Preporuka Post Br.14

Predugo ste čekali na ovaj post da bih dužila sa uvodom. Zato, odmah prelazimo na suštinu ovakvih javljanja, a to su preporuke meni trenutno interesantnih destinacija, kako onih online tako i onih lociranih u ”stvarnom” životu. Iskreno se nadam da ćete uživati u ovomesečnoj listi.

Online magazin: Artie Magazin

Imam samo reči hvale i podrške za sve one koji se opiru estradizaciji naše stvarnosti i svojski se trude da podsete na neke istinske i potvrđene vrednosti. Bilo da je reč o kulturi ili nekoj drugoj sferi društva čiji smo deo. Zato današnje javljanje započinjem osvrtom na dve online adrese iza kojih stoje sjajni, mladi entuzijasti koji svojim angažovanjem doprinose postojanju izbora za sve one koji se ne pronalaze u žutim tekstovima, senzacionalističkim temama i bizarnim naslovima domaćeg medijskog neba.

Samo jedan pogled na listu članaka novokoncipiranog Artie magazina potvrdiće da je reč o adresi koju morate imati u svom bookmarks bar-u i to u folderu ”za nepropustiti”.  A tamo red kulture, red umetnosti, red dizajna, a onda malo fotografije, mode i putovanja. Idealan spoj za sve one željne kvalitetnih tekstova na kvalitetne teme. Ujedno, i idealna lokacija za informisati se u pogledu aktuelnih kulturnih dešavanja u Beogradu i zemlji.

10646744_792580697473081_4110572903125477551_n

Blog:  muzejirade.com

Ostajemo na polju kvalitetnih online kutaka, samo se umesto magazina bavimo jednim sjajnim, domaćim blogom čije se autorke (Tina Kaplani i Ana Marija Popović) svojski trude da ljude u Srbiji podsete na jednu logičnu, ali očigledno zaboravljenu činjenicu: domaći muzeji rade. I to punom parom. I jedino što im fali jesu posetioci koji će istinski uživati u njihovim postavkama.

Ako mene pitate: izuzetna tematika za blog i izuzetan cilj za boriti se. Zato sva podrška za ove dame i sve one koji razumeju potrebu podsećanja na kulturnu baštinu grada i zemlje u kojoj živimo. Da, super je otputovati, obići tuđe muzeje i divite se njihovim postavkama, ali zašto iskustvo slično tome ne priuštiti sebi i u svom gradu, nakon popodnevne šetnje, kafe sa prijateljima ili pred odlazak na večeru. Zašto baš tako ne biste razbili monotoniju svakodnevnice? Ako niste sigurni koje su izložbe u toku i koje stalne postavke su aktuelne, ovo je blog koji će vas detaljno o tome informisati.

Untitled

Sajt za učenje jezika: Duolingo

Sa domaćih online voda, prelazimo na inostrane. A tamo moje otkriće godine kada je reč o sajtovima za sopstveno usavršavanje. Preciznije, Duolingo – neverovatno kvalitetna online destinacija za učenje stranih jezika. I da, odmah ću napomenuti, potpuno besplatna a tako dobro koncipirana. Pogotovo za one koji već poseduju znanje iz određenog stranog jezika, i koji bi kroz njegovo usavršavanje želeli da da steknu nova znanja a u vezi sa drugim stranim jezikom. Na mom primeru to izgleda ovako: učim francuski kroz engleski, čime zapravo usavršavam oba jezika,  i to kroz lekcije koje su podeljene po nivoima u kojima stičem poene za svaki tačan odgovor, odnosno gubim ”živote” za svaki pogrešan. Oh da, poput kakve igrice. I ako uporedim svoj napredak u školi jezika sa onim postignutim nakon korišćenja Duolinga, mogu samo da potvrdim da me nijedna privatna škola više neće videti.  Moja preporuka u svakom pogledu!

Duolingo-banner

YT kanal: The Sound You Need

Ostajemo u online vodama, ali sa stranih jezika prelazimo na onaj koji svako razume: muziku. Ukoliko ste ljubitelji dobrih remix obrada i spoja house i elektronske  muzike sa indi-popom, R&B-om, soulom i jazzom evo kanala na koji ćete se vraćati svakodnevno jer je reč o pravoj riznici odličnih melodija. Posebna preporuka za one koji poput mene vole da svoj radni dan začine dobrim notama a koje ujedno mrzi da svaki čas tragaju za novom pesmom. Ovde je dovoljno jedno play, i pred vama su sati i sati dobre muzike.

Salon šešira: NF Hats

I za kraj, stižemo do jedine, uslovno rečeno, offline adrese u ovom javljanju. Mada, kako sam je pronašla spletom online okolnosti, mogla bih da je definišem i drugačije. No, to je sada najmanje bitno. Važno je da me je njeno otkriće toliko oduševilo da sam poželela da ga podelim sa vama. A ja čak i ne nosim šešire. Ali znam puno dama koje obožavaju taj vid asesoara, te je ova preporuka napisana specijalno za njih.

radnja(1)

Dakle, pričamo o divnom NF Hats novosadskom salonu šešira, na koji sam naišla ukrštanjem instagramskih i facebook puteva. Najpre su me oduševile fotografije njegovog enterijera, koji u isti mah vraća u prošlost i odaje utisak modernog, a odmah zatim i modeli šešira i njihova raznovrsnost, da bi me na kraju načisto kupile fotografije kutija za šešire koje se nalaze u slobodnoj prodaji u samom salonu. U trenutku sam dobila želju da kupim jednu i zanemarim činjenicu da ne posedujem nijedan šešir koji zapravo nosim. Koji sekund kasnije racionalizovala sam svoje ponašanje i shvatila da mi kutija za šešir nije potrebna, ali da je sigurno potrebna nekoj od vas, te evo preporuke gde pronaći takav detalj. I ne samo to već i divne ešarpe, torbe, broševe, ukrase za kosu poznatije kao fascinatore, ali i ukrase idealne za venčanja. I naravno, šešire. Mnogo njih!

PicMonkey Collage (15)

Nakon kraćeg istraživanja saznala sam da je svaki od šešira (i svih ostalih modnih dodataka) dizajniran i izrađen od strane Nataše Filipović (inače člana Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine) iz Subotice, koja je i otvorila ovaj salon pre 6 godina, a svoj brend NF Hats osnovala pre dobrih osamnaest. Pored salona koji se nalazi u ulici Stevana Musića 14, ponudu Natašinih komada možete videti i naraučiti na Facebook stranici, sajtu i Instagram profilu njenog brenda što je idealna alternativa ukoliko nemate vremena da skoknete do srpske Atine.

Ovime završavam večerašnje javljanje i još jedan Preporuka post. Ako imate bilo koji predlog na teme kojih sam se dotakla, komentari su vaši, a ja vas najsrdačnije pozdravljam do idućeg posta. Vaša B.

Thank you for sharing some love! I really appreciate every single word from you!

10 Comments

 • Reply October 14, 2014

  Milena

  “Predlog”?! Hm, pa ne znam. Mozda Jorgoslovlje, H Y P E R B O R E A, finomen.me, http://www.tezaantiteza.net A, da, za malo da zaboravim pohvaliti post. 🙂 Srdacan pozdrav iz Bijeljine!

  • Reply October 15, 2014

   Maja

   Evo pohvale za tvoje preporuke. Hvala ti za Jorgoslovlje
   Maja

   • Reply October 15, 2014

    Milena

    Molim! 🙂 Drago mi je da ti se svidjeo Blog, vjerujem da ces uzivati. Pozdrav.

    • Reply October 15, 2014

     Brana

     ”Jorgoslovlje” pravo otrkiće! Možda se nađe u jednom od budućih Preporuka postova zahvaljujući tebi. Hvala neizmerno!
     Veliki pozdrav za Bijeljinu! 🙂
     B.

     • October 15, 2014

      Milena

      Nema na cemu! 🙂 Zadovoljstvo je moje!

 • Reply October 15, 2014

  Aleksandra Rakocevic

  Delimo Duolingo odusevljenje! I ja sam odabrala francuski za pocetak, kad zavrsim prebacicu se na nemacki. Sjajno funkcionise, sistem po kome se uci je odlican i sveobuhvatan. La femme, l’homme, le fille i tako 🙂

  • Reply October 17, 2014

   Tara

   I ja se zahvaljujem za Duolingo. Pocela sam sa italijanskim jer sam vec dosta naucila slusajuci ih na odmorima. 🙂

 • Reply October 17, 2014

  Lena Novitz

  Ok, hvala puno za otkriće duolingo sajta !!!
  subskrajbovala sam se na The Sound You Need, i
  odoh da u pauzama istražujem Duolingo 🙂

 • Reply October 31, 2014

  Mia

  Odusevljena Duolingom!!! Samo jedno pitanje, da li ti cujes ona pitanja gde treba kliknuti na zvucnik? Meni je sve podeseno na ON, ali i dalje ne cujem. Ne znam kako to da sredim, prijavila sam im problem, a ne znam ni gde cu dobiti odgovor… Jos mi je sve tamo konfuzno dok se ne snadjem…

 • […] da se nadam da su i vama falili koliko i meni. Otud mi je i posebno zadovoljstvo što 6 meseci od poslednjeg posta ovog tipa, konačno započinjem sa pisanjem novog. Biće to pravi, klasični Preporuka post, sličan onim […]

Leave a Reply

Enter the number *