Želiš da postigneš idealnu crvenu nijansu kose? Na pravom si mestu!

Često ćete čuti da crvenu boju kose ne može da nosi svako, da je rezervisana za hrabre i odvažne žene, da je previše upadljiva, pa samim tim i rizična. Sve su to stereotipi koji se daju lako srušiti. Ukoliko preferirate crvenu nijansu kose, nema mnogo razloga da je i ne isprobate. Eventualno možete razmisliti o podtonu takvih nijansi jer topli odnosno hladni ton crvene bolje pristaje osobama sa toplim odnosno hladnim podtonom tena.  Sve drugo je samo stvar volje. 

Kroz dugogodišnje iskustvo farbanja u crveno stekla sam mnogo znanja o farbama za kosu, kao i o načinima za održavanja farbane kose, jer, moram priznati, ovakvo tretiranje kose zaista iziskuje njenu posvećenu negu. Ukoliko odlučite da zakoračite u ovu vatrenu avanturu, neophodno je da znate kojim putem ćete stići do željene nijanse, ali i kako da vaša kosa ostane zdrava, a ja sam tu da vam u tome pomognem.

Bordo nijansa

Ukoliko poželite da se prvi put ofarbate u crveno, velika je verovatnoća da ćete najpre dobiti bordo nijansu. Na taj način će vaša kosa poprimiti neophodni crveni pigment, koji kasnije može da se nadograđuje u više smerova.

Za tamnije crvenu boju su dobre gotovo sve drogerijske farbe za kosu. Dugo sam koristila Palette RI5 čiji je naziv intezivno crvena. Ovom bojom nećete dobiti svetlu, živu nijansu, već je to jedna toplija, bordo nijansa (ukoliko se nanosi na tamniju podlogu).

Vatreno crvena nijansa

Kada sam kao tinejdžerka tragala za izuzetno intezivnom crvenom bojom, koga god bih pitala za preporuku dobila bih odgovor da je najbolja grčka farba Farcom, iz linije Seri sa šifrom 1066. I zaista, uz pomoć nje dobićete željenu nijansu već nakon prvog korišćenja.

Nažalost, tajna tog uspeha je blanš koji farba u sebi sadrži, pa može da se dogodi da vam se koža glave prezasiti ove hemikalije. To se meni dogodilo, usled čega sam počela da imam alergijske reakcije na farbu. Još jedna mana ove boje jeste činjenica da je neophodno pomešati je sa 9% hidrogenom. Ipak, ukoliko poštujete “sveto trojstvo” u nezi farbane kose – šampon & regenerator & maska kosa će vam izgledati zdravo i sjajno, a neretko ćete dobiti i pitanja o boji koju koristite. Dakle, budite pažljivi sa fabrama poput ove i ne zaboravite da intenzivno negujete svoju kosu. 

Farba-za-crvenu-kosu-Seri

Hladna crvena nijansa

Prošavši obe prethodno navedene faze, shvatila sam da uz izuzetno bled ten, kakav imam i sama, najbolje pristaje hladna crvena nijansa. Kada sam bila primorana da ostavim Seri po strani, zbog alergijske reakcije koju mi je izazivala, i pronađem neku novu boju, dosta sam istraživala o adekvatnoj farbi kojom bih postigla to što želim.

Idealnu sam pronašla uz pomoć stručne konsultantkinje onlajn prodavnice Bellezza Cosmetics. Trenutno kosu bojim italijanskom farbom Fanola Red Booster i to je zaista jedna od najlepših crvenih farbi koju sam ikada probala. Možete je nabaviti onlajn, budući da je u pitanju profesionalna farba za frizerske salone. Najvažnije u vezi sa ovom bojom jeste da se ne ispire na žuto, već na svetlije crveno i roze, što nije slučaj sa ostalim bojama.

Fenola-Red-Booster-Farba-Za-Kosu

Osetljivost na bilo koju farbu za kosu proveravate tako što veče pre farbanja vrlo malo farbe nanesete na podlakticu. Ukoliko u roku od 24h ne bude nikakve reakcije na koži, bezbedno je upotrebljavati je.

Nega i održavanje farbane kose

Iako u ovom momentu postoji jedna struja koja, kao jedino i isključivo rešenje za negu kože i kose, navodi prirodnu kozmetiku, ja sam ipak otvorena i za primenu proizvoda dobijenih hemijskim putem. Ukoliko kosu bojite u crveno, posebno ako ispod boje imate kosu tretiranu blanšem, njoj je neophodna sva moguća nega.

Što se tiče potpuno prirodnih preparata, najučinkovitije je kokosovo ulje, koje možete da koristite kao masku pre pranja kose. Ulje se nanese na celu kosu i poželjno je da stoji što duže, možete i prespavati sa uljem na kosi.  Osim ovog i maslinovo ulje izdvojilo se kao izuzetno hranljivo i dobro za negu farbane kose. Njegova primena je nešto drugačija – najvažnije je dobro utrljati u koren dlake i kožu glave, a onda tek rasporediti po ostatku. Tretman biljnim uljem, osim što deluje regenrišuće na dlaku, daće vašoj crvenoj kosi sjaj i živost. 

Linija koja se meni pokazala kao najbolja u nezi farbane kose jeste L’oreal Elseve Color Vive. Šampon i regenerator zaista pomažu u održavanju inteziteta boje što duže, a maska iz ove linije je nešto najbolje što sam probala za farbanu kosu. Nakon nje je kosa meka, lako se raščešlja i bude jedra danima.

Takođe, nemojte svaki put farbati kompletnu dužinu. Naime, što se češće nanosi jak hidrogen, to se kosa više izbeljuje, te se crvena ispire na narandžasto i žućkasto, posebno u dodiru sa UV zracima i alkoholom. Njen savet je bio da se koren ofarba farbom i hidrogenom, a da se u ostatak mešavine doda trećina šoljice vode i malo šampona, ne bi li se napravio crveni preliv. Na taj način se čuva dužina kose od bespotrebnih dodatnih oštećenja, a boja je jednako intezivna i lepa.

Na kraju pranja kosu pokvasite hladnom vodom, kako bi se kutikula dlake zatvorila i samim tim se ispiranje boje zaustavilo, budući da se crvena zaista najbrže ispire.

Vaši predlozi

Budući da sam pronašla idealne proizvode koji odgovaraju mojoj kosi, a želeći da vam pružim mogućnost izbora, napravila sam anketu u kojoj su mi devojke i žene koje farbaju kosu (uglavnom im je kosa blajhana ili baš crvena) preporučile njihove omiljene proizvode za negu farbane kose.
 
Afroditin šampon sa čičkom ili sa koprivom i pantenolom pobrao je sve vaše pohvale. Takođe, mnogo preporuka dobila sam u vezi sa šamponima bez sulfata, a to su Garnier Fructis Hydra Bomb, Pantene Rose Miracles i Keune So Pure Exfoliating šampon. 
 
Što se tiče maski za kosu, osim L’orealovih (Absolut Repair, Hyaluron Plump, Extraordinary Oil i Extreme Repair), dosta preporuka stiglo je za Moremo Hair tretman Miracle 2X. Kada sam malo istražila, saznala sam da ova maska sadrži sedam vrsti proteina i hidrolizovani keratin, te da potpuno regeneriše duboko oštećenu kosu. Sasvim je sigurno da ću je i ja probati.
 
Osim spomenutih prirodnih ulja, devojke su me uputile i na Moremo Hair essence delightful ulje, koje je zapravo kompleks osam različitih ulja i intezivno hrani vlas.
 
Volela bih da sam imala vodič poput ovog u momentu kada sam odlučila da zakoračim u avanturu farbanja kose u crveno. Na internetu postoji sijaset podataka o raznim farbama, ali mnoge od ponuđenih se ili više ne proizvode ili ne uvoze u Srbiju, te vam ti saveti baš i neće biti od pomoći. O nezi farbane kose se malo govori, a ustaljena rutina je izuzetno važna, posebno kada su u pitanju zahtevnije boje poput crvene. Neretko se dešava da se željena nijansa dobije tek kada se prethodno uradi izbeljivanje blanšom, pa su svi navedeni koraci u nezi neizostavni. 
 
Pišite nam vaša iskustva sa bojenjem kose u crveno. Da li imate neki savet ili trik koji biste podelile sa nama?
 
Naslovna ilustracija: Giulia Rosa
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.