6 nostalgičnih predloga kako da ispunite dokolicu

Nova nedelja i novi tekst moje drage saradnice Dragane Milovanović je pred vama. Ovaj put Dragana sa nama deli svojih 6 nostalgičnih predloga kako da kvalitetno ispunimo svoje slobodno vreme. Naglasak stavljam na reč ”nostalgični” jer je po sredi priča o nekim divnim ali nažalost zaboravljenim aktivnostima. Neka vam ovaj tekst posluži kao podsetnik da iste što češće i što redovnije uvrštavate u svoju svakodnevnicu. Prijaće, garantujem! Uživajte. 

————————–

Koliko često u trenucima dokonosti samo upalite prvu društvenu mrežu i skrolujete, skrolujete, skrolujete… Povremeno neki link ili slika privuku vaš pogled, ali očigledno je da se zapravo dosađujete. I meni je dojadilo da na taj način trošim vredne, neradne trenutke, i zbog toga je ovaj tekst posvećen aktivnostima koje smo, usled previše kliktanja, slučajno smetnuli s uma. Činjenica je da zahtevaju više vremena i koncentracije, ali ne budite lenji, vaše slobodno vreme je u pitanju!

Zeleni prsti

Prizor ogoljenih grana i sivkastih ulica gotovo prebrzo zameni bogatstvo boja jeseni, pa nas tako zima gotovo uvek uhvati nespremne. Iz tog razloga sam sigurna sam da će vam tokom ne-izlazi-mi-se-iz-kreveta-kamoli-iz-kuće vremena prijati dašak zelenog proleća u vašem domu. Umesto da kupujete spremne bukete ili suvo cveće, okušajte se u baštovanstvu. Čak iako na raspolaganju imate samo sims prozora, sigurno ćete uspeti da pronađete biljke koje će srećno rasti uz vaše strpljenje i posvećenost, a verujte mi da će vas svaki novi listić i pupoljak obradovati. Ima nečeg izuzetno zadovoljavajućeg u tome da nešto oblikujete sopstvenim rukama. Ukoliko ste ubeđeni da su vaši “zeleni prsti” zakržljali, odlučite se za početak za manje zahtevnu biljku, a ko zna, možda vam se ideja toliko dopadne da za sledeću sezonu isplanirate celu baštu.

Svet pre Instagrama

Sećate li se da su nekada ramovi i albumi za slike bili među omiljenim poklonima-zicerima za rođendane i slične prigode? Sa njima, kao i sa šoljom ili kišobranom, niste mogli da pogrešite – uvek je bio potreban novi kutak za tek razvijene fotografije. Od tada, preselili smo svoje slikovne uspomene u digitalni svet. Bezbroj filtera i brojni gigabajti memorije imaju svoje prednosti, ali uramljena fotografija na zidu ili stolu ume da na opipljiviji i neposredniji način podseti na zabeležene trenutke.  Slike dragih ljudi, mesta, doživljaja mogu jednostavno da vas “dignu” iz lošeg raspoloženja kada vam pogled padne na njih, a složićete se i da dodaju onaj neophodni lični pečat prostoru koji zovete svojim. Imajte u vidu da fotografije ne moraju da budu savršene – nije ideja da impresionirate goste – već da za vas nose posebnu važnost. Odvojite vreme da ih izaberete i osmislite kako ćete ih prikazati (raznovrsne ideje pronaći ćete npr. ovde) –  komplikovanije je od Instagrama, ali vredi uloženog truda!

Lutanje među policama

Sigurna sam da među vama ima onih koji priželjkuju da imaju pristup biblioteci poput one iz crtanog filma “Lepotica i zver”.  Ne mogu da vam ponudim takvu raskoš, ali tvrdim da svaka biblioteka ima istu magiju i tišinu koja dozvoljava da bez žurbe, svojim tempom, među policama pronađete pravi naslov. Tu su i čuvari blaga, bibliotekari, koji će sigurno imati dobru preporuku ako im date prave smernice, a uvek možete i sami da se prepustite istraživanju. Bez navalentnih prodavaca i jarkog svetla knjižare, biblioteke su čitalačke oaze čiji će vam mir prijati. Osim toga, obaveza da knjigu vratite do određenog datuma privoleće vas da, ukoliko vam to već nije navika, svaki dan posvetite čitanju.

Iz poštanskog sandučeta

Računi, promotivne ponude i jelovnici restorana brze hrane nisu baš uzbudljiv razlog za proveru poštanskog sandučeta, ali ovu praksu možete promeniti. Kada ste poslednji put poslali ili dobili pravu razglednicu ili čestitku? Iskoristite novogodišnje praznike ili prvo sledeće putovanje da iznenadite drage osobe. Potrudite se da osmislite originalnu poruku, pa je ukrasite crtežima i nalepnicama. Ukoliko ste baš ambiciozni, pripremite i čitave paketiće. Pošaljite svoje pisamce na vreme i nesumnjivo ćete obradovati primaoca – i vas bi sigurno razveselio ovakav gest , zar ne?

Preko linija

Razigrano i otvoreno razmišljanje dece često pruža jednostavne, sasvim očigledne odgovore koje mi, ozbiljni ljudi, uspevamo da promašimo. Zato nije ni čudo da se za različite igrice iz detinjstva ispostavilo da pružaju zadovoljstvo i priliku za kreativnost i u zrelijem dobu. Tako su i bojanke za odrasle brzo postale popularan način za opuštanje. Inače ne uzimam zdravo za gotovo brza rešenja i “svetske trendove”, kako se ovaj vid zabave reklamira, sećam se da sam volela da se koncentrišem na svoje crteže, kao i da i dan-danas žalim što nisam vična ilustrovanju. Ukoliko je i vama krivo što vam crtanje nije jača strana, a uhvatili ste sebe da dokono šarate tokom rada ili telefonskih razgovora, verujem da će vam se dopasti da pravite mala, šarena umetnička dela. Ne razmišljajte o ovim bojankama kao o leku za napetost (to je tako odraslo razmišljanje!), već kao o dragoj igri koju ste slučajno na trenutak zapostavili.

Komad koji se uklapa

Još jedna dečija igra koja je zauzela mesto u razonodi odraslih je slaganje puzli. Osim što je trening za razgibavanje vijuga, odlična je i prilika za druženje ako je slagalica poveći izazov u smislu veličine i detalja. Možda vas bude frustriralo što ne možete da pronađete pravi delić za pravo mesto, možda slaganje potraje duže nego što ste očekivali, ali prvi pogled na krajnji rezultat biće lepa nagrada. Šta onda? Ne rasklapajte svoje delo, uramite ga! Ako vam dosadi, uvek možete da ga odložite i počnete sa novim puzlama ispočetka.

Koje vi “staromodne” aktivnosti volite ili biste želeli da se oprobate u njima? Da li se možda bavite ručnim radom, oslikavate keramiku, pišete dnevnik…? Podelite svoje ideje sa nama u komentarima.

Prethodni Draganin tekst o njenim omiljenim internet pričama pročitajte OVDE

photo by Brana’s Divine World
camera used: Canon EOS 6D, lens: 25 – 105 mm, f4.
more information: Canon Srbija
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

8 Responses

 1. zelim samo da kazem da je ovaj deo o bastovanstvu 100% tacan.
  znam da zvuci kao teska cimacina ali uopste nije (osim ako ne zasadite neke fensi/egzoticne biljke na ogromnoj povrsini nad kojima treba da se bdi i sl.). ja sam tako izmolila mamu pre par godina (kad sam bila u nekom bas, bas down periodu) da mi da parce dvorista, i dobila sam komadic tacno ispred prozora svoje radne sobe (ali kapiram da bi identican efekat imala i jedna poveca vaza).
  ima nesto smirujuce i opustajuce u sadjenju, zalivanju i gledanju cveca kako raste. 🙂

  1. Dvorište, saksija, mislim da je isti efekat 🙂 Baš mi je drago što čujem tako lepo iskustvo!

 2. svaki dan se vraćam sa tatom kući s posla, i uvek proveravamo poštansko sanduče, i svaki put (to mi je postala navika) kada unutra nađem račune ili reklame, kažem kako sam se nadala da mi je neko poslao pismo 🙂 divan post <3

  1. Hvala 🙂 Nadam se da će te uskoro sačekati lepo iznenađenje u sandučetu, a možda i tebe inspiriše da ga nekome prirediš!

 3. Jeste stariji post ali moram da navedem terapeutsku moc rucnog rada. Heklanje je moj favorit, ali sam nedavno dobila i masinu za sivenje. Nadam se kreativnim delima 🙂

  1. Kako ne, uposliti ruke je odlična relaksacija! Kreativna dela neće sigurno izostati 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *