Osunčane internet priče koje ne smete propustiti

Ne znam za vas, ali ja obožavam Draganine internet preporuke. U njima uvek toliko inspiracije da ne možete a da se ne osetite nadahnuto i jednostavno lepo nakon što izlistate sve one priče koje je pronašla i izdvojila za nas. Ni večerašnji post nije izuzetak. Spremite se na pravi užitak od skrolovanja!

———————-

Kakvo varljivo proleće! Red kiše, red sunca, i eto juna iza ćoška! Ukoliko ni vama nije jasno kako je ova sezona proletela, pravi je trenutak da svi malo zastanemo, zasednemo i pronađemo novu inspiraciju i polet za dalje. U to ime, neću dužiti, već ću vas odmah uputiti na nove Internet priče!

Kada sam bila mala, obožavala sam magazine za tinejdžere, ali nije mi baš svaki broj bio od korice do korice po meri. Iz tog razloga sam  seckala omiljene tekstove i lepila ih u sveske (koje i danas čuvam). Dovoljno je reći da se među izlizanim stranicama, između ostalog, nalaze saveti za “moćan pidžama party”, “sve tajne tvoje maturske tašne” i “sa kim se družiti u školi” 🙂 Danas, sličnu praksu preporučuje Career Contessa koja veruje da ovakvim kolažima možemo bolje upoznati sebe i shvatiti kakvu karijeru i životni stil želimo. Da li biste probali tako nešto?

Ima dana kada, bez nekog povoda, osećam nemir, i misli se razlete u sto pravaca. Dok sam išla na jogu, vežbe meditacije na kraju časa pomagale su mi da se poboljšam koncentraciju i “stišam” um, a onda sam pronašla i vodič za meditaciju, sa praktičnim i jasnim savetima. Samo disanje i fokus, bez pritiska neprekidne kontrole nad trkom u glavi. Jedini je problem biti redovan! Ovo može da bude dobar start.

Još jedan savet za pomenuto osećanje nemira je promena perspektive. Naime, često su upravo uzroci nervoze i uzroci sreće jedna te ista stvar. Kako to? Sara objašnjava da život nikad neće biti lišen stresa, jer se uvek nekuda krećemo i stremimo boljem. Ona navodi kako je, na primer, provela 20 godina u ljubavnim vezama koje su je na kraju dovele do braka sa čovekom s kojim se često prepire, ali koga obožava. Takođe, bezbroj mejlova sa kojima se suočava svako jutro posmatra kao znak da je uspešan i tražen profesionalac. Ukratko – mogli bismo da naučimo da prepoznamo koliko smo srećni i dokle smo stigli.

Moram da priznam da sam veoma loša u lenčarenju – što zvuči kao da dajem kompliment samoj sebi, ali zapravo, znam da sam u krivu. Ne umem da “ne radim ništa”, bar ne na duži vremenski period, a da se ne unervozim. Trik koji sam nedavno otkrila jeste da češće podsećam sebe da će uvek biti posla – od novog teksta za blog do neoprane šolje u sudoperi – ali samo uz prave pauze, bez griže savesti, zaista mogu da budem produktivna, kreativna i odgovorim na svaki zadatak.

Nakon zasluženog predaha, ono što inspiriše jesu umetnici čiji  nas jedinstveni pogled na svet tera da i sami malo promrdamo vijuge. Proteklih meseci, takve ljude sam pronašla u 42magazinu, koji redovno donosi razgovore sa umetnicima, a za vas izdvajam intervjue sa Majom Đorđević, Aleksom Meade i Markom Stojanovića Louisa.

Kada već govorimo o umetnosti, da li ste se ikada zapitali u čemu je tajna slave pojedinih klasičnih dela, kao što je Mona Liza? Da li je možda u pitanju samo istorijska slučajnost ili neosporiva veština autora?

Imam još jedno pitanje za razmišljanje: kog tehnološkog giganta biste se najpre odrekli? Moj redosled je Facebook, Amazon, Windows, Apple i Alphabet. Neverovatno je, zar ne, kako smo doveli sebe u situaciju da smo istovremeno svesni koliko su nam ove kompanije potrebne i koliko nas, upravo zbog toga, one “drže u šaci”.

Ukoliko ste primetili da potpuno bez razloga posežete za telefonom, ova aplikacija vam može pomoći da se oslobodite te navike i više koncentrišete na ono što radite i ljude kojima ste okruženi.

Za one koje “svrbe tabani”, vodim vas na put u Italiju! Dobro, ne baš ja, već Iza Razija Mešević Kordić koja je nedavno bila na wunderbar putovanju u ovoj zemlji, a iz njenih beležaka izdvajam razglednice iz Pompeje.

Na samom kraju, skrenućemo vam pažnju na nekoliko naslova sa ovog bloga koje ste možda propustili:

Zapisi iz Abu Dabija – Jutro u St. Regis hotelu
Uvod u alternativnu kulturnu scenu Beograda
Filiozofija šminkanja za početnike ili kako se osloboditi straha od šminke

Šta vas pokreće ovog proleća? Čujemo se u komentarima!

 

 

photo by kaboompics.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

4 Responses

  1. Pokreće me moja desetomesečna beba. Baš me pokreće. 🙂
    Odličan tekst, kao i obično. Samo da napomenem da se link do vodiča za meditaciju ne otvara u novom prozorčiću, kao što se dešava sa svim ostalim iz teksta.
    Puno pozdrava!

    1. Drago Majo, imate odličnog pokretača 😀 Hvala na komentaru, rešili smo link! Veliki pozdrav!

  2. Divan tekst,kao i uvek.Ovog proleca pokrece me dobra energija divnih,talentovanih mladih umetnika i pisaca.Pokrecu me njihove izlozbe,stvaralastvo i osmeh na licu uprkos svemu.

    1. Draga Nina, mladi talentovani ljudi, u bilo kojoj oblasti, i meni su velika inspiracija. Hvala na ovoj dozi pozitivne energije 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *