Samoodrživost u kuhinji: Proizvodi koji sa lakoćom menjaju vaše navike

Plastika je odavno out, složićete se. Sve je više proizvoda koje možemo nazvati ekološkim. Internet je prepun predloga kako možemo živeti održivo i pametno da ne bismo više štetili planeti na kojoj živimo. Sve smo svesniji važnosti toga da voda iz slavine treba da bude za piće, a drveće i zelenilo bujno u prostoru gde živimo. (Malo li je za 21. vek?!)

Upravo nas je internet usmerio ka ideji da prirodu vratimo u domove. U kuhinji, ishrani i običnoj svakodnevici, čini se da je moguće živeti i udisati prirodu na svakom koraku.

Realnost izvan udobnosti našeg internet balona

Međutim, realnost je mnogo drugačija jer zaboravljamo da mnogi u našoj okolini i dalje nemaju dovoljno informacija kako bi shvatili važnost i mogućnosti koje pruža život bez štetnog otpada, plastike i hemikalija. U takvim slučajevima nije dovoljno govoriti: ”Hej, to je plastika, zagađuješ životnu sredinu”, dok u istom momentu ne postoji alternativa koja će im omogućiti da zapravo promene navike. Dokle god se za ”ekološke navike” zahteva dvostruki trud, snalaženje i dovijanje, rezultati će i dalje bitni neznatni.

Prosto rečeno, da bismo živeli zdravo i u zdravoj sredini, i dalje je potreban veliki trud i dodatno vreme, a mnogi od nas to nemaju. 

No, kako se ipak negde mora početi, prvi i najvažniji korak nakon što ste osvestili problem jesu i nove navike uz proizvode koji će makar umanjiti štetan uticaj koji vi kao pojedinac možete imati.

Kako do trendi, ali praktične i samoodržive kuhinje?

Prvi korak: Brinite o tome u šta bacate smeće 

Vaš doprinos može biti u odabiru kesa koje su napravljene od već recikliranog materijala što znači da neće biti nove plastike u okeanu. Toliko je jednostavno. dm Proffisiimo kese za smeće iz linije Nature napravljene su od 80 posto recikliranog materijala, ali su podjednako čvrste kao i one na koje ste navikli.

Iako na našem tržištu i dalje ne postoji ustanova koja reciklira biorazgradivi otpad, vi na raspolaganju i dalje imate manje štetne biorazgradive kese ili pak kompost kese u kojima možete sakupljati organski otpad, ostatke od hrane, kafe i čaja.

dm Proffisimo u ponudi ima ove praktične papirne kompost kese, idealnog oblika koji staje u sve dimenzije kanti za smeće. Kese su dovoljno čvrstog oblika i od debelog papira, pa se ne morate plašiti da će doći do curenja. Ipak, najbolje bi bilo da tečnije otpatke najpre procedite ili pak odložite na neko drugo mesto.

Ukoliko se odlučite da sakupljate organski otpad, a usput i pravite svoj humus, ova vrećica može biti vaš idealan saveznik. Pritom, mogu biti odličan izbor i za skladištenje one hrane kojoj odgovara čuvanje u papiru, poput šargarepe, zeleni i drugog korenastog povrća.

Pisali smo upravo o prednostima platnenih kesa i drugih načina na koje možete odlagati smeće. 

Drugi korak: Važno je kako perete sudove

Pranje sudova više nije samo pranje, mislite o uštedi vode. Istina je, mašina za sudove štedi vodu, troši onoliko koliko je potrebno da opere određenu količinu sudova dok pranje u sudoperi iziskuje nekontrolisano curenje vode iz slavine.

Zašto je sudomašina još favorit u odnosu na ručno pranje? Sudomašine sada mogu koristiti i eko-tablete za pranje kao što su ove iz linije Nature, koju je uvrstio dm Denkmit. U  pakovanju stiže 30 tableta, a odlikuje ih to što dodatno ne zagađuju vodu kojom mašina ispira sudove. Ove tablete su bez konzervansa, boje i parfema. Pritom, obložene su vodorazgradivom plastikom.

Jednako su se pokazale efikasne u odmašćivanju i postizanju sjaja kada je u pitanju metalno i stakleno posuđe. Sve to, čak i na niskoj temperaturi pranja.

Ako ste ipak prinuđeni da ručno perete sudove, kontrolišite protok vode i koristite deterdžent na što prirodnijoj bazi.

Treći korak: Birajte kuhinjski pribor od prirodnog materijala

Budući da običan sunđer napravljen od veštačkih materijala ima kratku upotrebu i vrlo brzo postaje nepotreban otpad, prelazak na prirodne i dugotrajnije materijale je takođe važan korak ka samoodrživoj kuhinji. Pokazalo se da prirodni materijali lakše odbijaju bakterije i mikroorganizme što vaš kuhinjski pribor čini dugotrajnijim i zdravijim za korišćenje.

Ova bakrena žica iz linije Proffisimo je od čistog bakra i idealna je za čišćenje zamašćenih šerpi i tiganja bez teflonskog premaza. Ono što je zapravo izdvaja jeste to što za njenu efikasnost nije potrebno dodavati deterdžent, radi odlično samo sa vodom.

I dobra stara četka za ribanje doživela je veliki ”comeback”. 

I najpoznatiji svetski home decor brendovi su u svoje ponude kuhinjskog pribora uveli veliki broj drvenih ribaćih četki koje nisu samo korisne već su i skladan detalj u vašoj kuhinji. Idealne su za ribanje posuđa, ali i voća i povrća.

Proffisimo četka za suđe dolazi u ovom elegantnom vintage obliku koji je jednako efikasan i lep na oko. Osim toga, najbolja je zamena za gorepomenute kratkotrajne sunđere koji brzo dobiju neprijatan miris. Ova ribaća četka se sastoji od drvene drške, metalnog okvira i jakih čekinja.

Četvrti korak: birajte pamučne ili biorazgradive krpe umesto ubrusa

Ubrusi su tek u poslednjoj deceniji napravili veliki proboj u ovdašnjim domaćinstvima gde su oduvek vladale pamučne kuhinjske krpe. Ipak, njihov vek je bio kratak jer se kuhinjske krpe vraćaju na velika vrata. Takozvane peri-deri krpe i dalje mogu biti jednako efikasne, ali i odličan detalj u svakoj kuhinji.

Ako vam pak trebaju krpe za brisanje i nešto jaču prljavštinu, takozvane magične krpe sada imaju i svoje eko zamenike napravljene od reciklažnog materijala, ali jednako efikasne.

Proffisimo u svojoj liniji Nature nudi mikrofiber krpe za brisanje od 100% recikliranog materijala i to recikliranih flaša i druge plastike. Ove krpe koriste se za čišćenje bez hemijskih sredstava, a svoj kvalitet zadržavaju i posle dugotrajnog pranja i korišćenja.

No, ljubitelji ubrusa mogu da odahnu, i dalje su tu verzije načinjene od potpuno recikliranog papira i plastike.

Peti korak: Da li ste već izbacili plastiku iz upotrebe?

Najpoznatiji plastični zagađivači jesu oni sitni plastični predmeti, a u vašoj kuhinji su to slamčice, gumice, zatvarači i poklopci.

Umesto gumica, birajte drvene štipaljke za očuvanje svežine hrane u kesicama. dm Proffisimo u svojoj ponudi nudi paket od 24 štipaljke u tri boje i različitih veličina. Osim što su idealne za kačenje fotografija, lepu namenu mogu imati i kao zatvarači.

Srećom, ružne kratkotrajne slamčice sada možemo zameniti onim dugotrajnim od bambusa, ali i od elegantnog stakla. Prednost stakla u odnosu na bambus možda jeste to što staklo ne prima ukuse, a već samo po sebi je mirisom neutralno.

dm Proffisimo staklene slamčice namenjene su baš za letnje uživanje. Idealne za smutije i koktele jer su duže od 15 centimetara. U pakovanju ima 6 komada. Uz ove staklene slamčice dobijate i malenu četkicu koja dodatno olakšava inače lako pranje ovog materijala. Zgodno, zar ne?

Pritom, ukoliko dođe do oštećenja, ove slamčice, pa i sve drugo što imate od stakla, može se reciklirati.

Može li ovakva promena stići do svakog doma?

Negde je potrebno početi. Sitnim, ali važnim koracima zaista možemo doći do momenta u kojem plastika, štetne hemikalije i otpad neće gušiti naše domove, ali ni reke ni mora ni svet oko nas. Upravo tako, potreban nam je saveznik. 

U periodu kada slobodnog vremena nedostaje, a samoodrživost doma postaje važnija no ikada, upravo je kompanija dm ta koja je velikom delu društva dala priliku da učine svoj dom zdravijim za život.

Kada je nešto nadohvat ruke, nije teško promeniti navike, ali i čuvati životnu sredinu. Uzimajući u obzir sve okolnosti, potreban nam je jedan ovakav saveznik, zar ne? Živeti zdravo ipak ne treba da bude teško.

 

fotografije: Nataša Šaru

*ovaj post je urađen u saradnji sa kompanijom dm Srbija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *