Kad se sretnu film i moda: Bonjour Tristesse (1958)

Film i moda. Moje dve velike ljubavi. Nekada ne znam u kojoj više uživam. Upravo zbog toga rešila sam da ih povežem, barem u svom blogu. Svakoga utorka moj post će biti posvećen jednom filmu koji sama skoro odgledala i sagledavanju istog iz modnog ugla. Pokušaću da iskombinujem svoje skromno znanje iz obe oblasti i napišem po koji zanimljiv redak, podsetim na neki zaboravljeni film, preporučim neki od novijih i sve to začinim sa malo mode i dosta stila. Nadam se da će vam se dopasti!

Za početak ugostiću Premingerov Bonjour tristesse iz 1958. godine koji se ni onda, a ni danas nije mogao pohvaliti pozitivnim kritikama. Sniman na obalama francuske rivijere, uz prelepu Jean Seberg, koja tumači glavni lik Cecille, i izvrsnu Deborah Kerr u ulozi njene maćehe, film ipak nije ponovio uspeh istoimenog dela Fransaz Sagan, na kojem je i zasnovan. No, film obiluje prelepim kadrovima okoline Kana i divnom muzikom. Dovoljno je reći da je Juliette Greco upravo u ovom filmu otpevala jednu od svojih najlepših šansona, istog naziva kao i film. Ali da se dotaknemo drugog dela mog posta a to je moda!

Jean Seberg je uspešno pratila trend kratko ošišane frizure koju je Audrey Hepburn pet godina ranije proslavila dok je ”praznovala u Rimu”. Međutim, zapanjujuće je koliko je malo kostima Seberg promenila u ovom filmu: tek nekoliko kupaćih kostima, par haljina i jedna teksas košulja, koju nosi skoro u svakoj drugoj sceni. Upravo ta košulja mi je bila glavni utisak! Naime, skoro pa indentičan model košulje koju Seberg tako ponosno nosi, kao što rekoh u dobrom delu filma, 50 godina kasnije videćemo kako na revijama svetskih dizajnera, tako u izlozima marki za masovnu potrošnju, postovima većine modnih blogera i u odeljcima modnih magazina pod naslovom ”must have”. Mala crna haljina koju Jean nosi u početnim i krajnjim scenama filma, nagoveštavala je modnu revoluciju koju će par godina kasnije tokom svog doručka započeti pomenuta Audrey Hepburn. Između košulje i MCH, Seberg nosi preslatke ”kapri ” pantalone sa dubokim strukom, i par bluzica jednostavnih linja, koje bi danas bile vintage to die for!

Ukoliko volite filmove iz 50-ih, francusku rivijeru i dobru šansonu obavezno pogledajte ovaj film! Ja vam ne mogu reći da ćete biti oduševljeni, mada ko zna. Još stari Latini su rekli ”De gustibus non est disputandum”, a sa Latinima nema šale! 🙂

Do sledećeg filma…i mode…

Written By

Thank you for sharing some love! I really appreciate every single word from you!

More from Brana

Sunday Micro Trend: Orange Lipstick

Prvim listanjem ovonedeljnog ”Microtrend posta” uverićete se da je i vizuelno i...
Read More

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter the number *