BDW, Ada Mall i CineStar organizovali besplatnu projekciju za štićenice Sigurne kuće i njihovu decu

Četiri mame, štićenice Sigurne kuće i devetoro mališana proveli su nedeljno popodne na filmskoj projekciji koju je za njih organizovao onlajn magazin Brana’s Divine World u saradnji sa Ada Mall-om, bioskopom CineStar i koordinatorkom Sigurne kuće, Vesnom Stanojević.

“‘Uživaćemo u filmu’ rekao je jedan od mališana i to je rečnica zbog koje sve ovo što radimo ima smisla i daje nadu da zajedno zaista možemo da ovaj svet učinimo boljim mestom. Puno mi je srce, puno zbog prilike da ono što se neretko pogrdno naziva influens ili uticaj iskoristom na ovaj način. I znate šta – ovo je tek početak! Obećavam vam to!”, poručila je Branislava Antović Aleksić, urednica i osnivačica magazina Brana’s Divine World.

“Ovo je mali znak zahvalnosti damama koje su hrabro ustale u odbranu svog dostojanstva i sigurne budućnosti svoje dece”, rekli su iz Ada Mall-a povodom ove akcije.

photo: Branislava Antović Aleksić

I tačno je, ove mame jesu hrabre. Nasilje nad ženama ozbiljan je problem u Srbiji o kojem se sve više govori. Iako je regulisano zakonom koji je stupio na snagu 2017. godine, statistika nasilja u porodici u Srbiji je, blago je reći, zastrašujuća. Samo prošle godine ubijeno je više od 20 žena, a najmanje 30 dece ostalo je bez majke.

Jedan od većih problema, kada je nasilje u pitanju, a na koji je ukazala Stanojević početkom godine je sporost institucija u reagovanju kada žene prijave nasilje, i to posebno u unutrašnjosti.

Zbog toga je uloga Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne kuće i više nego važna.

Savetovalište već četvrt veka pomaže ženama i deci koji se suočavaju s nasiljem u porodici da iz istog izađu. U Sigurnoj kući ženama je obezbeđena sigurnost na tajnoj adresi, što doprinosi njihovoj bezbednosti i oporavku.

“Sigurne kuće u kojima borave žene i deca, žrtve porodičnog nasilja, dobijaju psihosocijalnu podršku, pomoć stručnih radnica, pomoć advokatice, siguran boravak, hranu, sredstva za ličnu higijenu i razne edukativne programe. Za vreme boravka u Sigurnoj kući, ženama se pruža podrška da se osnaže, osamostale, steknu samopoštovanje i poštovanje drugih. Za to vreme one počnu da veruju u sebe i da shvataju svoje vrednosti”, navode iz Savetovališta.

Dužina njihovog boravka direktno zavisi od stepena njihove ugroženosti, objašnjavaju. “Što je žena ugroženija u odnosu na nasilnika, njen boravak je duži i traje do trenutka rešenja problema.”

Prva Sigurna kuća u okviru Savetovališta otvorena je 2000. godine. Dve decenije kasnije, postoje tri ovakve lokacije u Beogradu, kao i objekat koji je u sistemu vrtića za decu koja u Sigurnoj kući borave sa majkama.

Ako ste žrtva nasilja ili svedok, nasilje možete prijaviti pozivanjem SOS telefona.

Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja
0800-222-003, radi pod Centrom za zaštitu odajčadi, dece i omladine, Beograd

Savetovalište protiv nasilja u porodici – SOS telefon i sigurna kuća
0800-011-011, besplatan poziv, radnim danima 10-19h
011 2769-466, radnim danima 10-19h
062 304-560, noću 19-10h

Autonomni Ženski Centar – SOS telefon
0800-100-007, radnim danima 10-20h

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *