Sedam TEDx inspirativnih govora iz Srbije za koje verovatno niste znali

Dok posmatrate svet unutar društvenih mreža i online zajednica, uvek je zadovoljstvo da nekoga koga pratite isključivo na mrežama sretnete i čujete uživo. Još je veće zadovoljstvo kada otkrijete drugu stranu priče vaših omiljenih profila i online ličnosti, kada zavirite iza kulisa. Sve to i mnogo više pružaju TEDx govori koje smo za vas izdvojili. 

Zašto treba da pogledate baš ovu listu TEDx govora? 

Za ove govore možda niste znali, ali govornici će vam sigurno biti poznati. Neke od njih nazvaćete influenserima, neke druge preduzetnicima, neke treće online aktivistima. Kako god ih nazivali, činjenica je da ih sve što rade online čini još interesantnijim i atraktivnijim. Koliko god to apsurdno zvučalo, običan čovek teži da u takvim ljudima otkrije onu običnu, ljudsku, ali i izvanrednu stranu koja će opravdati ono što ta osoba predstavlja. A TEDx upravo sve to nudi.  

Držanje govora na TEDx-u potpuno ogoli govornika. Tokom 15 minuta on je prepušten samo sebi i onom najboljem što treba da predstavi. Na toj jednostavnoj bini, u mraku, u fokus dolaze samo njegove ideje i ličnost. Nema filtera, nema montaže, sve to ostaje po strani. Premotavši od 2013. pa sve do ove godine kada je zbog koronavirusa otkazan događaj u Beogradu – TEDx Ušće, shvatila sam da su na TEDx bini govorili zaista izvanredni ljudi.

Mi vam za ovu priliku izdvajamo one koje sigurno već pratite, a niste znali da su držali govor na TEDx-u. 

#1 Ana Babić – kreatorka brenda Škrabac 

Ukratko priča o razvojnom putu jednog uspešnog brenda koji nikada nije bez uspona i padova. Ana u svom govoru priča kako je na tom putu opstala i osnažila Škrabac koji je danas apsolutno prepoznatljiv u celoj zemlji. 

#2 Milica Čalija  – kreatorka brenda Anđeli

Da ne treba odustati govori ovaj Miličin govor vispreno nazvan ”Plan B koji je uspeo”. Uživaćete jer Milica u ovom govoru priča o svom ličnom iskustvu, ali i situaciji u kojoj se većina nas našla. Saznaćete sve o brendu Anđeli, ali i kada je pravi momenat da batalimo korporativni posao i svoju energiju i kreativnost posvetimo onome što je samo naše.


Uspešne TEDx događaje imali su Beograd, Niš, Zemun, Novi Sad, Mokrin, Vršac, ali njih su pratili probrani, oni već upoznati sa velikim TEDTalks događajima na kojima govore svetski poznati stvaraoci, naučnici, vlasnici velikih kompanija.


 

#3 Ivan Minić – online preduzetnik, kreativac 

Nešto starija generacija ga pamti kao osnivača Burek foruma, ona mlađa po sjajnim kolumnama, odličnim online inicijativama, a oni najmlađi su sigurno ukačili njegov vlog sa košarkaškog prvenstva u Kini. U svom govoru Ivan nas podseća koliko je storytelling važan.

 

#4 Žarko Ptiček – pravnik, tviteraš 

Žarko Ptiček (@Ptiki) je pravnik po zanimanju i ono što bi se modernim jezikom nazvalo law activist iliti pravnik aktivista. Online zajednica ga prepoznaje po britkim i beskompromisnim dijalozima sa nepoštovaocima prava i zakona, uglavnom na Tviteru. Žarkov TEDx govor je lek na ranu svima nama koji smo makar jednom iskusili FT1P fenomen u ovoj zemlji. 

 


Sam pojam TEDx događaja u Srbiji, čini se, uspeo je da promeni jedan čovek. Kada je 2012. godine došao kako bi govorio na TEDx događaju u Novom Sadu, svetski poznat motivacioni govornik Nik Vujčić je  uspeo da skrene pažnju i široj javnosti na ovaj format govorništva u Srbiji.


 

#5 Milan Ilić Yasserstain 

Ime njegovog YouTube kanala, ali i brenda, Milanu Iliću  sada dođe kao drugo prezime i ono po čemu ga šira javnost prepoznaje. Ipak, malo ko zna da je mladi jutjuber imao i uspešan TEDx govor koji je održan u Karlovačkoj gimnaziji na TEDxKarlovačka događaju. Entuzijastični i kreativni Yasserstain iz videa u govoru dokazuje da je običan momak koji, prostim rečima, uvek teži da obično pretvori u zanimljivo. O tome upravo i jeste njegov govor. 

#6 Ingmar Duo – Pijanistički duo

TEDx događaji nisu predodređeni samo za govore već i se tokom njih mogu videti i izvanredni nastupi, performansi i muzički talenti. Na TEDxNoviSad nastupio je i piano duo Ingmar čiju žensku polovinu sigurno znate. Instagram zajednica je zna kao vlasnicu najbajkovitije kuće u Novom Sadu – Bo Inside, a ona šira po najlepšim malim venčanjima. Boba Stević pleni i muzički zajedno sa svojim piano partnerom. Ovaj TEDx nastup je čisto uživanje.

 


Da li se vidimo uskoro na nekom TEDx događaju u Srbiji? U martu ove godine koronavirus je sprečio realizaciju TEDx Beolgrade gde je trebalo da govori i naša Brana, urednica BDW-a. Mokrin TEDx je prošle godine skrenuo pažnju na ovo selo kao globalni fenomen i stecište digitalnih nomada, dok TEDx Novi Sad organizuje nešto manja dešavanja koja uključuju prenose govora i debatu.


 

#7 Nikola Škorić – Državni posao

Iako nije aktivan na društvenim mrežama, njegovu ulogu u Državnom poslu možemo nazvati i influensom, makar kada je reč o broju pregleda koji ova serija ima na Jutjubu. Nikola, popularni Dragan Torbica, se u ovom duhovitom govoru u svom maniru osvrće na uspeh formata Noćna smena i Državni posao te na sam uspeh te vrste humora kojem je internet značajno doprineo. 

Kao i uvek, nadamo se vašim predlozima i čekamo vašu listu omiljenim domaćih TEDx govora. 

 

naslovna fotografija: kaboompics.com


*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *