Internet priče vredne pažnje…

Sredinom avgusta ove godine uspela sam da ostvarim jedan od svojih važnijih blogo-ciljeva – otvorila sam stranice Brana’s Divine Worlda i za druge autore. Prvi na toj listi bio je Nikola Todorić, čijih ste nekoliko tekstova već imali prilike da pročitate. Od danas spisak članova BDW tima proširujem za još jedno ime. U pitanju je Dragana Milovanović, moja tri godine mlađa koleginica sa Fakulteta političkih nauka, koja me je oduševila svojim stilom pisanja ali i umećem otkrivanja zanimljivih tema koje su vredne pažnje i spominjanja. Otud je tekst kojim će se Dragana vama predstaviti posvećen upravo njenim skorašnjim otkrićima u domenu zanimljivih online priča. Zato, spremite svoj omiljeni topli napitak, ušuškajte se u svom najdražim kutku i prepustite zanimljivostima koje nam Dragana preporučuje. Iz iskustva kažem da ćete uživati.

Inače, ovaj post označava početak saradnje sa još jednom divnom, mladom damom koja se bavi modnom ilustracijom. U pitanju je Ivana Dejanović, čiji rad možete pratiti na njenoj Facebook stranici, Pinterest profilu i Twitter profilu. Kako sam i sama veliki ljubitelj modne ilustracije reših da uz pomoć Ivaninog talenta blog obogatim i tim segmentom. Današnji post jeste prvi korak ka tome. 

Iskreno se nadam da ćete uživati u ovim malim ali važnim novinama i da će vam Draganin tekst i Ivanina ilustracija ulepšati ovo nedeljno popodne. Do idućeg javljanja najlepše vas pozdravljam. Vaša B.

———————————–

Pre nego prego što pređemo na suštinu današnjeg posta imam potrebu da istaknem jednu stvar. Prilika da napišem preporuku za čitaoce Braninog bloga je, pre svega, velika čast, jer sam i sama u grupi ljudi koji cene njeno mišljenje i ukus. Zadovoljstvo mi je što mogu da se uključim u rad njenog tima i podelim nešto zanimljivo sa svima vama. Sa razlogom je kliše kada kažu da se inspiracija krije u svakodnevnim detaljima, pa tako i izabrani linkovi donose novosti iz muzike i mode, praktične savete, dašak umetnosti i  predloge kako da provedete svoje slobodno vreme. Počnimo!

*Sigurno postoji neka oblast ili tema o kojoj biste voleli da naučite više, koja vas intrigira, ali jednostavno ne znate odakle da počnete. Sajt Highbrow pruža vam mogućnost da se prijavite za kratak kurs iz raznovrsnih oblasti, tako što vam na mejl svakoga dana stižu kratki tekstovi o temi koju ste izabrali. Možda će to za vas biti ulična umetnost? Čuda prirode? Revolucije koje su promenile svet? Pregledajte kurseve i izaberite neki po svom ukusu – novo kratko predavanje će vas sačekati u inboksu svaki dan! Osim „časova“, dobićete i preporuku literature o izabranoj temi.

*Moderne Pepeljuge prevazišle su staklene cipelice – sada su moderni stakleni nokti. Da li biste se usudile da isprobate tako nešto? Naravno, nije u pitanju pravo staklo, već komadići celofana koji odbijaju svetlo i dodaju vašim noktima treću dimenziju.

*Ako ste u nedoumici kako da na najlepši način predstavite svoje brojne slike, postere i fotografije, zašto im ne biste posvetili ceo zid? Za sve među vama koji ne žele da se odreknu nijednog umetničkog komada, evo praktičnih saveta kako da napravite ”galerijski zid. Šta biste vi okačili?

*Možda sa guštom pijete vruću kafu dok čitate ove redove. Ukoliko ste ljubitelj ovog napitka, sigurno vam se bar jednom dogodilo da isti prolijete po sebi, papirima ili, da na čuje zlo, po tastaturi. Na ovom sajtu, videćete kako nesnosne fleke od kafe mogu postati šarmantni crteži, svojevrsna „kafe čudovišta“. Njihov tvorac je Stefan Kuhnighk, a nove avanture njegovih stvorenja možete pratiti i na Instagramu.

*Ukoliko želite da budete u toku sa novitetima u svetu muzike ili ste u potrazi za novom plejlistom, na portalu Kultur!Kokoška pronaći ćete recenzije albuma koji su izašli ove jeseni, od melanholične Lane del Rej do eksplozivnih Electric Six.

*Sledeći link vratiće vas na čas u detinjstvo i gotovo čarobno nacrtane Diznijeve crtane filmove, a pokazaće vam i zašto je važno prepoznati lepotu svog umetničkog stila. Pogledajte kako su jedne sunčane subote četiri umetnika, svaki na svoj jedinstven način, nacrtala jedan hrast. Narator je sam Volt Dizni!

*Da li i vi na kompliment obarate glavu i odmahujete rukom? Neprijatno vam je i želite da skrenete temu? Ne brinite, mnogi se suočavaju sa istim problemom, a rešenje je sasvim jednostavno – uzvratite ljubaznošću. Ako niste sigurni kako da reagujete kada vas neko pohvali, pročitajte koji su pogrešni, a koji tačni odgovori.

*Klub čitalaca je zanimljiv način kako možete da provedete prijatno vreme sa prijateljima, ali može da nedostaje malo dinamike. Zašto ne biste napravili obrt i pokrenuli klub kuvara? Ideja je da u društvu proučavate ne zaplet i junake izabranog romana, već interesantne recepte nepoznate kuhinje ili onog kuvara koji nikako da dostojno prelistate. Eto prilike da naučite nove trikove, a pritom se i odlično zabavite! Kako i zašto da pokrenete klub kuvara možete pročitati ovde.

*Za kraj ovog izdanja Internet priča, evo teksta za koji verujem da je potrebno pročitati svake nedelje ili, još bolje, subotom uveče. David Albahari podseća nas zašto je bitno da vratimo nedelju.

Nedeljom je podnevni mir u dvorištu duže trajao. Nismo igrali fudbal, nismo udarali loptom u zid. Ćutali smo čak i dok smo igrali klikere. Tek kasnije popodne, kada se suton već prikradao preko neba, počinjali smo da govorimo glasnije i slobodnije, mada ni tada nisu naši glasovi odjekivali kao tokom drugih dana.

Da li su vam se dopale izabrane Internet priče? Koje tekstove, snimke, slike biste vi preporučili? Sa nestrpljenjem očekujemo vaše utiske i komentare!

ilustracija: Ivana Dejanović
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

9 Responses

  1. Pohvala za prijedloge! Preporucila bih Breakfast Magazin, “energija”, takodje poslusajte Ničim izazvan – Dalijev brk [OFFICIAL] (360° MUSIC VIDEO) Srdacan pozdrav iz Bijeljine!

    1. Nema na čemu, hvala za otkrivanje još jednog poučnog sajta 🙂

    1. Pridružujem se preporukama za ”Trampu znanja”. Odavno sam gledala intervju sa devojkom koja je pokrenula taj sajt i oduševih se! Bravo za nju i ideju!!! 🙂

  2. sad shvatam da sam nekako, ne znam kako, potpuno propustila da procitam ovaj tekst kad je tek izbacen. te sa debelim zakasnjenjem dajem i ja preporuku: hrvatski portal muf.com.hr. moj ultimativni internet safe haven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *