TOP 3 aplikacije za umni fitnes

”Hej, Brano, ćao!”, viknula mi je nasmejana devojka poznatog lika i veselog pogleda dok se probijala kroz gužvu događaja na kojem smo se zajedno zadesile. Osmehnula sam se i sama, podigla glavu u znak pozdrava nadajući se da moj pogled ne odaje ono što se događalo u mom mozgu gde sam panično ”preturala” po svojoj memoriji pokušavajući da se setim odakle se znamo. Nisam imala previše uspeha, a ona je već bila preda mnom pružajući mi ruku. Prihvatila sam je rešena da do kraja razgovora ne odam činjenicu da ne znam ko je moja sagovornica. Nakon kraćeg ćaskanja, tokom kojeg sam se svojski trudila da postavljam najopštija pitanja i odgovaram podjednako opštim frazama, svaka je nastavila svojim putem. Ona i dalje nasmejana a ja poprilično besna na sebe i činjenicu da se ovako nešto dogodilo. Ponovo.

Naime, u poslednjih par godina neprijatna situacija poput ove desila mi se u nekoliko navrata. Srela bih poznatu osoba ali nikako ne bih mogla da se setim odakle se znamo. Tek nekoliko dana kasnije uspela bih da u nekoj od fioka svog mozga pronađem odgovor na to pitanje. U svoju odbranu moram istaći da je priroda mog posla takva da na nedeljnom nivou upoznajem veliki broj novih ljudi. Sa mnogima od njih iznova se sretnem tek nekoliko meseci nakon upoznavanja. I tada, ma koliko da mi njihov lik izgledao poznato izostane mi priča koja ga prati. Ili još gore, zamenim je sa pričom nekog drugog poznatog mi lika, čime sebe izložim još neprijatnijoj situaciji.

Posramljena zvog ove svoje karakteristike rešila sam da učinim nešto po pitanju svoje memorije. Tako sam krenula u istraživanje. Čitala sam tekstove, preporuke i savete kako poboljšati svoje pamćenje. Svaki od njih, bez izuzetka, isticao je važnost zdrave ishrane, izbegavanja stresa uz redovno vežbanje tela ali i uma. Ovo poslednje me je posebno zaintrigiralo. Pogotovo što sam oduvek volela logičke zadatke, igrice i sve slično tome. Tako se bacih u novo istraživanje na temu kvalitetnih aplikacija za umni fitnes, pod kojim ne podrazumevam samo vežbanje memorije već i drugih umnih radnji važnih za posao i svakodnevnicu. Uz malo sreće pronašla sam nekoliko njih koje sam poželela da vam predstavim u okviru ovog posta. Zašto? Jer znam koliko brz način života, količina informacija koja nam je dostupna i koja nam se na dnevnom nivou servira, uz stalni stres i pritisak, ostavlja posledice na svakog od nas, te nam je malo pomoći neophodno. A kako je pomoć udaljena samo koji klik, šteta bi bila ne širiti je dalje.  Zato, počnimo!

*NeuroNation (besplatna za ograničen pristup)

Činjenica da je ovu aplikaciju do sada preuzelo više od million korisnika, već dovoljno govori u prilog njenog kvaliteta. Ako ste skeptik za kojeg popularnost nije pokazatelj kvaliteta čak ni u slučaju aplikacija, onda ću dodati da je reč o preglednoj, grafički odlično urađenoj aplikaciji uz čije ćete kratke, zanimljive, logičke zadatke vrlo lako vežbati svoj um. Odnosno, kaku kažu izumitelji aplikacije, ”svoju memoriju, pažnju, sagledavanje i rešavanje problema, brzinu obrade informacija i fleksibilnost razmišljanja”. Da, da zvuči neverovatno, slažem se, ali da su u pravu i za samo jednu od navedenih stavki mislim da smo na dobrom putu. Jer, čvrsto verujem da um, baš kao i telo, zahteva stalni trening i održavanje kondicije. U suprotnom, ulenjiće se.

Elem, ova aplikacija u tu svrhu nudu igre iz tri oblasti, u kojima se takmičite sa  vremenom i uvek različitim zadacima. Svoj napredak možete pratiti na osnovu liste u koju se automatski upisuju rezultati koje možete upoređivati sa rezultatima drugih korisnika. Inače, tim koji je razvio aplikaciju tvrdi da je i jedna igra dnevno dovoljna pa da nakon određenog perioda osetite napredak u svojoj mentalnoj spremnosti. Iz ličnog iskustva to ne mogu niti da opovrgnem niti da potvrdim ali ono što mogu sa sagurnošću da istaknem jeste činjenica da tokom korišćenja ove aplikacije osećam određenu dozu relaksacije jer je moj um u potpunosti fokusiran na zadatke pred njim. Dakle, tada nestaju obaveze, problemi, rokovi. Ujedno, imam utisak da radim nešto korisno i da istinski ”razgibavam” um.

*Lumosity (besplatna za ograničen pristup)

Sada govorimo o možda i najkompletnijoj i najozbiljnijoj aplikaciji za vežbanje vaših sivih ćelija. Naime, Lumosity raspolaže zaista velikim brojem ”alatki’” koje će vam pomoći da vežbate svoju memoriju i pažnju. Na osnovu vaših odgovora na niz pitanja koja će vam biti postavljena pre prvog ”treninga”, aplikacija određuje tip igara uz koje ćete najbrže postići svoj cilj. Igre se mogu igrati samo jednom dnevno čime vas aplikacija ograničava u pogledu vremena koje ćete provesti koristeći je. Odlična grafička rešenja, izuzetna preglednost, lakoća korišćenja i mogućnost stalnog praćenja napretka, izdvajaju ovu aplikaciju u moru sličnih. Nažalost, aplikacija se izdvaja i po ceni koja nije niska. Makar kada pričamo o kompletnom pristupu. Srećom, ograničen pristup, koji je besplatan, pruža sasvim dovoljno razloga da mu date šansu. Ja jesam i od tada je Lumosity postala kratki ali korisni delić moje dnevne rutine.

*Elevate (besplatna, sa mogućnošću doplate za dodatni sadržaj)

Stižemo do meni možda i omiljene aplikacije u ovoj konkurenciji. Reč je o aplikaciji Elevate, koja se poprilično razlikuje od prethodne dve kako po tipu zadataka koje nudi tako i u pogled namene koju ima. Naime, ova aplikacija se bazira na zadacima koji imaju veze sa pisanjem, čitanjem, pažnjom, izražavanjem. Kako je u potpunosti na engleskom odlična je za vežbanje jezika, njegovo usavršavanje i širenje vokabulara. Ujedno, pospešuje koncentraciju i memoriju, što je u skladu sa mojim primarnim ciljem. U pogledu grafike urađena je besprekorno, te je pravo uživanje koristiti je. Posebno što svakodnevno otkrivate nove zadatke, drugačije od prethodnih. Inače, zadaci ne podrazumevaju samo pisani sadržaj već i audio zapise, koji su izuzetno lepo urađeni. No, ono najbolje u vezi sa ovom aplikacijom jeste činjenica da kroz zadatke vi konstantno saznajete nove informacije iz različitih oblasti. Tako, za samo nekoliko minuta dnevno, radite na svom stilu izražavanja i pisanja, usavršavate engleski jezik, trenirate pažnju i memoriju i saznajte pregršt  zanimljivih informacija. Jackpot, ako mene pitate.

Pored pomenutih aplikacija, pažnju bih vam skrenula na Fit Brains Trainer i Peak aplikaciju. Njihov koncpet je sličan konceptu prvih dveju aplikacija sa mog spiska, s tim da su u grafičkom pogledu nešto skromnije. Ujedno, preporučila bih vam aplikacije za učenje stranih jezika, poput Duolingo i Rosseta Stone. S obzirom na to da učenje jezika dokazano pospešuje memoriju eto savršene prilike da o jednom trošku radite na sebi na dva polja. A možda čak i tri. Pitate se koje je treće? Vaša linija. Da, da dobro ste pročitali.

Nije tajna da mnogi stručnjaci tvrde  da pojačana mentalna aktivnost utiče na pojačano sagorevanje kalorija. Setite se samo svoje iscrpljenosti nakon obimnog ispita. Niste li se osećali kao da ste upravo završili blaži trening? Ja jesam i to nije bio jedini slučaj da sam usled umnih radnji osećala fizičku slabost. Otud je za mene priča o povezanosti mentalnog napora i trošenja kalorija sasvim logična. Ok, teško da ćete razmišljanjem oblikovati svoju zadnju ložu i definisati trbušnjake, ali vrlo je moguće da ćete izgubiti koju kaloriju. Tačnije, 1, 75 kalorija u minuti, kako tvrde britanski naučnici koji su došli do zaključka da čitanje napetog romana podstiče lučenje adrenalina i ubrzava metabolizam što dovodi do pomenutog sagorevanja kalorija. I to nije jedino istraživanje koje govori u prilog ove teze. Brazliski naučnici tvrde da se aktivne nervne ćelije snadbevaju energijom crpeći kiseonik i glukozu iz krvi što dovodi do trošenja kalorija. Ako tu logiku primenimo na aplikacije za umni fitness eto odgovara kako iste mogu da utiču na vašu liniju. Hmmm, da, teško da ćete se to zaista i desiti ali niko nam ne može zabraniti da verujemo u čuda, zar ne? 😉

Elem, mnogo je načina da svoje slobodno vreme iskorisitimo pametno. Da se opustimo, zabavimo, naučimo nešto novo, pospešimo memoriju i svoj mozak pošteno ‘’razmrdamo’’. Mnogo bolje i korisnije od listanja Instagram, Facebook i Twitter news-feeda desti put zaredom. Izbora ima, na nama je za koju ćemo se opciju odlučiti.

A kada smo već kod alternativa volela bih da čujem da li vi imate neki predlog na ovu temu? Ujedno, volela bih da saznam da li ste se i sami doživljavali ko-je-ovo-i-odakle-se-znamo situacije i kako ste se nosili sa njima?  Imate li neki savet kako da se iste ne ponove? Unapred vam zahvljujem na svakom podeljenom iskustvu. Do idućeg posta, najlepši pozdrav… Vaša B.

—————————

* Ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria.

 

photo by me
camera used: Canon EOS 6D, lens: 25 – 105 mm, f4.
more information: Canon Srbija
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

7 Responses

  1. Hvala draga Brano na ovim korisnim informacijama! Kad mislimo na zdravlje, pre svega radimo na tome da nam telo i psiha budu zdravi, a um je često zapostavljen. Pročitamo tu i tamo poneku knjigu kad stignemo i to je to uglavnom. Bez zdravog mozga nema ni zdravog tela ni psihe, tako da mu moramo posvetiti daleko veću pažnju nego što to činimo.

  2. Draga Brano, sad mi je lakše kad si podijelila s nama ovu situaciju. Mislila sam da se samo meni to događa i nisu samo osobe u pitanju, nego i događaji koji ishlape kao da nikad za njih čula nisam. Lijepo je vježbati mozak, ali ja sam za klasiku- čitanje, sudoku, križaljke. Nisam sigurna da nam nove aplikacije pomažu jer nam je memorija ionako prezakrčena podacima i aplikacijama i treba je osloboditi, očistiti, odmoriti…

  3. Skinula aplikacije, hvala! Trudim se u poslednje vreme da se “skinem” sa društvenih mreža, a povećam koncentraciju jer mislim da je prezasićenost prvim uticala na ovo drugo. Zato sam počela da učim novi jezik, u prevozu i pred spavanje čitam, svaki slobodan trenutak koristim da nešto novo naučim ili okupiram mozak. Ovi tvoji predlozi su mi došli kao poručeni!

  4. Odličan izbor. Često koristim aplikacije na mobilnom za različite stvari. Zato cenim kada neko izdvoji one koje on koristi sa drugima. Postoje milioni aplikacija i jako je teško pronaći one koje su dobre, tako da hvala za ovo Brano.

    Pozdrav

  5. Stvarno lep i koristan tekst:) Bravo za ideju, tekst je baš u skladu sa vremenom i tempom kojim živimo:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *