Ideje u poslednji minut: Netipična uskršnja jaja

Dobra stara lukovina, stavljanje jaja u stari hulahop i ukrašavanje lišćem i cvećem iz kuće i dvorišta – ovi načini farbanja uskršnjih jaja, sigurni smo, nikada neće izaći iz mode. Barem u našim domovima. Ali to ne znači da ne treba da unesemo i malo novina u proslavu Uskrsa. Iz godine u godinu, sa raznih strana, do nas dopiru nove ideje za farbanje i ukrašavanje jaja.

Znamo da većina pravoslavaca jaja farba u petak, ali kako neko to radi i u subotu, donosimo vam 5 kreativnih ideja za dekoraciju jaja koje su nama ove godine omiljene. Pa, prionimo na posao!

Galaksija na jajima

Nama je najpre zapala za oko, a verujemo da će i vas oduševiti, ova ideja – uskršnja jaja kao deo galaksije.

Da biste dobili ovakav efekat, potrebno je da skuvana i ohlađena jaja četkicom ofarbate akrilno crnom bojom. Najbolje je da prvo obojite jednu polovinu jaja, zatim drugu, a potom ih ostavite da se dobro osuše.

Dok se jaja suše, isecite jedan sunđer na više malih delova. Boje koje ste pripremili (ljubičasta, plava, žuta i sl.) nežno utapkajte na jaja, ali sačekajte da se malo prosuše pre nego što nanesete naredni sloj.

Za kraj su vam potrebne bela boja i četkica kojom ćete boju naprskati na jaja.

Međutim, ako želite da vam jaja budu baš veličanstvena, slobodno dodajte i šljokice.

Kravata sa dezenom

Za farbanje jaja često koristimo ženske čarape i mrežaste vrećice. A da li ste ikada koristili kravate za ovu namenu? Prilično interesantna jaja mogu nastati uz pomoć kravate sa zanimjivim dezenom. 

Za početak, morate je rašiti. Zatim stavite jaje na deo tkanine koji ćete potom izrezati u kvadrat. Tkaninu skupite oko jajeta i vežite je gumicom za tegle. Preko stavite pamučnu tkaninu i ponovo zavežite gumicu oko jajeta.

Jaja zatim stavite u šerpu, prelijte vodom i sirćetom i ostavite ih da se kuvaju dvadesetak minuta. Nakon što se potpuno ohlade, odvežite ih – i dobili ste unikatna jaja sa prezanimljivim dezenom.

Jaja na pari

Kupili ste boje za jaja, ali vam je dosadilo da uvek budu jednobojna. Da biste uneli malo šarenila u svoju uskršnju korpu, isprobajte farbanje jaja na pari. Na ovaj način, finalni proizvod biće potpuno unikatna, šarena jaja. Kako do tog efekta?

Jaja, naravno, prvo skuvate, a kada se ohlade, kreće avantura. Potrebna vam je veća šerpa u koju sipate vodu, a na nju stavite cediljku preko koje ne bi trebalo da se preliva voda. U cediljku se naređaju jaja i poprskaju sirćetom. Šerpu stavljamo na šporet i dok se voda greje, naizmenično posipamo jaja različitim bojama i sirćetom. Boje će ubrzo početi da se razlivaju, pa je vreme da šerpu poklopimo i ostavimo da u narednih petnaestak minuta odradi svoje. Gotova, ofarbana jaja na kraju operete, i voilà! 

Jaja u pirinču

Na našoj listi našao se još jedan netipični način za farbanje jaja – u pirinču.

Recept ide ovako: trećinu veće plastične čase ispunite belim pirinčem i dodajte 10 do 15 kapi boje za jelo u nju. Poklopite čašu drugom čašom i počnite da mešate (možda ne bi bila loša ideja da iskoristite plastični šejker, ako ga posedujete). Možete sve ovo uraditi sa nekoliko boja, koje ćete kasnije pomešati.

Kada ste to uradili, ubacite kuvana jaja u čašu (ili keramička, i to je opcija). Sada možete dodati jedan obojeni pirinač u drugi, na primer plavu i ljubičastu boju, a zatim dodati i kuvano jaje. Poklopite čašu opet i dobro promešajte jaje. Izvadite ga, sačekajte da se osuši, i posao je gotov. Dobili ste zanimljiva dvobojna jaja. 

Emoji jaja

Ovakva jaja će se, možda, najviše dopasti najmlađima, pa smo ih zato ostavili za kraj. U pitanju su emoji jaja. Ona su potpuno žuta sa iscrtanim osećanjima.

Za ovakva jaja vam je, razume se, potrebna žuta boja. Kako je žuta boja za farbanje, koja se kupuje u prodavnicama, uglavnom slabija, bolje je da iskoristite akrilne boje. A isto važi i za iscrtavanje emocija na jajima.

Izvor: Pexels

Bonus

Izlistali smo pet ideja koje su nam se posebno dopale, ali ćemo iskoristiti priliku i da vas podsetimo na one najjednostavnije načine da ukrasite uskršnja jaja.

To mogu biti jaja potpuno ili delimično izlepljena šljokicama ili zlatnim listićima za torte, istačkana i iscrtana flomasterima raznih boja ili dekorisana pomoću zlatnih i srebrnih nalepnica ili gumica za tegle. Izbor je vaš. Svakako, nadamo se da smo vas inspirisali. Radujemo se vašim idejama za farbanje i dekorisanje jaja za Uskrs.