U aprilu, BDW tim preporučuje…

Uz molbu da ne zamerite što ovaj post nije stigao ranije (praznici i postpraznična atmosfera su učinili svoje) pozivamo vas da prelistate aprilske preporuke. Kao i uvek, ima ih ukupno dvanaest: tri književna naslova, dve serije, dva koncerta, dve izložbe i po jedan predlog YouTube kanala, muzičkog albuma, radionice i vida rekreacije. Nadamo se da će biti dovoljno da privučemo vašu pažnju.

*Brana preporučuje

Serija: ”Love” (Netflix)

U poslednjih nekoliko meseci preporuke za ovu seriju ”saletale” su me sa svih strana. Zanimljivo, uglavnom je o njoj bilo reči u kontekstu ”jedno od najpotcenjenijih Netflixovih ostvarenja”. Kadrovi koje bih usput viđala nisu mi delovali kao sadržaj koji bi mogao da me zainteresuje. Znate već moju priču: dajte mi što mračniju i što težu temu i eto meni uživanja. A ovo… Ovo je ličilo na sve sem na to. I posebno me je mučio naslov. Love? Zaista? Hmmm, ipak preskačem.

I preskakala sam je. Uporno. Sve do jednog od onih PMS momenata kada imate potrebu da se sklupčate pod omiljeno ćebe, najedete čokolade i gledate nešto što neće iziskivati preterano zamaranje vaših sivih ćelija. I eto mene kako, i dalje skeptična, konačno klikćem na play dugme ispod naslova dugo izbegavane serije ”Love”. Sat vremena kasnije, nakon dve odgledane epizode, sedela sam uspravljena u krevetu, čokolada me više nije zanimala, a raspoloženje mi se popravilo za 110%. Da, bio je to onaj stari, dobri osećaj koji se javi kada shvatite da ste otrkili još jednu odličnu seriju. Nekako sam sebe naterala da odustanem od gledanja kako bih nastavila sezonu zajedno sa Nikolom jer sam znala da će se i njemu dopasti. Naravno, morala sam da ga nateram da zanemari naslov (i dalje tvrdim da je loš i da je upravo on razlog što je serija na listi ”najpotcenjenijih Netflixovih ostvarenja”) i da samo veruje mom utisku. Iste večeri samo završili prvu sezonu, a trenutno smo pri kraju treće i finalne. Dakle, oduševljeni smo! Pričom, tekstom, humorom, kastingom, inteligentnom upotrebom ironije i satire i svakim drugim mogućim segmentom serije koja u osnovi prati ljubavnu priču Miki i Gasa (koje ćete ozbiljno i mrzeti i voleti), ali ujedno pokriva najrazličitiji spektar tema u čijem centru se nalazi život današnjih tridesetogodišnjaka. Da, da, naših generacija. Jesam vas ubedila? Ako jesam, reći ću samo: uživajte!

https://www.youtube.com/watch?v=Ym3LoSj9Xj8

YouTube kanal: Thomas Frank

Verovatno jedan od najboljih (a za mene ubedljivo najbolji) YouTube kanala o učenju i organizaciji posla i života. Pregledala sam na desetine (a moguće i stotine) videa na ovu temu (moja omiljena tematika na YouTube-u inače) i ni u jednom nisam pronašla tako dobro koncipiran sadržaj, toliko primenljivih, a efikasnih saveta i takvu lakoću prezentovanja, koliko u slučaju videa koje snima Thomas Frank. Dakle, ako ste student, radite od kuće ili jednostavno želite da bolje organizujete svoju svakodnevicu, kako poslovnu tako i privatnu, pod obavezno na svoju subscriptions listu dodajte i ovaj kanal. Jer, ne samo da je reč o kvalitetnom sadržaju, već je posredi sadržaj koji zaista može dovesti do poboljšanja kvaliteta vašeg života.

Knjiga: ”Kosmos”, Vitold Gombrovič (Prometej)

Iz Engleske, gde je bila smeštena radnja prve knjige koju smo čitali u okviru Brana’s Book Club-a, selimo se u Poljsku gde se odvija radnja drugog naslova odabranog za moj mali književni klub. U pitanju je ”Kosmos”, delo koje potpisuje Vitold Gombrovič, jedan od najvećih i najcenjenijih pisaca poljske književnosti. Već nakon prvih  stranica ove knjige postalo mi je jasno zašto Gombroviča smatraju piscem koji je porušio sve stereotipe, obračunao se sa uobičajenim, stvorivši idealan sklad svojim haotičnim stilom. Istina je, trebaće vam vremena da prihvatite njegov tok misli i reči, ali kada vam jednom postane blizak njegov uređeni haos i kada jednom spoznate jačinu koju taj haos sa sobom donosi, zaljubićete se u stil ovog pisca. Što se tiče ”Kosmosa” reč je o krajnje intrigantnoj knjizi koja se na inteligentan način poigrava sa umom svojih likova, ali i svojih čitalaca. Zato, iskreno se nadam da ćete se odlučiti da iskusite malo Gombrovičevog ”Kosmosa” te nam se 1. maja, na mom Instagram profilu, pridružiti u njegovoj zajedničkoj analizi.

*Dunja preporučuje

Koncert: Slobodan Trkulja i Balkanopolis (11. maj, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad)

Proleće je stiglo, sunce je konačno “produžilo svoje radno vreme” i u skladu sa tim sam i ja pripremila svoje ovomesečne preporuke. Biće tu muzike, književnosti, ali i podsticaja da se pokrenemo i iskoristimo lepo vreme koje je stiglo.

U skladu sa prolećnim vibracijama, prva preporuka jeste koncert Slobodana Trkulje. Možda sam malo požurila sa ovom preporukom, budući da je koncert planiran za početak maja, ali je bolje da se nađe u aprilskom izdanju kako biste imali vremena da kupite karte. Obraćam se pre svega Novosađanima, jer će se koncert održati u Srpskom narodnom pozorištu, 11. maja, ali naravno i svima onima koji bi želeli da budu deo njihovog jubileja. Slobodan Trkulja i Balkanopolis slave dvadesetogodišnjicu postojanja i tim povodom priredili su nekoliko velikih koncerata.

Zašto ih vredi poslušati? Mislim da bi dovoljan podatak bio da je Slobodan Trkulja multiinstrumentalista, svira preko deset različitih instrumenata, pritom je i pevač i kompozitor. U Holandiji, gde se i školovao, proglasili su ga najlepšim vokalom Balkana. Njegov način pevanja kombinuje vizantijsko pojanje sa tradicionalnim etno, grlenim stilom, a i sama muzika predstavlja spoj tradicionalnih srpskih zvukova i modernih aranžmana. Za neke od pesama koje je stvarao imam utisak kao da su u narodu ispevane, a onda ih je on samo obukao u savremeno ruho, međutim čitam da se kao autor navodi samo Slobodan Trkulja. Na njihovim koncertima sam već bila i energija koju prenose je neverovatna. Ja jesam ljubitelj etno zvuka, ali u ovim interpretacijama uživaju i oni koji nisu deo ovog kulturnog miljea, o čemu svedoče brojni uspešni koncerti održani u dalekim istočnim ili zapadnim zemljama. Stoga vas ovim putem pozivam da odvojite jedno majsko veče i uživate u celokupnom nastupu Slobodana Trkulje i Balkanopolisa. Verujem da će to biti jedan od koncerata koji ćete pamtiti.

Rekreacija: Fruškogorski maraton 

Zbog prirode posla kojim se bavim često sam na nogama, ali se ne krećem. A onda kako je ostatak mog posla, koji obavljam kod kuće, usmeren na knjigu i računar, veći deo dana provedem u sedećem položaju. Fizičku aktivnost sam zapostavila i zato ova preporuka nije samo podsetnik za vas, već i za mene. Možda je najbolji način da sezonu aktivnosti koje se mogu obavljati u prirodi, na svežem vazduhu, započnemo Fruškogorskim maratonom (s obzirom na to koliko sam aktivna, trebalo je već da počnem da se zagrevam 🙂 ).

Ove godine Maraton će se održati 28. i 29. aprila i 41. je po redu. U zavisnosti od toga koliko ste spremni možete izabrati svoju stazu, te da li ćete se takmičiti ili ne. Ako prvi put odlazite, bitno je da dobro pročitate pravila učešća i pravilno procenite svoje fizičke sposobnosti. Staza zadovoljstva bila bi moj izbor, a o svakoj posebno možete se informisati na zvaničnoj stranici Fruškogorskog maratona. Tako se možete i pripremiti za trku. Ovo je zaista dobar način da se rekreirate, zabavite, družite, provedete dan u prirodi i upoznate sa Fruškom gorom i njenim znamenitostima.

Knjiga: “Književni vodič kroz Beograd”, Jovo Anđić (Laguna)

Već sam vam u nekoliko navrata preporučivala različite književne ture – staze kojima su se kretali pisci ili pak mesta na kojima su živeli. Nadam se da vas ovakve preporuke raduju koliko i mene saznanje o mestima na kojima su boravili naši pisci, te da ste neka od njih posetili.

Ono o čemu sam već duže vreme želela da pišem jeste knjiga ”Književni vodič kroz Beograd”, Jova Anđića u kojoj su obeležene sve one tačke grada Beograda na kojima su nekada boravili, radili, odmarali se, družili naši pisci. U ovom zaista lepo uređenom izdanju, kroz Beograd koračamo putevima Dositeja Obradovića, Đure Jakšića, Zmaja, Sremca, Nušića, Isidore Sekulić, Andrića, Crnjanskog, Ćopića, Duška Radovića, Pekića i mnogih drugih. Svaki pisac dobio je svoje poglavlje, a ima ih 24. Autor knjige poređao ih je hronološki, o svakome izneo najvažnije biografske podatke, a onda i naveo u kakvoj su vezi sa Beogradom. Uz većinu mesta navedenih u knjizi priložene su i fotgrafije, tačni podaci o adresi i kratke priče iz njihovih života u vezi sa tim mestom. Uz to, tu su i fotografije pisaca, njihovih ličnih stvari, autografi, a autor je na kraj svakog poglavlja naveo i zapise samih pisaca o Beogradu. Na taj način možemo da doživimo ovaj grad iz njihovih cipela. Posebno interesantno jeste poglavlje koje nosi naziv ”Tačke ukrštanja”, a koje govori o mestima na kojima su se ovi pisci sreli, bilo u vremenu ili prostoru. Sve važne institucije kulture navedene su na ovom mestu. Kako bi se čitaoci lakše snalazili, na kraju knjige nalazi se i adresar u kome su azbučnim redom navedene sve adrese o kojima se piše, kao i podatak o strani u knjizi na kojoj se nalaze te adrese. Tako da, ukoliko odlazite na neku od beogradskih adresa, bacite pogled u adresar ove knjige, možda je baš negde u blizini neko od važnih mesta za našu književnost.

*Dragana preporučuje

Serija: “The Great British Bake Off”

Možda sam maaalčice isprala uši prijateljima i poznanicima (i mami!) koliko je ova serija predivna, ali, verujte mi, u potpunosti je zasluženo!

Kako samo ime kaže, emisija je posvećena pripremi specijaliteta od testa – od hleba do torti, i svega između. Učesnici su pekari amateri koji se u svakoj epizodi takmiče u tri izazova – Signature u kom pokazuju svoje veštine, Technical kojim se testira njihovo snalaženje sa receptom datim samo u grubim crtama i Showstopper kada imaju zadatak da oduševe sudije i ukusom i izgledom svoje poslastice. Svake nedelje jednog takmičara proglašavaju najboljim, a jedan napušta emisiju.

Pobednik serijala dobija stalak za tortu – i upravo je ova atipična, skromna nagrada jedan od pokazatelja da GBBO nije još jedno takmičenje u kuvanju. Naime, u ovoj emisiji ne postoji nijedan jeftini element uobičajen za ovakve programe. Svi takmičari su dragi, čak i pomažu jedno drugom, a u prvom planu su veština i kreativnost. Nema patetike, agresivne kompetitivnosti, lažne tenzije – mada se ja štrecnem svaki put kada učesnici prenose svoje kreacije sa radne površine na sto pred sudije. Posebno šarmantne jesu voditeljke Su i Mel, duhoviti pomagači koje bi svako poželeo u kuhinji. (Nažalost, Su, Mel i Meri Beri, jedna od sudija, odbile su da pređu na Kanal 4, koji je kupio emisiju od Bi-Bi-Sija 2016. godine. Nisam gledala nove epizode, ali priznaću da sam skeptična kako ova serija izgleda bez njih.)

Jedna od najlepših stvari u GBBO jeste što jasno vidite koliko je kuvanje u srži stvar zajednice. Takmičari su neverovatno talentovani, ali njihovo znanje potiče pre svega od tajni iz porodične kuhinje i neumornog vežbanja da pripreme najlepše poslastice za drage ljude. Najslađe je kad se podeli, zar ne?

https://www.youtube.com/watch?v=OJ7Jsd0yCLQ

Koncert: “Hajde sanjaj me, sanjaj” (10. maj, Sava Centar) i izložba: “Vlada” (do 30. maja, March Creative Produciton)

Mnogo mi je žao što nikad nisam imala priliku da čujem Vladu Divljana uživo – koncert za koji sam imala karte je otkazan zbog njegove bolesti – ali mi je svaki put drago kada naiđem na program posvećen ovom “momku” i njegovom stvaralaštvu.

Ove godine, u čast njegovog rođendana, 10. maja, muzičari iz cele bivše Jugoslavije održaće zajednički koncert u Sava centru. Kako najavljuje Noizz, domaćini koncerta su Zdenko Kolar i Saša Šandorov sa Nevladinom organizacijom i Maks Juričić sa Ljetnim kinom. Iako će nesumnjivo biti pomalo tužno, biće sigurno i lepo čuti dobro znane pesme u aranžmanima Bajage, Kornelija Kovača, Darka Rundeka, Bojane Vunturišević i drugih muzičara koji su Vladu voleli i sa njim sarađivali.

Takođe, u okviru Kontakt konferencije, otvorena je izložba “Vlada” u “Marsh Creative Production” (Cetinjska 15, Beograd). Karijeru ovog “idola”, sve do nastupa sa Old Stars Bendom, objektivom je zabeležila Goranka Matić, jedna od naših najpoznatijih fotografkinja. Izložbu možete posetiti do 30. maja.

Radionice keramike Boya porcelain

Uvek sam se divila porcelanskim kreacijama Bojane Brkić, načinu na koji uklapa pastelne i tamne boje i delikatne, zlatne ukrase. Istovremeno, često me “zasvrbe prsti” da i sama nešto napravim sa svojih deset prstiju ili makar vidim kako taj proces izgleda – što objašnjava moju ljubav prema emisijama ”The Great British Bake Off”  i ”Project Runway” 🙂

Ukoliko i vi ovog meseca poželite da spojite lepo i korisno, prijavite se za radionice keramike u studiju-ateljeu Boya koje se ovog meseca održavaju u tri termina – 12, 19. i 26. aprila. Bojana preporučuje prvo odlazak na čas Napravi svoju činiju i tanjir (12. i 26. april, cena je 2.500RSD) na kojem se uči osnovna tehnika razvijanja iz ploče, a tek onda na radionicu Napravi svoju šolju (19. april, cena je 3.000RSD).

Ne opterećujte se visokim očekivanjima i da li jeste ili niste talentovani, već iskoristite priliku da isprobate svoju kreativnost na novom, drugačijem polju. Ukoliko vam aprilski termini radionica ne odgovaraju ili ne bude više slobodnih mesta, za prve sledeće časove možete saznati preko njuzletera za koji se možete prijaviti na dnu svake stranice Boya Porcelain.

*Nikola preporučuje

Knjiga: “Žene koje su promenile svet”, Irena Siviko, Serhio Para, Nurija Aparisio (Urban Reads)

Ovo je jedna neobična knjiga o ženama koje su promenile istoriju. Na prvi pogled izgleda kao da je dečija, ali nije. Ona nas podseća na žene koje su išle ispred svog vremena, na one od kojih su muškarci učili. To su žene koje nisu živele u muškom svetu, već su pravile svoj svet. Videćete, na mnoge od njih ste zaboravili, za neke niste nikada ni čuli. Na primer, u zaborav je pala Alis Gi, prva filmska rediteljka, potom Anhela Ruis Robles, žena koja je izmislila elektronsku knjigu, Irena Sandlerova koja je spasila 2.500 dece tokom Drugog svetskog rata… I tako redom dolazimo do Ledi Gage i Eni Lebovic.

Imam utisak da je knjigom “Žene koje su promenile svet” ispravljena nepravda prema ženama koje su stajale u senci, poput Mileve Ajnštajn, ali i prema onima koje je prekrila prašina prohujalog vremena, poput prve naučnice Hipatije iz Aleksandrije. Možda je ipak najbolja poruka ove knjige da se žene koje menjaju svet nalaze baš tu oko nas. To mogu da budu naše majke, bake, sestre. Setite se koliko su vam vremena posvetile. To vreme oblikovalo je vas. Promenilo vas je i napravilo zrelom, odraslom osobom. A tako se menja svet.

Izložba: “Katarina Velika, carica svih Rusa” (Galerija ”Klovievi dvori”, Zagreb)

Lepo je vreme, a Zagreb je blizu. Put je odličan, a grad je lako upoznati. Pun je muzeja i galerija. Često odlazim tamo baš iz tog razloga. Ovoga puta uputio sam se na izložbu u Galeriju “Klovićevi dvori” gde je upriličena možda najbolja izložba koju sam video u poslednjih deset godina – “Katarina Velika, carica svih Rusa”.

Veoma je slojevita, a za ovaj put sam odabrao segment koji se meni najviše dopao – moda na ruskom dvoru u to vreme.

Elegancija i prefinjenost glavna su obeležja evropske mode iz doba rokokoa koji je vladao i na ruskom dvoru. Najnošenija damska haljina u Europi sve do Francuske revolucije bila je robe à la française (haljina na francuski način). Gornja haljina prebačena preko donje s otvorenim prednjim delom čvrsto je prianjala uz gornji deo tela i skupljala se u široke nabore na zadnjem delu.

Muška odeća bila je vrlo šarena i često se izrađivala od istih tkanina od kojih su se šile i ženske haljine. Plemići su rado ukrašavali svoja odela dugmadima od dragog kamenja, nakitom za kape i šešire, ukrasnim kopčama za cipele, mačevima i štapovima za šetnju.

Ova izložba donosi još zanimljivih pogleda na vreme vladavine Katarine Velike. Njena vladavina ima i vrline i mane, ali jedno je sigurno – slikarstvo iz ovog vremena jedno je od najlepših u celoj istoriji umetnosti.

Muzika: Dita Von Teese

Dita fon Tiz je radila mnogo toga kako bi skrenula pažnju na sebe. Ovoga puta odlučila je da snimi debi album. Možda on i ne bi bio toliko dobar da ga nije uradila zajedno sa Sebastjenom Telijeom, poznatim francuskim pevačem i tekstopiscem, koga ste gledali na Evroviziji u Beogradu. Nastupao je kao predstavnik Francuske.

Iskreno ću vam reći, ovaj album sam slušao samo zbog njega, ali sam ubrzo shvatio da je i Dita na visini zadatka. Album je u elektro-pop stilu, ona peva na engleskom, pesme su lagane i asociraju na sunčane kalifornijske dane pored bazena, možda baš nekog sa slike Dejvida Hoknija.

Toliko od nas za ovo aprislko izdanje!
Javite nam kako vam se čine naše preporuke, ali i prosledite nam svoje! Radujemo im se!
Do idućeg posta… Pozdravlja vas BDW tim!

 

naslovna fotografija: kaboompics.com

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

  1. Hvala na dvinim preporukama, posebno se pridružujem preporuci za Trkuljin koncert. Atmosfera na njegovim koncertima je sjajna, treba to iskusiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *