U julu, BDW tim preporučuje…

Vreme je da saznate šta vam to BDW tim preporučuje u julu. Mesecu koji bi, kako je to Dunja lepo objasnila, bio pandan suboti, ako bismo dane u nedelji upoređivali sa mesecima u godini (jako mi se dopala ova njena komparacija, te nemojte zameriti što ćete je pročitati dva puta u okviru jednog teksta). Kao i uvek, ponuda je šarenolika s tim da je povezuje jedna nevidljiva nit: ljubav koju svaka od nas gaji prema umetnosti i kulturi. Zato se iskreno nadamo da ćete svi vi koji razumete i delite tu ljubav naći makar jednu preporuku koja će zadovoljiti vaše ovomesečne apetite. Stoga, prijatno…

*Brana preporučuje

Dokumentarac: ”Rolling Stone: Stories from the Edge”

Ništa slađe od ostvarenja na koje slučajno naiđete, o kojem niste čuli niti pročitali ni jednu jedinu recenziju ili kritiku, čiji vam je koncept potpuno nepoznat, a koji vas maksimalno oduševi. Toliko da nedeljama nakon što ste ga odgledali vi i dalje sve u svojoj okolini opsedate svojim preporukama i oduševljenjem koje ne jenjava. Ukratko, ovo bi bila priča o emocijama koje me prate od kada sam se susrela sa svojom prvom julskom preporukom, odnosno dokumentarcem ”Rolling Stone: Stories from the Edge”.

Kao što napisah, otkrila sam ga sasvim slučajno bez ikakvog predznanja o njegovom sadržaju. Pojavio se među ponuđenim sadržajem na hbogo.rs platformi nakon što sam odgledala jednu od epizoda serije ”The Handmaid’s Tale” (koju vam takođe i po ko zna koji put preporučujem). Kao večiti zaljubljenik u dokumentaristiku, posebno onu koja se tiče novinarstva, pop-kulture i politike, nije me trebalo mnogo ubeđivati da kliknem dugme play.

Usledila je priča o nastanku, razvoju i ključnim momentima u postojanju ”Rolling Stone” magazina. Priča mnogo šira no što biste u prvi mah pomislili. Jer, ”Rolling Stone” je mnogo više od magazina posvećenog muzici. Politika, sociološki fenomeni, društveno značajni događaji, promene i pojave bili su deo stalnih rubrika koje magazin u više od 50 godina svog postojanja neguje. Kroz osvrt na istoriju magazina film se osvrće i na istorijski značajne trenutke u kulturi, politici, američkom društvu, ali i svetu generalno. I to je učinjeno kroz savršeno povezane intervjue najznačajnijih urednika, novinara i saradnika magazina, arhivske snimke, vešto osmišljene grafičke prikaze kultnih tekstova i naslovnica i komentare kompetentnih sagovornika. Da, ovo je ono oduševljenje koje ne jenjava, a koje spomenuh na početku. Kada budete odgledali film (inače ima dva dela) mislim da ćete me razumeti.

Manifestacija: Leto na Kosančiću

Koliko treću preporuku pišem zbog vas, toliko je pišem i zbog sebe. Tačnije, želim da mi ovaj post bude podsetnik da u toku jula/avgusta ne propustim manifestaciju za koju sam (pogađate) slučajno čula na Jutarnjem programu RTS-a. Reč je o besplatnim turističkim turama po Kosančićevom vencu koje organizuje Turistička organizacija Beograda. U pratnji stručnog vodiča obilaze se spomenici kulture i brojne znamenitosti kao što su Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, Patrijaršija, najstarija kafana u Beogradu, Kuća Mike Alasa, Kuća Olje Ivanjicki, mesto nekadašnje Narodne biblioteke i druge. Takođe, u zvaničnim saopštenjima se navodi da ture podrazumevaju obilazak i priču koja se tiče lokacije na kojoj je sniman kultni, domaći film ”Maratonci trče počasni krug”. Na kraju svake ture organizovan je i muzički program.

Iako je prvobitno napomenuto da će ture biti vođene svake subote tokom juna, jula i avgusta i da je njihov početak planiran za 18 časova, a mesto sastanka na uglu ulica Kralja Petra i Kosančićevog venca, ne bi bilo na odmet da se lično javite na mejl tjovancevic@tob.rs i detaljnije raspitate o datumima tura i satnici. Tako ću i ja uraditi, pa ću potvrđene informacije o prvoj sledećoj turi (i svim ostalim koje su planirane) postaviti ovde, ali i na društvenim mrežama, zato pratite pažljivo.

Servis za čitanje: Bookmate

Bookmate-servis-čitanje-citanjeDa se odmah razumemo – osećaj držanja knjige u rukama, miris papira i zvuk listanja stranica nikada ništa neće uspeti da mi zameni. Ipak, nismo svi isti, niti treba da budemo. Zato ova druga preporuka nije usmerena na one koji su istog razmišljanja kao ja, već je namenjena svima vama koji volite da čitate svoje knjige u elektronskoj formi, da budete ekonomični kada pričamo o sredstvima koje ulažete u čitanje i kojima je jednostavno lakše da umesto analogne verzije književnog naslova posedujete onu digitalnu. E pa vama otkrivam Bookmateservis za čitanje na bazi pretplate koji se koristi pomoću mobilnog telefona, tableta i računara. I da, naslove možete čitati na srpskom jeziku, ali i na engleskom, španskom i na još 11 drugih jezika.

Otkrila sam ih, ponovo sasvim slučajno, dok sam kupovala svoju mesečnu porciju knjiga u jednoj od Laguninih knjižara. Nakon što sam informaciju o servisu podelila putem svojih Instagram priča, njihov tim me je kontaktirao želeći da vama, mojim čitaocima, obezbedi kod za 30 dana besplatne upotrebe Bookmate servisa. Oduševljeno sam prihvatila ovu ponudu jer sam sigurna da će mnogima od vas kod (koji inače glasi BRANA) i prilika da besplatno isprobate ovakav servis dobro doći. Zato, klik na OVAJ LINK i uživajte u svom Bookmate iskustvu i ne zaboravite da nam javite utiske!

*Dunja preporučuje

Koncert: Rok opera – Letnja pozornica Palić (29. jul, 21.00h)

Ako bih uporedila mesece u godini i dane u sedmici, jul bi za mene uvek nekako odgovarao suboti. Počinje godišnji odmor/vikend, a samim tim ima i dovoljno vremena za neke aktivnosti koje u toku godine/nedelje zbog obaveza zanemarimo ili jednostavno ne postižemo. Koliko se radujem suboti, toliko se radujem i julu. Potrudiću se zato da ovomesečne preporuke budu u skladu sa tim raspoloženjem.

Prva preporuka jeste koncert na otvorenom u organizaciji Opere Srpskog narodnog pozorišta. Letnje veče uz dobru muziku, na Paliću, lepo zvuči. Još ukoliko odvojite vreme, pa dođete nešto ranije, te uživate na Palićkom šetalištu ili pak iskoristite priliku i posetite Suboticu, verujem da ćete provesti jedan prelep dan na severu Vojvodine. Stoga vas upućujem na zvaničnu stranicu ovog grada, ne biste li malo istražili turističku ponudu i isplanirali svoj dolazak.

A sad da vam napišem i nešto više o koncertu kome se zaista radujem. Naime, Opera Srpskog narodnog pozorišta je u saradnji sa Novosadskim Big bendom, te Horom i Orkestrom Opere SNP-a, napravila koncert koji spaja rok, džez i operu, kao i veliki broj muzičara, vokalnih solista i članova hora. U jednoj od zvaničnih prezentacija navodi se kako u celokupnom programu učestvuje čak 14o izvođača koji izvode neke od najpoznatijih svetskih i domaćih numera. Na primer to su: Smoke on the water, Aquarius, I Love Rock & Roll, Eye of Tigar, Another brick on the wall, We are the champions, Proud Marry, Bohemian rhapsody, ali i pesme Olivera Mandića, EKV-a… Verujem da će to biti jedan poseban doživljaj jer će dobru muziku upotpuniti i lep ambijent letnje pozornice na Paliću. Koncert je bio najavljen za petak, 6. jul, ali je zbog loših vremenskih uslova pomeren za nedelju, 29. jul. Taman dovoljno vremena da se organizujete. Za više informacija ostavljam vam link ka Fejsbuk događaju, a da biste videli delić onoga što nas očekuje pogledajte video u nastavku.

Manifestacija: Leto na Trgu galerija

Još jedan način da lepo provedete ostatak jula jeste i šetnja Novim Sadom, a onda od 21.00 čas poseta nekom od kulturnih događaja u sklopu manifestacije Leto na Trgu galerija. Letnja predvečerja u Novom Sadu su zaista lepa, odaberite neku od trasa kojima ćete se kretati i obratite pažnju na sve istorijske, kulturološke, moderne tragove u ovom gradu. A onda svoju turu završite ispred Galerije Matice srpske. I ove, a tako je sve od 2012. godine, Galerija Matice srpske u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog organizuje različite kulturne događaje koji se mahom održavaju na otvorenom, a sve u cilju održavanja kulturne scene živom tokom leta i obogaćenja kulturnog sadržaja grada.

Ove godine održano je već nekoliko predavanja, bila je i projekcija filma, kviz znanja, a u istom ritmu nastavljaju sve do 31. avgusta. Trenutno je aktuelna izložba “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske”, koja predstavlja dela domaćih i stranih autora iz različitih epoha, ne bi li prikazali neke od vrednosti na kojima se temelji evropska civilizacija. Četiri su motiva koja autori izdvajaju, a onda je na taj način i ispričana priča o  svakom delu ponaosob. U sklopu ovih letnjih kulturnih večeri možete pogledati i izložbu, a i odabrati neki od događaja koji su lično vama interesantni. Da biste mogli da se informišete o celokupnom programu, a i o samoj izložbi, ostavljam vam linkove: ka Letu na Trgu galerija i ka izložbi.

Knjiga: “Zagonetne priče”, Uroš Petrović

knjiga-preporuka-Uroš-Petrović-zagonetne-priče

A što se ne bi malo i igrali? Subote/juli 🙂 pravo su vreme za to. Svako može da izabere svoj vid igre – da li će to biti neke sportske, društvene, one na vodi i slično, svejedno je. Bitno je da se družimo, zabavimo, a što da ne, nešto usput i naučimo. Svi oni koji prate rad Uroša Petrovića neće se iznenaditi što sam načinila vezu između njegovih knjiga i igre, no ispričaću i svoju priču – kako se kod mene javila ova asocijacija. Za Uroša Petrovića čula sam tek na fakultetu. Bio je gost predavač na jednom od izbornih kurseva o književnosti za decu. Umesto klasičnog predavanja, Uroš je načinio interaktivnu igru. Između ostalog, postavljao nam je zagonetke, a onda svakome ko kaže odgonetku poklonio jednu lopticu sa iscrtanim smajlijem. Između svake od zagonetki ispričao nam je ponešto o sebi i svom radu. Tako sam ja počela da se interesujem za dela ovog pisca i kada god bih išla na neki dečji rođendan, kao poklon bih nosila neku od njegovih knjiga. Jer, prvenstveno njegova književnost jeste za decu i oni je zaista vole. Međutim, sa užitkom je čitamo i mi malo stariji.

Mogla bih da vam preporučim više naslova, ali ovog puta sam se odlučila za “Zagonetne priče” u izdanju Lagune. Nije važno za koji deo od prvog do petog se odlučite, nećete pogrešiti ni sa jednim, a sastoje iz niza vrlo interesantnih zagonetki (priča, jer su te zagonetke ujedno i kratke priče), a neke od njih, verujte mi, nećete moći da rešite ni samostalno, a ni brzo. No, to je i čar. Kaže autor da ih deca mnogo lakše i brže rešavaju od odraslih, a to je zato što njima ništa nije čudno, niti se plaše pogrešaka, a razmišljaju izvan kutije. Zato je dobro da razdrmamo dete u sebi. Uz ovu knjigu može se okupiti porodica, društvo, grupa bilo kog tipa i dobro se zabaviti, a pritom uživati i u dobroj književnosti. Postavljajte zagonetke, rešavajte ih zajedno (ne virite u rešenja :)) i pričajte priče.

*Dragana preporučuje

Serija: “The Good Place”

Volim kada me pop kultura iznenadi. Bude mi drago kada nisam u pravu i umesto mlakog, svakidašnjeg sadržaja dobijem priču koja mi u potpunosti okupira pažnju. Tako je bilo i u slučaju serije “The Good Place”, koja mi se na prvi pogled, po svakom kriterijumu nije svidela. Kako je u pitanju sitkom, odmah sam se pripremila za usiljen humor, površnost i razvodnjenu priču, ali ozbiljne preporuke sa strane su me zaintrigirale da nastavim da gledam i nakon ne baš upečatljive prve epizode. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka jer sam u ovoj seriji pronašla spoj razbibrige i filozofije koji neočekivano dobro funkcioniše.

“The Good Place” je zapravo “raj” u kome, nakon smrti, završava Elenor Šelstrop (igra Kristen Bel). Ona ubrzo shvata da je pukom srećom završila na pogrešnom mestu, tj. da su je pomešali sa istoimenom dobročiniteljkom, koja je njena sušta suprotnost. Od ove postavke se granaju pitanja o tome šta znači biti dobra osoba, da li se to uči i da li čovek uopšte može da se promeni. Kroz pastelne boje, cenzurisane psovke (u Dobrom mestu nema ružnih reči) i blesave šale, priča vas vodi do neočekivanih i mnogo dubljih obrta nego što biste očekivali od ovakvog tipa serije. Čak i kada vam se čini da nema dalje, scenaristi uspevaju da se izvuku iz ćorsokaka i daju novi materijal za razmišljanje. Osveženje među sitkomima!

Kolumna: “Ispovesti uživaoca pop kulture”, Bojan Marjanović

Sitkomi i “self-help” knjige će mi uvek biti “sumnjivi”, ali isto tako, uvek ću pažljivo saslušati šta o nekom sadržaju pop kulture misli moj kolega, novinar i pisac Bojan Marjanović. Od nedavno, svakog drugog četvrtka, Bojan će sa nama deliti razmišljanja na temu muzike, sporta, knjiga, filmova i ostalog “što vole mladi” u svojoj kolumni na sajtu “City magazina”.

Glavni razlog mog poverenja u Bojana jeste njegova sposobnost da objasni zašto mu se nešto dopada i zašto mu je to važno. Naši ukusi se često ne poklapaju, ali on unosi toliko strasti u svoje rukopise da uspeva da zarazi i svoje čitaoce. Njegov stil pisanja može delovati neupeglano, previše neformalno ili lično, ali ta autentičnost, osećaj da čitate reči prave osobe od krvi i mesa – to je sve samo ne neupeglano. To su talenat i veština.

Jedva čekam da vidim šta će nam sve Bojan predstaviti, ne samo zato što cenim njegov sud i rad, već i zato što je veoma dragoceno izbaciti sebe iz ležišta i slušati o tuđim, raznolikim doživljajima pop kulture. Zašto tišti letnji hit sa radija, na koga liči glavna glumica iz filma, kako je junak iz stripa još važniji danas nego kad je osmišljen – toliko prelepih detalja o nama samima se krije u naizgled banalnom sadržaju. Naš ukus su naše ispovesti.

Knjiga: “Veliki iskorak”, Tara Mor

knjiga-preporuka-tara-mor-veliki-iskorakIako “self-help” literatura u svojoj srži služi za rad na sebi, što nije samo poželjno, nego i neophodno, ove knjige imaju lošu reputaciju, jer nekvalitetni naslovi često brže i glasnije nađu put do čitalaca. Ipak, iako “Veliki iskorak” ne predstavlja veliki žanrovski iskorak, Tara Mor je uspela da pređe nivo “motivacionih govora” i ponudi konkretne alate za iskorak koji želite da napravite.

Autorka započinje idejom o Unutrašnjoj kritičarki i Unutrašnjoj mentorki, dve sile koje nas dobronamerno vode, ali sa različitom motivacijom – prva je preplašena i želi da nas zaštiti od bola, a druga polazi iz sigurnosti i ljubavi prema sebi. Za razliku od uobičajenog pisanija sa istom hipotezom, Mor ne savetuje da ignorišete ili ućutkujete svoju zabrinutu Kritičarku, već da saznate uzroke njenog straha. U narednim odeljcima, između ostalog, otkrićete navike i uvrežena mišljenja koja nas sputavaju – od sindroma dobrog i poslušnog đaka koji smo naučili u školi, do stilova komunikacije kojim nesvesno smanjujemo svoju vrednost. Prvi deo svakog poglavlja čine objašnjenja, a zatim kroz dnevnička pitanja i praktične tehnike učite da primenite pročitano. Ne očekujte briljantan stil pisanja i živopisne primere. Takođe, volela bih da ova knjiga ima snažniju potporu u podacima i statistici, pre nego u ličnim anegdotama, ali to su nedostaci preko kojih se može preći ako je osnovna filozofija smislena i svrsishodna.

“Veliki iskorak” je delom knjiga, a delom radna sveska, i u tome je njena najveća vrednost. Ako vas sve ovo intrigira, znači da već imate na umu iskorak koji želite da napravite, čak iako to jedva smete da izgovorite glasno. Pomozite sebi, to nije sramota.

 

Toliko od nas za ovo julsko izdanje!
Javite nam kako vam se čine naše preporuke, ali i prosledite nam svoje! Radujemo im se!
Do idućeg posta… Pozdravlja vas BDW tim!

naslovna fotografija: kaboompics.com 

*ovaj post nije sponzorisan