili u tom maniru i ovaj put okrenuli “zeleni” reflektor ka vašem kupatilu, odnosno proizvodima koje koristite za ličnu higijenu.

Za većinu nas se proizvodi za jednokratnu upotrebu i dalje prepliću sa našim svakodnevnim rutinama – uprkos našim najboljim pokušajima da kupujemo održivije. Ako ste već zamenili papirne ubruse biorazgradivim i pamučnim krpama, a umesto plastičnih kesa koristite platnene cegere, sledeći korak je pametan izbor osnovnih stvari za ličnu higijenu. Računamo da ćete možda želeti da preduzmete neke mere kako biste svoju rutinu lepote učinili održivom i ekološkom. Evo nekoliko jednostavnih proizvoda i predloga koji će vašu svakodnevnu rutinu učiniti održivijom.

Pametno birajmo proizvode za ličnu higijenu

Plastični brijači proizvode oko 100.000 kg plastičnog otpada godišnje, zbog tog podatka smo pažnju morali da skrenemo na postojanje Eco Shave brijača čija je drška napravljena od recikliranog drveta, razgradiva je i može se kompostirati. Sjajno, zar ne!?

Eco shave - prvi ekološki brijač na svetu

Znamo da se poslednjih godina pojavilo mnogo ekoloških četkica za zube i to nam je drago da vidimo. Pored toga što je bitno da četkica, kao i njeno pakovanje, bude od prirodnog, biorazgradivog materijala, dodatni razlog zašto ćemo među svima njima izdvojiti baš Humble četkicu je humani karakter i društveno odgovorno poslovanje Humble Smile fondacije. Oni od svake prodate četkice odvajaju deo profita za oralno zdravlje dece u nerazvijenim zemljama. Takođe, nude i četkice za decu, tako da cela porodica može da stane iza ekoloških vrednosti. Kad smo već kod oralne higijene, želimo da pomenemo i Humble prirodnu pastu za zube sa ukusom – cimeta. Da, da, ljubitelji cimeta, ovo je naših pet minuta.

Humble četkice za zube napravljene od bambusovog drveta
Humble prirodna pasata za zube

Uvek vođeni parolom – Za čistiju prirodu bez štetnog otpada – trudimo se da menjamo plastiku prirodnim materijalima gde god možemo, pa smo iz tog razloga na našu listu za ličnu higijenu uvrstili i štapiće za uši napravljene od bambusa. Za uzgoj ove biljke nisu potrebni pesticidi zbog prirodnog antibakterijskog dejstva koje ova biljka poseduje. Još jedan plus, što se nas tiče.

Nežni štapići za uši sa drškom od biorazgradivog bambusovog drveta

Trenuci za ulepšavanje bez griže savesti

Nakon što se pobrinemo da je sve oko nas čisto, sveže, mirišljavo i da je posao završen, onda na red dolazi i naših pet minuta odmora i dopune energije. Prateći uverenje da budućnost kozmetike mora ići ruku pod ruku sa održivošću, pronašli smo Iroha Natura maske za lice sa biorazgradivim tkivom, napravljenim od pamuka i eukaliptusa iz održivih šuma. Zašto nam je to bitno? Ne priznajemo “zeleno” ako priroda pati. Iroha Natura maske su maske čiste formule sa 95% sertifikovanih sastojaka prirodnog porekla. Bilo da probate masku sa vitaminom C, kolagenom ili aloe verom, svaka od njih ostavlja svežu, hidriranu i nahranjenu kožu lica.

Iroha Nature - čista formula sa 96% sertifikovanih sastojaka prirodnog porekla.

I još nešto…

Tokom čišćenja lica ili pranja zuba potroši se velika količina vode ukoliko ne zatvorimo slavinu kada nam voda nije potrebna. Ovo je jedna super jednostavna stvar, ali pravi veliku razliku u trošenju vode. Dakle, znamo šta nam je činiti sledeći put.

Svi smo upoznati sa trendom od 17 koraka svakodnevne beauty rutine, ali da li nam je ta količina proizvoda zaista potrebna? Osim što “opterećujemo” kožu nabacujući na nju proizvode, stvaramo i velike količine nepotrebnog otpada nakon potrošenih proizvoda, a o novcu koji je otišao da i ne govorimo. Zato je naš savet – keep it simple!

Ako koristite proizvode za negu kože sa staklenom ili plastičnom ambalažom, imajte na umu da se oni mogu reciklirati ili dobro očistiti i koristiti za odlaganje. Određeni brendovi nude i mogućnost kupovine samo dopune proizvoda, te je to još jedan način smanjenja gomilanja iskorišćenih plastičnih ambalaža.

Promene navika ne dolaza same, moramo sami napraviti taj prvi korak i uvrstiti ih u svoju životnu rutinu. Kada ih osvestimo i osetimo koliko su dobre, ne samo po nas nego i po okolinu, one ostaju.

Malim promenama činimo velike stvari koje nam priroda pamti i vraća. A život u skladu sa prirodom je nešto što nam je svima preko potrebno.

Koja je vaša nova zelena beauty navika?

 

Ilustracije: Mina Živić 

*ovaj tekst je kreiran u saradnji sa brendom Magic Beauty

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *