Volimo u Beogradu: 5 gastronomskih kutaka sa odličnom ponudom “za poneti”

Verujte nam, malo je situacija koje volimo koliko uživanje, natenane i bez ikakve žurbe, u hrani i ambijentu naših omiljenih restorana ili kafea. Znamo da u toj ljubavi nismo usamljeni. Kao što nismo usamljeni ni u svakodnevnoj jurnjavi usled silnih poslovnih i privatnih obaveza zbog kojih nam ti ”natenane” momenti neretko izmiču. Ali ako smo zbog manjka vremena sebe lišili tog užitka, ne moramo i onog drugog u vidu ukusnog zalogaja. Zato vam danas predstavljamo 5 gastronomskih adresa koje volimo, a na kojima možete da nađete kvalitetne i ukusne obroke ili poslastice i ujedno ih poneti sa sobom. Idealan način da obradujete nepca i ulepšate haotičan dan, kako sebi tako i vama dragim ljudima.

Lulu pekare

Krećemo od omiljene nam beogradske pekare iza koje stoji presimpatičan tim koji je čvrsto verovao u svoju viziju o inovativnoj, raznolikoj i zdravoj ponudi pekarskih proizvoda i u skladu sa tom vizijom kreirao je ono što sada znamo kao Lulu pekare.

U njima vidimo kako izgleda spoj tradicionalnih recepata i modernog pristupa u kojem se sve češće ističe važnost zdravijih opcija u odnosu na one na koje smo inače navikli. Zato ovu pekaru volimo i u danima kada sebi dajemo oduška, ali i u periodima kada brinemo o tome šta jedemo.

 Naravno, trudimo se da su ovi drugi periodi duži i da smo u njima istrajniji, ali ko bi mogao da zameri kada popustimo pred lepotom Lulu slatkih peciva kakva su cimet rolnica, kroasani sa kremom i voćem ili pak njihovi mafini. Ništa nismo imuniji ni na slane opcije.

Ovih dana posebno uživamo u njihovom novitetu: banet hlebu čija originalna receptura stiže iz Francuske i koji se ne mogu tako lako naći u Beogradu. Specifični su zbog produženog odmaranja testa što hleb čini dugotrajnijim. Stiže u pet varijanti: seljački (pripremljen po tradicionalnoj recepturi od kiselog testa), chia (sa dodatkom chia semenki koje su bogat izvor proteina), sa krompirom (ubedljiv pobednik kada pričamo o svežini i bogatstvu vlaknima), arabo (sa raženim brašnom i sedam vrsta semenki) i banet sa semenkama. Za šta god da se odlučite u bilo kojoj od 18 Lulu lokacija u gradu, sigurni smo da ćete, baš poput nas, postati ljubitelji ove pekarske priče i da ćete joj se vraćati kada god ste u prilici i prolazu, a neretko i namenski samo kako biste još nešto iz nje okusili.    

Urban Gorumet

Volimo mesta sa zanimljivom vizijom i konceptom, mesta koja se ne boje da ponude nešto drugačije kako u načinu serviranja hrane, tako i u odabiru i kombinaciji sastojaka, ali i ambijentu u kojem dočekuju svoje mušterije.

 Urban Gourmet ekipa čekirala je svaku od ovih stavki. Spojili su street food koncept sa fine diningom čime su postali jedan od najspecifičnijih gastronomskih kutaka u Beogradu. Mesta za sedenja rezervisana su samo za šank sa kojeg posmatrate kompletan proces pripreme vaših burgera.

S obzirom da smo ovaj tekst posvetili mestima u kojima možete naći kvalitetnu hranu čak i kada ste u ozbiljnoj žurbi, budite uvereni da je ovo jedna od najkvalitetnijih “za poneti” burger opcija u gradu. Meni je sveden, ali izuzetno zanimljiv tako da možete pronaći Aristocrat burger sa pačetinom, Urban burger sa bukovačom, Shroom burger od pečuraka u zelenoj zemički sa spanaćem, a tu su i tradicionlanije varijante, pa čak i klasične pljeskavice. Izbor deserata im je takođe interesantan pa obratite pažnju i na tu stavku. 

E sada, loša je vest što je restoran trenutno zatvoren zbog relokacije. Ipak, odlučili smo da ih svakako smestimo na našu listu jer zaslužuju da ih zapratite i sačekate vest o novoj lokaciji. Verujte na reč, ova ekipa zaslužuje vaše strpljenje. 

@urbangourmetbelgrade
Shroom burger, @urbangourmetbelgrade
Aristocrat burger, @urbangourmetbelgrade

Bagel Бејгл

Iza našeg trećeg predloga krije se jedna od lepših inicijativa na beogradskoj gastronomskoj sceni. Naime, Bagel Бејгл je socijalno preduzeće koje je pokrenula NVO Atina čiji se profit koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima.

@bagelbejgl.rs

Dakle, u ovoj pekari ne samo da se služe sjajni specijaliteti u kojima glavnu ulogu igraju bejgli (tradicionalno pecivo poljskih Jevreja koje je svoju najveću slavu doživelo u SAD-u zahvaljujući jevrejskim emigranitima) već je ovo i mesto u kojem korisnice programa NVO Atina stiču znanja i veštine koje im pomažu da dođu do zaposlenja.

Pekara je otvorena 2014. godine i do sada je više od 30 žena uspešno obučeno za kulinarski zanat. Dakle, ovo je priča koja istovremeno podstiče žensku solidarnost, preduzetništvo, doprinosi smanjenju siromaštva i nudi sijaset sjajnih bejlg specijaliteta. Ima li boljeg spoja? Što se tiče hrane, i tu vas čeka sijaset zanimljivih slatkih i slanih spojeva i za koji god da se odlučite znamo da nećete pogrešiti. 

@bagelbejgl.rs
@bagelbejgl.rs

Poslastičarnica Šuma

Oh ne, nismo zaboravili na slatku “za poneti” ponudu zato vas sada vodimo do poslastičarnice “Šuma” gde vas čeka izuzetan izbor slatkiša zbog kojih će vam nepca uživati, a savest vam se neće gristi od muke. Jer, ovde pričamo o poslasticama bez rafinisanih šećera, bez namirnica životnjskog porekla, sa sastojcima tako pažljivo odabranim. Ako je puter onda je od lešnika ili pistaća, ako je čokolada onda je najkvalitetnija i bez šećera, ako je zaslađeno onda je od urmi ili rogača. Ova oaza zdravih slatkiša smestila se u Siminoj 22a i idealna je za sve one dane kada žurite i jurite i sve o čemu mislite je slatki boost nakon kojeg vam se um neće pomutiti, a stomak otežati. 

@poslasticarnicasuma
@marelicious_
@poslasticarnicasuma

Valentina i karanfil

@heybelgrade

Ostajemo u slatkim vodama sve do kraja. Turu završavamo mestom na kojem možete svoj užurbani dan ulepšati bean-to-bar čokoladama. Reč je o jedinstvenoj prodavnici u Beogradu i Srbiji u kojoj možete kupiti čokolade iz čitavog sveta kojima je zajedničko to da se prave ručno, isključivo od prirodnih sastojaka i u pažljivo kontrolisanom procesu. Takođe, autori tih čokolada se trude da u pripremi daju svoj autorski pečat tako da su ovo čokolade specifičnih aroma i ukusa. Čokolade koje su dostupne stižu sa svih strana sveta, ali mi moramo skrenuti pažnju na čokolade kuće koje se prave po posebnim recepturama sa domaćim suvim voćem. Za dane u kojima imate više vremena Valentina i karanfil je idealan kutak za predah pa imajte i to na umu. I da, pod obavezno probajte i njihovu toplu čokoladu. Biće to sjajan način da sebe ugrejete u predstojećim užurbanim jesenjim i zimskim danima. 

@valentinaikaranfil
@valentinaikaranfil

Verujemo da smo vam ovim našim izborom gastonomskih kutaka otvorili apetit i “zagolicali maštu”. Do kojih adresa vi volite da skoknete kada ste u gužvi, a ipak biste sebe da obradujete ukusnim obrokom ili poslasticom?

 *Tekst je urađen u saradnji sa Lulu pekarama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *