Sinhronizovanje ciklusa (cycle syncing) — TikTok trend ili revolucionarna metoda?

Detaljnije analiziramo metodu koja nam pomaže da bolje razumemo svoje potrebe i da se prilagođavamo svakoj fazi menstrualnog ciklusa, kako u pogledu hrane, tako i vežbi i svih drugih aktivnosti

Menstrualni ciklus odražava se na kompletan život žene i u velikoj meri oblikuje svakodnevicu, utičući na energiju, raspoloženje, rekreaciju, komunikaciju sa drugima, obaveze i izazove sa kojima se nosimo. 

I pored toga, društvo se čini isuviše apatičnim kada je reč o ovom pitanju. Očekuje se da svakog dana pratimo isti ritam, iako je to zapravo neverovatno iscrpljujuće, a zakonske regulacije su tek u samom začetku kada je reč o oficijelnom priznanju medicinskih činjenica u vezi sa ženskim zdravljem — setimo se da je 16. februara ove godine u Španiji zvanično prihvaćeno menstrualno odsustvo od tri dana. Za sada je to jedina evropska zemlja koja je donela ovu odluku, a nažalost ovaj zakon nije ni u drugim delovima sveta naročito rasprostranjen — pored pomenute Španije, samo Japan, Indonezija, Tajvan, Zambija i Južna Koreja nude ženama ovu mogućnost. 

Zato smo za vas pripremile jedan kratak osvrt na nedavno otvorenu diskusiju na društvenim mrežama u vezi sa usklađivanjem ciklusa i izdvojile korisne savete koje definitivno vredi isprobati kako bismo se lakše prilagodile promenama kroz koje naš organizam prolazi svakog meseca.

Šta zapravo znači organizovati život prema mesečnom ciklusu?

Reklo bi se da su ovakvi trendovi na socijalnim mrežama postali ekvivalenti društvenim pokretima i podrivaju korene nekim lošim ustaljenim navikama i normama. Tako je od skoro cycle syncing zavladao TikTok-om, objašnjavajući kako se faze kroz koje svakog meseca prolazi žensko telo mogu lakše prebroditi pravilnom ishranom, navikama, vežbama i negom. 

U pitanju je metoda koja nam pomaže da bolje razumemo svoje potrebe i da se prilagođavamo svakoj fazi menstrualnog ciklusa. Naime, tokom meseca prepoznajemo četiri osnovne faze kroz koje prolazi žensko telo u životnom razdoblju od puberteta do menopauze, odnosno od prve do poslednje menstruacije. Svaka od tih faza razlikuje se najpre po promenama koje se tiču hormona, a usklađivanjem svog životnog stila i navika možemo značajno poboljšati svoje kompletno zdravstveno stanje. 

Brojni su benefiti primene ove metode: možete se osetiti snažnije, energičnije, uz stabilno raspoloženje i efikasno treniranje. Pored toga, razumećete kako da pažljivije osluškujete svoj organizam i ostvarite harmoniju između emotivnog i telesnog aspekta svog bića.

Ophodite se prema svom telu najbolje što možete

Iako se čini da je na pomolu prava mala revolucija u našim životima, imajte na umu da je svaki organizam jedinstven i da se pravila o kojima govorimo odnose na predstavljanje tipičnog mesečnog ciklusa. Dakle, u skladu sa kompletnim zdravstvenim stanjem, uzrastom, ali i mogućim specifičnostima kojima se odlikuje mesečni ciklus svake žene — za početak pitanje o redovnosti ciklusa — sve informacije treba razumeti u opštem smislu. 

Svakako je sjajno što možemo primeniti brojne savete, ali potrebno je biti na oprezu kada baratate informacijama prikupljenim od strane profila koje pratite. Ne zaboravite da je važno proveriti sve sa medicinskog aspekta kako ne bismo preuzeli obrazac koji nije adekvatan nama i vodili se nestručnim mišljenjima. 

Dodatni problem unose brojni mitovi i predrasude koji se tiču reproduktivnog zdravlja, a osnova problema leži u nedovoljno dostupnim informacijama koje bi trebalo da budu deo osnovnog obrazovanja još u školskom uzrastu. 

No, evo jedne važne obnove gradiva uz korisne savete kako da lakše (i lepše) provedete svaki mesec.

Četiri faze: vodič za preživljavanje

Menstrualni ciklus odnosi se na period od prvog dana menstruacije jednog meseca do prvog dana menstruacije sledećeg meseca. U ovom intervalu od okvirno 28 dana prepoznajemo četiri faze. Svaka od njih nosi sa sobom specifične izazove, koji zbog hormonalnih promena utiču na raspoloženje, nivo energije, promene u metabolizmu i još mnogo toga. Usklađivanje ciklusa sa sportom, dijetom, pa čak i godišnjim odmorima (odvajkada se pripreme za more vrše u skladu sa kalendarom menstrualnog ciklusa) zapravo je vrlo važna veština koju nije teško savladati uz samo malo dobre volje i truda. 

Menstruacija predstavlja prvu i verovatno najomraženiju fazu mesečnog ciklusa

Nažalost, mnogim ženama ovi dani prolaze u jakim bolovima i gotovo je neophodno preležati ih. U proseku, krvarenje traje između 3 do 7 dana, a kod većine žena prva dva dana su zapravo najzahtevnija. 

Tokom ovih dana osećamo značajan pad energije i umor, što je direktna posledica spuštanja nivoa progesterona i estrogena na najniži nivo. 

Upravo zato nije preporučljivo dodatno iscrpljivati svoj organizam. Dozvolite sebi odmor, odležite u krevetu kad god osetite da vam je potrebno i pustite telo da se odmori kad god je to moguće. 

Jednostavno prihvatite da ćete tokom ovih dana imati malo manje snage za bilo šta i u skladu sa tim izbalansirajte svakodnevne aktivnosti. Provedite popodne uz knjigu, počastite sebe dugim tuširanjem, ranije lezite kako biste se naspavale i primetićete kako ove male dnevne promene utiču blagotvorno na vaš organizam.

Ukoliko ne osećate bolove, potpuno je bezbedno uživati u šetnji, trčanju, pa čak i plivanju i odlasku u teretanu, sve dok poštujete svoj organizam i ne prekoračujete njegove (trenutne) mogućnosti. Nema potrebe da apsolutno izbegavate fizičke aktivnosti jer one dovode do oslobađanja endorfina, što će vam pomoći da se osećate srećnije. Najviše će vam prijati lagane vežbe poput joge, istezanja i pilatesa, pa se fokusirajte na ovakav vid rekreacije. 

Unos odgovarajućih namirnica takođe može pomoći da ublažite bolove. Savetuje se konzumacija svežeg voća (naročito banana i citrusa), zelenog povrća, koštunjavog voća (indijski orah je izbor broj jedan), kikiriki putera, čaja od đumbira, nane i kamilice, pirinča i crne čokolade

S druge strane, izbegavajte unos alkohola i umereno pijte kafu ili pribegnite kafi ili čaju bez kofeina. Veoma slana i masna hrana takođe nisu nikako preporučljive.

Druga, odnosno folikularna faza, odnosi se na dane nakon završetka menstrualnog krvarenja.

Nivo estrogena raste, osećamo priliv nove energije i ovaj period je idealan za pokretanje, pojačanu fizičku aktivnost i ubrzani ritam. Sasvim je izvesno da u ovom periodu imamo nove ideje i da se javlja želja za planovima i novim poduhvatima.

Iako se često savetuje da upravo tokom ovih dana (7 — 10 dana nakon početka menstruacije) praktikujete intenzivnije treninge, džogirate, planinarite ili plivate, nije neobično ako se dogodi da osetite nedostatak izdržljivosti. Iako su u porastu, hormoni i dalje nisu dostigli svoj vrh, a testosteron je još uvek nizak.

Kada je reč o izboru namirnica, lagana hrana bogata proteinima jeste odličan izbor za pripremu obroka — pojačaće vašu izdržljivost i snagu i istovremeno vam dozvoliti da osetite svoju energiju u punom sjaju. 

Ne zaboravite da se u ovom periodu žensko telo bliži ovulaciji, odnosno najplodnijim danima u mesecu, što je važno imati na umu bilo da planirate ili ne planirate trudnoću. 

Ovulacija (sredina mesečnog ciklusa; između 12. i 14. dana)

Dolazimo do najkraće faze koja traje od 24 do 36 sati. Nivo hormona je izuzetno visok, libido je najsnažniji i velika je verovatnoća da osetite višak energije, te se savetuje intenzivnija fizička aktivnost (ovo je pravo vreme za kardio treninge). Trudite se da ishranu bazirate na neprerađenoj hrani, voću i povrću, kako biste izbegli uticaj na hormone kroz unos namirnica. 

Ovo je takođe najplodnija faza, te je veoma važno imati na umu da lako može dođi do trudnoće upravo u ovom intervalu ciklusa.

Lutelna, odnosno predmenstrualna faza ili popularno PMS (oko 7 dana pre sledeće menstruacije)

Odlikuje je osećanje umora koji nas usporava u dnevnim aktivnostima i česte promene raspoloženja kao direktna posledica ponovnog pada nivoa estrogena i progesterona, neretko uz pratnju glavobolje i bolova u stomačnom predelu. Kako je energija znatno slabija, savetuje se srednji intenzitet vežbi i naprezanja — dobra ideja je praktikovanje pilatesa i vežbi koje se baziraju na izdržljivosti.

Tipično je da se u ovom periodu dešavaju promene u organizmu koje se često odražavaju na koži, te je moguća i pojava akni

Neretko se javlja potreba za nezdravom hranom, ali pokušajte da joj odolite. Organizam će vam biti zahvalan ako mu ponudite kinou, heljdu, zeleno povrće (naročito spanać), ali i crnu čokoladu i generalno hranu bogatu magnezijumom kako biste se lakše izborili sa umorom i padom libida.

Harmonija unutrašnjih godišnjih doba

Možda ćete primetiti da se navedene faze nazivaju i imenima unutrašnjih godišnjih doba, odnosno menstruacija je predstavljena kao unutrašnja zima (Menstrual Phase/Inner Winter), folikularna faza kao proleće (Follicular Phase/Inner Spring), ovulacija kao leto (Ovulatory Phase/Inner Summer) i predmenstrualni period kao jesen (Luteal Phase/Inner Autumn). 

Ubeđenje da ženski organizam funkcioniše prema sopstvenom unutrašnjem kalendaru i da je usklađen sa Mesecom i njegovim fazama donekle je pokušaj da se razvojem duhovnog dela naše ličnosti bliže povežemo sa svojim telom i prirodom, te spoznamo svoje potrebe.

Kako početi?

Kako biste bile u mogućnosti da započnete sopstveno usklađivanje ciklusa i ispratite precizno sve ove promene, neophodno je da vodite evidenciju svakog meseca. U tome značajno pomažu aplikacije poput Flo, koje nude individualni kalendar, sa informacijama o plodnosti za svaki dan i mogućnošću da obeležite simptome koje osećate tokom svakog dana i tako dobijete detaljnu analizu na osnovu unetih podataka.

Pokušajte da dodatno obratite pažnju na signale koje vam šalje telo. Oslušnite svoju unutrašnju potrebu za određenim aktivnostima, specifičnom vrstom hrane, te promene u raspoloženju. Možda ćete primetiti kako se u pravilnim intervalima tokom meseca menja vaše raspoloženje i varira nivo energije. Lična procena će vam pomoći u predikcijama smena ovih faza tokom svakog meseca. Uz to, ukoliko reorganizujete dnevne aktivnosti prema potrebama svog organizma, učinićete sebi ogromnu uslugu. 

Možda se nekad osećamo kao da smo na hormonskom ringišpilu veći deo svog života, ali to ne znači da ne možemo u tome videti i priliku da uživamo. Zato se ne ustručavajte da podelite iskustva i savete koji vama umnogome olakšavaju i ulepšavaju faze kroz koje prolazimo svakog meseca jer ćete tako pomoći i drugim ženama.

Iako ostaje pitanje da li ćemo uskoro zaboraviti na cycle syncing koncept ili ćemo ga prigrliti kao spasonosnu praksu, sama činjenica da se pokreću razgovori na ovu temu i da žene dele svoja zapažanja i vode računa jedne o drugima nosi najveću vrednost.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *