TOP 5 predstava beogradskih pozorišta

O svojoj ljubavi prema pozorištu pisala sam u više navrata i bilo je samo pitanje vremena kada ću ceo jedan post posvetiti ovom, za mene možda i najlepšem vidu umetnosti. Jer, ono pruža ugođaj posebne vrste, koji me natera da u tih sat i po, dva ili tri, koliko traje predstava, ne budem ”tu”. Ne budem nigde drugde osim u priči čija se radnja odigrava pred mojim očima. I tada, sve drugo nestaje. Sve obaveze, problemi, radovanja, tugovanja, dileme i odluke. I ostaju samo replike likova i scena. I žudnja da ono što gledam bude oličenje uverljivosti, emotivnosti, predanosti, dramatičnosti odnosno svih onih emocija koje vezujem za kvalitetne predstave. Kakve su i one o kojima će biti reči u večerašnjem postu, a koje se nalaze na samom vrhu moje liste komada koje ne smete propustiti ukoliko ste u prilici da posetite pozorišta u Beogradu.

”Velika drama”, Narodno pozorište

Scena u kojoj glavni ženski lik predstave ‘‘Velika drama”, Vidosava Vučić, koju tumači Ljiljana Blagojević, diktira pismo jednom od svojih sinova, iznoseći u svojim rečima svu ironije jednog vremena i tragediju jedne porodice, predstavlja zasigurno najemotivniji pozorišni momenat kojem sam uživo prisustvovala.

Iako sam do tog trenutka pokušavala da sprečim suze, jer nikada nije prijatno plakati u javnosti čak i ako je uzrok radnja predstave, u tom momentu više nisam imala ni snage ni volje da se suzdržavam. Čini mi se da ih do kraja nisam ni zaustavila. Čak ni kada sam ustala sa svog sedišta, kako bih zajedno sa ostatkom publike stojeći aplaudirala glumačkoj postavci koja je iznela ovu priču.

Dakle, po mom skromnom mišljenju, ovde pričamo o neverovatno emotivnoj, dirljivoj, realnoj sagi o specifičnom istorijskom momentu u životu jedne nacije i jedne porodice, o maestralnoj režiji i podjednako sjajnoj glumi i o jednoj od najboljih predstava koje su se ikada igrale na daskama beogradskih pozorišta. Preporuka od srca!

”Gospođica”, Jugoslovensko dramsko pozorište

Rešena da se previše ne obazirem na podeljene kritike, otvorenog uma prepustila sam se Stojanovićevoj interpetaciji Andrićevog klasika sa Natašom Ninković u glavnoj ulozi. Nakon prvih pola sata predstave naslutila sam da ću biti deo onog tabora koji se nije slagao sa kritičarima, već je na ”Gospođicu” gledao kao na jedan sasvim korektan komad. Kako je predstava odmicala a ja sve više uživala u maestralnoj glumi pomenute Nataše Ninković i Voje Brajovića, vernom prikazu atmosfere romana, veštom korišćenju svetlosti i muzičkih numera u naglašavanju teskobnog i napetog ambijenta života glavne junakinje, shvatila sam da će za mene ovo biti više od korektne predstave. I zaista, ”Gospođica” me je oduševila, pozicioniravši se na sam vrh moje liste omiljenih predstava odmah po spuštanje zavese i prvog izlaska glumaca po zasluženu dozu aplauza. Stoga, preporučujem da zanemarite kritike i sa guštom odgledate Gorčinovu verziju velikog Andrićevog klasika. Verujem da nećete zažaliti.

”Zločin i kazna”, Jugoslovensko dramsko pozorište

Ukoliko želite da se iz prve ruke saznate zašto se Nikola Rakočević smatra jednim od najvećih glumačkih potencijala mlađe generacije, zaokružite u svom kalendaru prvo sledeće izvođenje odličnog ostvarenja ”Zločin i kazna”, u kojem Nikola tumači glavnu ulogu. Da, on je Raskoljnikov i malo je reći da je umešno uspeo da dočara unutrašnju borbu jednog od najspecifičnijih likova ruske književnosti. Ipak, bio bi greh da uz Rakočevića ne spomenem i fantastičnog Ljubomira Bandovića (inspektor Petrovič), meni izuzetno dragog pozorišnog glumca, čemu je doprinela i ova predstava. Dakle, sačekaće vas maestralna gluma, izuzetno zanimljiva rediteljska rešenja i genijalni tekst, o kojem ne treba previše polemisati.  Sve u svemu odlična predstava koju od srca preporučujem!

”Ćeif”, Beogradsko dramsko pozorište

Iz JDP-a selimo se u Beogradsko dramsko pozorište, gde nas čeka predstava ”Ćeif” ali i pomenuti Ljubomir Bandović, koji tumači glavnu mušku ulogu ove porodične drame smeštene u posleratnom Sarajevu. Još jedna izuzetna uloga za Bandovića i još jedan razlog za svako poštovanje ovog glumca. Veliko bravo upućujem i njegovoj partnerki, Dušanki Stojanović, čije glumačko umeće, takođe, ostavlja bez daha. Ovaj dvojac predvodi priču o sarajevskoj porodici i odnosima unutar nje, kroz koje sagledavamo svo beznađe, kolektivni poraz i gubitak koji svaki rat sa sobom donosi. Upravo taj momenat zajedničke nesreće predstavlja i osnov ove sjajne priče, koja neće ostavati ravnodušnim nikog, bez obzira odakle dolazi i koje je nacionalnosti ili veroispovesti.

”Zagonetne varijacije”, Narodno pozorište

Poslednja predstava na ovoj listi bila je prva predstava jednog beogradskog pozorišta u koju sam se istinski zaljubila. I evo, skoro deset godina od tog trenutka, ona je i dalje na samom vrhu mog spiska omiljenih pozorišnih komada. A kako i ne bi kada pričamo o neverovatno inteligentnom tekstu, prepunom sjajnih i neočekivanih obrta, intrigantnih replika i duhovitih dosetki. Sve to fantastično izneto od strane Marka Nikolića i Borisa Pingovića koji su, zajedno sa rediteljem, uspeli da stvore kultni komad, koji se na sceni ”Raša Plaović” igra od 1998. godine. Šta više reći i dodati, sem da bi bila neverovatna šteta propustiti užitak gledanja ovog ostvarenja, koje edukuje svoju publiku i uči malim životnim mudrostima.

I da, ovo jeste kraj večerašnjeg posta ali ne i kraj moje liste dragih predstava. Između ostalih, na njoj su se našle i Mletački trgovac (JDP), Kanjoš Macednović (Narodno), Jastučko (BDP), Čikago (Terazije), ali i dve najskorije odgledane predstave Džepovi puni kamenja (Atelje 212) i Dok nas smrt ne razdvoji (Radionica Integracije). Jedan, dakle, poprilično šarenolik spisak za koji se nadam da će se sa svakom novom posetom beogradskih pozorišta širiti. Verujem da ćete mi upravo vi u tome pomoći, deleći sa mnom svoje preporuke u komentarima na ovaj post. Željno ih iščekujem! Do idućeg javljanja, najlepše vas pozdravljam. Vaša B.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

20 Responses

 1. Dođe mi da se odmah preselim u Beograd zbog pozorišta/pozorišnih predstava i drugih kulturnih dešavanja! 🙁

  1. Ako mu nešto ne manjka, onda je to.
   Druga je stvar što zvanični mediji takvim događajima ne ukazuje dovoljno pažnje (pod ”pažnjom” ne smatram tekst od 200 karktera sa suvoparnom najavom). Valjda ih ne smatraju dovoljno ”klikabilnim”, niti su im ljudi koji čekaju po nekoliko sati pred JDP-om ciljna grupa. Ali dobro, tu su blogovi, društvene mreže i sve slično tome pa će stvari valjda krenuti na bolje… #večitioptimista

 2. Ja sam inace ljubitelj pozorišta i predstava, ali nažalost, grad u kom živim nema pozorište i jedino sto se ovde održavalo bile su premijere filma “Mali Budo”, “Atomski zdesna” i slično. 🙂
  Inace sjajan post kao i uvek. :*
  Novi post je na mom blogu >>> http://shineperfection.blogspot.com/

  1. I ja sam do 18. godine živela u malom gradu i razumem to o čemu pričaš. Međutim, proveri sa Domom kulture (pretpostavljam da je u okviru njega i pozorište) da li su planirana gostovanja pozorišta iz drugih gradova. To je česta praksa i savršen način da odgledaš kvalitetne predstave. Moram ti reći da sam ja upravo u Aleksincu (grad odakle sam) svojevremeno odgledala dva neverovatno dobra komada (”Prokleta avlija” i ”Koreni”) i oba su bila u izvođenju Kruševačkog pozorišta… Dakle, samo se dobro informiši i moguće je da će biti prilika za neko lepo pozorišno iskustvo… 🙂
   Šaljem veeeeliki pozdrav!
   Brana

 3. Sjajno, sjajno i moram da kažem da je i meni Gospođica jedna od omiljenih predstava i jako mi je drago da ti se dopala. 🙂 Zagonetne varijacije su mi baš dugo na listi predstava koje moram da pogledam, ali nikako da se uklopimo, valjda će biti prilike u ovoj sezoni. 🙂

  Ne znam da li si gledala Misery, predstava je rađena po romanu Stivena Kinga. Igraju Svetozar Cvetković i Anica Dobra i predstava je fantastična, Anica pogotovo. 🙂 Igra se u Ateljeu i stvarno je toplo preporučujem.

  Ako ti se ukaže prilika, pogledaj Priču o antihristu u Bitef teatru. Drugačija je od svega što se daje u našim pozorištima, nije predstava koja se lako ,,vari”, ali tera na razmišljanje i ekipa je savršena.
  U Bitefu se igra i predstava pod nazivom Ja i ti, rađena je po motivima filma Šta se dogodilo Bejbi Džejn, odlično je osmišljena i sjajno izvedena. 🙂

  I još samo jedna predstava i neću više da davim. 🙂 Pošto ništa ne može da prođe bez Jugoslovenskog dramskog: moja preporuka je Nije smrt biciklo… Biljane Srbljanović. Možda nije Biljanin najbolji komad, mada je meni jedan od dražih, predstava je odlična, tako da je svima preporučujem. 🙂

  Izvini na dugom komentaru, ali pozorište je moja omiljena tema, pa se uvek raspišem. 🙂
  :*

  1. Nemoj se ni najmanje izvinjavati jer najiskrenije uživam u ovakvim komentarima… 🙂
   Inače, Misery mi je odavno na spisku (prvenstveno jer oboooožavam film!), tako da je tvoja preporuka razlog više da je što pre odgledam! O predstavama u Bitefu najmanje znam (moja greška, priznajem!) ali mi ove preporuke zvuče sjajno!
   A što se tiče ”Bicikla” odgledala je i iskrena da budem nije mi ”legla”. Ostavla poprilično mlak utisak. Jedino dobro bila mi je gluma Anite Mančić (vrhunska glumica!!!) i Voje Brajovića…
   Ali naravno, to je samo stvar ukusa… 🙂
   Naaajlepše hvala na diiivnim preporukama!!!
   Šaljem veliki pozdrav!
   Brana

 4. Ja bih još dodala i Avugst u okrugu Osejdž Atelje 212 (Dara Džokić maestralno odigrala i sasvim zaslužno dobila nagradu “Raša Plaović” za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Vajolet Veston u pomenutoj predstavi).

  1. Draga Gordana,
   kao da si znala na koju predstavu da me podsetiš! 🙂
   Naime, odmah nakon prošlogodišnjeg Oskara, na kojem su i Džulija Roberts i Meril Strip bile nominovane za uloge u filmu ”Avgust u okrugu Orandž”, nabavila sam karte za istoimenu predstavu. Međutim, u poslednjem trenutku desio se neki angažman čiji je rok bio upravo tih dana i bila sam primorana da preskočim izvođenje. I dan danas se kajem i nikako da se ponovo oragnizujem i kupim karte. I sada si me ti sjajno podsetila i prvom prilikom ispravljam grešku. Hvala veliko na tome!
   Šaljem pozdrav!!!
   B.

 5. Odlične su predstave Otelo i Sumnjivo lice u JDP. Mletački trgovac je takodje sjajan (i film mnogo volim), ali ti je već na spisku, kao i Zagonetne varijacije 🙂

  1. Za ”Sumnjivo lice” čula sam neke poprilično loše kritike, ali ipak bih da se sama uverim u to da li je i koliko dobra, tako da svakako planiram da je odgledam. A i ”Otelo” bi valjalo gledati čim pre. Hvala veliko na preporukama i javljanju! 🙂

 6. Ako voliš Ljubomira Bandovića preporuke za “Eling” i “Derviš i smrt”, jer ko bi drugi bio no Hasan.:-)
  I jedna malo ‘pristrasna’ preporuka, a tiče se NP Sombor, ako bude neko gostovanje, mada mi se čini da su skoro bili u Beogradu, nemoj da propustiš predstavu “Čarobnjak” koja je pre dve godine ‘pokupila’ sve moguće nagrade i predstava “Gospođa Olga” gore pomenutog Gorčina prošle godine selektirana za Sterijino, jer zaista zaslužuju pažnju.

  1. ”Eling” mi je na listi (i da, svi kažu da je Bandović u njoj fenomenalan!) a ”Derviš i smrt” gledala, ali moram reći da mi je ostavila poprilično bled utisak. Doduše, imali smo neka jako loša mesta usled čega pola predstave nisam uspela dobro da čujem, tako da je moguće da je bilo do toga.

   Baš si me zaintrigirala za NP Sombor! Pratim ima li gostovanja i rezervišem termin prvom prilikom! 🙂

   Veeeliko hvala!!!
   Brana

 7. Preporučujem ti “Glad”, u kojoj Vlada Aleksić briljira. Postavljena je tako da glumci sede za stolom sa publikom, a još ljudi je na stolicama oko njih.
  “Majka Hrabrost i njena deca” u Narodnom pozorištu i ne znam da li se “Ženidba” još uvek igra tamo.

  1. Uh,što volim kada je lista posle vaših komentara poprilično duža i zanimljivija!
   Sve upisano!!! 🙂
   Najlepše hvala!
   B.

 8. Letos sam gledala Džepove pune kamenja i stvarno je sjajna predstava, pre nje sam imala averziju prema Jezdiću, ali sam se oduševila njime posle ove predstave. Takodje preporučila bih ti predstavu Harold i Mod (BDP), ako je nisi do sad gledala. Iako studiram u Beogradu, moram priznati da ne posećujem previše pozorište tu, što zbog nedostatka vremana, što zbog nedostatka društva. Ali zato imam tu sreću da se u rumskom pozorištu, dva puta mesečno prikazuju predstave beogradskih pozorišta, pa sve što propustim u Beogradu, mogu u Rumi da pogledam.
  Pozdrav. 🙂

  1. Da, predstava je zaista simpatična i koncept po kojem njih dvojica igraju više likova mi je sjajan (Jezdić kao razmažena američka filmska zvezda jednostavno genijalan!).
   I bravo za rumsko pozorište i gostovanja beogradskih! Obožavam kada čujem da se u malim gradovima tako često izvode pozorišni komadi. 🙂
   Veeeliki pozdrav!!!
   Brana

 9. Ja bih preporucila i predstavu Hadersfild u JDP-u, odlicna predstava i maestralna gluma Nebojse Glogovca .

  1. O da, da za nju već imam toliko preporuka! Mislim da je ona prva sledeća na listi! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *