BDW playlista: 5 pesama koje slušamo u oktobru

Nije lako, ali budimo fini, spustimo gard, priznajmo da oktobar i nije toliko loš. Potaž od bundeve, kolač od kruške, cimet i vanila, narandžasti pejzaži, ušuškavanje, (horor) filmovi serije i knjige, to je takođe oktobar. I naravno, muzika koja će sve to da začini. 

Oktobar je, počinje sezona kiša - Zdravko Čolić

Padaće, slutim mirisom 

Ova Čolina, Bregina i Kornelijeva (kakav tim) interpretacija (budimo blagi) pesme Hold the line grupe Toto iz više razloga zaslužuje da otvori oktobarsku plejlistu. Jedan od tih razloga je što je sam njen naslov bolji od većine pesama popularne muzike, a drugi što u pratećem spotu Čola kisne sve vreme, na ulici, ispred neonskih reklama, bez kišobrana i bez kape. Oktobru, dugo se nismo videli. 

October song - Amy Winehouse

She’s reborn like Sarah Vaughan 

Kada nam je na umu tužna životna priča Amy Winehouse, a posebno nakon odgledanog muzičkog dokumentarca koji govori o njenoj karijeri, poslednjim danima i onom potresnom završnom koncertu u Beogradu, ovi stihovi u glavi odzvanjaju drugačije. October song, naizgled lepršava soul stvar s njenog prvog albuma zapravo je epitaf za kućnog ljubimca, pticu Avu, kao i tekstualna i zvučna referenca na pesmu Lullaby of Birdland Sare Von. Amy je bila kao kometa, u par godina i svega dva albuma nam je poklonila i sebe i sav svoj talenat i jasno nam je da se takva zvezda neće roditi ponovo. 

girl in red - we fell in love in october

We fell in love in October 

That’s why I love fall 

Najlepša na listi, pravi indie kolačić, ako ste zaljubljeni – ovo je pesma za vas. girl in red (piše se malim slovima) je projekat mlade norveške kantautorke Marie Ulven Ringheim, koja je stekla simpatije publike zbog svojih pesama o ljubavi i mentalnom zdravlju. Njen prvi album If I Could Make It Go Quiet objavljen je u aprilu ove godine. 

October Sky - Yebba

You could cut the pollution with a butter knife 

You could wake up at two and then party all night 

But I’m missin’ my mama, so I stand on the street and get high

Još jedna mlada kantautorka koja peva o oktobru i pomera nas iz ležišta svojim talentom. October Sky je dragulj jer gravitira ka zaostavštini Joni Mitchell, a manje ka predosadnom izrazu koji neguje Ed Sheeran (sa kojim je Yebba sarađivala na pesmi Best Part Of Me). Na svu sreću, Yebbu je zapazio i Mark Ronson, producent koji je prepoznao i genijalnost spomenute Amy Whinehouse, pa se nadamo da se njihova saradnja neće završiti na par već postojećih zajedničkih pesama. 

October - Broken Bells

I come by light of an Autumn moon 

Sister you know enough 

But for now just let it go 

Listu zaključujemo još jednom indie melodijom američkog dvojca Broken Bells koji čine Brian Burton, poznatiji kao Danger Mouse i James Mercer, pevač i gitarista benda The Shins. Njihov October je sumorna poruka ogorčenog muškarca veoma mladoj devojci, pesma stvorena za odjavnu špicu nekog tinejdžerskog horor filma. Kad smo već kod toga, šta ćete raditi poslednjeg dana u mesecu i… what’s your favourite scary movie? 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *