CCBNA projekat – moje iskustvo i zašto ga i vama preporučujem

Više se i ne sećam kako sam čula za pokretanje prošlogodišnjeg Coca-Cola Bloggers Network Adria konkursa. Verovatno negde duž izmršenih ”puteva” društvenih mreža. Međutim, odlično se sećam koliko sam bila zaintrigirana samim konceptom i idejom, s obzirom na to da ni na šta slično nisam naišla pre. Ok, to je delimično bila i moja greška jer je ova akcija imala svoju premijeru godinu dana ranije, te je bilo moguće prijaviti se još tada. Ali ako zanemarimo taj previd prostekao iz moje neinformisanosti, činjenica je da se ništa slično nije ranije organizovalo (niti se danas organizuje) u našoj zemlji ili regionu (ispravite me ako grešim i javite ako sam nešto u tom pogledu propustila).

Kako mi je ideja o okupljanju više regionalnih blogera na jednom mestu, njihovoj međusobnoj saradnji i zajedničkom ”dejstvovanju” u cilju promovisanja aktivnog života i blogovanja generalno, zvučala krajnje primamljivo, odabrala sam tekst koji je najbolje odgovarao traženoj temi i prijavila sam se. I kako se ispostavilo, bio je to dobar potez. Koju nedelju kasnije obaveštena sam da je od ukupno 80 prijavljenih blogova iz celog regiona, moj bio jedan od osam izabranih. Prava mala čast koja je izazvala veliko zadovoljstvo a ono još veće uzbuđenje i radoznalost kako će sve izgledati i funkcionisati.

Ubrzo sam i saznala. Udruženi sa prethodnim učesnicima projekta imali smo prilike da jedni drugima komentarišemo tekstove, predlažemo ideje i sagledavamo predložene. O temama tekstova se odlučivalo zajednički, i tome se pristupalo krajnje tolerantno sa uvek mogućim dogovorom koji bi svima odgovarao. Dakle, jedan vid timskog rada koji je meni, kao full-time blogeru koji radi od kuće, često nedostajao.

Inače, zadavane teme su uvek bile krajnje inspirativne, te su neki od meni (a rekla bih i vama) omiljenih postova iz prethodne godine upravo proistekli iz CCBNA projekta. Podsetiću vas na priču o balansu i o mojim načinima za postizanje istog. Zatim je tu bio i odlično prihvaćen tekst o trčanju i o tome kako mi je ova aktivnost pomogla da prevaziđem težak period u životu. Ah, da ne zaboravim na 5 načina za trenutno opuštanje, priču o jogi i o tome zašto nikada neću odustati od nje, ali i o balansiranoj ishrani. Dakle, po sredi su bile izuzetno važne i nikad prevaziđene teme o važnosti aktivnog života, unutrašnjeg balansa i zdravijeg načina življenja u globalu. Ujedno, bilo je izuzetno korisno i inspirativno sagledavati kako se jedna tema obrađaje od strane više potpuno različitih blogera i kako je u interpretaciji svakog imala drugačiji tok, poentu i zaključak.

Međutim, inspiraciju nisu davale samo teme o kojima je trebalo pisati, već i ljudi sa kojima se u okviru projekta sarađivalo. Tako je jedna od za mene značajnijih novina u prethodnoj godini bio i YouTube serijal ”Izazovi radost” koji sam započela sa Aleksandrom Petrovski, sa kojom sam se upravo kroz projekat CCBNA zbližila, bolje upoznala i otkrila mnogo zajedničkih interesovanja, koja su nas na kraju i dovela do ”Izazovi radost” priče.

Naravno, finansijska nadoknada, koja se u slučaju ovog projekta podrazumeva, bila je motivacija svoje vrste te bi bilo glupo zanemariti je. Zapravo i ne treba zanemarivati takve momente jer ozbiljno blogovanje jeste ozbiljan posao i svako ko misli drugačije verovatno se nikada nije okušao u njemu. Zato sve pohvale za svaki projekat čiji osnivači imaju svest o važnosti nadoknade za rad i angažovanje blogera.

Sve navedeno zapravo jesu moji razlozi zašto i vama, drage kolege blogeri (i ovde se obraćam kolegama iz celog regiona!), preporučujem da uzmete u obzir ovaj projekat. Da, novi konkurs je otvoren i sve detaljne informacije o njemu možete naći OVDE. I nemojte biti bojažljivi, uplašeni od nepoznatog ili sputani nekim trećim razlozima. Nema se vremena za takve stvari. Život je kratak, zato budite vredni. I ne propuštajte šanse.

Nadam se da ćete me poslušati i da ćemo se sresti na nekom od budućih okupljanja svih CCBNA učesnika. Do tada, držim vam palčeve… Vaša B.

P.S. Ukoliko imate bilo kakve dileme i pitanja u vezi sa samim konkursom i mojim iskustvima koje nisam spomenula u tekstu, slobodno se javite u komentarima na ovaj post a ja ću blagovremeno odgovoriti na svaki.

 

photo via deathtothestock.com

* ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

10 Responses

 1. Draga Brano, hvala ti što si nas obavestila o ovom projektu! Deluje nestvarno da su kompanije u regionu počele ozbiljno da shvataju važnost blogova i online sadržaja!

  1. Nema na čemu! I meni je zadovoljstvo širiti dalje priču o ovako finim i kvalitetnim projektima koji blogovanje i blogere uzimaju za ozbiljno. Nadam se da je ovo tek začetak sličnih priča i akcija! 🙂

 2. Za ovaj sam projekt prvi put čula prije nekoliko dana i odmah sam se prijavila pa kako bude 😀 Iskustva ranijih sudionika poticaj su i inspiracija pa ti hvala što si podijelila svoje!
  P.S. Divan ti je blog, s užitkom ga pratim 🙂

  1. Draga Ivana, držim palčeve!!!
   I nema na čemu. Izuzetno će mi biti drago ako neko od mojih čitalaca-kolega bude u grupi izabranih…
   P.S. Hvala naaaajlepše!!!! 🙂

 3. Vidjeti projekat poput CCBN je zaista sjajno. I ja sam tek prošle godine saznala za njega, ali tek kada ste ti i još nekoliko kolega iz BiH bili uključeni u isti (a i, realno, moj blog je tada bio na samom početku). Sada je već drugačija priča, tako da – prijavih se! 🙂 🙂 🙂

  Radujem se da vidim koji blogeri su izabrani, bila to ja ili ne, jer sam sigurna da će to biti kvalitetan izbor – pogotovo jer neke od prijavljenih već znam, pratim i duboko vjerujem u njihov uspjeh u globalu.

  1. Draga Lili,
   i ove da kažem da mi je jako, jako drago da si se prijavila! Držim palčeve! 🙂
   I da, izbor će sigurno biti kvalitetan, u to se ne treba sumnjati.
   Veeeliki pozdrav!!!
   Brana

 4. Mnogo mi se dopada ideja i to što Coca Cola prepoznaje važnost bloga kao medija. Zahvaljujući ovom projektu, otkrila sam neke nove blogove, sadržaje, i bila zaista impresionorana različitim pristupima naizgled jednoličnoj temi.
  Mene zanima, ako nije tajna, kojim si postom ti konkurisala, ili koju si oblast izabrala (ako ne želiš da otkriješ sve) da te reprezentuje, jer je obim tema koje pokrivaš vrlo šarolik i raznovrstan. Koju si svoju stranu izabrala kao dominantnu?
  Hvala.

  1. Draga Jasmina,
   najpre, drago mi je da ti je ovaj projekat pomogao da otkriješ neke nove blogove. I meni je i to je još jedna izuzetno pozitivna stavka ovog iskustva. 🙂
   Što se tiče moje prijave nije nikakava tajna naravno, te evo linka do posta kojim sam se ja prijavila: http://branasdivineworld.com/2012/09/moja-fitnes-rutina-fitcurves-nagradivanje/.
   Bitno da napomenem da je uslov za ”prijavni” post bio da se bavi aktivnim životom na ovaj ili onaj način i da nije bilo drugih tema u opticaju, za razliku od ovogodišnjeg konkursa kada je spisak tema nešto širi, što je naravno pozitivna promena.
   Eto, nadam se da će ovo malo pomoći onima koji se dvoume kojim postom da se prijave…
   Veliki pozdrav i sve najbolje ukoliko se prijavljuješ! 😉
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published.