Iz mog iskustva: petodnevni Totally Wellness detoks program

Odavno verujem u tezu da svojim mislima nesvesno privlačimo određene događaje i ljude u svoj život. Otud se nisam preterano začudila kada sam skrolujući Facebookov newsfeed ugledala obaveštenje o petodnevnom Totally Wellness detoks programu, baš u vreme kada sam aktivno razmišljala o svojoj ishrani i ”čišćenju” svog organizma. Ok, možda je umesto mojih misli Facebook bio taj koji mi je analizirajući google pretragu ”doneo” ono za čime sam tragala, ali svakako nisam verovala da je po sredi bila slučajnost. Zato sam, koliko odmah, počela da istražujem o Tatjani Popović Marić, autorki programa i o samom detoks programu. O Tatjani sam saznala da je prvi sertifikovani health coach u Srbiji, da je makrobiotički edukator, autor elektronske knjige ”5 dana detoks programa” i osoba koja je sa svojih 18 godina pobedila kancer i to upravo makrobiotičkom ishranom. Bila sam prijatno iznenađena i poprilično zadivljena. Baš kao i samim konceptom programa koji je bio potpuno drugačiji od svega na šta sam ranije imala prilike da naiđem. Naime, ovaj program podrazumeva svakodnevno preuzimanje unapred spremljenih obroka (doručak, ručak, večera i dve užine), koji su veganski i bezglutenski, a koje Tatjana lično priprema prema svojim receptima. Da, idealan koncept za sve one koji nisu u mogućnosti da samostalno i unapred pripremaju ovaj tip hrane ili jednostavno nemaju potrebu, želju ili znanje.

Zadovoljna svime što sam pročitala, napisala sam Tatjani mejl kako bih se čim pre prijavila na drugi junski termin s obzirom na to da je prvi bio popunjen. Tatjana mi je u najkraćem roku odgovorila, i imale smo dogovor. Trebalo je sačekati 13. jun i krenuti sa programom. Moja očekivanja nisu imala veze sa mršavljenjem, mada sam se nadala da ću u tom pogledu postići određeni napredak jer sam želela da se vratim na svojih 58 kg. Dakle, da izgubim 4 kg. Ipak, bilo mi je važnije da svoje telo očistim od šećera koji unosim prekomerno, i da pokušam da se od istog odviknem. Makar na pet dana.

Totally Wellness petodnevni detoks program - utisci

Kako je preuzimanje hrane dogovoreno za Novi Beograd, od kojeg sam poprilično udaljena, rešila sam da unapred dogovorim dostavu hrane preko kurirske službe, koja je umesto mene odlazila svakog jutra po obroke i donosila mi ih na kućnu adresu. To je funkcionisalo besprekorno te bi ovo ujedno bio moj savet svim budućim polaznicima programa koji se suoče sa sličnim problemom.

Drugi i mnogo bitniji savet ticaće se svih dama koje će nakon čitanja ovog posta dobiti želju da se i same prijave na program: obratite pažnju na svoj PMS i to da li će se program poklopiti sa njim. Pogotovo ukoliko poput mene u tom periodu jedete više no uobičajno. Zašto vam ovo napominjem? Zato što je upravo PMS bio moj najveći neprijatelj tokom izvođenja programa. Ali, krenimo redom.

Totally Wellness petodnevni detoks program - utisci

Prvi dan je počeo sjajno. Na adresu mi je stigao paket sa lepo upakovanim i obeležnim obrocima, koji su se isključivo sastojali iz povrća, voća, mahunarki i žitarica i čije su porcije bile obilnije no što sam očekivala. Držala sam se plana, znajući da će mi problem biti nedostatak šećera, ali sam bila spremna na taj izazov. Nažalost, već tada sam postala svesna svog najvećeg neprijatelja PMS-a, koji je činio svoje. Naime, ma koliko da je moja glava bila voljna i željna da se odupre izazovima, moje telo nije bilo spremno na to. Znala sam da će biti teško, ali ne i koliko. Prvi dan sam izdržala bez većih priblema. Osećala sam kako moje telo zaista doživljava određen vid pročišćenja i kako mu prija izostanak šećera. Osećala sam se lakše i poletnije.

Nažalost, drugi dan je počeo loše. Jaka glavobolja i manjak energije. Znala sam da to nema veze sa programom već isključivo sa mojim stanjem, jer sam umela da prepoznam taj vid bolova u glavi. Bili su to bolovi koji su se dešavali samo jednom mesečno, ali svakog meseca bez izuzetka. Telo mi je vapilo za jačom hranom, šećerima, bilo kakvom utehom u vidu zalogaja. Nisam se dala ali sam se osećala poprilično slabo. Popodne je bilo nešto bolje, ali sam shvatala da je pitanje trenutka kada ću morati da prekršim program i unesem nešto jače u organizam. To sam i učinila iste večeri. Bila sam poprilično razočarana slabošću svog karaktera, ali nisam želela da budem preoštra prema sebi jer sam bila svesna uzroka. Kada sam trećeg dana shvatila da je moje stanje organizma počelo da deluje i na moje raspoloženje, te da sam se osećala poprilično razdražljivo i utučeno, rešila sam da programu dodam po koji zalogaj nešto jače hrane. I da, pomoglo je. Pogotovo u toku dana kada sam morala da aktivno radim, odlazim na sastanke i događaje.

Totally Wellness petodnevni detoks program - utisci

Peti dan sam prekršila u potpunosti i iskrena da budem nisam žalila zbog toga jer je po sredi već bio onaj period u mesecu, kada zaista nije bilo mesta za bilo kakav vid ograničenja s obzirom da je moje telo već bilo dovoljno ograničeno bolovima, osećajem nadutosti i generalno ne baš sjajnim stanjem.

Međutim, i pored toga što se nisam u celosti pridržavala programa izgubila sam 3 kg, te sam na kraju programa imala 59 kg. Dakle, samo kilogram više od zacrtanog cilja. Bila sam poprilično zadovoljna rezultatom, s tim da sam bila svesna da je sam program bio sproveden u nekom drugom periodu meseca da bi rezultati bili još bolji a njihov efekat učinkovitiji. I upravo zato, drage dame, od srca preporučujem da dobro isplanirate vreme svog programa da ne biste imale poteškoće slične mojim.

Oko ove teme sam se složila i sa samom Tatjanom kada smo po završetku programa imale telefonsku konsultaciju, koja se inače podrazumeva kada se prijavite na program. Tatjana mi je otkrila da je već imala jednu polaznicu sa sličnim problemom, te da ju je njena priča zajedno sa mojom podstakala da kao obavezan uvede razgovor o ovom pitanju sa svim budućim polaznicama programa. Inače, Tatjana je u tom razgovoru pokazala maksimum razumevanja, želje da sasluša, pomogne, objasni i posavetuje, te smo umesto 45 minuta razgovarale mnogo duže. Prijalo mi je što me nije osuđivala niti prekorevala što nisam izdražala do kraja. Naprotiv, razumela me je odlično. Pričale smo na temu ishrane ali i nekih drugih stavki, koje su se ticale zdravog života. Šta više, došle smo na ideju da sarađujemo u budućnosti, na jedan fin i zanimljiv način, ali o tome ćemo kada za to dođe vreme.

Totally Wellness petodnevni detoks program - utisci

Sada bih se još jednom osvrnula na samu hranu u programu. Kao što rekoh, porcije su bile obimnije no što sam očekivala. Svaki obrok je bio svež, pedantno pripremljen i upakovan. Jedino što za mene bila mana jeste bezukusnost određenih obroka usled manjka začina. Zato bi moj predlog bio da se gde god je to moguće dodaju zdravi začini, kako bi ukus bio puniji i kako bi polaznici još više uživali u samim obrocima. Takođe, falilo mi je voća. Sigurna sam da Tatjana odlično zna kada i koliko voća bi trebalo dodati ishrani, ali ako postoji prostor za veće količine ove namirnice mislim da se niko od polaznika ne bi bunio. 🙂

Sve ostalo je organizovano perfektno i od strane nekog ko očigledno dobro zna svoj posao. I baš zato, jer sam uverena da ćete biti u sigurnim rukama, od srca vam preporučujem ovaj ili neki drugi od Tatjaninih progama (o kojima možete detaljnije da pročitate OVDE). Posebno ukoliko imate volje i želje za promenama ali nemate vremena da ih realizujete. Ovde vam zaista sve ide na ruku. Na vama je samo da budete dovoljno istrajni.

Što se mene tiče, ja sam sebi potvrdila stvar koju sam oduvek znala – hedonista sam. I to veliki. I teško mi je da se odupirem lepotama poput one koja se krije u hrani. Ali, sa druge strane imam volju i želju da svom organizmu pomognem da se zdravo hrani kada je i koliko god to moguće. Ovaj program jeste bio jedan od načina za to, otud se nijednog trenutka nisam pokajala što sam mu se podvrgla.

Nadam se da će vam moje iskustvo pomoći da i sami odlučite da li želite da se i sami odvažite na nešto slično. Ukoliko vam na tu temu bude falila još koja dodatna informacija, stojim vam na usluzi. Do idućeg javljanja, veliki pozdrav… Vaša B.

photos by me
camera used: Canon EOS 6D, lens: 25 – 105 mm, f4.
more information: Canon Srbija

 

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

5 Responses

 1. Baš ovaj post sam čekala. Drago mi je što si pokušala i uradila koliko je to moguće da izdržiš ovaj detox program i potpuno te razumem jer nas isti problemi muče… A i hedonista sam, baš kao i ti. Bitno je naći neku ravnotežu u svemu i biti umeren, a ovo pričam kao gojazna osoba koja je konačno počela da gubi kilograme koristeći se ovom mantrom.
  Čekam te nove projekte…

 2. Vera je kljuc svega. Ono u sta verujes da ti pomaze, to ce ti i pomoci jer ces istrajati u tome. I sama sam kretala na razne dijete i pridrzavala ih se ali potajno strahovala da nije zdravo pa iz straha odustajala. Ili dijeta koja se bazira na mesu i proteinima koje inace ne volim pa pet dana jedem, a sesti imam mucnine. Ono sto mi se u ovom programu svidja je sto se osim programu ishrane propagira i detox svesti. U sustini, pijte toplu vodu sa limunom i uzivajte u svakom gutljaju, misleci kako ispira toksine iz organizma i tako ce i biti.

 3. I ja sam, takodje, jedva cekala ovaj post. Posto sam se “bacila” na malo redovnija vezbanja (i od kojih primecujem rezultate), zelela sam da i malo povedem racuna o ishrani. Svi smo mi hedonisti i uzivamo u raznim glupostima kad jedemo, ali isto tako znamo sta je zdravo za organizam i da nema preterivanja ni u cemu. E, sad, najbitnija je ta nasa snaga i volja da se priblizimo sto zdravijoj verziji, u svakom smislu. I ja, sama, sam na klackalici mnogo puta, ali cini mi se da postaje sve bolje i bolje. 🙂 :*

 4. Draga Brano,
  Radujem se svakom postu , citanje tvog bloga i gledanje serijala je postalo, zargonski receno,must have za mene.Beskrajna si inspiracija.Postoji li mogucnost da se napravi post sa knjigama za citanje.Verujem da ima mnogo ljudi koji bi to voleli.
  Mnogo hvala!
  Pozdrav
  B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *