Usavršavanje: Gde da pronađete dobar mentorski program

Ako se prvi put susrećete sa pojmom mentorstvo i nije vam baš jasno o čemu je reč – ovo je tekst za vas. Pored toga šta je mentorstvo saznaćete i koji još to mentorski projekti postoje u Srbiji, a vredni su pažnje.

Dok sama, sasvim slučajno, nisam uplovila u vode mentorstva kao menti, nisam mogla ni da naslutim koliko je malo vremena potrebno da napredujete. Ne govorim o nekom izvanrednom napretku i okretanju životnog puta za 180 stepeni. To su mali koraci koji uz pomoć prave osobe – saputnika ili saputnice – u ovom procesu postaju važan stepenik za vaš lični razvoj.

Pilot mentorski program za žene u medijima na Zapadnom Balkanu u organizaciji British Councila pokazao mi je da neke od sopstvenih potencijala još uvek nisam spoznala. Još važnije, otvorio mi je vrata u svet mentorstva. I to sve zbog moje prvobitne radoznalosti i nepresušne težnje za prijavljivanjem za kurseve i seminare. I primljena sam, kao i još desetak koleginica iz Srbije i regiona koje hrabro “plivaju” u svetu novinarstva.

Svaka od nas dobila je mentorku s kojom smo bile uparene na osnovu naših interesovanja i odgovora datih tokom prijavljivanja za program. Ne mogu da sudim o iskustvima drugih, ali mogu da kažem da sam imala sreće da me sa mojom mentorkom Marinom Riđić, novinarkom Al Jazeere ne vezuju samo interesovanja već i isti poznanici, a spaja nas i jedan mali grad.

Program traje šest nedelja i zbog aktuelne pandemije organizovan je onlajn. To pak u mom slučaju nije uticalo na kvalitet programa. Pored individualnih razgovora i konsultacija sa mentorkama, imali smo priliku da se međusobno upoznamo i diskutujemo o problemima sa kojima se susreću ne samo novinarke nego i žene uopšte, bilo u poslu ili u privatnom životu.

Ovakvo međusobno osnaživanje i udruživanje dolazi kao neophodno u vreme kada je nasilje nad ženama, bilo seksualno, fizičko, psihičko ili u onlajn sferi, sve vidljivije. Zato su i dragocene inicijative poput nama dobro poznatih Novinarki protiv nasilja, sa kojima su sada, zahvaljujući ovom programu, upoznate i neke žene iz regiona.

Povedena pozitivnim iskustvom na svom prvom mentorskom projektu kao menti, delim sa vama neke od mentorskih programa koji možda odgovaraju baš vašem senzibilitetu.

 

Kreativno mentorstvo

Ovaj tekst, čini se, stiže u pravo vreme jer će uskoro biti pokrenut novi ciklus programa Kreativno mentorstvo, te će biti otvorene i prijave za nove mentije. Stoga, pronalazite li se u polju kulture ili umetnosti, ili pretendujete da budete profesionalci iz ovih, ali i oblasti medija i kreativnih industrija, ovaj jednogodišnji mentorski program je možda baš za vas.

U pitanju je potpuno besplatan program, namenjen ljudima koji prave pozitivne promene u društvu i čine ga boljim. Još jedan plus za program je i akcenat na decentralizaciji i različitosti učesnika.

Program nudi podršku mentijima na pet nivoa. Osim rada se dodeljenim mentorom, za mentije su organizovane i radionice na razne teme, od prezentacionih veština, preko project management-a do fundraising-a. Treći nivo podrške podrazumeva povezivanje mentija, a četvrti je promocija njihovog rada. I na kraju, podrška celog tima, na primer u vidu nalaženja ko-mentora, čini poslednji, peti nivo podrške učesnicima.

A kako je sve počelo, otkriva Dragana Jevtić, jedna od osnivačica Kreativnog mentorstva. Jedan odlazak u Švedsku bio je, može se reći, ključan da Dragana sa još deset svojih kolega odluči da 2011. godine osnuje Kreativno mentorstvo. Već inspirisani idejom mentorstva, posećivali su mentorske projekte u ovoj nordijskoj državi i oduševljeni i sami prošli kroz jedan. Iako je mnogo godina prošlo otkada je i sama bila menti, Dragana ne zaboravlja svog prvog mentora.

“Mentor mi je bio Toni O’Brajan, direktor British Council-a za ceo Zapadni Balkan. On je ostavio toliki utisak i na moj lični i profesionalni razvoj i na moj život uopšte da sam ja odlučila da ostavim sve što sam radila i pokrenem organizaciju koja će se baviti mentorstvom”, priseća se Dragana.

Ostalo je istorija. Do sada je kroz program Kreativnog mentorstva prošlo 250 učesnika, a najviše je bilo žena, oko osamdeset procenata.

Podeli svoje znanje

Važan segment mentorstva je i međusobno deljenje znanja. Upravo to je i cilj programa Podeli svoje znanje koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a o kojem ste već imali priliku da čitate u iscrpnom tekstu Dunje Pešut iz 2017. godine.

Namenjen profesionalnom, ali i ličnom razvoju žena preduzetnica, ovaj program je okrenut umrežavanju žena i njihovom osnaživanju.

Prijave za program se otvaraju sredinom oktobra. A ako vidite sebe u ulozi mentorke, konkurs je otvoren tokom cele godine. Dovoljno je samo da popunite jedan formular.

AFA – Mentorski program za preduzetnice 2021.

Asocijacija za afirmaciju žena (AFA) treću godinu zaredom otvara poziv za učešće u Mentorskom programu za preduzetnice. Iako je najpre namenjen ženama koje su već vlasnice biznisa i startapa, ohrabruju i žene sa jasnom biznis idejom da se prijave za program.

Odabrane učesnice pohađaće po šest sesija posvećenih “core” i “soft” biznis veštinama, a imaće priliku i da pokažu naučene veštine na dva događaja. Ovogodišnji program traje od septembra do decembra, a zbog epidemiološke situacije će se u najvećoj meri odvijati onlajn.

AmChamps – Young Leaders in Change

Svoj mentorski program od 2014. ima i Američka privredna komora i zove se “AmChamps – Young Leaders in Change”. Ovaj program je namenjen studentima do 25 godina (treća i četvrta godina fakulteta, master), ali i menadžerima koji su zaposleni u nekoj od kompanija koje su članice AmChamps-a, a žele da uplove u svet biznisa i steknu važna poznanstva.

Ako ste student ili studentkinja, zanima vas biznis sfera, takmičarski ste nastrojeni i timski ste igrač, uklapate se u opis onoga što se traži u okviru ovog programa. Prethodnih godina se za program prijavljivalo slanjem biografije i motivacionog pisma ili videa. Drugu kategoriju, dakle, čine već zaposleni, koji moraju imati minimum godinu dana menadžerskog iskustva, a žele da usavrše svoje menadžerske veštine.

Program je osmišljen kao jedan vid takmičenja. Najpre učesnici pohađaju predavanja i radionice, a zatim učestvuju u studiji slučaja. Učesnicima koji prođu u finale dodeljuje se projektni zadatak. Pobednici dobijaju stipendiju za MBA i master program na Univerzitetu u Šefildu, a drugoplasirani i trećeplasirani jeftiniju školarinu. Za sada nije poznato da li će i kada biti otvoren konkurs za 2021. godinu.

Sigurna zona – tako meni sada kada se završio izgleda mentorski program u kojem sam učestvovala. Ako ste se plašili da iznesete svoje ideje jer ste mislili da nisu dovoljno dobre, ili niste znali kako da ih predstavite, a odmagao vam je i strah od javnog nastupa, upravo su programi poput ovih mesta gde trema nestaje, a rađa se jedna vaša nova, jača, samouverenija i za nove kontakte i prijatelje bogatija ličnost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *