BDW playlista: 5 pesama s avgustom u nazivu koje dugujete sebi ovog meseca

Od Tejlor Svift do Bisere Veletanić – pred vama je pet pesama koje u svojim nazivima imaju avgust.

U onom smo periodu godine kada se mnogima od nas odmor već završio, ali još uvek smo u raskoraku između istinskog odmaranja i ozbiljnog posvećivanja poslu. Stoga dozvoljavamo sebi sitne radosti poput višesatnog skrolovanja po najfinijim profilima Instagrama, detaljnog planiranja narednog odmora, kao i sastavljanja najrazličitijih mogućih lista.

Pred vama je jedna takva pažljivo promišljena lista pesama koje u svojim nazivima imaju avgust. Pritiskamo play, oblačimo se u toplu i svetlucavu letnju setu, otvaramo flašu najbojeg vina koje smo čuvali čitave godine za posebnu priliku koja se nikada nije ukazala, podsećamo se na to koliko volimo svoje majke i tetke, prihvatamo sopstvene neuspehe, preživljavamo oluje i uranjamo u zrelo leto bez tereta na ramenima…

Taylor Swift - August

Listu otvara niko drugi do Taylor, osmom pesmom sa svog albuma Folklore, koji je objavila iznenada, usred pandemije, njime kupila i muzičku kritiku i obične smrtnike i uvukla se u srca koja su ranije bila neosetljiva na njene tekstove i muziku.

August je priča o ljubavnom trouglu, razočaranju, letnjoj romansi koja se nije razvila u nešto veće i postojanije. Obiluje slikama kasnog leta, poput “Your back beneath the sun, wishin’ I could write my name on it” i jedina je punokrvna pop pesma na albumu, ali tu mislimo na pop kakvog ga se sećamo dok smo bile tinejdžerke devedesetih, sa akustičnim gitarama i setnim, ali ljupkim vokalima kantautorki koje su imale mnogo toga važnog da nam kažu. Taylor se svojom avgustovskom pesmom obraća upravo tinejdžerkama u nama i govori im da budu na oprezu – avgust je magičan, ali je isto tako i opasan. A kada to osvestimo, moći ćemo da se prepustimo uživanju u najlepšem mesecu leta.

No vacation - August

Avgust pritiska melanholijom – čim se izmestimo iz morskih pejzaža, priđe nam s leđa, nepozvan, da bi nas podsetio da će leto uskoro biti gotovo. Tu veoma posebnu vrstu melanholije nam kroz svoju pesmu prenosi kalifornijski surf-pop bend No vacation. Znate ono kada se u vama nakupi sva raspoloživa tuga na svetu i poželite da pozovete mamu telefonom i kažete joj Mom this is something I gotta get off of my chest, recently I’ve been feeling so quite distressed…? Pozovite je.

Bebel Gilberto - August Day Song

Svaki instrument u ovoj pesmi ima svoju ulogu i nezamenjivu poziciju dok gradi zvučni pejzaž koji najpre podseća na blagu oluju. Tekst je u službi muzike, svako nežno š i ž koje Bebel prošapuće ima istu funkciju kao i gorepomenuti instrumenti. Čoveče, čujemo krupne kapi kiše, žabe, ptice, zmije, šuštanje svega, osećamo vlagu i toplotu slušajući ovo remek-delo. Za to je ponajviše zaslužan naš legendarni producent Mitar Subotić Suba čiji su se impresivni život i karijera završili kada je iz požara koji je zahvatio njegov muzički studio u Sao Paulu spasavao originalne master trake na kojima je bio upravo Tanto Tempo, album na kome se ova pesma nalazi i koji je Bebel Gilberto učinio najprodavanijom brazilskom autorkom svih vremena. Nekad je muzika veća od života, to nam poručuje avgust.

Bisera Veletanlić - Avgust ‘75.

Slušajući ovaj Biserin dragulj, teleportujemo se u Jugoslaviju pred kraj sedamdesetih godina prošlog veka, na Jadransko more, nosimo espadrile i jedemo malaga sladoled. Ali kao i u pesmi gospođice Swift, glavna protagonistkinja i ovde doživljava razočaranje zbog avgustovske romanse od pre koju godinu, koja biva gotovo zaboravljena. Vodeća emocija i u ovoj pesmi je topla letnja seta, baš kao i u prethodnim.

Postoji tu još nešto – Bisera je za naše generacije oduvek bila oličenje nečega poput univerzalne tetke: blago i drago, ali zaštitnički nastrojeno biće (blago Vasilu). Zar slušajući njen Avgust ne poželite da izvedete svoju tetku na sladoled i limunadu (ako niste pored mora, poslužiće i neka fina terasa) i zamolite je da vam ispriča gde je bila i šta je radila u avgustu 1975? Vraćanje u detinjstvo i mladost kroz razgovor ponekad zna biti iznenađujuće lekovito.

Ika - August song to heal my heart

Za kraj ćemo se zadržati na domaćem muzičkom terenu jer niko ne piše tako iskrene i direktne tekstove s takvim jezičkim umećem kao Ivana Smolović (Intruder, Ika, On Tour). Svaka njena pesma ima takozvani patos i svaka zaslužuje da uđe u folklor (zdravo, Taylor). Nemojte da vas poletnost ove pesme zavara i da pomislite da je u pitanju akustična limunada – ne, ovo je sama esencija limuna – i kisela i gorka i prelepa u isto vreme, ali pre svega zdrava za naš sistem. Zato, dok razmišljate o tome koja je vaša uloga u stihovima “Why do i feel like your words could heal what’s left of my heart” – jeste li osoba koja je konačno spremna da otvoreno zatraži utehu ili ona čije reči bi mogle da zaleče nečije srce – nebitno je, odigrajte svoju ulogu najbolje što možete jer avgust je doba isceljenja u kome je leto možda na izmaku, ali ga baš zato najjače osećamo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *