Buket Internet priča za novu sezonu

Dragana nam svojim najnovijim odabirom internet priča zapravo stiže kao prvi i pravi vesnik proleća. Stoga, nema nijednog razloga da se ne zavalite u svoju omiljenu fotelju i da uz šolju kafe/čaja/tople čokolade ne uživate u njenom ”buketu” zanimljivosti, korisnih informacija, saveta i predloga, koji nam stižu sa inostranog ali i domaćeg online neba. Dakle, mnogo toga za ne propustiti!

—————————-

Verovali ili ne, zakoračili smo u mart! Iako su se beogradske ulice donedavno tvrdoglavo držale praznične atmosfere, očito je da ćemo uskoro moći da uživamo u vazduhu ispunjenim cvećem, laganim šetnjama i duuugim kafenisanjima na otvorenom. Pre nego što vas osunčana i zelena sezona izvuče napolje, bacite pogled na internet priče koje smo vredno sakupljali za vas.

Proleće je tradicionalno doba kada pakujemo mekane džempere i duge čizme i (optimistično) spuštamo sa najviših polica lepršave komade. Kada već sređujete ormar, zašto ne biste napravili veliku čistku i oslobodili se sve one garderobe koja vam nije više toliko draga, ali koje nikako da se odreknete? Mala pomoć: dovoljno je da sebi postavite ovo pitanje.

Kao što umemo da upadnemo u rutinu kada je odeća u pitanju, tako nam se često dešava i da nas uhvati kozmetička monotonija. Zar šminka ne bi trebalo da bude zabavna? Sigurno i sami svakodnevno posežete za istim proizvodima – crvenim ili “nude” karminom, možda ajlanjerom? Isprobajte umesto toga jednostavan trik  kako da unapredite uobičajene “mačije oči” ili koje sve kreativne mogućnosti nude one gotovo netaknute nijanse iz palete sa senkama.

Možda vam uz čitanje ovog teksta pravi društvo šoljica sveže skuvane kafe, pa upotpunite tu scenu klikom na ove intervjue u kojima baristi iz najpoznatijih beogradskih kafe-lanaca otkrivaju tajne svoje veštine.

Zatim, otplovimo do jednog bajkovitog mesta. Da li ste znali da na dnu jednog jezera u Engleskoj leži sakrivena čitava balska dvorana?

Povodom Dana žena, donosim vam jednu, za dame ohrabrujuću priču o magazinu Women’s Health koji je, zarad svojih čitateljki, proterao nekoliko fraza sa naslovnica. Oduvek mi je bilo zanimljivo koliko jezik ima uticaj na to kako doživljamo svet, pa čak i sebe. Koje reči vi više ne biste voleli da vidite u domaćim “ženskim” časopisima?

Ekipa Startit Centra započela je odličnu akciju otvaranja svoje biblioteke za sve zainteresovane za tehnologiju, dizajn, biznis, marketing i lični razvoj. Knjige i časopise za ovu svojevrsnu biblioteku možete donirati i vi!

Tokom poslednjih 6 godina na našim projektima i događajima dosta knjiga se preporučivalo, često smo pomagali da se knjige pronađu i znamo da su u manjoj ili većoj meri pomogle mnogima da budu uspešniji u onome što rade. Zbog toga smo odlučili da taj proces učinimo lakšim i da stavimo dobre knjige u ruke što većeg broja ljudi.

Kako se priroda budi, sve više imamo želju da pobegnemo iz skučene kancelarije i zagušljivog grada i preselimo se negde gde je sve bliže, jednostavnije, čak bliskije. Možda među vama ima i onih koji veruju da bi vam život van metropole bio previše dosadan? Ako razmišljate da napravite ovako veliku životnu promenu, pročitajte o iskustvu “gradskog čoveka” Nevene Zelunke Cvijetić, poznate kao autorke bloga Hleb i lale, koja je odlučila da sa svojom porodicom živi u malom mestu pored Novog Sada.

Novinarka i pomoćnica urednika nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević je u intervjuu za newsletter Breakfast podelila čime započinje dan, kako doživljava svoju profesiju, kao i u čemu je moć psovke.

Ima i ono: ne priliči obrazovanim ljudima da se prostački izražavaju. To je malograđanska podmetačina i prvi postulat ovog terora pristojnosti koji sam malopre pomenula. Od toga što ću ja da opsujem nikom dlaka s glave neće faliti. A od onih koji bez ijedne ružne reči mašu tuđim dijagnozama ili donose “autentična tumačenja” članova zakona, stradaju ljudi i ljudski životi. Kad kažeš “odjebi”, za to niko ne traži “autentično tumačenje”, jasno je samo po sebi.

Verovatno je kontradiktorno da na blogu preporučujem tekst o zavisnosti od tehnologije, a sa druge strane, koji medij je bolji za plasiranje takvog članka? Ko ili šta je, po vašem mišljenju, glavni krivac što ne možete da se oduprete zovu notifikacija? Neki od odgovora će vas iznenaditi.

Za kraj, podeliću sa vama veoma važnu priču o humanitarnoj inicijativi Kilometar kose čiji pokretači su pre malo više od godinu dana krenuli u misiju da obezbede perike od prirodne kose za decu koja, usled bolesti ili posledica medicinskog tretmana, pate od njenog gubitka. Imala sam priliku da upoznam odlučne mlade ljude koji stoje iza ove akcije i svaki put sam iznova inspirisana njihovim trudom, pa i vas pozivam da ih podržite.

Šta je vas u poslednje vreme posebno inspirisalo? Možda imate da preporučite neki događaj, muzički album, novu seriju? Kao i uvek, radujemo se vašim komentarima i predlozima!

photo via deathtothestockphoto.com

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *