Odakle krenuti: 8 veština za uspešan početak samostalnog poslovanja

Svaki početak je težak, ali ujedno i lep. Ako ste vi sada na početku i razmišljate da se otisnete u preduzetničke vode ili ste pak to već učinili i sada ste novi u svetu biznisa, važno je da odredite koje su to ključne veštine za dalje poslovanje. Kako biste uspešno razvili svoj biznis, nije presudno koliko novca ulažete, već je najznačajnije da uložite sebe i svoje vreme, te razvijete nekoliko veština koje će vam biti dragocene.

Verbalna komunikacija i javni nastup

Prva veština na koju treba obratiti pažnju je veština komunikacije s drugima, ali i veština javnog nastupa, odnosno komunikacije sa širom publikom. Ukoliko ste se odvažili da pokrenete biznis, vi već imate proizvod ili uslugu u koju verujete. Međutim, da bi to što pružate moglo doći do klijenata, neophodno je da se na pravi način predstavite. Stoga, razmislite o tome šta biste voleli da unapredite u komunikaciji. Možda imate tremu kada treba da govorite javno o svojoj firmi ili vam je teško da ostvarite prvi kontakt? Sve se to može unaprediti! Samo par klikova u Google pretraživaču deli vas od brojnih seminara, podcasta, YouTube videa i tekstova koji se bave baš ovom temom. Da bismo vam olakšali potragu predlažemo da krenete od šest kratkih i jasnih saveta koje je pripremio tim iz Centra za razvoj karijere Univerziteta u Novom Sadu, a onda se možete i detaljnije upoznati sa radom Udruženja ”Izražajnost” čije su nam aktivnosti privukle pažnju. Neke od nas su imale prilike da učestvuju u njihovim treninzima tako da iz prve ruke prenosimo reči hvale.

Pisana reč

U jednom od predviđanja o promenama u globalnom poslovanju koje će uslediti nakon 2020. godine, navodi se i sve veći značaj kvalitetne pisane reči. Tačnije, predviđa se da će radnici sa ovom veštinom biti posebno cenjeni i traženi. Čak i da se pisanom rečju ne bavite profesionalno, činjenica je da ćete se neretko predstaviti upravo kroz tekst ili kratke poruke koje moraju biti upečatljive i vešto sročene. Ovo je posebno važno ukoliko svoj posao želite da predstavite putem društvenih mreža, a to je u današnje vreme postalo i neophodno. U pisanju kratkih poruka na Instagramu koje će najlakše naći put do publike pomoći će vam sam Instagram. Na njihovom blogu možete naći veoma korisne savete nakon kojih vam samo preostaje da sednete i pretočite ideje u reči. Takođe, ukoliko ste inspirisani i volite da pišete, možete se latiti i dužih formi, na primer na blog odeljku vašeg sajta. Inspiraciju za ovaj poduhvat potražite u predavanju Geometrija eseja. Skrećemo vam pažnju i na Storytelling radionicu iza koje stoji Aleksandra Petrovski. Radionica je fokusirana na to kako da naučite da kroz pripovedanje ”privučete pažnju, ostavite utisak, pokrenete ljude na akciju i(li) profitirate”. Kako Aleksandrin rad jako dobro poznajemo, možemo sa sigurnošću reći da ćete čuti sjajne savete.

Fotografija

Kada se govori o komunikaciji, ne smemo zaboraviti da se komunikacija sa klijentima u velikoj meri oslanja na vizuelnu komunikaciju. Da biste predstavili sebe i svoj proizvod u najboljem svetlu, važno je da imate dobre fotografije. Ništa ne može zameniti profesionalne fotografe, te vredi uložiti u kvalitetne fotografije. Međutim, da biste imali redovne objave na društvenim mrežama, sigurno ćete i sami morati da stanete iza objektiva. Stoga, bilo bi korisno da na samom početku istražite kurseve fotografije za početnike. Na platformama za kurseve poput sajta Coursera možete naći prijemčive kurseve sa različitih svetskih univerziteta. Posebno je pogodno što možete odabrati nivo učenja, tako da i ako ste početnik, lako ćete naći kurs prilagođen vama.

Foto: kaboompics.com

Grafički dizajn

Logični nastavak rada na vizuelnim veštinama jeste grafički dizajn. Niko od vas ne očekuje da postanete dizajner, ali na početku poslovanja imate mnogo izdataka i lako se može desiti da morate sami dizajnirati svoje objave na društvenim mrežama. Vizuelno prijemčivi profili privlače više klijenata, te nije na odmet naučiti kako da izgradite svoj vizuelni identitet. Jedan od najlakših programa u ovoj oblasti je onlajn platforma Canva koja ima veliki izbor mogućnosti u besplatnom paketu, pa vam verzija koja se plaća verovatno neće biti potrebna. Ovaj program se lako koristi i stvoren je za ljude koji moraju da stvore zanimljiv vizual, a nisu stručnjaci za dizajn. Na njihovom blogu imate niz mini-kurseva koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite prednosti ovog programa jer je poželjno da budete originalni i izbegnete gotova rešenja koja svi koriste.

Montaža

Kada savladate osnove fotografije i komunikacije, odnosno javnog nastupa, razmislite o tome da svoju firmu predstavite i u video-formi. Kratki video-klipovi predstavljaju odličnu mogućnost da se povežete sa svojim klijentima na neposredan način. Kako biste uspešno realizovali originalne snimke, ipak će biti potrebno da savladate veštine montaže. Montaža je složen proces, ali za snimke namenjene društvenim mrežama, dovoljno je da se izveštite u nekom od jednostavnih programa na vašem telefonu. Aplikacije poput InShot će vam pomoći da u nekoliko koraka montirate atraktivne klipove. Ako se ne snalazite intuitivno u aplikaciji, pročitajte uputstvo koje će vam sve razjasniti.

Upravljanje biznisom

Kada savladate veštine komunikacije u različitim oblicima i snimanje, te montiranje materijala, vreme je da se vratite na samu srž onoga što radite, a za to su vam neophodne poslovne veštine. Iako se skup veština koji se odnosi na uspešno upravljanje biznisom često percipira kao nešto dosadno, izuzetno je važno da se dobro uputite u pravne i ekonomske strane poslovanja. Za sam početak, u ovom poduhvatu vam podkasti mogu biti dobar saveznik jer ćete kroz njih iz prve ruke saznati važne informacije koje su prilagođene laicima i početnicima u sferi biznisa. Na Jutjub kanalu podkasta Pojačalo vas očekuju ne samo zanimljivi intervjui s preduzetnicima iz različitih oblasti već i čitavi serijali posvećeni praktičnim savetima za preduzetnike. Takođe, skrećemo vam pažnju na rad Tee Zavački koja stoji iza sjajnog sajta, podcasta i Newslettera koji su posvećeni boljoj organizaciji rada i kreiranju ličnog brenda. Kako sama ističe, njen cilj je da ”pomogne frilenserima i preduzetnicima da rade ono što vole”.

Foto: unsplash.com

Upravljanje projektima

U okviru svog poslovanja verovatno ćete imati prilike da sa originalnim projektima konkurišete na nekom konkursu. Projektno finansiranje je dinamičan i zanimljiv model koji će vam omogućiti nove prilike u poslovanju, ali je važno da znate kako da svoju ideju najpre sročite u predlog projekta, a potom i da upravljate projektom ukoliko dobijete sredstva. Iako mnogi aspekti pisanja i realizovanja projekata možda na prvi pogled ne deluju zahtevno, uspeh na konkursu zavisi od vaših veština. Upravo je zato važno da se uputite u principe upravljanja projektima, a to možete učiniti kroz besplatne kurseve renomiranih univerziteta koje ćete naći na platformi eDx. Na ovoj platformi besplatno možete pratiti kurseve, a uz doplatu možete dobiti i sertifikat o pohađanju kursa. Za ambicioznije poduhvate tu su i mikro master programi koji obuhvataju nekoliko tematski povezanih kurseva koji vas vode do krajnje diplome.

Strani jezici

Najzad, svaki ozbiljan poduhvat danas ima mogućnosti da se proširi i van granica naše zemlje. Kojim god poslom da se bavite, treba iskoristiti mogućnost za međunarodno umrežavanje koje nam internet nudi. Kako biste predstavili svoju firmu u najboljem svetlu, od vas se očekuje da govorite bar jedan strani jezik. To je najčešće engleski, ali u zavisnosti od oblasti poslovanja, to može biti i neki drugi strani jezik. Učenje i usavršavanje jezičkih veština će vam pomoći na tri načina. Najpre ćete poboljšati nivo jezika koji učite. Potom, učenje jezika je istovremeno rad, ali i odmor i ovo vam može biti odlična prilika da provedete malo vremena u različitom ambijentu od onog na koji ste navikli. Najzad, kroz učenje stranog jezika ćete unaprediti i veštine komunikacije na maternjem jeziku jer ćete pisati različite vrste tekstova, učiti kako da uobličite usmeno izlaganje i kako da argumentovano branite svoj stav. O značaju učenja jezika možete saznati više i na sledećem tekstu na BDW.

Da zaključimo: nemojte pomisliti da u svojoj firmi vi treba da radite sve. Na početku ćete verovatno morati da se nađete u više uloga odjednom usled ograničenih finansija, ali kako vreme bude odmicalo, moći ćete da angažujete stručnjake za različite aspekte poslovanja. Ipak, neprocenjivo je da i vi sami ovladate navedenim veštinama jer vam to znanje neće biti na odmet čak ni kada neko nešto bude radio umesto vas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.