Edie Sedgwick: The Girl on Fire…

Zvali su je ”vatrenom devojkom” i ”superstarom”. Bila je ”it” i ”hip”. U svojim crnim helankama i tigrastoj bundici, sa jakim crnim kreonom oko očiju i visećim minđušama bila je poput odsjaja uzburkanih, revolucionarnih i avangardnih 60-ih, koje je obeležila. Ipak, čini se da ju je najbolje opisao onaj ko ju je stvorio. I po mnogima i uništio. Endi Vorhol, bog pop art-a, lično. Kada ju je prvi put ugledao negde u januaru 1965. godine, reči kojima ju je opisao bile su: ”Moram da radim sa njom. Nikada nisam upoznao devojku sa toliko problema.”
>moj tekst o Edie u celosti možete pročitati ovde
She was “the girl on fire” and “the superstar”. She was “it” and “hip”. In her black tights and leopard coat, with a strong black make-up and big earrings she was a reflection of turbulent, revolutionary and avant-garde 60’s, which she marked. However, it seems that it is best described by the one who created her. And according to many, destroyed also. Andy Warhol, the God of pop art. When he first saw Edie in January 1965,  he described her with words: “I have to work with her. I have never met a girl with so many problems. ”

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

15 Responses

  1. neprilagodjena,divlja,podseca me malo na Sesil iz “dobar dan tugo”,a taj film volim:))Devojka sa stilom,sve to na njoj bih i ja obukla,i stavila crni krejon:))

  2. KOliko je volim….Inspiracija naravno,jedino mi nije za frizuru..Porsto mi ne bi stajala..Ali ovako…Umirem za njenom sminkom,ocima,mindjusama…Ma svemu!Bravo za tekst Brano!

  3. Da,na to sam mislila:))Edie je malo opasnija i malo starija Sesil:))Malo sam proskitala po tvojim starim postovima i zao mi je sto si prestala sa movie postovima,odlicni su i teme i tvoja kritika!!

  4. Hehe to čujem već drugi put za nekoliko dana. Istu rubriku koja se zove ”Kada se sretnu film i moda” pišem za Creative Art magazin. Ostaviću ti ovde par linkova ba baci pogled, a možeš ga sada naći i u štampanoj verziji. A verovatno ću malo osvežiti i sadržaj na blogu upravo nekim postom tog tipa. Hvala puno na lepim rečima!Veliki pozdrav!:)

    http://www.creativeartmagazine.rs/Boni%20i%20Klajd.html

    http://www.creativeartmagazine.rs/Kada%20se%20sretnu%20film%20i%20moda.html

    http://www.creativeartmagazine.rs/Kad%20se%20sretnu%20film%20i%20moda%20%20Brilijantin.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.