Iz mog iskustva: Canon PowerShot N2

Ako se vodim prethodnim postovima rubrike ”Iz mog iskustva”, rekla bih da volite ovaj način upoznavanja sa aparatima/proizvodima/tretmanima. Šta više, neki od vas su mi javili da su se upravo nakon postova ovog tipa odlučili za aparate koji su bili predmet moje recenzije. I drago mi je da je tako jer ova rubrika i jeste uvedena da bi vama olakšala potragu i rešila dileme koje možete imati u vezi kupovine nešto skupljih i ozbiljnijih proizvoda, kakvima se uglavnom i bavi ova rubrika.

Današnji post ima isti cilj i obraća se posebno onima koji su u potrazi za malim, kompaktnim, digitalnim fotoaparatom koji bi pravio kvalitetne fotografije ali i kvalitetne video-snimke. Zašto baš ova tema? Zbog činjenice da sam prethodnih 5 meseci imala prilike da često koristim jedan takav fotoaprat i to u poslovne svrhe, odnosno za snimanje putopisnih vlogova i videa iz serijala ”Izazovi radost”. Kako sam se poprilično detaljno upoznala sa njegovim funkcijama, karakteristikama, prednostima i manama, rešila sam da utiske o svakoj od njih podelim sa vama u okviru ovog posta. Jer, sigurna sam da u eri društvenih mreža i YouTubea i sami želite da napravite što bolje fotografije i video-zapise, bez obzira imaju li veze sa vašim poslom ili ne.

A to je svakako moguće sa junakom naše današnje priče – Canon PowerShot N2 fotoapratom. Zašto? Prva stavka koju moram spomenuti jesu njegove dimenzije i jednostavnost korišćenja. Ok, to što je toliko mali da staje u šaku jedne ruke nije presudno za kvalitet fotografija ali jeste za pitanje praktičnosti, koja svakako nije zanemarljiv faktor. Ujedno, izuzetno je lak za korišćenje, te je odličan za one koji su apsolutni amateri u pogledu korišćenja digitalnih fotoaprata. A i da ste iskusni, nije na odmet imati aparat koji ćete lako, brzo i efikasno koristiti u više svrha.

Digitlani kompaktni fotoaparat Canon PowerShot N2

Tu je najpre momenat fotografije. Njihov kvalitet je zaista odličan. Naravno, onoliko koliko to može biti fotografija nastala uz CMOS senzor od 16, 1 megapiksela. Dakle, ne očekujte fotografije u rangu onih koje prave DSLR aparati. Ovde imamo skromniji krajnji rezultat ali i više nego zadovoljavajući za tip aparata o kojem pričamo. Posebna prednost jeste to što se orignalni snimak već na samom aparatu može obraditi na 6 različitih načina. Tačnije, aparat pruža mogućnost 6 različitih filtera uz pomoć kojih fotografija može izgledati originalnije i zanimljivije.

Na isti način možete se “igrati” i sa video-snimcima, čiji je kvalitet izuzetan. Posebno njihov zvuk, koji u slučaju ovakvih fotoaparata ume da bude problematična stavka.

Digitlani kompaktni fotoaparat Canon PowerShot N2

Momenat koji je i u slučaju fotografija a i video-zapisa izuzetno bitan jeste pokretni ekran i činjenica da zahvaljujući njemu možete fotografisati i snimati iz bilo kog položaja. U momentu kad ekran okrenete ka sebi automatski se aktivira i Self Portrait režim. Ova funkcija je vrlo važna prilikom snimanja sopstvenog obraćanja ( u mom slučaju prilikom snimanja putopisnih vlogova) jer nema bojazni od promašenog kadriranja i lošeg ugla snimanja. Naravno, na isti način je olakšano fotografisanje idealnih selfija što je, ma koliko to ne želeli da priznamo, postala izuzetno bitna karakteristika jednog fotoaprata.

Baš ko i mogućnost njegovog lakog Wi-Fi povezivanja, što dalje omogućava direktno objavljivanje fotografija sa aparata na društvene mreže. Takođe, moguće je povezati sam aparat sa smartphone uređeajem ili pak tabletom, dok je uz pomoć aplikacije Canon Connect moguće upravljati aparatom sa mobilnog telefona.

Digitlani kompaktni fotoaparat Canon PowerShot N2 Recenzija

No, vratimo se na ono ipak najvažnije a to je sam kvalitet snimaka. Zahvaljujući Canonovm HS sistemu, krajnji rezultat je zadovoljavajući i pri slabom osvetljenju, dok je oštrina garantovana prisustvom inteligentnog optičkog stabilizatora slike. I zaista, mogu bez iole oklevanja uputiti sve pohvale na jasnoću fotografija a posebno snimaka sa kojima je po pravilu teže manevrisati u ovom pogledu. U slučaju PowerShot N2 to zaista nije bio problem.

Ono što je na drugoj strani bio problem jeste baterija i njeno trajanje. Jedina mana ovog fotoaparata. Naime, baterija je i pored dužeg punjenja umela da traje tek neka 2-3 sata, zavisno od stepena korišćenja aparata. Poprilično otežavajuća okolnost ukoliko ste planirali da vlogujete tokom celog dana, što je bio moj slučaj.

Ne moram da ističem koliko sam bila tužna nakon ove spoznaje, jer je reč o zaista izvrsnom aparatu, koji je toliko dobar da sam njime snimala čak i ”Izazovi radost” epizode, kada to nisam mogla da uradim svojim Canon EOS 6D uređajem ( primere tih snimaka možete videti OVDE i OVDE). Dakle, u svakom smislu je funkcionisao besprekorno, sem u pogledu baterije i njenog trajanja. Doduše, činjenica da je baterija punjiva pružala mi je mogućnost da sa sobom ponesem punjač i punim je u restoranu, kafeu ili na nekoj sličnoj lokaciji, tako da sam na kraju imala svoje vlogove (primere možete videti OVDE, OVDE , OVDE i OVDE). Ali da je to bio komplikovaniji način, bio je.

Digitlani kompaktni fotoaparat Canon PowerShot N2 Recenzija

Ipak, to ne znači da bi trebalo okrenuti glavu od ovog uređaja. Naprotiv, mislim da je izuzetan za sve vas kojima je posao vezan za društvene mreže i YouTube. Posebno ako ste na početku takve karijere i niste u mogućnosti da uložite previše novca u svoju opremu. Dakle, idealan uređaj da napravite prve korake ka svom cilju. Da, činjenica je da ćete se pomučiti sa baterijom ali činjenica je da vredi preuzeti ovaj rizik usled svih drugih prednosti koje pruža. Zato, ovaj fotoaparat posebno preporučujem početnicima u bavljenju digitalnom fotografijom (mlađa populacija), ljudima u čijem je opisu posla prisutnost na društvenim mrežama i mladim jutjuberima. Mada čvrsto verujem da ni svi ostali koji ne odgovaraju ovom opisu ne bi ništa manje uživali u njegovom korišćenju.

I to bi bilo sve za ovaj put. Čekam vaša pitanja ali i utiske ukoliko ste imali prilike da se susretnete sa PowerShot N2. Bilo bi mi jako drago da ih podelite sa nama. Unapred vam zahvaljujem ukoliko to učinite i šaljem veliki pozdrav do idućeg posta… Vaša B.

 

photos by me
camera used: Canon EOS 6D, lens: 50 mm, f 1.4.
more information: Canon Srbija

*ovaj post je urađen u saradnji sa Canon Srbija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

6 Responses

 1. Odlican post! Imam resenje za bateriju 🙂 suprug to radi od kad imamo digitalni fotoaparat ovaj trenutno Nam je 5 po redu. On uvek kupi bar Jos jednu bateriju, I uvek kad idemo obe ful napuni I super. Sada za ovaj imamo cak tri, jer na putovanjima dosta slikamo decu. Baterije mogu dosta jeftinije da se kupe preko ovih kineskih sajtova, a odlicne Su. Eto ideje Pozdrav I jedva cekam Novi post

  1. Odličan predlog, draga Jelena! 🙂
   Hvala veliko što si ga sa nama podelila…
   Šaljem veeeliki pozdrav!
   Brana

 2. Draga Brano,

  Da li mi možeš reći gde ovaj fotoaparat može da se kupi u Beogradu? Tražila sam ga na više prodajnih mesta pre par meseci i takođe sam poslala mail predstavništvu Canon kompanije u Srbiji, međutim nisam dobila odgovor.
  Veliki pozdrav 🙂

  1. Draga Marija,
   kontaktirala sam direktno Canon povodom tvog pitanja i rečeno mi je da sa fotoaparat ne može naći trenutno ni u jednoj radnji ali se može naručiti. Zamoliću te da mi se javiš putem mejla kako bih ti detaljnije objasnila proceduru. Inače, rok isporuke je 3 nedelje. I da, cena aparata je 43.999.
   Veliki pozdrav šaljem! 🙂
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *