HBO GO repertoar provučen kroz BDW filter: Šta gledati tokom praznika

Ako ne računamo rođendane i godišnjice, 1. januar će zauvek nositi titulu mog omiljenog dana u godini. Bez obzira na to koliko dugo da je trajala prethodna noć, to prvo jutro nove nekako uvek lako padne. Valjda zato što znam da se lista obaveza svodi na samo jednu stavku: pronaći što bolji serijski i filmski sadržaj. I onda počinje maraton koji se, ako imam sreće, nastavlja još nekoliko dana. Prekida se jedino da bi se dopunila ispražnjena činija sa grickalicama ili kako bi se tanjir sa ostacima novogodišnje trpeze prineo bliže krevetu. A onda, oko Božića, započinjem novi krug.

Kako smo se tokom ovih godina dobro upoznali, znam da među vama ima mnogo onih koji upražanjavaju sličan, ako ne i identičan, prvojanuarski ritual. Zbog svih vas, nemam problem da i pretposlednji dan u godini provedem radno, pišući ovaj post. Jer, ako neko razume ne-znam-šta-da-gledam-problem, onda sam to ja. Da se ovog januara ne biste suočili sa njim, pomoći će vam ovaj post. Ali i HBO GO platforma koju već mesecima religiozno koristim i na kojoj ćete moći da nađete sve predloge na koje ću vam skrenuti pažnju. Najbolje od svega? Činjenica da prvih mesec dana ovu platformu možete koristiti potpuno besplatno. Sada kada imam vašu pažnju, vreme je da krenemo sa predlozima. Spremite se za žanrovski različitu, ali podjednako uzbudljivu vožnju kroz meni omiljene serije trenutno dostupne na HBO GO platformi.

 

Serijski klasici

Možda će vam preporuke na račun nekih od naslova u ovoj kategoriji zvučati izlišno, posebno ako uzmemo u obzir njihovu planetarnu popularnost, ali kako ni  meni samoj skepticizam prema masovno popularnim ostvarenjima nije stran (srećom, prevazilazim ga polako, ali sigurno) razumem sve one koji upravo iz tog razloga i dalje zaobilaze neke od naslova koje ću spomenuti. Naslove koji demantuju ono uvreženo (i neretko tačno) mišljenje da sve što je popularno nije i kvalitetno.

Igra prestola (Game of Thrones) – (2011 -)

I mada rizikujem da neki od vas sada prevrnu očima, kao zakleti GoT fan nisam mogla da propustim priliku da iznova skrenem pažnju na seriju koja je pokrenula jednu od najznačajnijih revolucija u istoriji televizije. Ništa nakon nje nije i neće biti isto. To je već sada vrlo jasno, iako još nismo dočekali finale serije. Zato, dragi moji skeptični čitaoci ovog teksta, ako ste uspeli da nekim čudom odolite najuzbudljivijoj ”Igri” u istoriji telvizijskih igara, mislim da će predstojeći praznici biti idealan momenat da tu grešku ispravite. Upozoravam vas: bindžovanje je najčešća nuspojava ove serije zato najavite prijateljima, porodici i kolegama u šta se upuštate. Sigurna sam da će većina imati razumevanje jer su i sami prošli kroz isto. I najlepše od svega, konačno ćete svi zajedno moći da uživate u finalnoj sezoni koja nam stiže u aprilu.

Serija dostupna OVDE. 

———————————————-

Žica (The Wire) – (2002 – 2008) 

Ako ste se ikada pitali koju seriju zovem svojom omiljenom, evo odgovora. Ovo je vrlo verovatno i najkvalitetnija serija koju sam u životu odgledala. Prošlo je deset godina od njenog finala, a ona i dalje predstavlja najkompletniju lekciju u gradivu posvećenom kriminalističkim serijskim ostvarenjima. Realnost kojom serija odiše, od prvog kadra prve epizode pa da odjavne špice finalne epizode, još uvek nije ponovljena. Ako prelistate odeljak sa trivijama na IMDB profilu ove serije, shvatićete i zašto je to tako. Možda sebe smatrate serijofilom, ali da bi ste tu titulu i opravdali, ova serija se mora naći na listi onih koje ste odgledali. Shvatite je kao obaveznu lektiru bez koje se bilo kakvo polemisanje o krimi serijama jednostavno ne može zamisliti.

Serija dostupna OVDE

———————————————-

Ljudi sa Menhetna (Mad Men) (2007 – 2014)

Ovo je serija koju sam odgledala iz trećeg puta. Prva dva pokušaja završila su se neslavno. Jednostavno, prve sezone me nisu ”vozile” onoliko brzo koliko sam se nadala. Ali, kada sam jednom ušla u vagon za treću sezonu, nisam se više zaustavljala. Sve do Coca-Cola reklame (oni koji su gledali seriju, znaju na šta mislim). U pitanju je uzbudljiva, ekspresna vožnja koju ne bi smeo da propusti niko ko se iole bavi marketingom. Jer, ovo je najpre priča o marketingu. Onom u poslovne svrhe, ali i onom u  životne. Ujedno, ovo je priča o sociološkom i političkom razvoju društva čiji su san svi želeli da žive, o vremenima koja su neopravdano dobila epitet ”nevina”, o dominaciji ”sivih odela” i otužnoj poziciji žene u jednom, ne tako davnom periodu.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

 

”Girl Power” serije

Mildred Pirs (Mildred Pierce) 2011. 

Mogu da se kladim da je većina vas previdela ovu fantastičnu HBO mini-seriju iz 2011. godine. I ne mogu vam zameriti, jer da nisam te 2012. godine gledala dodelu nagrada ”Zlatni globus”, tokom koje je Kejt Vinslet osvojila prizananje za najbolju ulogu u mini-seriji, a bešte to upravo ”Mildred Pirs”, verovato bi se i meni dogodilo isto. Srećom pa sam pomno pratila sve kategorije i upisivala na svoju listu sve što mi se činilo interesantnim. A ”portret neponovljivo nezavisne žene koja ostaje razvedena usred velike ekonomske krize 1930-ih godina i koja se bori da stvori novi život za sebe i svoju porodicu” nije mogao da me ne zaintrigira, posebno što je naslovnu ulogu igrala pomenuta Kejt. I nisam se razočarala. Seriju sam odgledala u samo nekoliko dana i zato je smatram savršenim prazničnim štivom.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) (2017 – )

O ovom remek-delu od serije pisala sam vam u više navrata. I ponovo ću, jer ovo televizijsko štivo zaslužuje pažnje, koliko i ono književno na kojem je zasnovano. Štaviše, istakla sam to već jednom, i neka mi ljubitelji pisanog dela ne zamere, ali serija je na mene ostavila jači utisak od knjige. Brutalnija je, krvavija, sirovija, intenzivnija i naglašenija. A nekad je neophodno da se stvari tako postave ne bismo li istinski razumeli suštinu poruke. U slučaju ove priče, kako književne, tako i televizijske – poruka je snažna. I mnogo bliža realnosti no što vam se u prvi mah čini. Zato, gledajte ”Sluškinjinu priču”. I mislite o tome.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

Nevine laži (Big Little Lies) (2017 – )

Vođena naslovom koji me je previše podsećao na ”Pretty Little Liars”, očekivala sam bledunjavu limunadu koja će me ostaviti ravnodušnom i naterati da zažalim što sam i pet minuta utrošila na ovo ostvarenje. Kakva  z a b l u d a ! Dok ste rekli Nikol Kidman, ja sam bila navučena na ovu savršenu dramu o ženama u svemu različitim, sem u snazi koju poseduju. Kako se serija bližila svom kulminirajućem finalu, tako sam i ja postajala sve veći i ozbiljniji fan iste, pa sada ne mogu da dočekam drugu sezonu u kojoj se već snažnoj glumačkoj ekipi pridružila Meril. Da, ta Meril koja u svom rezimeu ima tri osvojena Oskara. Kakav će to samo spektakl biti!

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

 

Krimi serije

Pravi detektiv (True Detective) (2014-)

Prvu sezonu ”Pravog detektiva” smatram najboljom sezonom jedne serije u istoriji televizije. Da je druga sezona bila iole manji debakl no što jeste, ova serija bi delila prvo mesto sa ”Žicom” na mojoj listi najboljih i omiljenih serijskih ostvarenja. Ovako, ipak je moram ostaviti na drugoj poziciji. Jedino što joj može pomoći jeste treća sezona koja stiže 19. januara! Iskreno polažem sve nade u nju.

Što se tiče prve sezone, mislim da će vam sve reći činjenica da sam je pogledala u dva navrata i da osećam jak poriv da to učinim i po treći put. Ne pamtim kada je jedna serija uspela da me hipnotiše, očara, zaintrigira, zamisli i obuzme koliko je to slučaj sa prvom sezonom ”Detektiva”. I zato je ova serija morala da se nađe i u ovom vodiču i zato će biti deo i svakog narednog sa sličnom tematikom.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

Pad (The Fall) (2013-2016)

Pisanje ovog vodiča podsetilo me je da nisam odgledala treću sezonu ove serije, tako da će to biti jedna od stavki kojoj ću se posvetiti tokom praznika. Ovo bi već trebalo da vam bude dobar pokazatelj koliko su mi se dopale prve dve sezone. Ovu seriju ću zauvek pamtiti po najnetipičnijem prikazu jednog serijskog ubice. Pored ”najnetipičniji” odmah dodajte i najjeziviji. Jer, on je sve ono što vam ne padne na pamet kada pomislite na psihopatu. Ujedno, ova serija, kao nijedna druga koju sam pogledala, prikazuje kako i na koji način funkcioniše um jednog serijskog ubice. Kako teku njegove pripreme za gnusni čin, kako se lako nakon istog vraća svojoj porodici i nastavlja sa svojim naizgled normalnim životom. Dok ovo kucam prolazi me ista ona jeza koja me nije napuštala ni dok sam gledala seriju. Ali, to je samo dokaz koliko je dobra. Zato, ako volite trilere, ovaj naslov ne bi trebalo da preskočite.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

Oštri predmeti (Sharp Obejects) (2018-)

Sa ovom serijom sam imala ozbiljan love-hate odnos. Koliko sam je na mahove ozbiljno volela, toliko me je na mahove ozbiljno izluđivala. Ali, čim se našla u ovom vodiču, jasno je da je ipak krajnje osećanje bliže pozitivnim emocijama. Za to su najzaslužnije prva i poslednje tri epozode. Sve između je moglo biti bolje, ali finalni momenti ”Predmeta” su zaista popravili sveopšti utisak, zbog čega vam i preporučujem seriju. Da se ne biste previše nervirali, unapred se pripremite na gomilu manjkavosti, elemente ”sapunice” i neadekvatno naglašavanje ne suviše važnih momenata. Kada sve to sklonite u stranu, dobićete jedan sasvim korektan triler.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

 

Komedije

Svita (Entourage) (2004 – 2011)

Ne znam zašto, ali oduvek mi se činilo da je ovo jedna od najpotcenjenijih serija u Srba. Možda grešim i možda samo nisam lično srela mnogo onih koji su je pogledali, ali ova serija zaista zaslužuje više pažnje. Jedna je od najboljih serijskih komedija koju sam u životu pogledala i čijih smo osam sezona Nikola i ja u dahu ispratili. Nažalost, ne možemo isto reći i za film koji je usledio nakon serije, ali on je u ovoj priči nevažan. Važno je samo to da će vas ova serija maksimalno opustiti, od srca nasmejati i do detalja vam prikazati kako funkcionišu stvari u Holivudu i surovoj, filmskoj industriji. Uživaćete!

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

Moderna porodica (Modern Family) (2009 -)

Još jedna serija za koju smatram da od domaće publike nije dobila onoliko pažnje koliko zaslužuje. Fantastična komedija kratkog formata otud i idealna za vreme pred spavanje ili u našem slučaju za praznični maraton. Neretko sam je praktikovala kao instant način da popravim raspoloženje i uvek je uspevalo. Glumačka ekipa je fantastična, tako da neće biti junaka kojeg nećete zavoleti i koji vas neće iskreno zabaviti, zato unapred upozorite ukućane na iznenadne salve smeha koje će dopirati iz vaše sobe dok budete uživali u svojoj prazničnoj porciji ”Moderne porodice”.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

 

Dokumentarni serijali

Baksuz: Život i smrti Roberta Dersta (The Jinx: The Life and deaths of Robert Durst) (2015)

O ovom fantastičnom mini-serijalu koji je direktno doprineo rešavanju nekoliko slučajeva surovih ubistava počinjenih od strane jednog čoveka, pisala sam detaljno u jednom od svojih ”Preporuka postova” iz 2015. godine. Iste godine kada je i snimljen i objavljen ovaj serijal. Da se ne bih ponavljala, pozvaću vas da kliknete OVDE i pročitate zbog čega sam tada i zbog čega i dalje preporučujem ovaj fanatastičan serijal. Sigurna sam da dugo, dugo nećete moći svoje misli da otrgnete od bizarne priče o Robertu Derstu.

Serija dostupna OVDE.

———————————————-

Časopis Rolling Stone: Priče koje pomeraju granice (Rolling Stone Magazine: Stories From The Edge) (2017)

Priča o nastanku, razvoju i ključnim momentima u postojanju ”Rolling Stone” magazina. Priča mnogo šira no što biste u prvi mah pomislili. Politika, sociološki fenomeni, društvene pojave, promene i značajni događaji deo su ovog filma, baš kao što su bile i ostale deo stalnih rubrika ovog magazina. Kroz osvrt na istoriju magazina, film se osvrće i na istorijski značajne trenutke u kulturi, politici, američkom društvu, ali i svetu generalno. I to je učinjeno kroz savršeno povezane intervjue najznačajnijih urednika, novinara i saradnika magazina, arhivske snimke, vešto osmišljene grafičke prikaze kultnih tekstova i naslovnica i komentare kompetentnih sagovornika. Ako volite dobar dokumentarac, ovaj serijal će vam ulepšati praznike.

Serijaj dostupan OVDE.

———————————————-

 

Šta je na mojoj listi?

Na mom spisku serija za praznični maraton nalazi se mešavina starijih, nešto mlađih i najsvežijih televizijskih ostvarenja. Plan mi je da se najpre vratim u 1999. godinu i ponovo upoznam ”Porodicu Soprano”. Imala sam premalo godina kada sam prvi put gledala ovu kultnu seriju, tako da sam rešila da i njoj, a i sebi dam još jednu šansu. Ako neka serija zaslužuje drugu priliku, onda verujem da je to ova.

Serija dostupna OVDE.

Sledeća stavka na mom spisku je serija ”Šest stopa pod zemljom”. Dugo me je ovaj naslov činio znatiželjnom. Mislim da je vreme da udovoljim toj znatiželji. Razlog više za to je Alan Bol, čovek koji je režirao ovu seriju, ali i jedan od mojih omiljenih filmova, ”Američka lepota”.

Serija dostupna OVDE.

Sada prelazimo na najnovije naslove. Onaj koji mi je najinteresantniji jeste apsolutno ”Moja genijalna prijateljica”. Borim se sa sobom i porivom da najpre pročitam knjigu, pa tek onda odgledam seriju, ali odlične kritike na račun serije mi ne daju mira tako da mislim da ću podleći ”pritisku” i tokom praznika primat dati baš ovom ostvarenju. Slutim opasno uživanje.

Serija dostupna OVDE.

I za kraj, serija koja je i moje najnovije otkriće. Zove se ”Iza vrata broj 9” u kojoj vas, kako kaže zvaničan sinopsis, ”svaka epizoda poziva da zavirite iza različitog broja 9, svaki put na novoj lokaciji i sa novim likovima. Od kupea u francuskom vozu do velike viktorijanske vile, od sela u 17. veku do volonterskog pozivnog centra”. Ne znam za vas, ali meni ovo obećava.

Serija dostupna OVDE.

 

To bi bilo sve od mene za ovaj vodič kroz BDW & HBO praznični repertoar. Nadam se da sam izdvojila dovoljno materijala da vaš praznični maraton prođe uspešno. Jedva čekam da čujem vaše predloge, ali i utiske o serijama koje sam spomenula. Pozdravljam vas po poslednji put u 2018. godini.

Idući post očekujte čim zakoračimo u 2019. godinu.

Uživajte u sutrašnjem dočeku i neka je srećno!!!

 

nosim: pidžame i čarape: WOMEN’SECRET
ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom HBO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

7 Responses

 1. Sretna i tebi!
  Ajme, six feet under
  Mislim da ćeš bit oduševljena. Davno, davno sam je gledala. Mogla bi i ponovit gradivo

  1. Hvala veliko, draga Majo!
   Jao, odlgedala sam prvu epizodu i ostala sam ravnodušna. A tako sam se ponadala, posebno nakon čitanja svih komentara. Ne znam šta je posredi. 🙁 Ne mogu da kažem da je loša, ali nije me podstakla da pustim drugu epizodu.
   Iz nekog razloga ne volim porodične drame. Tako me ni ”This Is Us” nije zadržao. :/

 2. Moram priznati da kada ti nešto preporučiš, ja moram da razmotrim jer nam se ukusi često poklapaju. Tako sam pomno ispratila ovaj post. Rešila sam da uvrstim u plan Nevine laži i Mildred Pirs. Dovoljno su kratke da mogu toliko vremena da isplaniram. Moja genijalna prijateljica upravo gledam. Nisam mogla da joj odolim da čitam prvo knjigu.
  Za Igru prestola i Sluškinjinu priču se apsolutno slažem, samo bih im dodala i Zapadni svet. Iako nisam ljubitelj tog žanra, ovo je definitvno najbolja serija koju sam ikada gledala.
  Veoma mi je žao što nikako ne mogu da se odlučim da krenem sa porodicom Soprano, ali preduga je, a moj prvi januar je bio slaganje Lega, daleko od filmskog bioskopa sa njih troje.
  Srećna Nova godina!

  1. Draga Tamara,
   Hvala veliko na javljanju, deljenju svojih utisaka i preporuka.
   Drago mi je da si pronašla serije koje ti mogu odgovarati. Mislim da se nećeš razočarati.
   Što se tiče ”Zapadnog sveta” moram da priznam da meni nije ”legla”. Davala sam joj šansu, ali jednostavno nam nije išlo. Ali nije do nje. Do mene je 🙂 Ne mogu fantastiku n i k a k o.
   Veliko hvala na praćenju i veliki pozdrav za tebe i tvoj trojac. 🙂
   Brana

 3. Kao i Tamara, i ja moram da razmotrim preporuke jer nam se poklapaju ukusi 🙂 Slažem se za “Zapadni svet” i dodajem “Breaking Bad” a posle nje i “Better Call Saul”.

  Kad sam videla ”Šest stopa pod zemljom” prsti odmah ka komentaru iako ih ne ostavljam 🙂 I ja sam je dugo odlagala, prošle godine konačno je pogledala i oduševila se. Baš životna serija. Likovi odlični i odlično se razvijaju iz sezone u sezonu. Kraj je najbolji koji sam videla u nekoj seriji, samo zbog njega vredi odgledati ako ni zbog čega drugo.
  Jedina serija koja je baš jak ostavila utisak na mene, čak i pogled na smrt promenila.

  Jedva čekam tvoje utiske 🙂

  Srećna nova godina.

  1. Draga Sandra,
   veliko hvala što si odvojila vreme i javila se. 🙂
   Što se tiče ”Zapadnog sveta” napisah u komentaru iznad svoje utiske. E sada, ”Breaking Bad” je posebna priča. Mislim da sam je četiri puta započinjala. Ne preterujem. I nikako, ali nikako da se ”zakačim” za radnju i likove. I zaista mi je žao zbog toga jer mi je vidljiv njen kvalitet i verujem da vremenom postaje sve bolja, ali ja jednostavno ne uspevam da odem dalje od treće ili četvrte epizode. Pričala sam sa još par ljudi kojima se desilo isto i svi smo sličnih utisaka: ne znamo šta je posredi, ali serija nas jednostano ”ne vozi”. A ”Better Cal Saul” mi je uvek bila tu negde i stalno bih se pitala: ”O čemu je ovde reč”, ali nikada nisam pritisnula play kako bi konačno dobila odgovor na to pitanje. Nakon tvoje preporuke možda to konačno i učinim. 🙂
   I na kraju, ”Šest stopa”. Napisah svoje utiske u prvom komentaru. Baš, baš šteta… :/
   Najveći pozdrav šaljem i veliko hvala na praćenju!
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *