Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Galentine’s day: Dan ženskog prijateljstva i zašto ga i ove godine slavimo

Nastao je u TV seriji, ali je toliko postao popularan da se sada obeležava šriom sveta i zato – srećan vam Dan ženskog prijateljstva!

Kako biste reagovale kada biste saznale da postoji najbolji dan na svetu, nešto što bismo mogli nazvati *DAN D*? Da, u pitanju je dan koji slavi ženska prijateljstva, a samim tim obuhvata čitav spektar dobrih stvari koje ovo slavlje donosi – ljubav, podršku, oslonac, rame za plakanje, društvo za osmehe. Naziva se Galentines day i proslavlja se 13. februara – datum koji sasvim sigurno želite da sačuvate u svojim kalendarima.

Kako je nastao Galentines day?

@michael.a.roman

U seriji ”Parkovi i rekreacija” (dostupna je na HBO Max platformi) postoji epizoda koja se upravo zove ”Galentine’s day” i u njoj glavna junakinja okuplja žene koje voli, majku i prijateljice, izvodi ih na doručak i svakoj od njih daje po jednu kesu sa poklonom koji je sama napravila. Verovale ili ne, to je momenat kada se rodio Galentine’s day i od tada je iz godine u godinu sve više postajao praznik koji se obavezno obeležava.

Stranci ovaj dan nazivaju ”najboljim danom na svetu”, a imajući u vidu njegovu suštinu, to je potpuno opravdano. Zamisao je takva da se 13. februara pokaže ljubav prema ženama koje nas inspirišu i koje volimo, bile one naša biološka porodica ili ona koju same biramo – prijateljice. Nije slučajno to što se ovaj praznik obeležava uoči Dana zaljubljenih. Čim prođu Božićni praznici, fokusiramo se na famozni 14. februar i slavljenje ljubavi. Istina, u Srbiji je taj period između Božića i Dana zaljubljenih rezervisan za prepiranje da li se slavi sveti Valentin ili sveti Trifun. Elem, tada smo skloni da potisnemo činjenicu da nekome ko još uvek nema tu ljubav podsećanje na to može da stvori neku vrstu pritiska i izuzetno nelagodan osećaj. Zato je i u spomenutoj seriji glavna junakinja ujedinila svoje žene i počastila ih jednom večerom bez muškaraca, kojima bi svakako bile posvećene na Dan zaljubljenih.

Zašto je važno imati prijateljicu?

@bydylanm

Mogla bih da napišem redove i redove iskustvene građe, ali fascinirala me je činjenica da je klinika Mejo sprovela istraživanje koje potvrđuje da jaka ženska prijateljstva doprinose zdravlju, i to uopšteno, i psihičkom i fizičkom. Osim što nam stvaraju osećaj pripadanja, podižu samopouzdanje, smanjuju stres i pomažu da se lakše nosimo sa svim nedaćama koje nam život nosi, jaka prijateljstva smanjuju rizik od nastanka visokog pritiska, smanjuju depresiju i produžavaju nam život. Zar ovo nisu sjajne naučne crtice koje nas ohrabruju da jedna drugu slavimo?

Kako proslaviti Galentine's day?

Od prošle godine je na našim prostorima zaživeo jedan talas izuzetne ženske moći. Žene su odlučile da više ne ćute, da jedna drugu podrže, pa čak i da nauče o internalizovanoj mizoginiji i probaju da je potisnu i iskorene. Žene govore, žene čuvaju jedna drugoj leđa i štite se međusobno. Mislim da bi bilo sjajno preuzeti ovaj praznik iz fikcije i dopustiti mu da se proslavlja i kod nas.

@nyshalilly

S obzirom na to da dolazi iz televizijske serije, možemo prilagođavati ”pravila” proslavljanja ovog praznika sebi i svojim prijateljicama. U Americi se slavi tako što se ide na doručak ili branč na kom se pored hrane služi i neki alkoholni koktel. Znajući svoje prijateljice, sasvim sam sigurna da bi kod nas to moglo da se obeležava kao žensko veče – unutar ili van doma. Već zamišljam kako bi to moglo da izgleda – ako biste se odlučile za kućnu žurku, tu bi moglo dobro doći jedno spa veče uz sheet maske za lice, maske za ruke i stopala, neku laganu hranu i džin tonik, a ako ipak više volite izlaske, nije loša opcija ni povesti prijateljice u neki restoran na večeru i dobro belo vino, preporučujem neku tamjaniku, muskat ili sivi burgundac.

Opcija je svakako mnogo, pa bi u obzir došlo i gledanje nekog filma uz kokice i tonik (sa malo džina, ako mene pitate) ili jednostavno ženski razgovori koji su tematski zaista neiscrpni. Ne postoji pogrešan način da pokažemo jedna drugoj koliko nam je važno što se međusobno podržavamo, bodrimo i volimo.

Naravno, lepo je ne zaboravljati sve ovo i svakog drugog dana, kao što važi i za sam Dan zaljubljenih, ali zar nije zabavno što može da postoji baš taj jedan dan kada ćemo se potruditi da GIRL POWER vlada svetom?

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *