BDW tim preporučuje: Naši načini da ulepšate svoje kišno, jesenje popodne

Sigurno smo da ni vi, baš kao ni naša ekipa, nemate na raspolaganju mnogo slobodnog vremena. Isto tako smo sigurni da dobar deo istog provodite u besomučnom skrolovanju. Ne brinite, ne osuđujemo, samo saosećamo. Sa željom da najpre smanjimo svoje vreme gledanja u ekran(e), a onda da i vama pomognemo u istoj težnji, odlučili smo da jedna sa drugom, a onda i sa svima vama podelimo predloge kako da provedete jesenje, kišno popodne. 

Neće tu biti revolucionarnih predloga, ali će biti finih i inspirativnih podsećanja na sve one male, a divne načine da ispunimo svoje slobodno vreme. 

*Brana Antović Aleksić preporučuje:

Iskrena da budem u poslednje vreme nisam preterano maštovita kada je reč o načinima na koje ispunjavam svoje slobodno vreme. Malo ga je pa mi prija da se tada potpuno isključim i to činim uglavnom uz TikTok koji je trenutno moja omiljena društvena mreža. Ovakav vid ”isključivanja” ipak ne prija na duge staze, zato se trudim da biram pametnije. Ti ”pametni” izbori na prvom mestu podrazumevaju knjige. Privodim kraju ovomesečni Brana’s Book Club predlog, knjigu ”Spavaj, zveri moja” Sonje Atanasijević i radujem se diskusiji u okviru našeg malog kluba (na početku meseca predlažem naslov koji zajedno čitamo, a onda sledećeg meseca o tom naslovu zajedno i polemišemo). Istovremeno listam knjigu ”Imati hrabrosti ne svideti se drugima” čiji sadržaj odudara od svih knjiga moderne psihologije na koje sam do sada nailazila zbog čega vam je i spominjem. U knjizi se, kroz filozofsku diskusiju jednog straca i mladića, predstavlja teorija Alfreda Adlera, jednog od trojice velikana psihologije 19. veka. Sama teorija ne mora da vam bude bliska, ali je vrlo interesantno upoznati se sa njenim glavnim tezama i analizirati ono čemu nas iste uče. Vrlo zanimljivo štivo.   

Pored knjiga, sebe sve češće opuštam ukrašavanjem svog planera. Kad god imam vremena, sebe zaokupiram aktivnošću koja me podseti na trinaestogodišnju Branu i to tako prija. Koristim se najčešće savetima, predlozima i idejama koje pronalazim na profilu sjajnog brenda Smrcha & Bo

Ove jeseni posvetili smo se i renoviranju kupatila i moram da priznam da mi je i taj proces izuzetno prijao. Zapravo, svaki vid osveženja u izgledu našeg stana mi prija tako da volim da menjam raspored nameštaja ili detalja. Probajte. Iznenadićete se koliko će vam prijati takva promena bez obzira koliko je mala. 

*Angelina Popović preporučuje:

Ove jeseni sam potpuno okrenuta serijama detektivske tematike, pa je tako moja preporuka za sve one koji se osećaju kao da im je potrebno malo adrenalina u životu serija The Fall (Netflix) u kojoj ulogu glavne detektivke glumi zanosna Džilijan Anderson, u narodu poznatija kao Skali. Istovremeno, preporuka ide i za dansku seriju Chestnutman (Netflix) u kojoj glavnu ulogu danske detektivke tumači naša Danica Ćurčić.

Ukoliko kriminalci i snažni ženski likovi nisu vaša “šolja čaja”, moja naredna preporuka je slatko od dunja, koje nameravam da prvi put ove godine pravim, a recept je veoma lak: isečete dunje, dodate šećer ili zaslađivač i kuvate ih u vodi. Svakako mnogo bolja objašnjenja imate na kulinarskim sajtovima, ali eto, ja ove jeseni otkrih da postupak pravljenja nije težak, a sigurna sam da će me vratiti u neka lepa sećanja i jesenje dane provedene kod bake.

*Angelinine tekstove možete pronaći OVDE.

*Dunja Pešut preporučuje:

Kada je dan slobodan, a napolju kiša ja nekako dobijem motivaciju da završim sve one obaveze koje stoje na to do listi, a ne zahtevaju veliku koncentraciju. Na primer: sređivanje i sortiranje fotografija, ormana, radnog stola, dokumenata koji su se nakupili na desktopu, detaljnije pregledanje nepročitane pošte koja nije bila hitna i slično. Volim i da čitam, trenutno su na redu priče Edgara Alana Poa koje sam dobila od prijateljice. A i uklapaju se u ove jesenje dane, malo jezovite atmosfere iz klasične književnosti. Nekako idu pod ruku i sa Angelininim preporukama.

Takođe, volim da slažem puzzle. U nedostatku onih pravih, odlučujem se za neki od sajtova na kojima se one mogu slagati online. Izbor je raznovrstan, a možete da birate i težinu. Ukoliko ne želite da vam velike puzzle zauzimaju prostor u kući, ovo može biti dobra preporuka.

Budući da živim sa sestrom koja voli društvene igre i ja sam zavolela neke od njih. Trenutni favorit mi je Dobble: 55 kartica od kojih svaka sadrži 8 simbola. Samo jedan zajednički simbol nalazi se na bilo koje dve karte, a igre su raznovrsne. Glavni cilj je da što pre pronađete zajednički simbol, a dalja pravila se razliku od igre do igre. Sjajna je zabava, aktivira opažanje, brzinu, i uvek je prisutno mnogo smeha.

Volim i da bojim zbog čega često uživam u bojankama Džohane Basvord, mada i sve druge dolaze u obzir. Ono što bih volela da probam i o čemu razmišljam, a mnogo mi se dopada, je pravljenje kolaža od različitih šarenih samolepljivih papira, ukrasnih selotejpova, stikera. Na Instagramu često viđam video zapise na ovu temu i deluje mi veoma kreativno i smirujuće, te bih se u tome oprobala. Ako i sami volite ovakav vid razbibrige predlažem da počnete od kanala thewashitapeshop .

*Dunjine tekstove možete pronaći OVDE.

*Jelena Boljević preporučuje:

Kišno popodne sa sobom često nosi i neku neodređenu meteorološki izazvanu melanholiju koju najviše volim da razbijem uz društvo dragih ljudi. Obično se okupi nas šestoro (ili četvoro kada nismo u punom sastavu), spremimo piće i grickalice kao i zvučnik sa Spotify plejlistom. U ulozi zvezde popodneva na sto postavimo dupli špil karata. Nekako nam je još od vanrednog stanja omiljena razbibriga Mau Mau – društvena igra sa kartama koja se igra sa tri ili više igrača. Dinamika i adrenalin koju ova igra podstiče, pomešana sa malo zdravog takmičarskog duha provereno izaziva nekontrolisane količine smeha i dobrog raspoloženja.

Svakom igraču se podeli po devet karata, a jedna se ostavlja na sredini. Takmičar koji prvi igra oslobađa se karte koja je po broju ili znaku ista sa onom na talonu i tako u krug. Cilj je osloboditi se što pre svih karata iz ruke, naravno ukoliko uspete da izbegnete sve peripetije koje određene karte donose kako bi vas sprečile u tome (na primer dvojka kocka, ko je igrao – zna). Preporučujem da na internetu potražite pravila i odlučite se za ona koja vam najviše odgovaraju pošto postoji nekoliko različitih verzija ove igre. Ali jedno je sigurno za koju god verziju da se odlučite – posle nekoliko partija zaboravićete da je popodne ikada bilo kišno.

*Jelenine tekstove možete pronaći OVDE.

*Milica Mitić preporučuje:​

Tokom jeseni, u beskrajno retkim momentima slobodnog vremena, nakon što pripremim svoj omiljeni zeleni čaj prikladnog imena Mali buda, pustim radio. To obično bude BBC Radio 6 koji ima sjajnu muziku, a i čitav taj britiš vajb savršeno se uklopi sa kišom i mrakom koji se spušta u pet. U slučaju da mi se ostaje na domaćem terenu, pustim Radio aparat.

Radio stanice ponekad zamenim muzičkim podkastima poput Dirižabla ili Pop depresije, a ima dana kada mi baš prijaju razgovori sa zanimljivim personama iz Agelast serije. Da svemu tome dodam i vizuelnu dimenziju, volim da virtuelno prelistam omiljeni AnOther magazin.

Nakon svega toga, ako preostane vremena i dnevnog svetla, obožavam da se prošetam pored Dunava jer obično nema nikoga i to je prilika da jesen vidim u svoj njenoj oporosti i lepoti (a i da iznosam gumene čizme i kabanicu, svoje omiljene odevne predmete).

*Miličine tekstove možete pronaći OVDE.

*Jelena Bradić preporučuje:

Pečena bundeva prelivena medom, cimetom i orasima, domaći čaj od nane ili đumbira. Lakiranje noktiju u neku jesenju, tamniju boju, omiljena sheet maska i mekana trenerka. Gledanje kvalitetne serije, recimo Scenes from a Marriage na HBO-u. Odlična gluma, pokreće mnogo tema, prikazuje kompleksnost emotivnih odnosa, nije šablonska i ne ostavlja ravnodušnim. Čitanje bilo kojeg romana Bekima Sejranovića ili istraživanje neke nove zbirke poezije. Sjajne mlade pesnikinje imamo u regionu! Ranije nisam podnosila kišu, činila me je nervoznom dok sada na mene deluje potpuno okrepljujuće pa je i šetnja po ovakvom vremenu dobila potpuno drugi smisao.

*Jelenine tekstove možete pronaći OVDE.

*Miljana Miletić preporučuje:

Iako sam oktobarsko dete, mene kiša nikada nije nešto posebno radovala, niti sam mogla da uživam u istoj. Sama promena vremena, posebno ona nagla, neretko negativno utiče na mene, pa mi, u slučaju kiše, bilo koja aktivnost koja bi se odvijala napolju predstavlja pravo malo mučenje. Svi koji su proveli iole malo vremena u Beogradu znaju kako saobraćaj ume biti haotičan čini se, kako padne prva kapljica kiše. Zbog toga se sve moje aktivnosti tokom kišnih jesenjih dana dešava uglavnom u zatvorenom prostoru.

Takvi dani jesu idealni za dovršavanje svih onih kućnih poslova za koje nikako da pronađete malo slobodnog vremena. Zvuči dosadno, ali mene čišćenje kuće iz Spotify plejlistu ili Galebov podkast Agelast posebno opušta, a volim da se “družim” i sa Emom Čemberlin, autorkom podkasta Anything Goes, jer je njen pristup slušaocima takav da vam se čini da razgovara baš sa vama!

Kada govorimo o muzici, gotovo u pravom trenutku je Tejlor Svift izbacila svoju verziju albuma Red, koji je idealan izbor za kišne dane, posebno 10-minutna All Too Well (kojom su, koliko vidim, svi opsednuti, pa i ja) i kratki film koji je objavljen pored albuma. Ušuškanu atmosferu pružaju i Folklore i evermore, dva njena albuma koja s razlogom mnogi nazivaju remek-delima.

Kišni dani nisu samo za čišćenje. Volim da ih provedem i u nekom relaksiranom maniru – gledajući filmove ili serije. Pored Netflix-a i HBO-a, u Srbiji su dostupne i druge platforme gde mogu da se gledaju najnovija filmska ostvarenja poput KinoKaucha. Do kraja meseca je u toku i Moj Online filmski festival na platformi mojoff.net što vam takođe može okupirati vreme kada dođe neki od onih dana kada vam se ne izlazi s kišobranom u ruci.

A za one koji preferiraju da vreme provedu u društvu, bilo da to radite online ili uživo, mene uvek oraspolože kvizovi koje sami u društvu pravimo (po ugledu na Pub kvizove) ili igrice poput Spyfall-a ili asocijacija. Ne samo što tada proradi takmičarski duh, već je zagarantovana i zabava!

*Miljanine tekstove možete pronaći OVDE.