9 stvari koje ne smete propustiti ove jeseni

Na ovoj planeti, u ovom trenutku, dosada je jednostavno zabranjena, jer većina nas ima sreću da su nam nadohvat ruke informacije o najrazličitijim događajima i sadržajima. Ukoliko vam slučajno manjka ideja kako da ispunite slobodno vreme, u ovom postu pronaći ćete predloge BDW tima koje ove jeseni ne biste smeli propustiti!

 

Doza umetnosti

Od ovog marta, repertoar Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu krasi i predstava Na Drini ćuprija, u okviru proslave 55 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Svakome ko je pročitao makar jedno njegovo delo jasno je koliko je teško pretočiti osobeni Andrićev jezik u predstavu, ali, sudeći po kritikama i osvojenim nagradama, Kokan Mladenović (režija i tekst) i Svetislav Jovanov (dramaturg) uspeli su da, inspirisani ovom kultnom knjigom, naprave scensko delo vredno pažnje. Ukoliko već niste, ovu predstavu možete pogledati 25. novembra u Srpskom narodnom pozorištu, a ako jeste, biće nam veoma drago da čujemo vaše utiske.

U decembru, u beogradskom Sava centru, očekuje nas jedna od najpoznatijih baletskih predstava – Labudovo jezero, ali na ledu! Slavnu priču na neobičnoj pozornici dočaraće vešti igrači iz Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga. Imajući u vidu da balet sam po sebi zahteva izuzetnu preciznost i kontrolu pokreta, verujemo da će ovaj ples u spoju sa balansiranjem na ledu i u vazduhu biti čaroban čak i za one kojima je ova bajka već dobro znana.

Kako su duge, hladne večeri kao poručene za ušuškavanje uz dobar film, zašto ne biste već sad započeli sa pripremama za dodelu Oskara? Još letos je krenulo rangiranje potencijalnih kandidata, a za vas smo izdvojili naslove La La Land i Nocturnal Animals koje očekujemo u decembru. Žanrovski su sasvim različiti – prvi je spoj mjuzikla, drame i komedije, a drugi triler – ali ono što imaju zajedničko su glasine o osvajanju čuvenih zlatnih statuica. Jedva čekamo da nam stignu!

Doza edukacije

Nakon veoma uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu (o kojoj je Brana govorila u jednoj od epizoda serijala Izazovi radost, a koju možete pogledati do decembra), od 1. novembra na istom mestu otvorena je izložba Tesla i Pupin na istom putu. Prema rečima organizatora, “ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka”. Na taj način, dela naših istaknutih naučnika biće  stavljena u kontekst i perspektivu vremena u kome su živeli, a koje nam, u suludom 21. veku, deluje još dalje nego što jeste. Izložba će biti otvorena do 1. decembra, nakon čega će biti predstavljena u Kragujevcu, Kruševcu, Nišu i Novom Sadu. Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke.

Još jedna interesantna izložba otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu – u pitanju je postavka Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji o razvoju i ključnim imenima savremene mode u Srbiji od devedesetih godina do danas. Poznavaoci će ceniti pregled kreatora koji su obeležili prethodnih četvrt veka, a svi “početnici” u ovoj oblasti imaće priliku da vide koji dizajneri su učestvovali u stvaranju nove modne infrastrukture u Srbiji, nakon raspada SFRJ. Autori izložbe su mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, a možete je posetiti do 19. novembra.

U ovom delu posta preporučujemo i događaj za profesionalno usavršavanje, i to za sve zainteresovane za primenu Internet tehnologija i digitalnih kanala u poslovanju. Radi se o Webiz edukaciji koja se od 18. do 20. novembra održava u Subotici.  Program ove konferencije pokriva raznovrsne teme zanimljive i korisne kako poslovnim ljudima, tako i studentima, a među predavačima je i naša Brana, koja će podeliti svoje iskustvo o influence marketingu.

Doza zabave

Ukoliko su vam kafa, reference iz pop kulture i gradić Stars Holou bliski srcu, sigurno već odbrojavate dane do 25. novembra, kada ćemo konačno videti gde su i šta rade Lorelaj, Rori, Luk, Emili i svi ostali dragi likovi sa malog ekrana. Naravno, govorimo o seriji Gilmorove, odnosno o četiri dodatne epizode pod nazivom Gilmore Girls: A Year in the Life. Trejler je mnogima izmamio i suze i skakutanje od sreće (nećemo sad imenovati kome :)), a ako ste slučajno propustili ovu divnu, duhovito i inteligentno napisanu seriju, odmah je potražite – nećete zažaliti!

“Beograde, volim te” slogan je ovogodišnjeg izdanja Noći reklamoždera koje će se održati u Sava centru 18. novembra. Reklame su sve samo ne iritantne na ovom događaju, gde se prikazuju najbolji primeri oglašavanja iz celog sveta. I zaista, umetnost je “skockati” pravu poruku u tako kratak format, posebno sa današnjom averzijom publike prema ovom sadržaju. Ukoliko vam je neka domaća reklama posebno privukla pažnju, nagradite je svojim glasom na izboru naj domaće reklame ovde.

Za kraj, preporučujemo jedan svetski spektakl za koji vam nije potrebna ulaznica, već samo vedro nebo. U pitanju je prirodni fenomen Supermesec, odnosno pojava da se Mesec, Sunce i Zemlja nalaze u istoj liniji, pri čemu je Mesec na tački najbližoj Zemlji na svojoj putanji. Ovo nebesko telo tada izgleda veće i blistavije nego inače, naročito ako ga gledate sa mesta gde nema mnogo svetlosnog zagađenja. Supermesec se već pojavio u oktobru, a očekuje nas i 14. novembra, kao i sredinom decembra. Nadamo se lepom vremenu tih večeri!

Koje događaje i sadržaje ste vi zabeležili u planeru do kraja godine? Radujemo se vašim preporukama u komentarima!

photo by Gabriel Santiago via stocksnap.io

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

8 Responses

  1. Draga Jasmina,
   hvala mnogo, ali ovde se pohvale moraju najpre uputiti Dragani, autorki teksta 🙂 Ja jesam učestvovala sa par svojih predloga ali je ovaj put ona glavna i odgovorna 😉
   Veliki pozdrav!
   Brana

 1. Dragana, sve pohvale za tekst, a i za preporuke. Veoma zanimljiv i edukativan izbor. Treba nam vise takvih autora.

  1. Draga Kadira, to je dobro znati 😉 Samo još nedelju dana!! I hvala na divnom komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *