TOP 5 predloga kako provesti Dan zaljubljenih

Da, prva zastupam stav da bi svaki dan, a ne samo  14. februar, trebalo da bude dan ljubavi i prva podržavam tezu o preteranoj komercijalizaciji praznika koja se vezuje za ovaj datum. Ali kada svoju skepsu gurnem po strani i sagledam stvari iz vedrijeg ugla, ne mogu da ne zaključim da nema apsolutno ničeg lošeg u nastojanju da svojoj dragoj osobi i sebi organizujemo veče koje će biti iole drugačije od standardnih. A za to je potrebno samo malo volje. Zato ću u narednim redovima pokušati da vas inspirišem kako da Dan zaljubljenih, ili pak dan pre ili posle njega, ili neki potpuno četvrti datum, načinite lepom uspomenom za vas dvoje. Ili pak za vas i vaše najbolje prijatelje, ukoliko trenutno uživate u svom ”single” statusu i prednostima takvog života.

1. Degustacija vina umesto klasične večere

O spoju vina i romantične atmosfere ne treba previše trošiti reči. Ali zašto ne biste stvari podigli na jedan viši nivo i svoju drugu polovinu, umesto na klasičnu večeru uz čašu već dobro poznatog vina, poveli na veče prave degustacije ”kraljevskog napitka”. Na ruku vam ide sve veći broj simpatičnih, gradskih vinarija poput Vinovlačare ili Pampur bara, u kojima su degustacije poprilično česte i redovne. Zato, iskoristite priliku da zajedno probate vina koja nikada ranije niste gustirali i potražite ono koje će oboma najviše prijati. Častite sebe jednom flašom istog, kako biste ga imali pri ruci u nekoj budućoj prilici i kako bi njegov ukus postao za vas posebna vrsta uspomene.

2. Pozorište umesto bioskopa

Umesto klišea koji podrazumeva holivudski ljubavni film diskutabilnog kvaliteta i bioskop u okviru tržnog centra, častite sebe i sebi dragu osobu kartama za neko od ostvarenja na daskama koje život znače. Jer ima nečeg posebno romantičnog u dobroj pozorišnoj predstavi, o čijoj ćete radnji i akaterima diskutovati uz kolače u obliženjm kafeu. A kako načuh da je drama ”Eling”, koja se igra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta upravo na Dan zaljubljenih, odličan komad, eto i konkretnog predloga i preporuke gde se možete uputiti u subotu uveče.

3. Klizanje umesto šetnje

Ništa ne stvara uspomene vredne sećanja koliko kombinacija klizaljki, leda, naše smotanosti i prisustva osobe koju bi da zadivimo. Ok, ovo možda ne zvuči preterano zavodljivo, ali da se ne lažemo, zvuči i te kako zabavno. Zato, pobedite strah, ali i ponos, i odvažite se da svog dragog ili dragu pozovete na romantično klizanje. Zagarantovan je koji pad, možda i sudar sa još kojim ”spretnim” posetiocem klizališta, ali prvenstveno je zagarantovan dobar provod. Pogotovo ako je sve propraćeno sjajnim disko zvukom, što je upravo slučaj sa Miksalištem, prvim otvorenim klizalištem u Savamali, gde se svakog petka i subote od 21h do ponoći organizuje disko na ledu.

4.  Dan u pokretu umesto dana kod kuće

Da, znam koliko kućna ušukanost praćena filmom i ukusnom klopom ume da bude primamljiva. Ali da se na lažemo, to je opcija za koju se uvek možete odlučiti. Zato, ovaj put birajte nešto drugačiji scenario koji će podrazumevati jedan turistički dan, ali u vašem gradu. Raspitajte se o aktuelnim galerijskim izložbama (preporučujem ”Lost in a dream” izložbu fotografija Hiishii tima, koja je trenutno aktulena u galeriji O3ONE), muzejskim postavkama ili pak o obilascima zanimljivih beogradskih znamenitosti poput Konaka kneginje Ljubice, u kojem se svake nedelje organizuje i monodrama ”Na kafi kod kneginje Ljubice” (izuzetno interesantan način da se ”upoznate” sa konakom ali i njegovom domaćicom). Napravite plan poput onog koji biste imali da ste se turistički obreli u nekom vama nepoznatom gradu. U taj spisak obavezno uvrstite i neke od sveže otvorenih gastronomskih kutaka. Provereno uspešan recept za divan i opušten dan.

5. Večera sa društvom umesto večere udvoje

I na kraju, postavlja se pitanje zašto biste morali da se držite ikakvih pravila i Dan zaljubljenih isključivo proveli u paru? Posebno ako vas ništa ne sprečava da sa svojim svojim dragim ili dragom skoknete do prve prodavnice po neophodne sastojke omiljenog recepta ne bi li ste spremili večeru za svoje najbliže prijatelje. Najpre, uživaćete u zajedničkom kuvanju, koje uvek doprinese posebnim emocijama, a onda ćete imati priliku da učinite sitim i zadovoljnim i one druge važne ljude u svom životu.  Kombinacija koja u najavi obećava sjajno veče.

Ovime smo došli do kraja poslednjeg predloga i kraja samog posta. Nadam se sam vas kroz isti inspirisala da subotu koja nam sledi učinite zanimljivom, uzbudljivom i netipičnom, bilo da je provodite u paru, bilo u krugu najboljih prijatelja. Jer dobro društvo, pozitivna energija i malo pokretačke volje garantuju ne samo divan Dan zaljubljenih, već divan svaki dan u godini. Do idućeg javljanja, budite mi pozdravljeni. Vaša B.

photo via Always, Paige

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

4 Responses

 1. Kao što si i obećala, bilo je bez klišea 🙂 Odmah moram da glasam za prvi predlog jer je meni romantika nemoguća bez dobrog vina. Zato za sve istomišljenike moram da upotpunim tvoj predlog. Naime, skoro sam otkrila sajt http://vinsketure.rs/ gde pored korisnih i zanimljiih stvari o vinu i vinarijama, ima i dosta informacija o vinskom turizmu. Ja od srca i iz iskustva predlažem svima da se ovog vikenda upuste u Sremsku vinsku (avan)turu. Najavljuju lepo vreme, a šta ćete lepše od Fruške Gore i domaćeg vina 🙂

  1. Uuuh, savršen predlog! Veruj mi, inspirisala si me sada! Samo bih ipak sačekala prolećne dane, čisto radi potpunog užitka. Ali mnogo hvala na ideji, već je danas saopštavam dalje… 😉
   Šaljem veeeeliki pozdrav!
   Brana

 2. U Nisu na primer u bioskopu nakon projekcije filma se se nudi vino i cokolada sto mislim da je zaista sjajna ideja.
  Inace licno ja sam do ove godine Dan zaljubljenih “proslavljala” sa drustvom uz veceru i zaista je bila sjajna atmosfera. 😀

  1. Sve pohvale za ideju koja se tiče vina, čokolade i bioskopa! Podržavam sve akcije kojima je cilj da ulepšaju svakodnevnicu i unesu malo vedrine. I da, večera sa društvom je uvek dobra ideja, bez obzira na datum… 🙂
   Veliki pozdrav za tebe i dragi Niš! 🙂
   B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *