Moj blog, moj posao: uređaji koje redovno koristim radeći na blogu

Iako sam na blogu objavila blizu 1000 postova (za koji mesec zajedno ćemo proslaviti hiljaditi), shvatila sam da sam retko pisala o svom poslu, odnosno o načinu na koji ga obavljam. Zbog toga sam rešila da ovog leta započnem seriju postova pod nazivom ”Moj blog, moj posao” i da u okviru nje sa vama podelim što više informacija u vezi sa mojom radnom svakodnevicom. Sve to je sa ciljem da vam eventualno pomognem ukoliko se i sami bavite sličnim poslom ili vam je ova tema jednostavno interesantna i inspirativna i želeli biste da o njoj saznate što više.

Kako je tehnika presudan faktor u blogovanju, posebno u onoj vrsti blogovanja koje ja praktikujem, a u kojem su fotografije izuzetno važan segment, rešila sam da ovu seriju postova otvorim upravo pričom o tehnici, odnosno uređajima, koje redovno koristim i uz pomoć kojih stvaram sadržaj koji sa vama delim ovde i na društvenim mrežama. Znam koliko su često postovi ovog tipa meni bili od koristi, zato se iskreno nadam da će i ova objava to biti nekome od vas.

Svoj spisak započeću uređajem koji ubedljivo najčešće, dnevno najduže i najredovnije koristim. Verujem da vas neću iznenaditi kada vam otkrijem da je u pitanju telefon i to:

iPhone 6S 128 GB

O tome kako sam se odlučila da sa Androida pređem na iPhone uređaje, zašto sam odabrala baš ovaj model i kakvi su bili moji prvi utisci, možete detaljno pročitati u OVOM postu. Danas, godinu i po dana od tog posta i koji mesec više od nabavke samog telefona, mogu reći da nijednog trenutka nisam zažalila što sam se odlučila da pređem u Apple tim. Brzina, u svakom pogledu i segmentu, količina memorije, kvalitet fotografije, neverovatno bogat izbor aplikacija i praktičnost, samo su neke od karakteristika zbog kojih tako mislim.

Istini za volju, trajanje baterije je drastično smanjeno u odnosu na početni period, zbog čega je eksterna baterija uvek u mojoj torbi. Takođe, velike probleme prilikom rada imala sam tokom zime kada su temperature bilo vrlo niske. Umeo je da se isključi sam od sebe, posebno ukoliko bih aktivirala kameru ili neku drugu zahtevniju aplikaciju. Srećom, takvi problemi su nestali sa prvim toplijim danima. Uzevši u obzir koliko je sati proveo u mojim rukama i koliko je puta iz istih ispao, ne mogu reći da mu išta mogu zameriti. Samo mogu biti zahvalna što u 96% slučajeva i dalje besprekorno funkcioniše.

Inače, pre par nedelja, na poleđinu telefona zalepila sam CellRing, dodatak u obliku prstena, koji mi je drastično olakšao rukovanje telefonom. Naime, uz pomoć prstena telefon konačno mogu da naslonim na bilo koju ravnu površinu (a da se ne bojim da će skliznuti), mogu da ga zakačim na za to namenjenu samolepljivu osnovu (ili pak na improvizovanu ”zakačaljku”) i daleko lakše ga mogu držati u ruci, tačnije na prstu. Iako nije po sredi tehnički uređaj, morala sam da iskoristim priliku i pohvalim ovu naizgled banalnu a zapravo tako praktičnu stvarčicu.

Laptop HP Envy 15-ae103nm

Sledeći uređaj na mojoj listi jeste ujedno i najmlađi koji posedujem. Naime, sa Envy 15 zvanično sam se upoznala tek pre nekoliko nedelja. Bila je to ljubav na prvi pogled. I ne! Njegov izgled, koji je inače za svaku pohvalu, nije imao mnogo udela u tome. Daleko bitnije mi je bilo ono što je stajalo na papiru, u opisu njegovih specifikacija: procesor Intel® Core™ i5, koji je uz i7 jedini i dolazio u obzir (ovo su trenutno neke od najboljih opcija kada pričamo o procesorima, koji su za brzinu rada računara od izuzetne važnosti), frekvencija od 2.3 GHz (nisam želela ništa manje od 2 GHz), zatim fantastična grafička kartica NVIDIA Ge Force koja može da podrži i najzahtevnije projekte,  a onda i fenomenalni Bang & Olufsen zvučni sistem sa 4 zvučnika i sa ugrađenim subwooferom. Inače, od kada koristim laptop računare, a ima tome više od 10 godina, brend HP je bio moj prvi i jedini izbor. Tako sam pre ovog koristila model HP ProoBook 455, pre njega HP 620, a pre tog HP Pavilion DV6000. I nikada se nisam pokajala zbog svoje odluke, pa verujem da će tako biti i ovaj put.

HP DeskJet Ink Advantage 3775 All-In-One štampač

Ostajemo pri istom brendu, samo prelazimo na uređaj koji mi je od momenta otvaranja sopstvene firme postao neophodan koliko i sam laptop. Da, papirologija je čudo, čak i kada ste mali preduzetnik. Reč je o štampaču, odnosno skeneru, odnosno fotokopir aparatu. Verujem da vam je sada jasnije zašto u svom nazivu sadrži ”All-In-One” odrednicu. No, najbolje od svega nije njegova kompaknost, već njegove dimenzije i težina. Naime, reč je o najmanjem štampaču ove vrste na tržištu, čija je težina samo 2,33 kg, širina 40,3 cm, dužina 17,7 cm a visina 14,1 cm. Namerno vam napominjem ove brojke jer znam koliko su dimenzije bile bitne u toku moje potrage za idealnim štampačem. Prvenstveno jer moj radni prostor nije previše prostran te je bilo bitno sačuvati svaki slobodni centimetar.

Druga fantastična opcija ovog uređaja jeste mogućnost wireless povezivanja i to ne samo sa računarom već i sa telefonom. Korak koji mi je neopisivo olakšao proces pripreme faktura i drugih poslovnih dokumenata. A da, tu je i predivan dizajn koji, da se ne lažemo, igra bitnu ulogu. Kombinacija boja koju sam ja odabrala jeste bela i boja kamena i ovaj model se može naći ekskluzivno u radnjama ovlašćenog HP partnera WinWIN. Druga dostupna kombinacija podrazumeva spoj bele i boje morske trave i takav model se prodaje ekskluzivno  u radnjama Gigatron, koje su takođe ovlašćeni HP partner.

Uzevši sve navedeno u obzir, nije ni čudo što je magazin Time ovaj štampač proglasio za 50 najuticajnijih gedžeta svih vremena.

*više informacija o ovom uređaju ali i o u svim drugim HP uređajima možete naći na zvaničnoj HP Facebook stranici.

Fotoaparat Canon EOS 6D + objektivi: Canon 24-105 mm f/4 i Canon 50 mm f/1.4

O važnosti kvalitetne blogerske fotografije suvišno je pričati. Verujem da je već svima jasno da na blogu fotografija ponekad igra i značajniju ulogu od reči. Zato mi je oduvek bilo izuzetno važno da u tom pogledu imam najbolje saveznike. Pored Jovane Tomašević, moje desne ruke, tu je i Canonov EOS 6D, izuzetan aparat o kojem sam vam detaljno pisala u OVOM postu. U međuvremenu, kupila sam objektiv od 50 mm, još bolje sam upoznala aparat, do detalja savladala rad na njemu i otkrila gomilu stvari (tek jedna od njih: mogućnost povezivanja aparata i telefona preko wireless mreže i aplikacije, usled čega nema potrebe prebacivati fotografije na kompjuter pa tek odatle na telefon) zbog kojih mogu bez iole ustezanja da tvrdim da je ovo fantastičan blogerski aparat.  Zato, koleginice i kolege, ukoliko ste upravo u fazi ulaganja u svoju opremu, od mene imate sve preporuke na račun upravo ovog uređaja.

Stativ Velbon EX-540 i mikrofon za fotoaparat Canon DM-E1

Poslednje dve stavke na ovoj listi jesu uređaji koje isključivo koristim prilikom kreiranja sadržaja za moj YT kanal. Znate već da pokušavam da se i tamo oglasim makar jednom mesečno. Ujedno, istinski se trudim da svaki od tih videa bude što kvalitetniji kako u pogledu sadržaja tako i sa tehničke strane, a za to je neophodno imati dobru opremu. Za snimanje koristim već pomenuti Canon EOS 6D i objektiv od 50 mm, i to je kombinacija koja se za sada pokazala kao odlična. Za postizanje mirne slike, željenog kadra i ugla koristim Velbon EX-450 stativ od aluminijuma i čvrste plastike, a sa metalnim navojima. Glava stativa je izuzetno pouzdana pri bilo kom uglu, što mi omogućava da se igram kadrovima i samim tim napravim interesantniji sadržaj. Takođe, njegova prednost je i to što sklopljen ima visinu od samo 49 cm. Uz njegovu težinu od samo 1.43 kg, ovo je idealan stativ za ”teren” i putovanja.

Što se tiče zvuka, u tu svrhu koristim Canon DM-E1 mikrofon, čije domete i dalje ispitujem. U nekoliko navrata sam imala problem sa udaljenošću od mikrofona, ali i lošim podešavanjima tako da mi je još malo obuke neophodno. Za ovu situaciju krivim sebe jer nisam bila dovoljno vredna i pre upotrebe mikrofona pogledala tutorijale za njegovo korišćenje. Ono što jesam pogledala jesu recenzije samog uređaja i one su pretežno pozitivne. Iskreno se nadam da će i moj konačan sud biti takav.

Ovime smo došli do kraja danšnjeg posta za koji se, ponoviću, zaista nadam da vam je bio od koristi. Takođe, nadam se da vam nova serija postova zvuči interesantno i da ćete biti uz svaki naredni ”Moj blog, moj posao” post. Kao i uvek, tu sam za sva vaša pitanja, zato se ne ustručavajte da mi ista postavite. Do idućeg posta… Vaša B.

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom HP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

11 Responses

  1. Draga Majo,
   i ja se baš radujem postovima na ovu temu jer imam toliko toga da podelim sa vama! Biću redovna, obećavam! ☺️ Veliki pozdrav šaljem i hvala na javljanju!
   Brana

 1. Iako je upakovan u lepe fotografije i korektno napisan, ovaj post je nista drugo do reklame. Kompanija HP hoce da plasira svoj proizvod – konkretno stampac, i to je sustina price. Pre par nedelja je, za isti proizvod, ju tjub video napravila popularna Marija Zezelj. Reklame su u redu, ali treba biti transparentan. Nisam sigurna da je to postignuto jednom recenicom napisanom sitnim slovima na dnu posta. Inace veliki sam ljubitelj ovog i jos nekih domacih blogova ali me neiskren product placement odvraca od pracenja sadrzaja.

  1. Draga Milice,
   hvala na javljanju i na tome što si ljubitelj ovog bloga! Hvala i na sugestiji ali moram priznati da se ne osećam ni najmanje krivom na temu “neiskren product placement”. Zašto? Zato što je i dalje broj saradnji koje odbijem duplo veći od broja saradnji koje prihvatam. Zato što prihvatam saradnje samo i isključivo sa brendovima i kompanijama koje inače cenim, čije proizvode inače koristim i u čiji sam se kvalitet uverila. Zato što i kada prihvatim saradnju, ostajem vrlo zahtevna i stroga i nikako ne dozvoljavam da zahtevi klijenta budu važniji od potreba mojih čitalaca. Zato što znam da važi da sam “teška” jer imam principe kojih se držim bez obzira na sve. Zato što se uvek trudim da svaki post, bez obzira da li je sponzorisan ili ne, bude koristan i edukativan. Zato što sam i ovde mogla da stavim jednu fotografiju proizvoda, napišem par rečenica i pustim takav post, a nisam jer sam htela da sa vama podelim nešto više, čak započnem novu rubriku. Zato što znam koliko iskreno i posvećeno pristupam svemu što radim u vezi sa ovim blogom i koliko svoje energije, truda i volje posvećujem ovom mestu kako biste vi imali što raznovrsniji i kvalitetniji sadržaj. Mogla bih još dugo ali mislim da sam suštinu iznela. Nadam se da si sada malo bolje razumela i moju stranu priče. Hvala još jednom na javljanju i srdačan pozdrav.
   Brana

   1. Hvala ti sto si objavila moj komentar i odgovorila na njega argumentovano, tonjako cenim. Veliki pozdrav!

 2. Brano, možemo li u nekom od narednih blog postova očekivati da nam predstaviš koje alate i aplikacije najčešće koristiš u radu?

  1. Draga Ana,
   imala sam bukvalno identičnu ideju za idući post 😀
   Dakle, stiže! 🙂
   Veeeliki pozdrav šaljem!
   Brana

 3. Interesantno, korisno, detaljno! Hvala! I ako smem da predložim, u svom prethodnom postu o druženju nemačkih i srpskih blogera, pomenula si koliki su troškovi otvaranja sopstvene “blogerske” firme. Da li osnivanje firme, potrebna dokumenta, procedura i tvoja iskustva o tome mogu biti tema nekog budućeg posta?
  U svakom slučaju, o čemu god odlučiš da pišeš, ne sumnjam da će biti zanimljivo i korisno! Puno uspeha!

  1. Draga Svetlana,
   odlična ideja za jedan od narednih postova. Da, mislim da bi to zaista mogao da bude koristan tekst. Hvala mnogo na predlogu! 🙂
   Veliki pozdrav šaljem i od srca sve najbolje!
   I da, hvala najlepše na divnim rečima!
   Brana

 4. Ne bih da ti stajem na muku ali kako pobogu mozes s 1366 x 768 da radis? Tvoj telefon ima vise (bez zezanja). Da znam, tamo je druga situacija ali sto je malo malo je. Ja nasao Lenovo Yoga 710-15IKB za $770 🙂 OK ne moze to uvek da ze nadje za te pare ako ne vrebas par meseci ali nista mene drugo nije zanimano do screen resolution (4K ovog puta). Oduvek sam prvo to gledao, i kad sam u Srbiji bio – nikad ispod 1600×1200. Sve ostalo mogu da zamenim/upgrade-ujem – ekran ne mogu. Sad sam nasao i 4K monitor za $650 ali dok sam se ja nakanio on skocio na $750 a i nemam bas mesta na stolu za 43″ ali bice na poslu. A par meseci cekanja se uvek isplati. Naravoucenije – malo cekas i vrebas a ne na “prvu ljubav” :-)))

  BTW, ne pises nista sta se po Beogradskim pozoristima i letnjim scenama u Srbiji desava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *