BDW preporučuje: Serije koje morate pogledati ove jeseni

Bilo da ste od onih koji uživaju u kišnim novembarskim danima u toplini svoga doma ili ste osoba koja ne preza od toga da izađe iz kuće kad napolju zahladni – verujem da makar povremeno u ovo doba godine volite da kampujete ispred televizora uz neku dobru seriju. Međutim, šta gledati? Kako bismo vam olakšali izbor, sledi sedam preporuka odličnih ekranizacija koje vas ove jeseni čekaju na streaming platformama.

Scene iz braka (Scenes from a Marriage) – HBO GO

Ako su Bergmanove Scene iz braka još 1973. godine postavile pitanje da li postoji srećan brak koji traje do kraja života, onda se ovogodišnji rimejk ove kultne serije, u režiji Hagaja Levog, nadovezao svojevrsnim odgovorom. Možda se dosta toga promenilo u poslednjih pedesetak godina, ali se čini da su ljubav i međuljudski odnosi i dalje komplikovani, frustrirajući i bolni, isto toliko koliko umeju biti i lepi.

Scene iz braka su časovi anatomije romantičnih veza, pripadanja drugoj osobi i razvoda, ali ne nužno tim redom. Džesika Čestejn i Oskar Ajzak nateraće vas da zamrzite likove koje tumače, dok istovremeno prema njima osećate duboku empatiju i pretresate šta je pošlo po zlu u njihovom zajedničkom životu. Na ekranu će vas sačekati prikaz jednog realnog odnosa između dvoje ljudi, u kom su preljuba i celoživotna odanost dve strane iste medalje.

Spremačica (Maid) - Netflix

Početkom oktobra, na Netflix je stigla još jedna nova mini-serija inspirisana istinitim događajima. Rađena po memoarima Amerikanke Stefani Lend, Spremačica nam kroz deset pedesetominutnih epizoda daje intiman pogled na teškoće jedne mlade žene koja očajnički beži iz nasilne veze da bi zaštitila svoju ćerku.

Baveći se temama poput siromaštva, beskućništva i majčinstva, Spremačica je izuzetno aktuelna drama koja nam bez dlake na jeziku prikazuje surovu realnost u kojoj žive mnoge žene 21. veka. Ovo je nezaobilazna adaptacija koja pleni performansima glumaca Margaret Kveli, Endi MekDauel i Nika Robinsona, vešto problematizujući sve uspone i padove jedne samohrane majke koja se bori za osnovnu egzistenciju i bolju budućnost svoje devojčice.

Ponoćna misa (Midnight Mass) - Netflix

Ako je The Haunting of Hill House suštinski bila serija o žalosti, a The Haunting of Bly Mannor serija o ljubavi, onda za Midnight Mass, najnovije ostvarenje u okviru antologijskog opusa režisera Majka Flanagana, možemo da kažemo da je horor drama u čijoj srži leže krivica, kajanje i religija. Smeštena na malom ostrvu ni usred čega, ova ekranizacija prati zajednicu ljudi čiji se životi menjaju neočekivanim dolaskom harizmatičnog sveštenika. Međutim, čuda i verska ekstaza nisu jedine stvari koje počinju da se dešavaju na ovom izolovanom mestu, te se iz epizode u epizodu čini da je granica između anđela i demona sve tanja.

Osim odlične glume svih članova postave, na čelu sa Hejmišom Linklaterom, Kejt Sigl i Zekom Gilfordom, kao i raznolikosti unutrašnjih borbi sa kojima se nosi svako od likova, ono što je posebno zanimljivo kod Ponoćne mise jeste i to koliko toga donosi iz stvarnog života režisera. Sam Flanagan odrastao je na sličnom, gotovo napuštenom ostrvu, odgajan je u strogo katoličkoj porodici, a kao i Rajli, jedan od protagonista serije, i on se dugi niz godina odvikavao od alkohola. Zahvaljujući tome, kompaktnom scenariju i originalnom načinu na koji se teme iz mitologije i paranormalnih romana ukrštaju sa realnim ljudskim patnjama, ova Netflixova serija vrlo brzo može postati moderni klasik žanra strave i užasa.

Nesigurna (Insecure) – HBO GO

U duhu serija kao što su Seks i grad, Svita i Devojke, Nesigurna je jedna od onih savremenih TV drama sa kojima se momentalno saživite. Ne samo da prepoznate sebe u neprijatnim, tužnim i beskrajno duhovitim trenucima kroz koje prolazi glavna junakinja Isa, već imate osećaj da je neko konačno došao i snimio autentičnu komediju o nesnađenosti koju biste voleli da ne osećate u svojim kasnim dvadesetim.

Nakon pet godina emitovanja, ovo će biti poslednja sezona Nesigurne kojoj ćemo moći da se radujemo. Nakon toga, simpatični likovi koje je stvorila scenografkinja i glavna glumica Isa Rej, više se neće vraćati na male ekrane. Dakle, ako je do sada niste gledali, eto prilike da se priključite velikom finalu.

Devs (Devs) – HBO GO

Kada jednom krenete da gledate Devs, nećete moći da se odvojite od ekrana dok ne pogledate svih osam epizoda. Ovaj naučno-fantastični triler iz 2020. godine prati Lili Čen, izuzetno inteligentnu kompjutersku inžinjerku, čiji dečko nestaje tokom noći nakon prihvatanja novog posla u vodećoj IT kompaniji. Kada shvati da je njegovo samoubistvo potencijalno namešteno, a da je u igri mnogo više od novca i moći, Lili pokušava da sazna sve što može o tome šta se dešava iza kulisa.

Devs je možda najuspešnije delo Aleksa Garlanda, režisera čiji se filmovi Ex Machina i Annihilation uveliko nalaze na spiskovima najboljih sci-fi ostvarenja iz protekle decenije. Uspevši da uvuče publiku u radnju počev od prve scene, ova TV drama konstantno drži pažnju svojim odlično okarakterisanim likovima, fascinantnom misterijom, veštim prikazivanjem naučnih i filozofskih koncepata, kao i pitanjima na koja prosto morate da dobijete odgovor kako biste mogli da nastavite dalje sa svojim životom. Ako uzmemo u obzir da se čak i po sumornoj i maglovitoj kinematografiji uklapa u duh jeseni, nećete naći bolji način da provedete neki vikend u novembru.

Šta radimo u senci (What We Do in the Shadows) – HBO GO

Možda pseudo dokumentarna horor komedija u prvi mah zvuči kao isuviše specifična preporuka da bi vam se dopala, ali je serija Šta radimo u senci potencijalno jedna od najduhovitijih i najoriginalnijih među onima koje se trenutno emituju na televiziji. Adaptirana na osnovu istoimenog filma novozelandskog režisera Tajke Vaititija iz 2014. godine, ova satira prati družinu vampira koji zajedno žive na teškoj periferiji Njujorka i pokušavaju… da se snađu.

Zahvaljujući nesvakidašnjem formatu i bizarnosti sveta u kojem se odvija radnja, ove lagane, tridesetominutne epizode savršen su odušak od svakodnevice i zagarantovano će vam izmamiti suze od smeha. Prve dve sezone vas u celosti čekaju na HBO GO-u, a ako odmah krenete sa gledanjem, stižete taman na vreme da uhvatite i kraj treće.

Mer iz Istauna (Mare of Easttown) – HBO GO

Ko je ovog proleća kročio na internet makar i na nekoliko minuta, verovatno je imao priliku da se susretne sa hvalospevima za seriju Mer iz Istauna. Međutim, ukoliko ste i pored toga nekako uspeli da je ne pogledate, zaista je došlo vreme da ispravite tu grešku.

Ne samo da ova triler misterija scenografijom i pejzažima hvata pravu jesenju atmosferu već vas u njoj čeka i mnogo više od pukih scena opadajućeg lišća i hladnih kišnih noći. Kada u šumi pronađu telo brutalno ubijene devojke, detektivka Mer Šijan mora da otkrije šta se desilo, paralelno pokušavajući da održi svoj život na okupu. Uz konstantne preokrete, zločin koji će vas držati na ivici sedišta i tajne koje isplivavaju na svakom koraku, Mer iz Istauna temeljno preispituje različite društvene probleme i kompleksnosti međuljudskih odnosa.

Kejt Vinslet tumači ulogu nedopadljive, a opet izuzetno stvarne žene trajno oblikovane porodičnom tragedijom. Upravo je njen performans ono što ekranizaciji daje dubinu, te u svega sedam epizoda dobijamo uvid u nezahvalnu svakodnevicu žena srednjeg doba čiji se glas suviše retko čuje u medijima.

Nažalost, uvek će biti više serija nego našeg slobodnog vremena, ali ćemo barem za one aktuelne i zanimljive uvek moći da izdvojimo nekoliko sati nedeljno. Šta vi planirate da gledate ove jeseni i koji biste još program dodali na ovaj spisak?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *