Praznične Internet priče

Dobro došli u novi krug oko Sunca! Nadam se da vam je ovaj Internet kutak bio dobro društvo tokom prethodne vožnje, a potrudićemo se da naredna bude još uzbudljivija! Bez daljeg odlaganja, uživajte u sveže odabranim preporukama!

U skladu sa januarskim raspoloženjem i motivacijom, prva Internet priča je na temu samousavršavanja. Na veliku radost nas štrebera, dve stotine stranih univerziteta otvorilo je 600 besplatnih (ili barem delimično besplatnih) onlajn kurseva! Oblasti su raznolike i ceo spisak možete pogledati ovde. Moj uži izbor čine: Modern Masterpieces of World Literature, Exercise Physiology – The Body In Motion, Business Communications i Storytelling in the WorkplaceKoji kursevi vama deluju primamljivo?

Praznici su i vreme darivanja, a izreka kaže da se poklonu u zube ne gleda. No, šta kada ipak mislite da bi dar koji ste primili mnogo bolje odgovarao nekom drugom? I za to postoji bonton – ukratko, potrudite se da ne povredite osećanja davaoca i budite iskreni prema novom primaocu.

Evo teme za razmišljanje za sve one koji rade u kreativnim industrijama: da li će algoritmi uskoro moći da nam pomognu da stvaramo bolji sadržaj? Pročitajte naučno-fantastičnu priču Stivena Marša, napisanu uz pomoć “saveta” softvera koji na osnovu književnih baza podataka identifikuje strukturalne i stilske elemente zajedničke različitim pričama. Fascinantno!

Ukoliko se premišljate koju sledeću knjigu da započnete (a sigurna sam da ste jedva dočekali praznični raspust za čitanje na miru!), pogledajte #5wordbookreview na Instagramu za kratke recenzije novih i starih naslova. Predlažem da počnemo istu tradiciju i na srpskom jeziku, i to ne samo za knjige: šta kažete na #recenzijau5reci?

Na svakih nekoliko meseci iznova otkrijem TED platformu i odlične govornike iz svih životnih sfera. Ovoga puta, preporučujem vam govor Šonde Rajms, titana TV produkcije (autorke serija Grey’s Anatomy, Scandal i How to Get Away with Murder, između ostalih), ali nadasve samosvesne žene koja se trudi da se što više igra.

Ukoliko se premišljate da u 2018. godini započnete svoj blog, Tea će vam dati veoma ubedljive argumente zašto da to učinite (čak iako ne želite da živite od pisanja), kao i deset koraka kako da to uradite (bez uobičajenih opštih mesta kakvim tekstovi o ovoj temi obiluju). Želimo mnogo sreće budućim “kolegama”!

Magazin New York Times dao je novo ruho kolumnama na temu Modern Love transformišući ih u serijal kratkih animiranih filmova – moja preporuka ide za 36 Questions That Lead to Love (Again) i A Kiss, Deferred.

Pomenula sam vam već da volim da pratim ilustratore na Instagramu, a posebnu radost donose mi postovi sa kanala ChildrensWritersGuild sa maštovitim ilustracijama kao sa stranica starih dečijih slikovnica i knjiga. Predstavljeni su različiti autori, koji su uvek i potpisani, pa često otkrivam i nove favorite!

Moram vam priznati da sam veoma stroga prema tome koga “puštam” u svoj digitalni “mehur”. Smatram to svojevrsnom mentalnom dijetom. Iz tog razloga zaintrigirao me je tekst o prijateljima koje volimo, ali čije nas ponašanje na društvenim mrežama začuđuje i čak iritira. Moja prva reakcija na ovu pojavu je jednostavno i beskompromisno “unfollow” (bez posledica po druženje “uživo”), ali pokolebale su me sledeće rečenice:

Social media is a digital maze of fun-house mirrors, a hall of distorted images; it may reflect certain truths about a person, but you won’t know if you can trust them until you glimpse the real-live person behind the reflection. It also might reveal more about ourselves than we care to admit: how quick we are to judge, for instance, or how easily we buy into an oversimplified version of someone, how ungenerous we are with our likes.

Kako se vi ponašate u ovakvim situacijama? Da li izbegavate svoje prijatelje na mrežama ili vam ovako nešto uopšte ne smeta?

“Briga o sebi” postala je otrcana fraza čije se pravo značenje izgubilo u priči o mirišljavim kupkama i kremastim kolačima. Istinska briga o sebi su nefotogenični trenuci, teške odluke i opredeljenje za dugoročna rešenja umesto kratkoročnih zadovoljstava. Briga o sebi nije beg od problema već hvatanje u koštac sa njima.

Ako ste voljni da još malo analizirate staru godinu i pripremite se za novu, uradite to dodelom nagrada za omiljene ljude, najdraže trenutke i najveće lekcije.


Evo i nekoliko probranih naslova iz BDW arhive:

10 razloga da što pre obiđete Muzej savremene umetnosti

Kako da napravite svoj galerijski zid

3 saveta kako da iskoristite potencijal svog ormana


Hvala vam još jednom što nas podstičete da iz priče u priču budemo još bolji! Šta je vas inspirisalo prošle godine, a što ćete poneti u sledeću? Čujemo se u komentarima!

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

  1. s radošću navratim kod Brane…u taj divni svijet…nema ništa što nije sama doživjela i spoznala a tek onda preporučila…BDW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *