Internet priče za ispod suncobrana

Odbijam da govorim o tome kako se od vrućine kolektivno stapamo sa asfaltom i koncentrišem se – paradoksalno – na sunčane strane leta – lepršave suknje i haljine, hladne, kremaste kafe, baškarenje na ležaljci uz neko dobro štivo. Tako stižemo i do današnjeg posta i nove, pažljivo pripremljene liste internet priča za ispod suncobrana (ili ispod klime, ako drugačije ne može :)) Da počnemo!

Već smo pričali o tome kako “ostati” na odmoru i nakon što se završi, a NY Mag donosi kratak savet o tome kako da produžimo vikend. Naime, neuronauka kaže da možemo “prevariti” mozak da vreme sporije teče ukoliko se, umesto rutini, prepustimo novim iskustvima. Na primer, ukoliko se inače vikendom razvlačite po krevetu, zašto ne biste ustali ranije, otišli na pijacu, popili prvu jutarnju kafu u obližnjoj kafanici sa kariranim stolnjacima. Ili obrnuto – ukoliko ujutru iskačete iz kreveta da što pre “načnete” dnevne obaveze, zašto ne biste lagano doručkovali, uz neki fini magazin, knjigu ili seriju. Kako biste vi promenili svoje vikend navike?

Da li biste možda razmotrili ideju da ne koristite Instagram tokom odmora? Iako više volim da se “isključim” kada sam na odmoru, dobar deo mog Instagram profila čine upravo slike sa putovanja. Pošto uživam u ovim malim uspomenama i sređivanju fotografija, na društvene mreže ih kačim tek kod kuće kako ne bih trošila dragoceno slobodno vreme na odmoru.

Kad već govorimo o putovanjima, novina koju želim da isprobam prvom prilikom je dnevnik putovanja. Ovaj tekst daje kratki i jednostavni vodič za početnike, a što je najbolje, sa ovim kreativnim projektom možete početi i u fazi planiranja puta.

Dvije knjige, limunada, dekica, livada i prijateljica – to je recept za lep dan Ljupke Tanevske sa bloga Guerilla Girl. Ukoliko do sada niste čuli za njenu modno-kulinarsko-muzičku čajanku, obavezno svratite.

Na blogu Sofia Movens otkrila sam predivan tekst o banatskim vrednostima. Delić je u nastavku, ali preporučujem da ga pročitate u celosti.

Ali, kako smo skromni, a pomalo i šašavi, često previdimo banatsko izobilje. Ovde toliko toga ima, da mi ni ne znamo čega sve. A i zbog skromnosti, jer ko se još hvali Ramsarskim područjima, podolskim govedima, mravljim lavovima, čapljama kašikarama, stepskim skočimišima, slepim kučićima, ejama močvaricama, belobradim čigrama? Ovde ako malo zagrebeš u peščarne reljefe, ispadne ti komad praistorije. U nekim banatskim selima ima više roda nego bandera, drvenih, trošnih. I kajsije nekad toliko rode da moras letvama da im podupreš grane, rane, banatske.

Sećate li se vremena pre Interneta, kada je za zabavu bilo potrebno malo više mašte?

Kažu da je najvažnija priča ona koju pričamo sami sebi. Umesto da se prekorevamo, zašto ne bismo svoja visoka očekivanja pretvorili u lične motivacione poruke? Upravo tako je uradila čuvena spisateljica Oktavija Batler, žena koja je uspela da se probije u svetu naučne fantastike, pišući sebi pisma” puna ohrabrenja i želja.

U ovom izdanju Internet priča, umesto uobičajene preporuke za galeriju fotografija, predlažem vam fotografske ture po Beogradu! Ako vodite goste u obilazak prestonice ili sami želite bolje da je upoznate, a da usput poradite na svojim fotografskim veštinama, imate izbor od tri ture – Belgrade Nightlights, Yugoslav Urban Legacy i Downtown By Day.

Evo nečeg malo blesavog – kada naiđem na kviz o tome koja mi je omiljena Diznijeva princeza (ovo zvuči kao da se to dešava stalno :)), uvek prvo pomislim na Bel iz Lepotice i zveri. Ona voli knjige, požrtvovana je, vredna i odbija da se uda samo braka radi. Međutim, kada malo bolje razmislim, ipak više divljenja gajim prema često zanemarenoj, a zapravo duhovitoj, hrabroj i pomalo drskoj Meg iz Herkulesa – a vi?

Pročitajte sa kojim ugovorom na neodređeno ne možete pogrešiti. Da li ste ga već potpisali? 🙂

Ukoliko ste propustili, na blogu vas očekuju sledeće priče:

Program ”Podeli svoje znanje”: Kako pronaći sebe u profesionalnom smislu

Moj blog, moj posao: Uređaji koje redovno koristim radeći na blogu

Gde tokom leta: događaji koje ne smete propustiti

Šta vi čitate ispod suncobrana? Očekujemo vaše preporuke u komentarima!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

4 Responses

  1. Kada god vidim da je izašla rubrika Internet priča uvek se obradujem! 🙂
    Hvala Dragani na ovom magičnom tekstu! <33

  2. Kad sam ispod suncobrana uzivam u knjigama i pogledu na more.Izdvajam i preporucujem za ovo leto knjige,Srećni ljudi čitaju i piju kafu i Preko praga koju je napisao vladika Grigorije.Isključim telefon i prepustim se.

    1. Hvala, draga Nina, na predlozima! Iskreno, na plaži mi previše leti pogled na nebo, vodu, prolaznike i onda su mi draže kratke forme 🙂 No, ovi predlozi se mogu i drugde primeniti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *