U martu, BDW tim preporučuje…

BDW ekipa se i ovog puta potrudila da za vas odabere pregršt zanimljivih, kvalitetnih, edukativnih, zabavnih i raznolikih preporuka koje će vam ostatak meseca zasigurno učiniti interesantnijim. Od filmova, serija, knjiga, do Instagram profila, YT kanala i podcasta — sve je tu, a i još ponešto. Uživajte…

*Brana preporučuje

Serija: ”Dirty John” (Netflix)

Da, upravo tako — ni ovaj mesec neće proći bez mog predloga jedne kriminalističke serije. Braniću se uverenjem da ne pronalazim ja njih, već one mene. Tako je makar bilo sa ovim serijalom koji me je pronašao nakon što sam slučajnim klikom, prilikom Netflix pretrage, pustila dokumentarni film ”Dirty John: Dirty Truth”. Videvši naslov filma setila sam se da sam negde na Netflix-u već uočila ostvarenje sličnog naziva. Bila sam u pravu: pored dokumentarnog filma, dostupan je i mini-serijal koji obrađuje isti slučaj. Dok mi dokumentarac nije izgledao posebno interesantno (previše je ličio na emisije sa ID kanala, sa premalo odlika kvalitetnog dokumentarnog programa) serija mi je obećavala. I nisam se prevarila. Držala me je od početka do kraja, tako da sam je odgledala tokom dve noći. Erik Bana, koji tumači ”Prljavog Džona”, serijskog stalkera, patološkog lažova i predatora, bio je najprijatnije iznenađenje serije. Na drugoj strani glavna glumica mi je najslabiji adut ovog ostvarenja, ali sve ostalo je odrađeno dovoljno dobro da bih vam seriju preporučila u okviru ovog posta. Inače, serija je  u potpunosti bazirana na istinitim događajima koji su se odigrali u Kaliforniji 2014. godine, a o kojima je izašao i serijal članaka u La Times-u koji su poslužili za realizaciju same serije. Novinara koji je temeljno obradio ovaj slučaj i podelio ga sa širom javnošću, usled čega je slučaj i privukao toliko pažnje, možete ”upoznati” u spomenutom dokumentarcu.

Podcast: ”You Must Remember This”

Ovom preporukom učiniću do sada nezabeleženi presedan u istoriji Brana’s Divine World-a: ponovo ću preporučiti već jednom preporučenu stavku. Ali, ja to naprosto moram da učinim jer podcast ”You Must Remember This”, posvećen malo poznatoj ili zaboravljenoj istoriji Holivuda, nešto je što svaki filmofil mora da uvrsti na svoju podcast listu. Uživaćete slušajući odličan tekst i naraciju za koje je zadužena autorka i producentkinja podcast-a, Karin Longvort. Serijal na koji sam ja trenutno ”navučena” zove se ”Dead Blonds” i posvećen je holivudskim glumicama koje su osim svojih plavih kovrdža imale još jednu zajedničku karakteristiku — umrle su prerano na čudan, bizaran ili nerazjašnjen način. Ovo je samo jedna u nizu tema koja se obrađuje kroz više epizoda. Sve one zajedno čine jedno zaista kvalitetno ”štivo” o istoriji mašinerije zvane Holivud, zato: slušalice u uši, prst na play i uživajte!

Share Square radionice

Ako me pratite na Instagramu (ukoliko to nije slučaj evo pravog trenutka da to i promenite: @brana_antovic), onda sigurno znate da je Share Square moje omiljeno mesto za rad van kuće. Obožavam ambijent i atmosferu tog prostora koje osetno utiče na moju produktivnost i radnu efikasnost. Ipak, ovaj put moja preporuka nije sam coworking prostor već gomila radionica koje se održavaju u njegovim prostorijama. Samo trenutno možete da birate između 80 najrazličitijih radionica: od onih posvećenih poslovnom napretku, savladavanju raznih veština do onih čiji je cilj rad na sebi. Cene radionica su zaista simbolične, te ako tragate za usavršavanjima ovog tipa, ovo je moja najtoplija preporuka.

 

*Dunja preporučuje

YouTube kanal: Bookvalisti

Ovaj YouTube kanal otkrila sam sasvim slučajno kada sam tragala za informacijama o kandidatima za NIN-ovu nagradu. Tada mi je Google na nekoj od stranica ponudio i ovaj video i tako sam počela da pratim šta se dešava na kanalu Bookvalisti.

Sadržaj na kanalu uređuju dva momka koji su u opisu na Facebook stranici sebe predstavili kao “duo biblioholika koji iznova traže izgovor da govore o književnosti na nove i zanimljive načine”. I tako je njihov kanal i koncipiran, razgovori o književnosti iz jedne lične, drugačije perspektive. Sastoji se iz tri celine – Top-lista Bookvalista, Književni Malibu i Librikant. Već sami naslovi ovih tematskih celina govore nam mnogo i o njihovom pristupu književnosti. Teme koje obrađuju raznolike su. Bave se i klasicima i književnim fenomenima, savremenom književnošću, ali prave i zanimljive top-liste kao na primer: pet vrsta kritičara, prozaisti koji su pisali poeziju, omiljeni psi u književnosti, bar deset loših pesničkih fora i slično. Nisam odgledala sve postavljene video-zapise, ali pokušavam da ispratim sve nove koje dele sa gledaocima i da se ujedno vratim na one koje su postavljali ranije. Ne postoje dugo, skoro godinu dana, ali za taj period postavili su zaista lep broj književnih osvrta, otvorili neka značajna, savremena teorijska književna pitanja i nadam se da neće odustati od svoje ideje.

Koncept je vrlo jednostavan, dva mladića iz svoje dnevne sobe razgovaraju o književnosti, bez težnje da odgovore nekim ustaljenim formama književne teorije ili kritike. Oni daju sopstveni doživalj književnosti, predstavljaju svoje uvide, ali se neprestano pozivaju na relevantnu literaturu. Celokupan razgovor ili pak monolog deluju veoma prirodno, opušteno, a zaista “pretresaju” književnost uzduž i popreko. Dopada mi se i to što navode na diskusiju, pa često i sama dođem do nekih uvida koje do tada nisam imala.

Zabavićete se uz ova dva momka, sagledaćete književnost iz nekog novog ugla, a ako sam vas zainteresovala možete ih pratiti i putem Facebook-a.

Monografija: Miloš Crnjanski

Nedavno sam imala priliku da učestvujem u jednoj divnoj književnoj večeri u Muzeju Opštine Bačka Topola na kojoj smo predstavili monografiju “Miloš Crnjanski”, autorke Lidije Mustedanagić. Reč je o jednoj predivnoj knjizi kroz koju je predstavljen život Miloša Crnjanskog od rođenja do smrti, sa osvrtom na njegova dela. Bogato je i pažljivo ilustrovana portretima pisca, njegovim ličnim predmetima, dostupnom zaostavštinom, kao i stranicama prvih izdanja njegovih književnih dela.

Autorka monografije je muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine, vodi Zbirku stare i retke knjige, a magistrirala je na Odseku za srpsku i uporednu književnost. Uradila je veliki broj izložbi, napisala veliki broj studija i knjiga, a ova knjiga došla je na petnaestogodišnjicu od otvaranja njene izložbe posvećene Milošu Crnjanskom. Dakle, višegodišnji rad na proučavanju dela ovog našeg sumatraiste rezultirao je jednom ovako lepom knjigom koju bi zaista trebalo posedovati u svojoj biblioteci. I kako je jedna moja koleginica rekla – kamo sreće da ih je i više takvih, jer na pravi način predstavljaju i ilustruju život ljudi značajnih za našu kulturu – tako na jednom mestu čuvaju od zaborava sve ono što je od njih ostalo.

Monografija se sastoji iz dva dela. Prvi deo hronolški prati život i rad Miloša Crnjanskog izdvajajući sve ključne segmente njegovog postojanja, a drugi deo predstavlja karatak autorkin osvrt na Crnjanskova dela. Jasno je čim otvorite monografiju da se pažljivo radilo i na estetskom uređenju knjige, počevši od prve korice, a onda krećući se ka unutrašnjosti do poslednje korice. Autorka je brižljivo birala stihove i citate iz piščevih proznih dela kako bi na što bolji način ilustrovala pojedine situacije iz njegovog života. Knjiga je informativna, jasno, objektivno predstavlja biografiju pisca, a dušu su joj udahnule anegdote iz života koje je autorka pažljivo prenela u pisanu formu. A ono što još možete videti su i pisma, rukopisi pesama, piščevi crteži i lični predmeti.

Monografija je pisana uporedo na srpskom i na engleskom jeziku, što ima snažnu simboliku zbog piščevog progonstva i života u Engleskoj, a to možemo da iskoristimo te poklonimo jednu ovako lepu knjigu gostima koji iz inostranstva dolaze u našu zemlju.

Koncert: Disco opera — Srpsko narodno pozorište (2. april, 19.00)

Pomalo dozivam proleće da ubrza svoj dolazak, pa tako hitro najavljujem jedan odličan događaj u prvim danima aprila. Ako se sećate Rock opere, o kojoj sam vam i pisala u jednoj od prethodnih preporuka, onda ćete se i vi obradovati novoj kompilaciji evergrin muzike. Naime, isti sastav — Novosadski big bend, članovi Hora i Orkestra Opere srpskog narodnog pozorišta — ovog puta pripremio nam je veče disko muzike. Ja sam ih prošle godine slušala na Paliću i to kako izvode rok kompozicije i bilo mi je zaista predivno. Vreme je proletelo, pevali smo i đuskali uz odlične pesme, uživali u moćnim vokalima, a o instrumentalnoj podlozi ne treba ni govoriti. Muzičari koji sviraju već su se svojim umećem bezbroj puta dokazali, tako da samo mogu da konstatujem da je bilo neizmerno zadovoljstvo slušati ih.

Ovog puta na repertoaru su: Abba, Boney M, Michel Jackson, Stevie Wonder, Aretha Franklin i pesme brojnih drugih izvođača iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Izvođači pesama biće Bojana Stamenov, Marija Šestić, Zoran Šandorov, a navode se i još neka imena koja mogu da im se pridruže. Zaista sam se obradovala kada sam videla da su obradili novu grupu pesama i jedva čekam koncert. Prvi put su nastupili krajem prošle godine, a evo sada imamo priliku da ih slušamo opet. Zato sam i požurila sa objavom ne biste li na vreme rezervisali karte i 2. aprila u 19h bili u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

 

*Dragana preporučuje

Serija: “The Dragon Prince”

Ovo je možda neočekivana preporuka za BDW – fantazija, animirana serija, i to za decu. Ali, verujte mi kad vam kažem da mi je The Dragon Prince najdraže otkriće zimske sezone kao poručene za ušuškavanje uz magiju, avanturu i zmajeve. Ne brinite, to što stiže proleće neće smetati jer ako vam se ova serija svidi upola koliko meni, završićete obe trenutno dostupne sezone za manje od nedelju dana!

The Dragon Prince je jasni predstavnik svog žanra i neću trošiti vreme opisujući vam zaplet jer je on čak najmanje uzbudljiv. Mene je kupila topla priča, humor i neočekivano raznoliki likovi. Možda baš zbog toga što je serija prilagođena deci, a još je i fantazija, postoji više prostora za razvoj likova i samog sveta u kojem se oni kreću. Primera radi, jedna od kraljica ljudskog sveta komunicira isključivo znakovnim jezikom, ali autori se nisu ograničili na to kao njenu jedinu posebnost. Posvetili su dužnu pažnju njenom temperamentu, ličnim motivacijama i osećanjima i time zadali ozbiljan domaći zadatak i mnogo “zrelijim” žanrovima koji se uglavnom odlučuju za konzervativniji pristup likovima.

Ova Netflix-ova serija pravi savršen balans između avanture, ozbiljnih tema kao što su porodica, čast i dužnost, i blesavih dečijih fora. Ipak, verujem da je mnogima ispod radara, u zavisnosti od toga kako je algoritam prepoznao vaš ukus i korisničke navike. Ja sam čula za seriju usputno – i kakva je to srećna slučajnost!

Instagram profil: The Fashion Fitness Foodie

Po imenu i po izgledu Lisa Mauntin predstavlja prototip fitnes influenserke, spremne da vam ponudi salatu ili program vežbi za zatezanje. Čim pogledate bilo koji post na njenom profilu, uverićete se kako izgled (i Instagram!) može da prevari. Da, Lisa jeste stručni personalni trener, ali ona ne želi da “spremite telo za plažu” ili objasni kako da jedete manje, a ostanete siti. Njen cilj je da se osećate dobro, ne “krivo” ili “nevaljalo” zbog hrane koju (ne)unosite ili načina na koji vežbate, te se svojim porukama bori protiv pogrešnih informacija koje kolaju internetom.

Umesto gledanja na hranu kao na “nužno zlo”, kako je previše često posmatramo, Lisa prihvata da je način konzumiranja hrane neraskidivo povezan sa kulturom, društvenim normama, ali i našim ličnim osećanjima. Pritom, do te mere je duhovita i brutalno iskrena, da ćete naići na post “10 puta kada je trebalo da me otpratite na Instagramu” u kome priznaje da je na početku karijere na pogrešan način promovisala sebe i kulturu držanja dijeta.

Kao neko kome još uvek nije svejedno kada kupi čokoladu, prija mi da budem deo razgovora o hrani koji nije zasnovan na strahu od kalorija ili, još gore, na izmišljenim pričama o “super namirnicama”. Umerenost se može postići i uz povremeno parče pice i gazirano piće. I malo čokolade. Nigde bez čokolade.

Film: Widows

Zašto ovaj film nije bio u igri za Oskara, ja zaista ne znam. Posebno imajući u vidu ovogodišnju konkurenciju.

Po opisu filma, reklo bi se da je u pitanju klasična pljačkaška priča. Četiri žene ostaju udovice nakon što njihovi partneri lopovi poginu tokom velike krađe. One imaju zadatak da pokriju dug koji je ostao iza njih ili da plate životom. Liči li na Ocean’s 8? Da, žene su u glavnim ulogama, postoje planovi zgrada, strategije, oružje. Ipak, Widows je mnogo više od priče o lakom bogaćenju. Ovaj film povlači jasnu vezu između kriminala, politike, klasnih i rasnih razlika, pri čemu nijedan od ovih elemenata nije prenaglašen ili previše dramatizovan.

Zvezda filma je Vajola Dejvis – beskompromisna, čeličnog pogleda, fantastično obučena. Ona je rođeni vođa, efikasna i hladnokrvna do granice okrutnosti, ali je istovremeno veoma emotivna i snažna. Ostatak ženske ekipe ne zaostaje previše, ali volela bih naročito da istaknem Elizabet Debicki koja mi do sad nije privukla pažnju. Njen lik prevari na prvi pogled svojom površnošću, ali do odjavne špice, ona uspeva da se probije na mesto jednog od najznačajnijih aktera. Njen nastup je zapravo metafora za ovaj film u celosti – veliki zalogaj za autora i prevaziđena očekivanja publike.

 

*Jovana i Sofija preporučuju

Muzej: Muzej Srpske pravoslavne crkve

Jedan muzej koji se nalazi gotovo u centru Beograda, medijski je slabo zastupljen, skoro ga niko i ne spominje, ali je i više nego kvalitetan. Reč je o Muzeju Srpske pravoslavne crkve. Ako se umorite od martovskih šetnji Kalemegdanom ili ispinjanja kafe na kaldrmi Kosančićevog venca, svratite u zgradu Patrijaršije na adresi Kneza Sime Markovića 6 i uživajte u umetničkim delima nastalim pod okriljem jedne od najstarijih institucija u srpskom narodu. Poseta ovom Muzeju pružiće vam jedinstvenu priliku da  uživo vidite neka od najznačajnijih predmeta u istoriji Srba, naročito iz perioda srednjeg veka, što je usled mnogobrojnih stradanja srpskih crkava i manastira ostalo sačuvano u malom broju.

Na samom početku dočekaće vas ćivot Stefana Dečanskog, u kom su se nalazile njegove mošti, zatim odežda kneza Lazara Hrebeljanovića iz 14. veka, izvezena zlatnim nitima, sa izuzetnim detaljem — dugmetom na kome je u veoma malim razmerama prikazan prepoznatljivi grb Lazarevića — šlem sa bivoljim rogovima. U Muzeju SPC se takođe nalazi remek-delo ne samo veziljske umetnosti već i književnosti — Pohvala knezu Lazaru, koju je na samom početku 15. veka, nakon stradanja srpskog vladara u Kosovskom boju, izvezla monahinja Jefimija.

Pored malobrojnih srednjovekovinih predmeta, ovde se čuvaju i brojne starine fruškogorskih manastira koje svedoče o životu srpskog naroda na teritioriji južne Ugarske.

I još jedna važna informacija, Muzej Srpske pravoslavne crkve za oktobar sprema veliku izložbu povodom 800. godišnjice autokefalnosti SPC, koja će biti postavljena u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Mi smo slučajno imale priliku da vidimo jedan od eksponata u pripremi — kopiju freske izvedenu na platnu u neverovatnoj rezoluciji (poslednja reč tehnologije), i zato su nam očekivanja od najavljene izložbe velika.

Film: ”S ljubavlju, Vinsent”

Mart mesec je mesec koji definitvno vezujemo za početak proleća, lepo vreme, vedre boje i cvetanje cveća. Iste asocijacije imamo i kada je u pitanju vizuelna estetika Van Gogovih dela. Ukoliko ste i vi sami ljubitelji lika i dela ovog holandskog umetnika, toplo vam preporučujemo animirani film S ljubavlju, Vinsent.

U pitanju je eksperimentalni animirani prikaz biografije jednog umetnika koji do sada nije viđen: oživljena dela autora nam pričaju priču o poslednjim danima njegovog života. Svih 65.000 kadrova je urađeno tehnikom ulja na platnu, vangogovskim potezom. Ukupno 100 umetnika je radilo na ovom ostvarenju.

Pored neverovatne tehničke izvedbe, predlažemo vam ovaj film i zbog prilike da jednog od najpoznatijih umetnika upoznate iz drugačijeg ugla— mnogo intimnijeg. Radnja je smeštena u godinu nakon Van Gogove smrti. Glavni junak kreće na put kako bi dostavio poslednje Vinsentovo pismo njegovom bratu. Na tom putu prati umetnikov trag od Pariza, preko Arla do Overa, gde je proveo poslednje mesece svog života. Iako ovakvi vidovi biografija uvek sadrže određenu dozu umetničke slobode i interpretacije, cela priča je zasnovana na dragocenim istorijskim izvorima, kao što su Van Gogova pisma koje je slao svom bratu Teu. Istovremeno ćete uživati u lepoti filma, ali i njegovoj radnji.

Instagram: Profili koji predstavljaju umetnička dela

Svi provodimo mnogo vremena na društvenim mrežama, naročito na Instagramu, tragajući za savršenim odevnim kombinacijama, frizurom ili šminkom. Međutim, između tog sadržaja koji je nezaobilazan na feed-u svake žene, IG search je pravo blago kada su u pitanju profili na kojima se postavljaju isključivo umetničke slike, često visoke estetske vrednosti.

Kao veliki fanovi umetnosti devetnaestog veka, sa vama delimo tri profila koji postavljaju gotovo isključivo slike iz 19. i s početka 20. veka. Na stranici @dreamersofdecadence  čekaju vas dela simbolističke poetike, često sa uplivom esteticizma i dekadencije, značajnim fenomenima koji su obeležili ovu epohu. Iako četiri devojke koje vode ovaj profil dolaze iz sfere istorije umetnosti, akcenat nije na saznajnom, već na estetskom. Opisi su kratki i pružaju samo osnovne informacije, što je odlična inspiracija za dalje traganje o pojedinim delima. Slični ovom su i profili @igpaintings i @painters.paintings, s tim da ovaj poslednji ima nešto duže opise i ponekad postavlja i reprodukcije dela moderne ili savremene umetnosti.

Veliko otkriće za nas na Instagramu bio je profil @tresori_italiani, na kom možete pronaći brojna remek-dela italijanskog nasleđa iz različitih istorijskih epoha. Prednost ovog profila je što pored osnovnih informacija, možete čitati sažeto i o njegovom značenju. Dodatnu dinamiku u postovanje unosi raznovrsnost medija. Iako preovlađuju dela nastala slikarskim tehnikama, ovde možete mnogo toga saznati i o arhitekturi i skulpturi.

Toliko od nas za ovo martovsko izdanje!
Javite nam kako vam se čine naše preporuke, ali i prosledite nam svoje! Radujemo im se!
Do idućeg posta… Pozdravlja vas BDW tim!

naslovna fotografija: kaboompics.com 

*ovaj post nije sponzorisan