Program ”Podeli svoje znanje”: kako pronaći sebe u profesionalnom smislu

Nakon što mi je u jednom od naših dopisivanja Dunja, stalna saradnica Brana’s Divine Worlda, spomenula program ”Podeli svoje znanje” i objasnila koliko joj je isti pomogao, rekla sam joj: ”Molim te, napiši nam post samo o tome!”. I učinila je to, taj tekst je pred nama i sigurna sam da će biti od koristi mnogima od vas. Posebno ukoliko ste na kraju studija, a na početku karijere i ne znate kako da se otisnete u poslovne vode i sebe pronađete u profesionalnom smislu.

—————————

Sigurno su vam dobro poznati osećaji nesigurnosti i bezizlaznosti koji se javljaju kada se nalazimo na životnoj prekretnici i shvatimo da ne držimo sve konce u svojim rukama. Pritisak da donesemo pravu odluku kao da nas opkoli sa svih strana, a u stvari, sami se učaurimo u analize i preispitivanja. Tada se čini da je rešenje problema daleko, pa su nam smernice ”sa strane” i te kako dobrodošle.

Pre nekoliko godina i sama sam se našla u jednoj takvoj situaciji. Pred završetkom studija, nesigurna u to čime iz svoje oblasti zaista želim da se bavim, te da li da ostanem u gradu u kom sam studirala ili se vratim u svoje rodno mesto, osećala sam se zbunjeno, izgubljeno i bez prave ideje šta dalje. Savete sam tražila na različitim stranama, prvenstvno u razgovoru sa svojom najbližima. U jednom od takvih razgovora sa svojom prijateljicom saznala sam za Program ”Podeli svoje znanje”. Oduševljena svojim iskustvima, veoma entuzijastično mi je pričala o tome koliko mi isti može pomoći, ohrabriti i dati neophodne smernice. Kako je uspela da delić svog entuzijazma prenese i na mene, požurila sam da detaljnije istražim kakav program je u pitanju. Saznala sam da je reč o mentorskom projektu namenjenom devojkama koje su na samom početku svoje karijere ili pak žele da načine novi korak u svojoj oblasti delanja, a cilj je lično i profesionalno osnaživanje žena. Dakle, tokom programa svaka devojka koja je učesnica, dobija svoju mentorku koju biraju devojke iz organizacije Programa, a sve prema potrebama i afinitetima koje su buduće učesnice izložile u svojim prijavama, zbog čega se proces selekcije odvija na nekoliko nivoa.

Nakon što se prijavite, a konkurs je do sada bio otvaran od 1. oktobra do 30. novembra, potrebno je da jasno definišete svoje ciljeve i razlog zbog kog ste se prijavile. Vaš CV ne mora da bude školski ispunjen te da imate mnogo iskustva, praksi, zaposlenje, priznanja i slično. Bitno je da pokažete da vam je stalo da radite na sebi, da napredujete, da ste otvorene za nova iskustva i da ste spremne da odvojite svoje vreme za redovno učešće u ovom Programu. Devojke se selektuju prema prijavi koju su poslale, a onda se izabrane pozivaju na intervju nakon kojeg sledi finalna selekcija. Tada se bira oko petnaestak devojaka, za koje se onda biraju mentorke. Od 2010. godine kada je Program počeo da se realizuje u Srbiji, svoje znanje podelilo je mnogo mentorki i mentorina iz različitih oblasti – biznis, umetnost, obrazovanje, javni sektor, civilni sektor, nauka. Bitno je napomenuti da se ceo koncept zasniva se na volonterskom principu rada i opstaje zahvaljujući entuzijazmu i posvećenosti svih učesnica.  Organizacija Programa je u rukama Evropskog pokreta u Srbiji, a podršku celom ovom projektu pružaju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Erste banka i OEBS.

Program se sastoji iz tri komponente: rad sa mentorkom, zajednički događaji – okrugli stolovi i radionice i na kraju, mentorska šetnja. Sa mentorkom svaka učesnica radi individualno, zajednički događaji rezervisani su za sticanje novih znanja, usavršavanje i stvaranje prijateljstva među učesnicama, a mentorska šetnja kao završni događaj rezervisana je za dodelu sertifikata o učešću i ističe uspehe žena na svim poljima.

Sve devojke koje su učestvovale u Programu nose isključivo pozitivna iskustva, a kako je sve to u mom slučaju izgledalo pokušaću da opišem u narednim redovima. Budući da sam perfekcionista, veoma pažljivo sam pristupila pripremi prijave i gotovo do poslednjeg trenutka je doterivala. U okviru prijave trebalo je da se predstavim, navedem svoja interesovanja, istaknem na kom delu svoje ličnosti bih volela da radim i priložim svoju radnu biografiju. Nakon slanja prijave, usledio je poziv na intervju. Tada, svaki od partnera Programa imao je predstavnika sa kojima smo razgovarale, a sa ciljem da se bolje upoznaju potencijalne mentorine i pronađe odgovarajuća mentorka za svaku od nas. Rezultate intervjua nestrpljivo sam čekala, posebno zato što nisam znala šta mogu da očekujem, a prvi put nisam imala nikakav osećaj o tome da li sam zadovoljila kriterijume. Kada sam dobila vest da sam primljena, pored radosti, odmah me je obuzelo i nestrpljenje da upoznam svoju buduću mentorku. Iako na intervjuu dobijete pitanje da li postoji neko koga biste volele da vidite kao svoju mentorku, ja nisam imala potencijalnog kandidata. Cilj mi je bio profesionalni razvoj i nadala sam se nekome ko dolazi iz iste branše, a ostalo sam prepustila timu iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Napominjem da je program za prijavljivanje namenjen isključivo mentorinama, a ukoliko biste želeli da se okušate kao mentorka jer smatrate da svojim znanjem, iskustvom i posvećenošću poslu možete da pomognete devojci na početku karijere i usmerite njen razvoj, trebalo bi da kontaktirate Evropski pokret u Srbiji. Njihov tim, na čelu sa divnom Svetlanom Stefanović, biće tu da pomogne u svemu i odgovori na svako vaše pitanje.

I u mom slučaju se pokazalo da Svetlanin i odabir devojaka iz EpuS-a nije bio pogrešan. Moja mentorka bila je Svetlana Tomić, univerzitetska profesorka, žena koja se bavi proučavanjem istorije i teorije književnosti sa posebnim akcentom na realizam. Objavila je i veliki broj studija, među kojima su i knjige koje sam vam u jednom od svojih prethodnih postova i preporučivala.  Već na osnovu biografije koju sam dobila pre no što smo stupile u zvaničan kontakt, znala sam da ću od nje moći mnogo da naučim. U to kako ćemo nas dve izgraditi svoju saradnju niko se nije mešao. Ono što je bila obaveza jeste da se tokom trajanja programa redovno čujem sa mentorkom, a da susrete organizujemo onda kada je to moguće budući da se može desiti da su mentorka i mentorina iz različitih krajeva Srbije, te da susret nije tako lako udesiti. Tako da se individualni rad kroji isključivo po vašim merama. Neko je odlazio na radno mesto svoje mentorke, upoznavao se sa poslom, neko je pak završavao doktorat uz mentorkinu pomoć, neke od nas su odlazile na razmenu studenata ili pak upisivale više stepene studija zahvaljujući podstreku mentorki. Moj rad sa Svetlanom Tomić zasnivao se na poboljšanju mojih spisateljskih veština, na uključivanju u akademsku zajednicu, ali smo pre svega radile na tome kako da odaberem ono čime ću se u budućnosti baviti, što tada i jeste bila moja velika dilema. Učila sam mnogo od nje, ali dobila i prijateljicu i mentorku za ceo život. A to je ono što obogaćuje ovaj Program.

Još jedna od lepih obaveza mentorine je  da svake poslednje subote u mesecu odlazi na okupljanja koja organizuje EpuS, a koja su tematski usmerena. To mogu biti okrugli stolovi ili radionice na kojima dobijate priliku da učite, ali i produbljujete svoje kontakte sa ostalim mentorinama, stvarate nova prijateljstva i mrežu kontakata. Sve aktivnosti su takođe iz različitih oblasti, pa smo tako vežbale javni nastup, slušale o ženama iz Prvog svetskog rata, ženama u kulturi, učile o preduzetništvu, organizaciji vremena, mogućnostima za stručno usavršavanje, ženskim pravima, društvenom angažmanu, socijalnim preduzećima… Govornice koje smo slušale donosile su neverovatne priče iz ličnog iskustva iz kojih smo mogle mnogo da naučimo i tako i same napredujemo. Ove subote bile su obeležene lepim raspoloženjem, pozitivnom energijom i radošću svih nas što se ponovo susrećemo. Zanimljivi su i izleti koje EpuS povremeno organizuje, a kroz koje smo mogle da upoznamo Srbiju. Ja sam tako, zahvaljujući ovom programu, bila u Valjevu, Čačku, Kraljevu, Vrdniku…

U početku usmerena na profesionalni razvoj, nisam mnogo razmišljala o nekim drugim mogućnostima koje Program nudi. Stoga sam bila iznenađena srdačnošću, otvorenošću i razumevanjem svih učesnica koje su mi otvorile jedan posve drugačiji pogled na svet. Uprkos različitim pričama i karakterima na jednom mestu, veoma smo lepo funkcionisale i družile se, pružale jedna drugoj podstrek i zajedno sticale vredna iskustva. Rađale su se nove ideje, podržavale stare na putu ka svom ostvarenju, snažili karakteri i prave vrednosti.  Ojačala sam veru u sebe i stekla više poštovanja za ljude različitih profesija koji ulažu napor i daju maksimum kako bi ono čime se bave funkcionisalo besprekorno.

Na kraju Programa, u novembru, okupljamo se još jednom na Mentorskoj šetnji, koja ima za cilj podizanje svesti o ženskoj solidarnosti i isticanje značaja mentorskog programa. Tada se među nama i razvila ideja za osnivanje Alumni mreže i preispitivanje onoga šta želimo da uradimo nakon što se zvaničan deo Programa završi. Čak i nakon tri godine od završetka programa, mi kao zajednica funkcionišemo, a stalno nam se pridružuju nove devojke, te postajemo sve brojnije.

Ukoliko sam vas zainteresovala, drage devojke, više o programu možete saznati ovde i ovde.

Prošlog oktobra, nova generacija mentorina prijavljivala se za konkurs, a ja sam  pozvana da učestvujem, ovoga puta kao mentorka. Krug se okrenuo i dobila sam mogućnost da radim sa divnom studentkinjom španskog jezika i književnosti, Marinom Micić i tako uzvratim ono što je meni tokom mog učešća pruženo.

Sličnih senzibiliteta, nije nam bilo teško da se usaglasimo. Već na početku, postavile smo ciljeve, od kojih smo jedan ispunile i uskoro ćemo ga podeliti sa vama. Brana, kao i uvek otvorena za dobre, nove, kvalitetne tekstove i usmerena na kulturu i umetnost, ustupila je Marini prostor na svom blogu, kako bi svoje prve spisateljske rezultate pokazala široj čitalačkoj publici. Tako ćemo u jednom od narednih tekstova čitati Marinine preporuke interesantnih naslova iz španske književnosti.

Do tada, tu smo za sva vaša dodatna pitanja u vezi sa Programom. Javite nam da li ste ranije čuli za isti ili možda imali iskustva. Čekamo vaše utiske i pitanja.

all photos by kaboompics.

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

4 Responses

  1. Odlican tekst! Nazalost, nikad ranije nisam cula za ovaj, cini se veoma koristan i dobro organizovan program. Nastavite da “sirite svoje znanje” 🙂

    1. Hvala, Bojana. 🙂 Zaista je tako, veoma je koristan, dobro organizovan i podsticajan. Možda je baš sada pravo vreme za otkrivanje ovog Programa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *