Vodič za kupovinu novogodišnjih poklona: šta nam nude mali proizvođači?

Solidarnost. Reč godine. Vodeći se njome za vas smo pripremili vodič za kupovinu novogodišnjih poklona u okviru kojeg ćemo preporučiti samo proizvode malih, domaćih brendova. Na ovaj način šaljemo našu podršku svim hrabrim pojedincima koji su se uprkos krizi osmelili da pokrenu svoj biznis ili su se trudili da očuvaju svoj brend i nastave proizvodnju. Uz njih smo bili cele godine, uz njih ostajemo i na prelasku u novu.

Pillow whisper

Iza brenda @pillow.whisper stoji Nena Petrović, studentkinja arhitekture, koja je tu da kreativnom i dobro urađenom ilustracijom dâ poseban pečat vašem enterijeru. Bilo da izaberete već gotovu ilustraciju ili naručite personalizovani portret, Nena će vam dozvoliti da izaberete fontove, boje i ostale detalje koji se mogu naći na vašem posteru. Odštampan i u ručno oslikanoj tubi stići će na vaš kućni prag ili će ga ona, u vaše ime, poslati nekome vama dragom kao novogodišnji poklon.

Etera Jewelry

Etera minđuše od perja počele su da se proizvode u maloj beogradskoj radionici kada je jedna devojka odlučila da odustane od posla arhitekte i potpuno se posveti kreiranju nakita. Ovaj brend nosi ideju autentičnosti, slobode, nežnosti i iskrenosti svake žene. Etera se stvara sa puno pažnje i svaki par minđuša je unikatan. U toku je priprema novogodišnje kolekcije, uz stalnu mogućnost poručivanja baš vaše kombinacije pera. Ukoliko ste u Beogradu, svoju Eteru (@eterajewelry) možete kupiti i u Čumićevom sokačetu.

Thanks grandma

Jedan od novih brendova na našem tržištu jeste upravo i Thanks Grandma. Za izradu svakog komada odeće koriste najfiniji pamuk, vunicu i teksas. Ako vam je bitno da odeća koju kupite potraje duže od jedne sezone, Thanks Grandma vam nudi upravo takve komade, sa detaljima kojima ovaj brend poklanja veliku pažnju. Na Instagram profilu (@thanks__grandma) možete videti čitavu ponudu džempera, šalova, jakni i drugih proizvoda koji mogu biti savršeni novogodišnji poklon.

Issa studio

Svoju malu proizvodnju ručno oslikanih marama od svile, pre dve godine pokrenule su Isidora i Ljubica, dve master dizajnerke tekstila. Sa Fakulteta primenjenih umetnosti ponele su znanje i tehnike koje danas modifikuju, modernizuju i prenose na ponge svilu. Za izradu jedne marame potrebno im je od jednog do tri dana u zavisnosti od dimenzija i šare koju izaberete. Ideje za stilizovanje marama redovno dele na svom Instagram profilu (@issaartstudio).

Smrcha and bo planeri

Ljudi koji poput mene žive za dobru organizaciju vremena, verovatno imaju brdo planera i dok ne zapišu obaveze na papir, mala je verovatnoća da će ih i obaviti. Smrcha and bo vam daje mogućnost da sklopite planer koji odgovara baš vašem danu, poslu i načinu organizacije. Na njihovom sajtu čeka vas mogućnost odabira vrste planera i preko 700 različitih dezena korica. Na prvoj strani @smrcha.and.bo planera možete ostaviti poruku ili napisati posvetu osobi kojoj ste ovaj poklon namenili.

Ceramics by Ivana

Ljubitelji ručno rađene keramike će u ateljeu Ivane Šopulj sigurno naći ono za čime tragaju. Od šolja i čajnih setova, do Tvigi ženskih figura koje nakon pečenja u keramičkim pećima mogu da traju večno, iako su ručni rad! Ivana se bavi i proizvodnjom unikatnog porcelanskog nakita i pored svega navedenog drži radionice keramike i vajanja gde se i sami možete oprobati u pravljenju nekog predmeta. Na njenom Instagram profilu (@ceramis_by_ivana) trenutno je u toku novogodišnje sniženje!

Papirologija

Papirologija je, kako sebe opisuje ovaj brend, nauka o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Za pravljenje ove “instalacije” potrebni su vam lepak, makaze, lenjir, skalpel i naravno papirologija šablon. Vi sastavljate svoj model i tako ga činite potpuno jedinstvenim jer svaka potencijalna greška daje notu originalnosti. U ponudi možete pronaći šablone lava, kitovog repa, novogodišnje jelke, srca, a za koji god model da se odlučite sigurno dobijate kvalitetnu kreativnu terapiju i dobro provedeno vreme.

Vezovi

O tome da se vez ove godine vratio na velika vrata već smo pisali na blogu, pa ukoliko se odlučite za ovakav poklon, sigurno nećete pogrešiti bez obzira na to koji proizvod već pomenutih brendova izaberete. Obavezno bacite pogled na “tetoviranu odeću” (@kezvez), “ledžit” praktični ranac (@_ledzit_) ili  ultimativni vez (@_ultima.vez_).

Midnight scented candle

Ako ste se pitali gde možete da nabavite one lepe sveće kao sa Tumblera ili Pinteresta, odgovor je upravo @midnight.scented.candle. Ručno pravljene sveće od sojinog voska, sa eteričnim uljima i pamučnim fitiljem su potpuno biorazgradive i prilikom sagorevanja ne ostavljaju čađ. Ovo je brend koji zaista vodi računa o svakom delu proizvodnje, pa će vam sveća stići u potpuno ekološkom pakovanju.

Glinčarica

Ovog meseca dve sestre iz Knjaževca odlučile su da pokrenu svoj mali biznis i ponude nam pažljivo izrađene šolje ukrašene polimernom glinom. One uveliko rade na izradi novogodišnjih narudžbina, a ukoliko i vi imate ideju za jedinstveni motiv na šolji, javite im se putem Instagrama @glincarica_ 

Toliko je divnih ručnih radova među svim navedenim, te verujemo da ćete naći originalan novogodišnji poklon i obradovati ne samo onoga kome je namenjen već i ove vredne ljude koji su ih stvorili. Pišite nam i vaše preporuke na ovu temu. Rado ćemo ih čitati.