U junu, BDW tim preporučuje…

Ako ste redovni pratilac rubrike ”BDW tim preporučuje” mogli ste da primetite da je majski post na tu temu izostao. Delom slučajno, a delom namerno. Osetila sam kako je vreme da napravimo kratku pauzu ne bi li smo se i vi i mi zaželeli ovakvih postova. Takođe, tokom maja BDW tim je pretrpeo male promene. Nikola Todorić, koga ste upoznali kroz njegove sjajne tekstove o kulturnoj sceni Beograda i Srbije, više nije član naše male ”redakcije”. Nakon nekoliko godina saradnje, Nikola je odlučio da se posveti novim poslovnim izazovima i angažmanima u kojima mu želimo uspeh i sreću. Sa nadom da će nam se putevi jednog dana ponovo ukrstiti, pozdravljam ga u ime celog tima i još jednom, sada javno, zahvaljujem na uspešnoj saradnji. I da, ovo znači da je jedno mesto u BDW ekipi od sada upraženjeno i da neko do vas može postati deo iste. I mada ću u narednom periodu putem svojih mreža zvanično pozvati sve zainteresovane da se jave na branasdivineworld@yahoo.com i proslede svoju biografiju i par autorskih tekstova, neće mi smetati ukoliko se neki od vas usude da to učine i pre tog javnog poziva. Ko zna, možda će se baš vaše preporuke naći u nekom od budućih postova ove rubrike. 😉 Kada smo već kod preporuka, mislim da je krajnje vreme da saznate šta smo vam to pripremili za ovaj uveliko vreli jun.

*Brana preporučuje

Filmski festival: Slobodna zona – Turneja 

Uvek se dodatno obradujem kada imam prilike da vam najavim ili skrenem pažnju na događaje koji se pored Beograda, održavaju i u drugim gradovima Srbije.  Još ako ti događaji imaju veze sa umetnošću, posebno filmskom, onda je moja radost još veća. O čemu je tačno reč? Filmski festival ”Slobodna zona” i ove je godine krenuo na svoju Turneju po Srbiji. Turneja je počela još u aprilu i završiće se zajedno sa junom. Dakle, imate još vremena da pogledate jedan od 5 najboljih filmova po izboru publike i selektora zvaničnog festivala koji je u novembru održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Turneja ”Slobodna zona” podrazumeva obilazak ukupno 50 gradova u Srbiji. Jedan deo projekcija je održan, ali je junski program i dalje vrlo bogat, zato obavezno bacite pogled na kompletan program (posebno ukoliko ste iz Bora, Kruševca, Sremske Mitrovice, Žablja, Sjenice, Petrovca na Mlavi, Novog Bečeja).

Što se tiče filmova koje možete pogledati, u pitanju su tri dokumentarna i dva igrana filma, a svima je zajedničko to da se mogu okarakterisati kao ”angažovani”. Više o njima možete pročitati ovde. Inače, svaka projekcija je besplatna.

Koncert: Beogradska filharmonija na otvorenom (24. jun, 20:30h)

Kada smo već kod besplatnih, a kvalitetnih kulturnih događaja, u svojoj junskoj agendi morate upisati drugi koncert Beogradske filharmonije na otvorenom. Ovogodišnji ”muzički piknik pod zvezdama” održaće se na istoj lokaciji kao i prethodni koncert (novobeogradski blok 13, kod Palate Srbija) koji je okupio više od 30 hiljada ljudi. To je bio i rekord za ovakav tip događaja. Uživanje u izvedbi remek-dela klasične muzike biće zagarantovano, ali ovaj put vas pored muzičkog užitka očekuje i vizuelni. Naime, na ogromnom ekranu, koji će biti postavljen pored bine, tokom koncerta biće prikazani snimci Zemlje iz kosmosa, ali i snimci udaljenih galaksija nastali najnovijim optičkim instrumentima NASE. Ovaj specifičan muzičko-vizuelni spektakl prvi put je izveo Hjustonski simfonijski orkestar, a domaća publika biće prva koja će ga videti u Evropi.

YouTube kanal: Pick Up Limes

U jednoj od svojih upornih potraga za kvalitetnim sadržajem u moru istovetnih, neautentičnih, usiljenih YouTube videa i kanala, zbog kojih mi je vremenom postao i naporan za praćenje, otkrila sam pravo, malo YouTube blago u vidu kanala ”Pick Up Limes”. Iza njega stoji predivna Sadia, nutricionistkinja iz Kanade koja trenutno živi u Holandiji. Ali ne, ovo nije kanal samo o zdravoj hrani i balansiranoj ishrani, iako ove teme jesu prilično zastupljene. Ovo je mesto na kojem ćete uspeti da pronađete pregršt saveta na temu zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog, životnog balansa, dobrih i loših navika, produktivnosti, načina da unapredite svoj poslovni i privatni život i radite na svom unutrašnjem miru. Osim fantastičnih saveta, pažnju će vam privući zavidan nivo produkcije svakog videa, predivni kadrovi, smirujuć Sadiin glas, njena umešnost da na suptilan način drži pažnju i da u svakom trenutku sa vama podeli nešto korisno i edukativno. Rekoh vam već – pravo malo YouTube blago koje od srca delim sa vama.

 

*Dunja preporučuje

Film: “Testament of Youth

Nekako sam se u ovim mesečnim preporukama uvek držala sigurne strane, ali i svog cilja da kroz tekstove koje pišem književnost koju vidim kao vrednu i dobru podelim sa što većim brojem ljudi. Ono u šta nisam potpuno sigurna zadržavala bih za sebe i neki od interesantnih razgovora sa svojim prijateljima. Jedna od takvih oblasti jesu filmovi. Češće posegnem za knjigom, pa ne mogu da se pohvalim da sam veliki poznavalac, ali volim i ovu umetnost. Ipak, ovaj put sam odlučila da istupim iz svoje zone komfora i sa vama podelim jedan od filmova iz 2014. godine, a koji sam tek sada pogledala.

“Testament of Youth” je priča o mladima koji su se našli u vihoru Prvog svetskog rata i čiji život je njime određen. Govori o životu i smrti, željama, ciljevima, snovima, o Veri koja postaje deo “izgubljene generacije”. Deo onih čiji su ideali srušeni, koji nisu mogli da poveruju da do ovakvog sukoba može doći, ali ih vrtlog guta i oni učestvuju u njemu, ne znajući zašto. A onda, kada je sve gotovo i kada svet slavi, oni ne znaju kuda će, ne znaju kako da počnu ispočetka, jer nastavak onoga što je bilo ne postoji. Scenario je rađen prema autobiografiji Vere Britan, zasnovan je na istinitom događaju, a glavna uloga pripala je Aliciji Vikander koja je na mene ostavila snažan utisak. U njoj sam videla hrabru, jaku, pametnu mladu ženu koja je jasno znala šta je to čemu teži, a onda joj je život priredio najteže iskušenje snage. Sve to videlo se u liku ove mlade glumice. Da li je iz rata izašla kao gubitnica ili pobednica, procenićete sami.

Facebook grupa: “Delfi kutak”

Knjižara “Delfi” je prošle godine otvorila Fejsbuk grupu “Delfi kutak” sa ciljem da okupi malu zajednicu čitalaca čiji će članovi razmenjivati utiske o knjigama, preporučivati nove naslove, poklanjati knjige i uopšte razgovarati o književnosti. Za kratko vreme ta zajednica je postala prilično velika i sada broji preko deset hiljada članova. Nisu svi aktivni, ali su prisutni jer vole knjigu. Svakodnevno se u ovoj grupi objavi veliki broj postova, igraju se različite igrice putem kojih se na neki način proverava znanje iz književnosti, dele se čitalačke navike, pišu prikazi knjiga, te svako može da pronađe ono što ga interesuje. Ističem da su članovi veoma prijateljski raspoloženi, uvek voljni da ostave komentar ispod objave, a atmosfera u grupi je takva da zaista podstiče na čitanje. Ukoliko volite književnost, priključite se, sigurno vam neće manjkati inspiracije za odabir nove knjige.

Intervju: Dušan Kovačević

Čitati knjigu i slušati predavanje ili pak nečije izlaganje svakako nije isto. Sa knjigom se družim podjednako kao i na fakultetu, međutim, nemam mnogo prilika da slušam predavanja. Moram priznati da mi to nedostaje. Lepo ispričane priče takođe imaju svoju draž. Zato, kada uhvatim sebe da mi fali “živa reč”, a u nedostatku tribina, predavanja, književnih razgovora, pomoć tražim na YouTube-u. Najdraže mi je kada mogu da slušam pisca koga rado čitam. Zato sam u poslednje vreme često posezala za razgovorima koji su vođeni sa Dušanom Kovačevićem. Nije se mnogo pojavljivao u medijima, ali se u njegovoj dugoj karijeri nakupio priličan broj intervjua. Ukoliko volite njegovo delo, rado ćete slušati i njegove reči.

Ovog puta skrenuću vam pažnju na najnoviji intervju sa Dušanom Kovačevićem. Razgovor je vodila Mira Adanja Polak, na sebi svojstven način, negde provlačeći psihologiju, književnost, sociologiju kroz sve teme o kojima su govorili. Čućete kako Dušan Kovačević doživljava sebe, svoja dela, strah od smrti, kakav ima odnos prema životu, nestajanju i šta je bilo sa njegovim prvim radovima – da li su oni nestali ili ih i danas možemo čitati.

 

*Dragana preporučuje

Serija: “Novine”

Znam da sam ostala novinarka u srcu po tome što su mi uvek zanimljive priče o redakcijama, velikim istraživanjima i žurnalistici kao profesiji. Hrvatska serija “Novine” obećavala je već naslovom, a vest da je Netfliks otkupio prava na emitovanje prve dve sezone (druge čak i pre nego što je snimljena!), preporuka je za sebe. Iako sam isprva sumnjala da jedna serija sa Balkana može da isprati, a ne samo iskopira, svetski standard u pogledu produkcije TV serija, “Novine” su me definitivno opovrgle. Glumačka ekipa je odlična, a scenario potpisuje Ivica Đikić, nekadašnji glavni urednik riječkog “Novog lista”, što dodaje na kredibilnosti priče, mada će vam politikantske igre i napetosti sigurno biti poznate i iz svakodnevice.

Prva (i trenutno jedina) sezona “Novina” se fokusira na rad novinara i urednika istoimenog medija, jednog od retkih nezavisnih i objektivnih u Hrvatskoj. Oni moraju da odluče “čijem će se prikloniti carstvu” nakon što njihov list dopadne šaka građevinskom tajkunu koji, naravno, sarađuje i sa gradonačelnikom. Autori “Novina” kažu da su bili inspirisani serijom “House of Cards”, ali mene radnja mnogo više podseća na “The Wire”, ukazujući na isprepletanost moćnika i piona u sistemu i van njega. Čak se i na početku svake epizode ispisuje citat izgovoren u epizodi, što je detalj koji ćete nesumnjivo prepoznati. No, koje god serije i filmovi da su bili primer, ekipa “Novina” se može pohvaliti zaista kvalitetnim i originalnim sadržajem. Druga od planirane tri sezone će se više baviti politikom i očekuje se na jesen na HRT-u, a na Netfliksu najkasnije sledećeg januara.

Newsletter: “Girls’ Night In”

Moje elektronsko poštansko sanduče je uglavnom podjednako neinspirativno koliko i ono u hodniku zgrade – uglavnom me dočekuju računi, reklame, obaveštenja do kojih mi nije mnogo stalo. Međutim, nedavno sam uvela malo zabave u svoj inboks – prethodnih nekoliko nedelja, petkom, radujem se pismu od ekipe “Girls’ Night In”. Ovaj newsletter je namenjen devojkama i ženama koje bi kraj naporne nedelje najradije završile u miru, kod kuće, sa maskom na licu i dobrom knjigom. Mali raj za nas sa introvertnijeg kraja spektra!

Ipak, nefer je okarakterisati “Girls’ Night In” kao skup kliše wellness saveta– to je zapravo zajednica žena koje žele da nauče da neguju i svoje telo i svoj duh. Najviše mi se dopada način na koji kombinuju blesave i duhovite sadržaje sa ozbiljnim tekstovima, pa ćete tako u istom izdanju naići na Rijaninu makeup rutinu i odgovore na pitanja o brizi o mentalnom zdravlju na radnom mestu. Osim toga, u sandučetu će vas sačekati i preporuke iz pop kulture, jednostavni recepti, saveti za uređenje doma, kao i odlični članci i intervjui. Srećan petak!

Knjiga: “Stoner”, Džon Vilijams

“Najbolji američki roman za koji nikad niste čuli” – rekli su u magazinu The New Yorker” kada je “Stoner” ponovo izdat pre nekoliko godina. I zaista, ovo nije knjiga kod koje će vam u prvi mah biti očigledno šta vam se tačno dopada, ali će vam brzo biti jasno da je više od hronološkog opisivanja života glavnog junaka Vilijama Stonera, profesora književnosti.

Mišljenja stručnjaka su podeljena – neki nazivaju “Stonera” “romanom za pisce”, drugima je žao što je nepravedno zanemaren, a treći ne razumeju pompu. Po mom nestručnom mišljenju, reč je o tipičnom američkom romanu – napisanom jednostavnim, svedenim jezikom, sa empatijom, ali bez preterane emocionalnosti. Makar ja tako zamišljam američkog pisca koji može da stavi radnju romana u prvu polovinu XX veka, a da se na svetske ratove jedva osvrne, što ne bi bilo moguće za njegovog kolegu iz Evrope. Ipak, kako kaže mentor glavnog junaka, “postoje ratovi, pobede i porazi ljudskog roda koji nisu vojne prirode i nisu zabeleženi u istorijskim analima”.

Zanimaće vas sudbina profesora Stonera, tuge i radosti koje ga obuzimaju, ljubav koju oseća prema svojoj profesiji i istrajnost koja ga gura kroz svakodnevicu. Nećete leteti kroz stranice i, iskreno, film po ovoj knjizi bi verovatno bilo dosadno gledati, ali teme koje obrađuje – rad, brak, prijateljstvo, rivalstvo, strast – biće vam bliske kao čoveku, ne kao konzumentu lepe književnosti. Jednostavno, knjiga koju morate da osetite.

 

Toliko od nas za ovo junsko izdanje!
Javite nam kako vam se čine naše preporuke, ali i prosledite nam svoje! Radujemo im se!
Do idućeg posta… Pozdravlja vas BDW tim!

 

naslovna fotografija: Branislava Antović

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

  1. I ja mnogo volim Pick Up Limes, mnoge njene recepte sam probala i često ih spremam. Mada je pratim ne samo zbog toga, baš kao i ti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *