TOP 5 filmskih poljubaca

U poslovnom smislu, 2015. godine za mene je počela i više nego uspešno. Jedan od događaja koji je tome doprineo jeste izbor mog bloga za  Coca-Cola Bloggers Network projekat, čiji je osnovni cilj afirmacija bloginga na Balkanu. Činjenica da je od preko 80 prijavljenih blogera iz čitavog regiona, upravo moja melankost bila odabrana da zajedno sa još 8 kolega bude deo ove sjajne priče, nije mogla da mi ne prija i dođe kao sveža doza satisfakcije i entuzijazma.

 ”Ok, a kakve to veze ima sa naslovom današnjeg posta?’’, pitate se u ovom trenutku. Na prvi pogled, nikakve. Ali na drugi, stižemo do aktuelne Coca-Cola akcije čiji je naziv #PoljubiRadost, koja je pokrenuta u čast stotog rođendana Coca-Cola boce, čii je oblik najviše puta poljubljen u istoriji (do sada je izbrojano čak 1, 7 triliona poljubaca!). U to ime, želela sam da se osvrnem na neke druge slavne poljupce i tako dam doprinos ovoj lepoj temi. Kao velikom filmofilu, kojem samo treba mali razlog da bi iznova pisao o sedmoj umetnosti, rešila sam da se u današnjem postu podsetim meni najdražih filmskih poljubaca. I zato, iskreno se nadam da ćete uživati u  ovoj nenadanoj dozi romantike na blogu i da ćete inspirisani njome isplanirati svoje sledeće filmsko veče.

Casablanca (1942)
Rick Blaine (Humphrey Bogart) & Ilsa Lund (Ingrid Bergman)

Oni koji redovno prate moje postove o filmovima već dobro znaju da ne bežim od klasika (zanimljivo, u svim vrstama umetnosti uvek preferiram klasična dela u odnosu na savremena). Šta više, u njima posebno uživam. Otud ne čudi što je i Casablanca na samom vrhu meni dragih filmskih ostvarenja. A kako i da ne bude kada je reč o filmu čija je kultnost potvrđena na toliko različitih nivoa (setimo se samo koliko je replika iz  filma ušlo u svakodnevi govor). Jedan od njih tiče se slavnog poljupca između Ricka Blainea (Humphrey Bogart) i Ilsae Lund (Ingrid Bergman), koji usledi nakon takođe slavnih Ilsainih reči:  ”If you knew how much I loved you, how muchstill love you”.

Sva težina spoznaje da je ljubav između ovo dvoje nemoguća, bez obzira što emocije ne nedostaju, slila se u tu jednu scenu, koju ću zauvek smatrati jednom od najlepših ljubavnih i filmskih momenata. Zato, ukoliko do sada sebe niste počastili ovom savršenom romantičnom i ratnom dramom, učinite to. Verujte mi, uživaćete u svakom od 102 minuta njenog trajanja.

98EACD11-C8F6-4CB1-A782-C7CFA068C064

Breakfast at Tiffany’s (1961)
Holly Golightly (Audrey Hepburn) & Paul Varjcak (George Peppard)

Kako ne spomenuti scenu koja je u jednom kadru spojila savršeno stilizovanu Audrey, ostavljenu macu, kišu u Njujorku, poprilično simpatičnog George Pepparda i jednu od najdvinijih verzija numere Moon River? Jednostavno, nikako. Jer, ma koliko da priču o ovom filmu smatram ”istrošenom”, usled preterane komercijalizacije svega što ima veze sa njim, nikada neću moći da osporim lepotu pomenute scene, kao ni lepotu čitavog ostvarenja. Jer da, ono jeste bilo nešto posebno. Baš kao i opisana scena u kojoj se desio za mene jedan od najlepših poljubaca na velikom platnu.

breakfast_at_tiffanys_the_kiss_romance_rain_1920x1080_hd-wallpaper-1503398

Rocky (1976)
Rocky Balboa (Silverster Stalone) & Adrian Pennino (Talia Shire)

Ako ste iz određenih razloga do sada sumnjali u kvalitet prva dva dela filmske sage o Rockyju i iz istih razloga izbegavali da ih pogledate, zamoliću vas da razmislite još jednom i prvom idućom prilikom pružite šansu ovim ostvarenjima. Garantujem vam da ćete se prijatno iznenaditi. Ukoliko već delite moje oduševljene pomenutim serijalom (ok, ovde ne računam kasnije delove, mada su treći i šesti bili sasvim solidni), verujem da razumete moje razloge što se upravo prvi poljubac između Adrian i Rockyja našao na ovoj listi. Ta neizmerno simpatična i smotano započeta priča između ovo dvoje jednostavnih a opet upečatljivih likova, nije mogla da me ostavi ravnodušnom. Pogotovo nakon onih slavnih Rockyjevih uzvika Adrianinog imena na samom kraju prvog dela. Da, da tipično žensko. Ali u svoju odbranu moram reći da sam podjednako emotivno doživela i Balboine borbe protiv Apollo Creeda, treninge u klanici i ono slavno trčanje uz stepenice Muzeja umetnosti u Filadelfiji (jedna od stvari za koje sam se zarekla da ću i sama uraditi jednog dana!).

03_Rocky__Blu-ray

The Bridges of Madison County (1995)
Robert Kincaid (Clint Eastwood) & Francesca Johnson (Meryl Streep)

Tek nekoliko filmova koje sam odgledala u životu naterali su me da tokom njihovog prikazivanja počnem glasno da ”navijam” za razvoj radnje u određenom smeru (znate ono: ”Ne u podrum, tamo je ubica!”). Jedno od takvih ostvarenja bilo je i Mostovi okruga Medison. Gledajući ključnu scenu na semaforu, nisam mogla a da i sama ne počnem da uzvikujem: ”Izađi! Izađi!”. Ok, ovo zvuči čudno ali verujem da svi koji su odgledali ovaj film znaju i razumeju o čemu govorim. Oni koji to do sada nisu uradili neka ovaj čudan momenat shvate kao razlog više da konačno odgledaju ovu savršenu filmsku, ljubavnu priču u kojoj je prvi poljubaci između Roberta i Franceske samo jedan od razloga zbog kojeg se i našla na ovoj listi. Jednostavno, čitava priča je tako realna, ubedljiva i potresna, da vam nemam šta drugo poručiti osim: klik na play čim pre!

the-bridges-of-madison-county (7)

The English Patient (1996)
Count Laszlo de Almasy (Ralph Finnes) & Katharine Clifton (Kristin Scott Thomas)

I stižemo do filma čije se scene nalaze na samom vrhu moje liste najlepših i najemotivnijih ljubavnih a filmskih momenata. I da, u te scene ubrajam i scenu poljupca između likova koje tumače Ralph Finnes i Kristin Scott Thomas. Kojeg god poljupca, iskrena da budem. Jer, svaka zajednička scena ovo dvoje glumaca obiluje neverovatnom hemijom i privlačnošću da ne mogu a da ne zapitam da li se pored romanse na platnu odvijala i ona iza kamera. Stoga, ako nekim čudom do sada niste odgledali ovaj film a tragate za istinski kvalitetnim ljubavnim ostvarenjem evo predloga. Uživaćete od prvog do poslednjeg kadra.

english-patient-2

Ovim naslovom se i završava  moja najuža lista najlepših filmskih poljubaca. Kao što rekoh na početku, nadam se da vam je prijala ova romantična priča i da vas je inspirisala u pogledu sledećeg naslova koji ćete odgledati. Međutim, ono što mene sada zanima jesu vaši favoriti u ovoj kategoriji. Dakle, koji su to filmovi koji su vam ostali urezani u pamćenju i to upravo usled divnih romantičnih scena? Izuzetno se radujem vašim preporukama jer mi uvek obogate watchlistu za po nekoliko sjajnih naslova. Zato, komentari su vaši! Do idućeg javljanja… Vaša B.

——————

* Ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Blogger Network Adria.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

2 Responses

  1. “Mostovi okruga Medison” – tako tragično (znam, malo preterujem), a tako lepo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *