Iza kulisa

13
Volja, trud, outfit i Vanja u ulozi fotografa> sve je bilo spremno za još jedan post. Ali za malo. Nešto jednostavno nije išlo. Meni nije išlo poziranje, tehnika nas je izdavala usled nedostatka Sunca, a i nekako nam se više čavrljalo nego što nam se fotografisalo (meni prvoj). Rezultat: jedna fotka. Meni lično sjajna, ali verujem da vama ne govori ništa, sem da sam nosila zeleni sako. Dakle nedeovoljno za novi outfit post. Ovo je inače vrlo česta i uobičajna pojava u modnom blogingu, te smo bez puno nerviranja produžill na blog-kaficu. Međutim, dok sam po povratku kući prelistavala niz neuspelih fotografija nisam mogla da ovu situaciju ne povežem sa svojim poslednjim tekstom, inače juče objavljenom na Best Shop Magic Poratlu, u kojem sam se osvrnula na sopstveno iskustvo u modnom blogovanju. Kako je jučerašnja situacija bila samo još jedna od uobičajnosti sa kojima čitaoci (ukoliko nisu blogeri) nisu upoznati, odlučila sam da danas, za promenu, sa vama podelim svoj pomenuti tekst. Svi imate uvid u produkte našeg rada, ali ne i u onaj deo koji prethodi  konačnom proizvodu. Stoga, mislim da bi vam bilo zanimljivo da čujeto i malo te pozadinske priče.  Inače, osim što vas na sjajnom Best Shop Magic Portalu očekuje pregršt novih i zanimljivih modnih i nemodnih informacija, od prošle nedelje možete čitati i blogove Jelene Karakaš i moje malenkosti.
Vama obećavam da nećete ostati uskraćeni za outfit post sa sakoom u glavnoj ulozi, a sada vas puštam da zavirite…
”Iza kulisa” modnog bloga 
Kako sam u prošlom tekstu dopustila novinaru u sebi da se drži nekih od osnovnih postulata novinarske profesije poput objektivnosti i nepristrasnosti, imala sam utisak da sam vam ostala dužna onog ličnog dela čitave priče. Ipak je ovo blog, te je ”lično” luksuz koji sebi mogu priuštiti, mada mi je, priznaću, najteže da pišem o sebi. Čudna izjava za jednu blogerku, znam, ali ja sam klasični predstavnik stare novinarske škole, u kojoj činjenice govore same za sebe. No, ovoga puta ići ću protiv sebe i svoje prefesionalne deformacije i pokušaću da vam pružim nešto ličniji prikaz fenomena modnih blogova. Naime, pokušaću da vam objasnim šta se to zbiva u pozadini finalnog produkta koji vidite. Barem u mom slučaju.
Sećam se trenutka kada sam prvi put čula za pojam blog. Čitajući o novom internet fenomenu koji je omogućio svakom iole informatički pismenom pojedincu da iznese svoje mišljenje o bilo kome i bilo čemu, bila sam, priznaću, među ”španskim selima”. Tada je tek po ko imao My Space profil, FB nije bio ni na vidiku, a interenet nam se činio kao crna rupa koja uvlači sve njegove posetioce u svoje mračne dubine. 

Dobrih par godina kasnije sedeću za svojim HP-om i praviti prvi template za svoj blog. ”Španska sela” su bila prošlost, kao i naša privatnost koja je debelo izgubila na ceni. Prijatelji su nam bili na ”klik” od nas, i svi smo počeli kolektivno da živimo jednim online životom jako sličnom nekom reality programu, u kojem smo, doduše,  sami birali učesnike. Ako nazirete dozu kritike i ogorčenosti u ovim redovima, nije vam se učinilo, jer ja ipak generacijski pripadam onoj ekipi koja je znala vezu između olovke i muzičke kasete (oh, da, interent fora, prigodno zar ne?). Međutim, lagaću ako kažem da me ”svetla” online sveta nisu očarala. O prednostima istih suvišno je trošiti reči, stoga se vraćamo na onaj moj prvi template.  
  
01

Ako mi verujete, više se i ne sećam kako je izgledao, ali se dobro sećam višečasovnih Google istraživanja koja su mu prethodila. U mom okruženju niko nije imao blog, te je sve što sam mogla da uradim bilo da ukucam magične reči ”How to….” u Google pretraživač. Moram li da napominjem koliko je izmena pretrpela ta početna verzija, ne bi li izgledala kao ova aktulena, na kojoj i dalje ima posla. Prošli su meseci dok nisam otkrila šta se sve može uraditi sa Outer-Wraper-om, Header-om, Sidebar-om i ostalim –omovima.  Ogroman demant čekao je svakog ko je i na trenutak pomislio da je lako pokrenuti blog. Ok, nećemo od svega napraviti nuklearnu fiziku (ovo mi je uvek bio ekvivalent nečemu jako zahtevnom u intelektualnom smislu), ali svaki iole iskren vlasnik bloga, priznaće da se pošteno namučio sa Gadget-ima, HTML-om i svim ostalim naizgled sitnicama.  No, i to se dalo savladati, i došlo je vreme za postove. Tu je tek počela zabava. 

Ovde ću malo usporiti i odmah vam otkriti jednu, verujem mnogima, iznenađujuću činjenicu. U modnom blogovanju, najlakše je napaviti outfit post. Oh, da, verujte. Objasniću. Dakle, u mom slučaju (ovo moram da napomenem više puta jer svaki modni bloger ima svoj režim rada), outfit post nastaje prilikom mog standardnog izlaska. Ciljani odlasci samo na slikanje za blog u mom rasporedu ne postoje (ovde isključujem specijalne prilike, kao što su konkretna snimanja i slično). U prethodnoj rečenici naglasak je na reči samo.  Da se razumemo, nemam ništa protiv blogera koji se koriste ciljanim fotografisanjem, čak je dobro poznato da je najveći deo svetskih modnih blogova upravo zasnovan na tom prncipu. Jednostavno, smatram ga isuviše zamornim vidom posvećivanja nečemu što je još uvek samo u granicama hobija (i kako živimo u Srbiji pomisao da može postati nešto više od toga spada u rang naučne fantastike, ali to je već tema za neki drugi tekst). Podjednako mi je zamorno da se prilikom svakog svog odlaska na piće, u šetnju, šoping ili nešto četvrto, fotografišem. 

02

Naime, proces fotografisanja, pored onog poznatog dela poziranja ispred fotoaparata, podrazumeva potragu za iole prigodnim okruženjem, što mirnijim i manje prometnim, a opet upečatljivim i lepim za slikanje, što dalje podrazumeva da zajedno sa svojim ”fotografom” (čitaj dečkom ili drugaricom) krstarite po kraju u kom ste se zadesili i tražite gore opisanu lokaciju. Verujem da ste razumeli. Nekada vam jednostavno nije do toga. Kada se kockice, pak, slože i kada se sve završi lepo i krasno, čeka vas rad kod kuće koji podrazumva obradu fotografija, biranja najboljih, upoload-ovanja istih. Uz formulisanje finog, simpatičnog tekstića, koji će biti daleko od klišea, a opet ne isuviše zamoran, rad kod kuće zahteva minimum sat i po, do dva.  I kako je to sad najlakši deo, pitate se? 

Druga, odnosno treća kategorija najčešće zastupljenih postova na modnim blogovima su inspirativni i informativni postovi. Za njih je neophodna druga vrsta pripreme koja podrazumeva prečešljavanje arhiva, što ličnih što javnih, redovno praćenje svih internet formi koje se bave modom u ovom ili onom smislu, od blogova (kako onih standardnih tako i onih street style), preko modnih portala, do ovlašćenih stranica svetski poznatih magazina i brendova. Uz to, neophodno je maksimalno koristiti prednosti društvenih mreža i time biti u mogućnosti da među prvima saznate najnovije vesti, jer se reciklaža informacija u online svetu, pogotvo modnom, smatram jednim od najstrašnijih zločina. Ništa gore od stare vesti. Dakle, update i update. Kada se konačno prikupi dovoljno informacija ili fotografija (zavisno do tipa posta) osmišljava se ceo post, pakuje se i plasira. Ako očekujete da vam iznesem tačnu satnicu koja se potroši na ovakve postove, mogu vam samo reći: nema je, jer ona neprekidno traje. Takozvani ”inspiration” folderi se pune iz dana u dan, dok se informacije nižu brzinom svetlosti. 

03

Naravno, sve se može ”otaljati” sa malo truda i malo vremena, ali onda već prelazimo u kategoriju ”prosečnog”, koju svi želimo da izbegnemo, zar ne? Kvalitetan post zahteva upućenost i posvećenost. I evo nas na tragu odgovora zbog čega su outfit postovi lakši za napraviti. No, daleko smo od crno-bele situacije. Dok jedni zahtevaju konstano traganje za novim, svežim i zanimljivim informacijama i idejama, drugi zahtevaju tehničku i materijalnu podršku, i naravno onu malu ”mašinu za kombinovanje”, smeštenu u našim glavama, koja se aktivira svaki put kada otvorite garderober.

  
I kako onda, osporiti tezu da su blogovi sve manje hobi, a sve više posao sa punim radnim vremenom? Vrag je odneo šalu, i za kvalitetan blog se morate potruditi i zapeti. Onako, muški. Školski primer posledica postojanja zdrave konkurencije, koja je u ovom slučaju ogromna. Ili ćete dati sve od sebe, ili vas neće biti. Surov zakon online sveta. Naravno, ovo važi za one koji su prihavtili ovu primamljivu igru. Drugi, sebično čuvaju svoje parče online neba, pružajući ga samo odabranima, ne obazirući se na nepisane zakone i propise. Sve ima svoje. Biću iskrena, i reći da sam u igri, ali daleko od onoga ”po svaku cenu”. Vodim se parolom ”ne izneveriti”, pa dokle me odvedu čudni putevi internetski. Trenutno su me doveli do vas, i do ovih šest hiljada karaktera koji su mi ”preleteli” po prstima. Za mene sasvim dovoljan razlog da nastavim do iduće stanice. A tamo…Ko zna!
Moj prvi tekst za Best Shop Magic Portal ”Modni blogovi su nova crna”, možete pročitati OVDE.
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

46 Responses

 1. kad sam videla prvu sliku, pomislila sam kako sad sledi nesto stvarno super, kad ono nema 🙁 ali razumem potpuno kako je kad ti nije do slikanja, i koliko to zamorno moze da bude…. a gledano sa strane, sve deluje tako lako 🙂

 2. tekst sam jos juce procitala, odlican je!
  a slicica je mngooo dobra ostalo ne smem ni da spominjem, sve znaaaam …
  ali smo se dogovorile 🙂 sledi popravni 😉 heheh
  sako je odlicno ispao, mnogo dobro izgleda!

 3. Osim sto ti sjajno stoji ova nijansa zelene, divno si srocila sustinu modnog blogovanja u Srbiji…

  Potpuno podrzavam devizu ‘ili uradi kako treba, ili bolje nemoj ni pocinjati’….ja sam se zato dugo libila da pocnem sa blogom, jer sam smatrala da i nemam sta toliko dobro & novo da ponudim, sto bi po mojim standardima bilo zadovoljavajuce…i onda sam, eto, krenula…Sad bi trebao da ide onaj deo gde kazem kako je lakse kad se jednom krene – ali ti si u pravu, za dobar blog se mora pomuciti 🙂

 4. odlican tekst,uzivam u dobrim fotografijama ali mi uz njih cesto,na vecini blogova, nedostaje i tekst.Volim slike ali rec volim jos vise!

 5. Bilo je jos par slicica..Ova je zaista perfectt!!!Ma druge stvari su vas(nas) omele…To siljni ljudi (citaj:zena)..:) AJde,cekam onda post sa zelenim sakoom:):***

 6. Meni je ova slika u zelenom sakou divna ♡
  Iskreno.

  I ja muke mučim s fotkanjem 😉
  Molim svakog da me slika, non stop – isto kao neki nrcis ego-triper.

  Fasadu moje kuće svi znaju… pa se odlučim slikati negdje u gradu, i svi bleje i dobacuju… pa me uznervoze.
  “Jadi mlade blogerke” hahahaha

  Možda jednostavno ne trebamo težiti perfekcionizmu.

 7. Oduševljena tekstom! Ja kao osoba koja od relativno skoro ima blog, priznajem da sam mislila da je to lako, iskreno. I onda već pri pisanju prvog posta dođem u situaciju da preispitam to. Sada već shvatam koliko je kockica potrebno da se složi da bi se dobio jedan dobar post, a ja tek učim i ulazim u štos.
  P.s. zeleni sako je fenomenalan, i kakve veze ima što je tu samo jedna slika, jedna ali vredna 😉

 8. Sve si savršeno objasnila…šta drugo da ti kažem, već smo pričale o svemu!! 😉
  Sa zadovoljstvom sam čitala ovaj tekst i baš sam pod utiskom :***

 9. I pročitah ovaj tekst, pa da te pohvalim.
  Odlično si opisala sve od početka do kraja.

  Meni je najdraže kad neko kombinuje odjevnu kombinaciju svoju, sa isnpiracijom ili nekim drugim stvarima.
  Volim kad neko doda nešto i o nekoj knjizi, filmu, muzici. Jer pored toga što mi volimo krpice… ipak smo mi potpune ličnosti i bile bi u najmanju ruku “plitke” da nas samo zanima štikla i suknja.

  Odličan post !!! I <3 you.

 10. Jeste jedna fotografija, ali ne slazem se da govori jako malo, meni govori mnogo 🙂
  a tekst je sjajan, sve pohvale 🙂

 11. Mislim da sam imala više failed shootinga za blog od onih kojih su i zvaršili na njemu 🙂 Kad vidim da ne ide, ne forsiram i čekam bolje dane… Moglo bi se reći da mi se ovo poslijednje čekanje odužilo 🙂
  Super txt, inače!

 12. wohooo za txt. Super sto si ga objavila. #volim
  a imalo je preelepih fotki, mozda je okruzenje krivo. nadji ovakav beli zid /vrata/ za sledeci put pa da ovako bljesne ova sjajna zelena nijansa plus crna tvoje kose, cipelica i kombinezona!
  :))

 13. Procitala sam tekst od reci do reci,i apsolutno se slazem,sve sto si napisala je ziva istina.Blogovanje je nazalost zahtevan hobi,oduzima puno vremena,truda i energije.Neretko uhvatim sebe kako satima smisljam sta cu sledece pisati,iako ima milion drugih stvari koje su bitnije od toga(kao spremanje ispita btw).Ali cinjenica je da,ko je jednom zakoracio u svet blogovanja nece izaci iz njega lako,jednostavno se navuces.A koliko ce zapravo taj proces biti uspesan zavisi od nas samih,a tebi koliko vidim odlicno ide ;)))

 14. Ovakvi tekstovi su nesto sto je zista potrebno blogerskom svetu jer pokazuju onu pravu novinarsku stranu bloga koja se cesto zanemaruje. Odlican je i tekst i fotka!

 15. Citala sam jos juce 🙂 I slozila sam se, posebno sa delovima koji se odnose na blogove poput mojeg, ne sasvim outfit-ne 🙂 Veliki ljubac, vise srece na sledecem slikanju :*

 16. Svidja mi se tekst, daje uvid u to kako funkcionisu blogovi i koliko vremena im treba posvetiti sto citaoci uglavnom nemaju pojma.

 17. Jaoj…to kad fotkanje ne ide, nekad mi dodje da placem jer ne znam sta nije u redu 🙂
  A tvoja fotka je odlicna, jeste da je jedna, ali sta sad!
  Sa tekstom moram da se slozim. Sto se outfit postova tice – finalni proizvod je kod nekih bolji kod nekih losiji, ali svi ulazu dosta truda i daju sve od sebe da budu sto bolji. I jeste najlakse postovati outfit ali nije uopste jednostavno 🙂 svi ti pogledi dok se fotkas, pa kad svetlo ne pada kako treba, pa kad ti neplanirano padne kisa…itd itd…
  Uglavnom, tekst je fenomenalan i drago mi je sto si ga podelila sa nama 🙂
  I zelimo uskoro da vidimo taj outfit post kom nije bilo sudjeno da bude objavljen danas 🙂

 18. za ovako dobar sako i jedna fotka je dovoljna! Osim toga, boja je predivna i jos bolje ide uz boju tvoje kose 😀

 19. Procitala sam tvoje clanke i tako otkrila tvoj blog! I stvarno si me iznenadila! Odlican blog Branislava, svaka cast! 🙂

 20. Morat cu ovaj sako iz snova da ostavi po strani ovaj put i osvrnem se samo na text!Procitala sam bez daha,uzivala,klimala glavom,nasmijala se,…slazem se od rijeci do rijeci!Ja jaaako puno vremena i truda ulazem u svoj blogic,tako da me svi komentari onih koji nisu ni pokusali jako nerviraju!Pratim clanke i dalje,go girl!
  xx
  B.

 21. Odusevljena sam tekstom!
  Licno mi je bitno da se ljudima svidja moj blog, da ga citaju i komentarisu, ali sam pocela da ga pisem ne ocekujuci nista, cisto iz ljubavi prema modi. Kao sto pises “u igri sam”, ali i u “who cares” fazonu. Ako bude nesto od toga- super, a ako ne bude – opet super! :))
  P.S. Divan sako! <3

 22. Potpuno se slazem sa tekstom, pogotovo sa onim delom o hiperprodukciji blogova… Mada, na kraju ce izgleda i vaziti ona “online sam, znači postojim”.
  A sto se tice outfita, meni je prva slika odlicna tj. ti si meni uvek odlicna – profesionalac 🙂 Pratim te vec dugo,ali evo ( iz nekog nepoznatog razloga ) tek sad komentarisem neki tvoj post. Od danas sam redovna … :)))

 23. Draga Branislava,

  slika je jedna ali svakako vrijedna! 😉 Genijalna… Tekst, krajnje zanimljiv… obožavam tvoj način izražavanja i slaganja rečenica… i ubuduće nam prenosi svoje tekstove ili barem stavi linkove za iste…Osim što te se rado gleda, lijepo te je i čitati 😉

 24. Draga B.,

  ne pišem blog, ne pratim te zato sto ti pratis mene, nisam čak ni neki ovisnik o modi, dapače, daleko sam od toga. Ali zato svaki, ali bas svaki dan svrnem na tvoj blog, dva do tri puta, vidit jel’ ima sta novo. I to zato Brane sta si ti FACA, ali zaista prava faca. Talentirana, pametna, kreativna, osvijestena u svakom pogledu, a uz sve to djelujes tako cool. Svaka ti čast i samo tako nastavi dalje…

  Veliki pozdrav

 25. Jedno ogromno hvala svakoj!!!Divne ste!!!
  Prvenstveno na lepim recima u vezi sa tekstom!:)))
  Jako, jako mi je drago da vam se dopao ovaj post!

  Anonymous, tvoj komentar mi je ulepsao vece!!!
  Zaista, zbog ovakvih reci sve ovo sto radimo ima smisla! I to uvek ponavljam, ali samo zato jer je to zaista tako! Veeeeliki pozdrav!!! Ocekujem te;)

 26. tako si lepo to napisala, so true…A zeleni sako izgleda fantasticno, dovoljna je i jedna slika da se vidi koliko je lep!

 27. Brano tekst je odlican! Nema dalje! potpuno se slazem sa svakom recenicom…od reci do reci! Stalno pricamo o tome koliko je samo truda i vremena potrebno za nesto drugo, nesto sto nije outfit post, ali istina je da upravo oni privlace najvecu paznju i posecenost…taj neki reality momenat valjda…U pitanju je samo nasa zamisao…ono cime se vodimo… Totalno si me odusevila tekstom, moram jos jednom da ti kazem! sjajno! 🙂
  Bila si totalni divnic to vece! …kao i uvek! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *