BDW letnji bioskop: serije koje ne smete propustiti ovog leta

Koliko su raspusti bili neraskidivi deo leta toliko je serijski i filmski program bio neraskidiv deo mojih raspusta. Tradicija stvorena uz ”filmove u 10” na prvom programu nekadašnje Televizije Beograd i uz serije koje su se ređale jedna za drugom na nekom od tada popularnih kanala i dalje je deo moje letnje rutine, iako su raspusti odavno samo lepa prošlost. Istina, stvari su se prilično promenile: umesto klasične televizije (nekad je ne gledam i po nedelju dana) preferiram platforme za gledanje filmova i serija, umesto daljinskog, tu je kursor na laptopu, umesto čekanja termina rezervisanog za omiljenu seriju, ona je sada na samo par klikova od mene, uvek i svuda. Jedino što mi hronično fali jeste vreme koje sam nekad imala na pretek.

Manjak vremena jeste i razlog što je ovaj post, koji mi je u agendi još od juna, stigao tek sada. Nije ni bilo realno da ga ranije objavim jer su maj i jun postali novi novembar i decembar (period kada sve vrvi od posla, kampanja, konferencija, promotivnih događaja). Srećom, jul je sam po sebi nešto mirniji tako da sam konačno našla vremena ažuriram svoj spisak i da se detaljnije upoznam sa aktuelnom ponudom HBO GO platforme, inače moje omiljene platforme za gledanje serija i filmova. Pre nego što se zajedno upustimo u ”listanje” stavki na tom spisku, podsećam vas na važnu i za vas korisnu informaciju – prvi mesec članarine na HBO Go platformi (na kojoj ćete naći i sve moje predloge) potpuno je besplatan. U prevodu, dobar deo ostatka leta možete provesti gledajući kvalitetan sadržaj za 0 dinara. Mada, tipujem da nećete tako lako odustati kada se jednom navučete na HBO poslasticu. Predloge koji slede prilažem kao argument za svoju tezu.


Ukoliko ste voleli The Wire i godinama već tragate za nečim što iole liči na to remek-delo, evo predloga koji vam može biti zanimljiv:

Grad na brdu (City on Hill)

Serija čiji su producenti Ben Aflek i Met Dejmon (za mene ovo jeste značajna referenca jer volim njihov rad ”iza kamere”) vraća nas na početak 90-ih u ne baš zlatna vremena bostonske policije i pravosuđa. Korumpirani sistem, prljavi policajci, podjednako prljava trka za foteljama, nasilje i goruće rasno pitanje, okosnice su ove drame koja obiluje zanimljivijim i inteligentnim dijalozima, autentičnim detaljima i intrigantnim likovima. Glumačku ekipu predvodi Kevin Bejkon, koji se maestralno snašao u ulozi bivšeg federalca, diskutabilnih moralnih i etičkih načela, ali dobrog u svom poslu. Ako ste ljubitelji old school policijskih drama, a želite moderan rediteljski pristup, kompleksan zaplet i dobru glumu – ovo će biti vaša omiljena letnja poslastica.


Ukoliko vas zanima istorija televizije i volite biografske drame, spremite se na pravo uživanje uz

Najjači glas (The Loudest Voice)

Hajde da krenemo od glumačke ekipe na čijem je čelu Rasel Krou. Neprepoznatljiv u fizičkom smislu (za potrebe snimanja nosio je protetsku masku za čije je stavljanje bilo neophodno i do 7 sati), ali u glumačkom je i više nego jasno da imamo posla sa jednim Oskarovcem. Pored njega, okosnicu glumačke postavke čine Sijena Miler i Naomi Vots. Rasel tumači kontraverznog Rodžer Ejlsa, čoveka koji je promenio istoriju američke televizije kreiravši medijsku politiku FOX News-a, prvog informativnog servisa naklonjenog Republikancima i njihovim glasačima. Međutim, njegova priča se tu ne završava. Ona zapravo tu tek počinje. A jedno od njenih poglavlja odnosi se i na to kako je seksualno uznemiravao na desetine žena zaposlenih na FOX News kanalu. Jedan od najpoznatijih je slučaj novinarke Grečen Karlson koju tumači Naomi Vots. Mnogo pažnje je posvećeno i njegovoj tesnoj vezi sa Bušovim establišmentom, posebno nakon 11. septembra 2001. godine. Mislim da sam vam rekla i više nego dovoljno i da će ljubitelji ovakvih priča imati čime da se počaste tokom vrelih letnjih dana.


Ukoliko još uvek niste dali šansu jednoj od najboljih serija u protekloj deceniji, mislim da je ovo leto prava prilika da konačno to učinite i pogledate maestralnu ostvarenje

Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale)

Ovo je treći put da na blogu spominjem ovu seriju. Mislim da vam ta informacija govori dovoljno. Osim serije pričali smo i o knjizi, a ista se našla i kao predlog u okviru Brana’s Book Cluba. Jasno vam je da mi je ova tema ne samo interesantna, već kao ženi i feministkinji vrlo važna. Zašto? Sve ono što je obrađeno u knjizi, a svoj nastavak doživelo kroz seriju, predstavlja predimenzioniranu verziju realnih problema žene modernog društva. Naše telo i dalje je predmet širih polemika. Naše odluke i dalje su pod lupom kritičara ukoliko nisu u skladu sa nametnutim normama. Naša volja i izbor su prividni, dok ih zapravo i dalje kontroliše pritisak okoline. Iako serija sve ove probleme provlači kroz naučnofantastične filtere, čineći je brutalnijom i krvavijom od realnosti, legitimno je da se zapitamo zašto je serija privukla toliko pažnje, zašto je velikom broju muškaraca mučna za gledanje i zašto žene koje širom sveta demonstriraju u ime svojih prava neretko nose upravo unifrome Gileada. Odgovor je u samom pitanju. Nažalost, pravo pitanje je da li će poruka stići do onih koji treba da je čuju ili ćemo je čuti samo mi koji već znamo sa čime se suočavamo.


Ukoliko volite true crime priče, a posebno one sa bizarnim zapletom koje samo realan život može da ispiše, spremite se na neverovatan serijal pod imenom

Predstava (The Act)

Za slučaj Džipsi Blanšard čula sam prvi put gledajući svoj omiljeni YouTube kanal sa krimi tematikom – BuzzFeed Unsolved. I mada su u videu posvećenom ovom slučaju korišćeni realni snimci i zapisi sa uviđaja, taj prilog nije mogao ni približno da prikaže svu bizarnost ovog slučaja. Ali zato je serija Predstava u tome maestralno uspela. Prvi i vrlo važan faktor tog uspeha jeste odlično odrađen kasting i činjenica da u ulozi glavne junakinje, Di Di, ponovo imamo jednu Oskarovku, Patrišu Arket (presrećna sam zbog aktuelnog trenda angažovanja velikih glumačkih imena za serijske projekte). Ništa manje impresivna bila je i mlada glumica Džoe King, koja tumači Džipsi. Njih dve, inače majka i ćerka, žive u kući roze fasade, dupke ispunjenoj plišanim igračakam i slatkim detaljima i imaju odnos koji se u najmanju ruku može opisati kao toksičan i patološki. Laži, manipulacije, krađe, obmane… Ovo su samo neki od fragmenata tog odnosa koji je na kraju rezultovao i ubistvom, ušavši u istoriju kao jedan od najbizarnijih slučajeva u kriminalnoj istoriji SAD-a. Zašto tačno? Moraćete da pogledate seriju da biste dobili odgovor na to pitanje. Vredeće svakog uloženog minuta.


Ukoliko ste prethodne mesece proveli izolovani od medija, interneta i ljudi, onda će vam sledeća preporuka biti pravo otkrovenje. Ukoliko to pak nije slučaj, a nešto mi govori da nije, onda neka ovaj predlog bude podsetnik da konačno odgledate seriju koja pretenduje da ponese titulu najbolje serije u 2019. godini. Da, mislim na

Černobilj (Chernobyl)

Ako ste je već odgledali onda znam da se slažete sa mnom da nikad neće biti previše preporuka na račun ovog remek-dela. To je jedina reč kojom mogu opisati ovo 5 epizoda dugo ostvarenje koje je na maestralan način opisalo jednu od najvećih katastrofa u ljudskoj istoriji. Činjenica da finale serije, finale koje je dobrim delom smešteno u sudnici i obiluje verbalnim, stručnim obrazloženjima grešaka koje su izazvale černobiljsku katastrofu, na IMDB-u ima ocenu 9.9 vraća mi veru u čovečanstvo. Zato, dragi moji, ako ste iz ovih ili onih razloga zaobilazili ovu mini-seriju, znajte da propuštate mnogo. Ne samo iz domena kvalitetnog televizijskog programa, već i u pogledu opšteg obrazovanja, jer ova serija je više od zabavnog programa. Ona je naučno-edukativna forma.


Ukoliko biste da se odmorite od teških tema, a holivudske komedije vam nisu gušt spremite se za jedno pravo, letnje osveženje u vidu švedske serije

Josta (Gosta)

On je psiholog spreman da svima i uvek pomogne. Ali bukvalno svima. I bukvalno uvek. Ne sluti na dobro, zar ne? I nije. Makar ne za našeg Jostu, kojem ćete se od srca smejati dok ćete istovremeno imati poriv da ga zagrlite i utešite. Taj poriv pratiće želja da se obračunate sa njegovim ocem i/ili devojkom. Da, kompleksna situacija koju morate pogledati da biste je razumeli. Mada, možda vam ni tada ne bude sve jasno, ali sigurna sam da će vam biti zabavno. Ovo je prvi put da sam se susrela sa švedskim humorom i moram vam reći da sam i više nego prijatno iznenađena. Na njihov talenat za kreiranje ozbiljnih triler priča odavno sam se navikla, ali Josta je otvorio potpuno novu i neočekivanu dimenziju. Ovo je jedna od onih ”antidepresiv” serija koje konzumirate poput terapije. S obzirom na to da je Josta psiholog, rekla bih da je ovo poređenje i više nego prikladno.


Ukoliko volite tinejdžerske drame koje zapravo nisu namenjene tinejdžerima, štaviše njima su strogo zabranjene, onda je

Euforija (Euphoria)

vaša serija. Nisam sigurna da je i moja jer sa svakom novom epizodom sve više pomeša moja osećanja, ali ono što ne mogu da osporim jeste kvalitet serije. Tačnije, njene režije. Ona je izvrsna. Baš kao i gluma. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da sa serijom nešto ne štima. I mislim da sam konačno otkrila šta: navodno bi trebalo da obrađuje problematiku današnjih tinejdžera, a sve vreme imam utisak da gledam hardcore verziju Nestašnih godina. Jednostavno, serija ne prikazuje realan život mladih u savremenom trenutku. Tek u ponekim momentima zagrebe probleme generacije Z i to na onaj predvidljiv i već viđen način. Interneta skoro i da nema. Zapravo ima ga, ali na način na koji je funkcionisao neke 2012. godine. Veliki, veliki minus. Zašto je ipak u preporukama? Jer nije potpuno gubljenje vremena. I obiluje zanimljivim rediteljskim rešenjima. I Zendaja koja tumači glavnu junakinju zaista daje celu sebe. Znam, ponavljam se, ali realno spisak pohvala nije dug, ali nije ni potpuno zanemarljiv.


Ukoliko zaista želite da saznate šta mogu biti ozbiljni problemi mladih koje svrstavamo u generaciju Z, odvojite po sat vremena za dve epizode dokumentarca

Volim te, a sad umri: Komonvelt protiv Mišel Karter (I love you, now die)

Usamljenost, želja za offline i online popularnošću, mentalni poremećaji, online veze, otuđenje, fiktivni idoli i jedno (samo)ubistvo preko poruka. Još jedna istinita priča čiji će bizarni preokret i tragičan ishod zauvek ostati upisani u istoriju interneta i američkog pravosudnog sistema. Ovaj slučaj je presedan u svakom smislu i ma koliko pokušavali da racionalno razmišljate o svemu što ga čini, nećete doći do jasne odluke i obrazloženja. Zato se spremite za emotivni rolerkoster koji će vas pratiti tokom gledanja ovog ostvarenja koje sam zbog dve epizode na kvarno ubacila na listu. Morala sam to da učinim jer je posredi neverovatna priča koju bi svako od nas trebalo da čuje i pogleda. Mišel i Konrad postoje i u našem okruženju, samo najčešće toga nismo svesni ili ne želimo da budemo.


Ukoliko ste se prošle godine ukrcali na voz za Monterej i oduševila vas je petočlana ženska ekipa koja vas je tamo sačekala, vreme je da se i ovog leta uputite na istu destinaciju, odnosno mesto dešavanja i druge sezone serije

Nevine laži (Big Little Lies)

Ovaj put sačekaće vas proširena ekipa sa vrlo verovatno najjačim pojačanjem u svetu glume. Da, mislim na Meril Strip koja je, makar za mene, okosnica ove sezone. Njena pojava baca u drugi plan sve ono što možda i ne štima u drugoj sezoni, a valjalo je u prvoj. Ovde prvenstveno mislim na razvoj priče, ali i likova koji na momente gube snagu koju je donela prva sezona. Ovo mi je posebno primetno u slučaju lika koji tumači Nikol. Ipak, sve ovo treba skloniti u stranu i uživati u naprednijoj, umetnički vrednijoj i u svakom smislu kvalitetnijoj verziji Očajnih domaćica.


Ukoliko želite nešto potpuno drugačije od svega na ovoj listi onda je

Ubiti Iv (Killing Eve)

ono što vam treba. Spremite se na dva fantastična ženska lika čija je veza vrlo verovatno jedna od najčudnijih u istoriji kriminalističkih serija. I to je apsolutno prezabavno. Sve dok ne postane jezivo. Ova dva utiska smenjivaće vam se kroz epizode jer taman kada pomislite kako je Vilanel, jedna od dve glavne junakinje i ona koja pokušava ubiti Iv, beskrajno kul, zabavna i fantastično obučena, ona će na najsuroviji način ubiti svoju sledeću žrtvu. Pa nije fer, govorićete svom laptopu, razočarani što je vaš omiljeni televizijski lik teški psihopata. Ali, zaboravićete sve to već u sledećem kadru jer je Vilanel jedan od najspecifičnijih i najsimpatičnijih ženskih likova koji su se u skorije vreme pojavili na televiziji. Neće ovo biti ni najkvalitetnija, niti najinteligentnija serija koju ćete pogledati ovog leta, ali sigurna sam da će vam prijati. Makar neki njeni delovi. Za one druge, pripremite želudac.


That’s all folks! Mislim da imate i više nego dovoljno materijala da ovo leto začinite kvalitetnim serijskim programom što nikako ne znači da ne želim da čujem vaše preporuke. Naprotiv, jako im se radujem. Pišite šta trenutno gledate, a šta vam je na listi za drugi deo leta. Do idućeg posta, budite mi pozdravljeni…


ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom HBO 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

6 Responses

 1. Sjajno! Pogledala 4 sa liste sto mi je dovoljan znak da cu obozavati i ostale. Hvala Brano.

  1. Nema na čemu, draga Ana! 🙂
   Samo napred i javi nam utiske!
   Veliki pozdrav,
   Brana

 2. Svi predlozi su super, na hbo platformi zaista ima kvalitetnog sadrzaja, ali samo moram da kazem da je treca sezona Sluskinjine price daleko losija nego druga, s sa prvom ne moze da se poredi. Katastrofa.

  Puno pozdrava!

  1. Draga Dragana,
   Moram se složiti sa tobom. Vrlo neprirodan, isforsiran i dosadan nastavak priče koja je jednostavno trebalo da se završi tamo gde i knjiga. Šteta, zaista šteta.
   Veliki pozdrav za tebe i hvala što si sa nama podelila svoje utiske.
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *