U februaru, BDW tim preporučuje…

BDW tim odlučno nastavlja da vas obasipa preporukama i u ovoj godini. Nakon januarskog posta koji je bio posvećen stvarima koje smo posebno voleli u 2017. godini, vraćamo se stalnoj formi rubrike ”BDW tim preporučuje”. I ponovo, toliko toga interesantnog, inspirativnog, edukativnog… Uživajte…

 

*Brana preporučuje

Serijal ”The Confession Tapes” (Netflix)

Preporučivala sam vam podcast ”Serial”. Pričala o seriji ”Making a Murderer”. Na društvenim mrežama spominjala dokumentarac o Amandi Knox. Bilo je samo pitanje trenutka kada će se serija ”The Confession Tapes” naći na listi mojih preporuka. Ako vam nije jasna ova analogija, pojasniću je. Svi pomenuti naslovi bave se diskutabilnim presudama u slučajevima različitih kriminalnih dela, uglavnom ubistava. U svakom od slučajeva postoji mnogo nelogičnosti ili zanemarenih dokaza koje porota i sud jednostavno nisu uzeli u obzir. Otud su presude često opisivane kao nepravedne.

Konkretno u seriji koju vam preporučujem svaka epizoda obrađuje neki od istinitih slučajeva u kojima su optuženi osuđeni zahvaljujući sopstvenom priznanju. Ništa nelogično, zar ne? Hm, pa i ne baš. Svako od tih priznanja obavijeno je velom iznude, jakog psihičkog pritiska, višesatne manipulacije. Naime, način na koji se dolazilo do tih priznanja je vrlo diskutabilan, otud i odluke koje je kasnije donela porota, odnosno sud, a koje su uglavnom bile na štetu optuženih. Gledajući seriju dobrano se zapitate zašto američki pravosudni sistem važi za najbolji u svetu i shvatite kako ga je zapravo lako prevariti, ukoliko ste na moćnijoj strani. Ako ste voleli išta od gorepomenutih naslova, verujte mi na reč: volećete i ovu seriju.

Film ”Inherit The Wind” (1960)

Na svakih nekoliko godina, kao po nekom nepisanom pravilu, Čarls Darvin privuče pažnju domaće javnosti.  Razlog za to nije preveliko interesovanje za učenje ovog naučnika, već više inicijative pojedinaca da ta ista učenja opovrgnu. Verujem da se svi sećamo ministarke prosvete, Ljiljane Čolović, koja je, želeći da ”ostavi pečat” za svog mandata, naprasno rešila da Darvinovu teoriju, kao dogmatsku, izbaci iz nastavnog plana i programa za osmi razred osnovnih škola. Prošlog proleća, tačno trinaest godina od pomenutog događaja, u  Skupštinu Srbije stigla je peticija za reviziju Darvinove teorije. Među 166 potpisnika našla se i gospođa Čolović, ali i desetine doktora nauka, akademika i sveštenih lica. Osim što je izazvala brojne kritike stručne i šire javnosti i što je sama po sebi bila zanimljiva tema za dežurne online analitičare, peticija nije imala većeg uticaja.

Ali, kakve to sad veze ima sa filmom koji vam preporučujem, a koji je snimljen daleke 1960. godine i čija je radnja smeštena u još dalju 1925. godinu? Verovali ili ne, veze postoje. U centru zbivanja ovog fantastičnog filmskog ostvarenja, svojevremno nominovanog za četiri Oskara, upravo je Darvinova teorija evolucije, odnosno hapšenje i suđenje do kojeg je došlo nakon što je mladi profesor svojim učenicima izložio pomenutu teoriju i tako prekršio zakon po kojem je profesorima u Tenesiju bilo zabranjeno da opovrgavaju nastanak čoveka po biblijskom učenju. Zanimljivo je da je film zasnovan na istinitom događaju i suđenju koje se zaista odigralo, a koje je u američkoj javnosti postalo poznato kao ”Monkey Trial”. Suđenje je obeležilo učešće dva izuzetno uticajna advokata čija su izlaganja ostala upamćena, zabeležena i kasnije su zauzela centralnu ulogu u filmu. Otud film obiluje fantastičnim replikama i monolozima, koji bi bez problema mogli da se iskoriste kao argumenti i u današnjim raspravama na ovu temu. Zbog toga sam i želela da film povežem sa nešto aktuelnijim događajima i tako vam približim njegovu tematiku. Jer, iako je reč o filmu snimljenom pre skoro 60 godina, njegova aktuelnost, očigledno, ne jenjava.

Knjiga ”O miševima i ljudima”, Džon Stajnbek

Ovo je jedan od onih naslova koji se čitaju u jednom danu, a koji vam ostaju u pamćenju godinama. Radnja naizgled krajnje jednostavna, baš kao i glavni protagonisti, ali nešto intrigantno se provlači kroz Stajnbekove redove i suptilno vam dokazuje zašto je Nobelovac. Na kraju, otkrivate to intrigantno u njegovom punom sjaju i ostajete zatečeni raspletom. Zatečeni i zamišljeni. Zato ovo delo smatram odličnim vikend štivom za sve one koji ne vole laku književnost, a nemaju vremena za preduge naslove.

 

*Dunja preporučuje

Portal ”Šta da čitam?”

Nadam se da vam neće smetati što se negde kroz ovu rubriku moje preporuke kreću u istom domenu, te da vam neće biti dosadno da ih čitate. Smatram da o nekim temama nikada nije suvišno govoriti, pa sam se za neke od njih odlučila i ovoga puta. Prvo što vam preporučujem za ovaj mesec je novi portal Biblioteke grada Beograda ”Šta da čitam?. Kada sam tek počinjala saradnju sa Branom, pisala sam vam o tome kako da pronađete vreme za čitanje i gde da pronađete dobre preporuke za knjige. Toj listi sada mogu da dodam i ovu adresu. Celokupan projekat nastao je sa idejom da se na jednom mestu nađu prikazi i kritike književnih kritičara, pisaca i bibliotekara, a sve u cilju promovisanja lepe reči i pomoći čitaocima da odaberu knjigu za čitanje. Projekat je inicirala Biblioteka grada Beograda, a njoj se pridružilo više od trideset biblioteka iz cele Srbije, što doprinosi i tome da lako sagledamo šta je to što se danas najviše čita i traži. Knjige koje se preporučuju su razne, grupisane u četiri oblasti – nauka, književnost, umetnost, filozofija, a u obzir dolaze one objavljene na srpskom jeziku. Stoga, ukoliko ste u dilemi šta da čitate u narednom periodu, svratite do portala ”Šta da čitam” i pronađite knjigu za sebe.

Video arhiva Matice srpske

Kada živite u manjem gradu, postoji problem nedostatka kulturnih sadržaja. Iako je mesto u kome ja živim poslednjih godina napravilo veliki pomak ka obogaćenju svoje kulturne ponude, ipak su kulturni centri i dalje Novi Sad i Beograd (govorim o onim gradovima koji su meni najbliži, koliko-toliko). Nije mi uvek lako da ispratim sve što se dešava i posetim sve kulturne događaje koji me interesuju, a da u to uklopim i nekoliko sati putovanja i sve radne obaveze. Zato pozdravljam snimke, prenose uživo putem interneta ili bilo koji drugi vid video zapisa. Tako lakše možemo da budemo u toku sa brojnim događajima. U skladu sa tim, moja preporuka je video arhiva Matice srpske. Ovde možete pogledati sve događaje, tribine, okrugle stolove, književne večeri, besede koje se održavaju u prostorijama ove institucije. Poslednje što sam gledala i u čemu sam zaista uživala je Svetosavska beseda profesorke Svetlane Tomin u kojoj možete čuti kakve se paralele mogu povući između Nemanjića i Brankovića, kakve ideje je Sveti Sava imao za oslikavanje naših manastira i kako se baš putem fresaka mogu pratiti duhovni uzori naših vladara. Takođe, na ovom mestu možete videti i završno veče Blogerame, kursa kreativnog pisanja, i videti šta je to što pišu naši srednjoškolci, možda budući pisci.  Pregršt je tu interesantnog sadržaja, ja sam izdvojila dva najsvežija, a na vama je da izaberete šta je to što biste voleli da poslušate. Sada ni Matica nije tako daleko. 🙂

Facebook i Instagram profil – Desserted in Paris

A sada malo slatkiša, lepih fotografija, boja i cipela. Nedavno sam otkrila ovaj Fejsbuk profil, naravno objave su zastupljene i na Instagramu, samo što sam ja više usmerena na ovu prvo navedenu društvenu mrežu. Naime, radi se o grafičkom dizajneru/poslastičaru Talu Špigeru koji svakog dana na svojim društvenim mrežama objavljuje fotografiju kolača u bojama koje su u skladu sa njegovim cipelama. Cipela u njegovom cipelarniku je zaista mnogo i ukoliko posmatrate samo njih, one su zaista prava mala remek dela. A onda kada ”upari” kolačić sa dezenom svojih cipela, priča dobija jednu novu dimenziju. Ovaj fotografski sklad zaista prija oku, a uvek me iznova iznenađuje koliko veštih poslastičara ima i koliko mašte, kreativnosti i truda se uloži u jedan kolač. Ukoliko ste ljubitelj lepih fotografija, uživajte u profilu Desserted in Paris. No, on vam može poslužiti i kao inspiracija za neke vaše kreacije, da li u kulinarstvu ili modi, zavisi čemu ste naklonjeni.

 

*Dragana preporučuje

Serija ”Halt and Catch Fire”

Moja prva “zvezdica” ide seriji Halt and Catch Fireslučajnom otkriću koje su moji dežurni ljubitelji serija nepravedno zanemarili. Smeštena u osamdesete i devedesete godine XX veka, ova serija se bavi počecima razvoja personalnih računara, Interneta i onlajn zajednica. No, ne dozvolite da vas to zavara – tehnologija je samo scenografija za zaplete koji su aktuelni i u našoj, gotovo sasvim digitalizovanoj svakodnevici. Kako ne pomešati ego i instinkt u poslu, čime motivisati ljude da prihvate inovacije, na koji način odgovoriti na stereotipe, kako staviti u ravnotežu strast prema profesiji i ljubav prema porodici… Zvuči poznato, zar ne?

Jedna od najvećih zamerki kritičara na račun ove serije bila je prevelika sličnost sa televizijskim hitom Mad Men, koja se upravo završavala kada je prva epizoda Halt and Catch Fire emitovana. Ipak, producenti nisu nastavili trasom postavljenom u prvoj sezoni, već su iskoristili neočekivanu dinamiku između likova kao gorivo za drugačiji razvoj priče. Ovo je vrlo jednostavno mogla da bude još jedna bajka o američkom snu – tehnološkom startapu iz garaže – ali je taj nivo i narativ vrlo brzo preskočen. I ma koliko da pokušate da “zapakujete” svaki lik u određeni tip, oni se tokom serije razvijaju, menjaju odnose i motivaciju i, što je meni posebno važno, stalo vam je do sudbine svakog od njih. Inače, serija je završena prošle godine i “staromodnog” je formata – epizode traju oko 40min, a sezone imaju po 10 epizoda. Javite kako vam se čini!

Film ”Loving Vincent” (2017)

Sledeća preporuka spaja filmsku i slikarsku umetnost, donoseći remek-dela impresionizma na veliki ekran. Ako niste odmah pogodili, govorim o filmu Loving Vincent koji otkriva “misteriju” iza smrti zagonetnog čudaka, slikara Vinsenta van Goga. On je u 37. godini sam sebi oduzeo život u polju blizu francuskog seoceta Overa… Ili je istina ipak nešto drugačija?

Neću vas lagati – ovaj film vas najverovatnije neće očarati pričom, ma koliko kontroverzna bila, već izvedbom. Naime, ovo ostvarenje čini 65.000 kadrova koje je uljanim bojama oslikalo preko stotinu animatora, u prepoznatljivom Van Gog stilu. Prepoznaćete njegove bogate zlatne i plave nijanse, treperavo svetlo, pejzaže i kretnje, kao i likove sa najčuvenijih portreta. Ova jedinstvena tehnika “zaslužna” je i za nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji animirani film.

Ipak, nekima je upravo asocijacija na Van Gogov stil uvredljiva – kao da se njegov rad može svesti na komplet za “slikanje po brojevima”. No, ja biram da verujem u dobru nameru autora koji su želeli da naprave omaž jednom velikom slikaru. Da, on je već poznat i prisutan na svakom magnetu, kišobranu i razglednici, ali naša tendencija ka komercijalizaciji ne čini njegov rad ništa manje vrednim. Takođe, verujem da doživljaju umetničkog dela doprinosi saznavanje ili makar maštanje o priči iza istog. Portret devojke za klavirom je možda samo narudžbina, a možda je i umetnikov izraz divljenja, poštovanja, čak zaljubljenosti. Da, najgori sam sentimentalac, ne zamerite!

Izložba posvećena Mileni

Ukoliko odlučite da ovaj film pogledate u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u holu ovog bioskopa ćete naići na moju treću preporuku. Reč je o izložbi fotografija posvećenih filmografiji Milene Dravić, otvorenoj povodom uručenja nagrade Dobričin prsten za životno delo i objavljivanja monografije koja nosi njeno ime, a čija je autorka Tatjana Nježić.

Izložbu su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević koji kažu da je bilo teško ograničiti izbor na samo 71 fotografiju i odreći se toliko drugih. Rečima Radoslava Zelenovića, nekadašnjeg direktora Jugoslovenske kinoteke – ”opus Milene Dravić je kinoteka za sebe”. I zaista, ove fotografije govore ne samo o jednoj zvezdi i karijeri, već i o veličini, bogatstvu i raznovrsnosti jugoslovenske kinematografije. I priznaću vam, stidim se što toliko spremno prihvatam i divim se zvezdama starog Holivuda, a manje primećujem da je i naše tle moglo (i može) da izgradi takvu harizmu i talenat. U to ime, potrudiću se da ove godine pokažem više poštovanja prema našim filmskim dostignućima. Nadam se da ću i neke od vas motivisati na isto, a izložbu u DKC-u možete pogledati do marta.

 

*Nikola preporučuje

Predstava ”LIFT – Slobodan Show”

Verovatno niste čitali memoare Mire Marković “Bilo je to ovako”. I zašto biste. Znate kako je bilo, pa vam njen pogled na vladavinu Slobodana Miloševića nije potreban. Sami ste je doživeli, a ovaj naslov koji nas je napadao sa svakog kioska zvučao vam je patetično. Međutim, knjiga je prepuna detalja o njihovom zajedničkom životu i politici koji zaista mogu da budu inspiracija za umetnost.

Dramaturškinja Jelena Bogavac prva je to prepoznala. Knjiga je jedna od osnova njenog novog mjuzikla “LIFT – Slobodan Show”. Mada, najbliže žanrovsko određenje ove predstave moglo bi biti –politički komad sa pevanjem. Naravno, koristila je i bezbroj drugih izvora, što istorijskih, što ličnih. Čak je pročitala i transkripcije iz Haga. U predstavi ćete videti pet različitih Mira, ali to je samo jedan njen deo. Dalje, Jelena se bavila nesrećnom sudbinom ljudi sa Kosova koji su bili u epicentru Miloševićeve demonske politike. Ako se sećate, ona je i u svom komadu “Sestre 999” takođe pisala o srpskim ženama i načinu na koji one žive na Kosovu. Ona ukupno ima pet komada o sličnim temama. Sudeći po tematici i načinu na koji se predstavlja ova teška tema, predstava će biti tema meseca.

Film ”Bikini Moon” (2017)

Postoje reditelji koji nisu uradili mnogo filmova, ali su dobri. Tačnije, odlični! Takav je Milčo Mančevski, prava zvezda makedonskog filma. Njegovo remek-delo stiglo je do famoznih prvih pet nominacija za Oskara za najbolji strani film iz 1994. godine. Bio je to film “Pre kiše”, sastavljen iz tri dela i svaki se događa u vreme pre nego što će pasti kiša u Londonu i Makedoniji. Reditelj je poznat po tome što se poigrava vremenom, u njegovim filmovima ono nikada nije linearno, pa će vam radnja biti veoma zanimljiva, a kraj potpuno neočekivan. Podsećam još i na to da je film dobio Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu za najbolji film.

Ove godine, reditelj će biti u žiriju FEST-a, a njegov novi film prikazan u selekciji glavnog programa, ali naravno, van takmičarske konkurencije. Ovaj film ću gledati kada i vi na FEST-u, pa vam zato prenosim samo njegovu najavu, a ne i mišljenje. Ispitujući granice između fikcije i stvarnosti, “Bikini Moon” donosi priču o reditelju dokumentarnih filmova iz Njujorka i njegovoj devojci koji u svoju kuću primaju harizmatičnu, ali poremećenu ženu, koja okreće njihov život naglavčke. Film ispituje odnos između nadzora i potrebe za intimnošću.

Meni zvuči dovoljno dobro. Milčo Mančevski ume da pravi filmove. Nikada me nije razočarao. Očekujem vaše komentare.

FEST traje od 23. februara do 4. marta. “Bikini Moon” se pušta 25.2. u 22.30h u Domu omladine, 26.2. u 19h u Bioskopu Fontana i 27.2. u 21h u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Album ”Kakvi ste to ljudi” 

Ivica je novo ime alternativne scene. Njegov treći album ”Kakvi ste to ljudi”, za razliku od prethodnog, više se bavi spoljnim nego unutarnjim svetom. Čak primećujem i teme iz aktuelnih društvenih dešavanja, ali iz subjektivnog ugla. Ceo album je sniman u sobi, sa minimalnom opremom. Iako zvuči da je iza njega bend, nije. On sve svira sam. Ako volite da znate koji žanr slušate, onda ću vam reći da je ovo indi rok sa malo drim popa i šugejza. Sjajan album, album sa stavom, što svakako nedostaje našoj mejnstrim muzici.

Toliko od nas za ovo februarsko izdanje!
Javite nam kako vam se čine naše preporuke, ali i prosledite nam svoje! Radujemo im se!
Do idućeg posta… Pozdravlja vas BDW tim!

 

*ovaj post nije sponzorisan

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

4 Responses

  1. Halt and Catch Fire je odlicna! Ukoliko se dobro secam tu su opisani poceci jedne IT firme koja postoji u pravom zivotu Mozda danas vise ne postoji ili ju je neko kupio, ali kompjuteri i laptopovi te firme su bili poznati pretezno u USA.

    1. Draga Ivana, baš me raduje što se i tebi svidela ova serija! Koliko sam shvatila, scenario nije zasnovan na jednoj istinitoj priči, već na kolažu nekoliko likova i događaja. Odlično su sve uklopili svakako!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *