Kako ostati na odmoru i posle njega

Dragana Milovanović, stalna saradnica Brana’s Divine Worlda, spremila nam je fantastične savete na temu odmora nakon odmora. Kako ga postići, šta dodati a šta oduzeti ne bi li smo što duže sačuvali osećaj odmora, saznajte u tekstu koji sledi.

 

————————

Priznajem – ovaj tekst pišem iz sasvim sebičnih razloga, kao osoba koja se nedavno vratila sa zelenih obala za kancelarijski sto… Makar telom. Duh, naime, želim koliko god dugo mogu da zadržim van računara, telefona, notesa i jutarnjeg špica. Kako se primiče letnja sezona, verujem da nam je svima potrebna priprema za što duže trajanje svakog (dobro zasluženog!) trenutka odmora.

Ma koliko da volite svoj posao, reset je neophodan za dobijanje elana i osvajanje novih ciljeva. Kvaka je naučiti da “ne živimo za godišnji”, već da dragocene trenutke zabave i opuštanja uključimo u svakodnevicu. Zvuči logično, ali opet, češće se dešava da “pregorimo” u iščekivanju dana kad nam je zvanično dopušteno da uživamo. Nadam se da ćete ovaj tekst posmatrati kao svoju dozvolu da ipak bude drugačije!

Za početak, razmislite – šta to vaš odmor čini posebnim?

To jest, šta radite tokom odmora, a za šta inače (mislite da) nemate priliku? Za mene, to su lutanja po gradu (i česta skretanja sa puta, zato nikad nisam zadužena za mapu), sunčanje na travi, pogled u vodu, bazanje po prodavnicama bez namere, doterivanje tek onako… Dok pišem ove redove, razmišljam –zaista nije ništa ekstravagantno u pitanju. Naravno, ukoliko imate mogućnosti, godišnji odmor često podrazumeva i putovanje, a time i pregršt iskustava koja nisu nadohvat ruke. Ipak, sigurna sam da postoji dosta aktivnosti u kojima istinski uživamo, a koje kao da čuvamo za taj, uvek predaleki, predah, iako su savršeno izvodljive i u “stvarnom životu”. Zato…

Prepoznajte i zapišite šta volite da radite na odmoru, pa se potrudite da se time bavite i kod kuće

Istražujte kutke svog mesta. Otplivajte koji krug u bazenu. Izgubite se u novom romanu. Obucite tu novu haljinu čak i ako ne idete “nigde posebno”. Listajte šarene časopise. Svratite u egzotični restoran. Vrlo lako zaboravljamo da ne mora da bude teško i skupo napuniti baterije, pa se prepustimo rutini iz umora, a bogami i lenjosti. Malo volje i drugačija organizacija vremena mogu da naprave čudo!

Postanite svesni kada sebi posvećujete premalo vremena

Sigurno će vam delovati smešno, ali za mene je očigledan znak da je vreme da napravim pauzu lak za nokte, tj. nedostatak istog. Ako prolaze nedelje, a moji nokti su “goli”, to znači da nisam stigla da zastanem i da nisam osećala volju da uradim nešto apsolutno površno, ali ipak posebno za sebe. Opet, nije u pitanju velika stvar, ali čini mi se da baš zbog toga što te sitne, dragocene trenutke zanemarujemo, kasnije imamo problem sa “pregorevanjem”, nedostatkom motivacije i inspiracije.

Koristite svoje suvenire

Najbolji deo raspakivanja posle odmora su drage uspomene ušuškane u koferu. One uvek donose anegdote i neizostavan osmeh na licu. Za mene, najbolji suveniri su oni koje mogu da koristim u svakodnevnom životu – nova šolja za kafu, bokal za cveće, kesica čaja ili teglica začina za isprobavanje novih recepata, komad nakita… Moja sestra, na primer, ima običaj da iz svake zemlje koju poseti donese knjigu lokalnog savremenog pisca. Takvi predmeti vraćaju um pravo u lepe trenutke, posebno ako imate priliku da nekome ispričate odakle vam taj božanstveni predmet.

Isplanirajte sledeću avanturu

Prvo pitanje u glavi posle povratka sa odmora je “kad ćemo opet”, ali ne mislite da mora da prođe dugo pre nego što sebi organizujete novu avanturu! Kada smo u konstantnoj žurbi, čini se da nije vredno da ulažemo energiju u kratke izlete ili neobične aktivnosti za koje ni ne znamo da li će nam prijati, ali retko kad zapravo zažalimo kada se u njih upustimo. Nedavno sam imala priliku da odem na pešačku turu na Rtanj i, iako je bilo naporno i ne baš organizovano po mom ukusu, na kraju dana mi je bilo drago što sam svoju subotu provela na za mene neobičan način. Najteže je napraviti prvi korak, okupiti ekipu, prijaviti se, ali, verujte, apsolutno vredi jer pročisti um od svakodnevnog smoga.

Na kraju, zapamtite da je odmor, pre svega, stanje uma. Koliko god daleko da pobegnete, nervoza i briga će vas sustići ukoliko za njima ne zaključate vrata. Zato dajte sebi oduška i priuštite sebi komadić odmora što češće možete!
Kao i uvek, veoma nas zanima šta vi imate da kažete o ovoj temi? Da li stižete da napravite pauzu? Šta čini vaš odmor?

 

PHOTO BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

8 Responses

  1. O temi, pa ne znam sta bih rekla, samo znam da svako putovanje za mene predstavlja stres i dodatni umor, tako da ne putujem kako bih se odmorila, nego… Moj odmor cini odlazak u Banju, /jednu istu banju posjecujem vise od 10 godina/ u koju ISKLJUCIVO PUTUJEM SAMA, gdje svaki put sprovodim iste rituale, svaki put ne radim nista, ne citam nista, trudim se da sto manje komuniciram sa ljudima, ali puno plivam, trcim, spavam, jedem slatkise, idem na masazu. Opustim se i ne razmisljam, gledam filmove koje sam gledala bar tri puta, jednostavno provodim vrijeme sama sa sobom. Mozda zvuci neobicno, nimalo prihvatljivo, ali obavezno moram da se preobrazim u kretena i da se ponasam shodno tome kako bih se odmorila. Srdacan pozdrav iz Bijeljine

    1. Što se mene tiče, nimalo neprihvatljiv način da se provede odmor – zaista je ponekad potrebno da se povučemo i uživamo sami sa sobom 🙂

  2. Kupila si me naslovom, dalje nisam ni morala da čitam! 🙂 Šalim se, pročitala sam ceo tekst. I moram priznati da sam se prepoznala u delu teksta koji se odnosi na lakiranje noktiju (tj. nemanje vremena za taj ritual. 🙂 ) Jako dobri predlozi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *