TOP 5 domaćih radio-emisija

Činjenica da ćemo za manje od dva meseca proslaviti punih pet godina postojanja bloga Brana’s Divine World, inspirisala me je da se predano posvetim njegovom daljem unapređivanju i širenju. Stagnaciju vidim kao najvećeg neprijatelja svakog uspeha i zato želim da ovaj kutak iz perioda u period osvežavam novim segmentima. Tako će naredni meseci proteći upravo u znaku novotarija na blogu, a sve kako biste vi, njegovi čitaoci i najvažniji stub njegovog postojanja, bili zadovoljni i inspirisani. Prva u nizu tih promena jeste proširenje Brana’s Divine World tima. Naime, došao je trenutak da se nakon skoro pet godina mog samostalnog autorskog rada na ovom blogu začuje glas i drugih autora. Biće to glas mladih, kvalitetnih ljudi koji imaju šta da kažu, predlože, posavetuju koristeći se kvalitetnim i pismenim stilom pisanja i za čije tekstove verujem da će vas nadahnuti i pokrenuti. Ja ću svakako i dalje biti maksimalno prisutna na stranicama ovog bloga, ali ću u isto vreme pokušati da što češće nađem prostora za nove članove BDW tima i njihove sjajne tekstove. Pogotovo kada je reč o zanimljivim temama poput ove kojoj je posvećen večerašnji post koji potpisuje Nikola Todorić, novinar Politkinog Bazara i momak kojeg izuzetno cenim što zbog sjajnog stila pisanja to zbog zavidnog poznavanja domaće kulturne scene. On je u večerašnjem tekstu sa nama podelio svoj uži izbor omiljenih domaćih radijskih-emsijia. Tema o kojoj se ne priča mnogo, složićete se? Zato ostanite uz Nikolin tekst jer ćete imati šta da upišete u svoje podsetnike i agende. A mi se družimo koliko već u narednom postu. Vaša B.

———————————————–

Za mene, radio je oduvek bio mnogo više od šoder liste, predvidljivog izbora pesama, kratkih vesti i vremenske prognoze. Pamtim ga kao poziv na pokret, stav, provokaciju, kritiku svega pred čim zatvaramo oči, potragu za odgovorima na važna, a krajnje jednostavna pitanja. Danas, takav radio može se naći u svega petnaestak emisija, koje prodiru u suštinu, dopuštaju nam da zamišljamo i domaštavamo praćeni zvucima tihog noćnog programa. Siguran da ste željni takvog radijskog-programa rešio sam da u svom prvom tekstu za Brana’s Divine World podelim sa vama svoj najuži izbor omiljenih emisija i mixclouda. Time želim da u svoje ime odgovorim na pitanje da li je radio na putu da završi u muzeju? Ja kažem da nije, sve dok je ovakvih emisija i voditelja koji su mnogo više od spikera i kojima je dovoljno samo pet minuta, samo jedna pesma i jedna rečenica kako bi vas dotakli, podstakli, iznenadili – jer to je magija radija, a oni znaju kako da je pokrenu.

*Prešlicavanje

Ovo je moj omiljeni mixcloud (internet muzički servis – odnosno neka vrsta ličnog DJ pulta ili radija gde se umesto blogerskim tekstovima govori izborom muzike). Muziku koja mi je nedostajala na radio-stanicama pronašao sam na playlistama Nebojše Krivokuće. On je skoro dobio nov mikrofon pa je odlučio da progovori i napravi prave radio-emisije. Ne propuštajte Petkovače, i njegov izbor pesama koji me petkom uveče odgovori od izlaska.

*Mjehur na mreži

Slušajući playliste Srđe Anđelića shvatio sam da on u izboru jedne pesme kaže mnogo više nego neko u celodnevnom programu. Njegov glas je glas grada (ali ne nužno Beograda), glas koji je vapaj protiv prosečnosti. Ako ste voljni da učite, dođite na njegov mixcloud jer je tamo svaka playlista lekcija pop kulture.  Dok slušam Mjehura, ja sam ponovo gimnazijalac sa velikim očekivanjima.

*Novinarenje

Najviše volim da umesto mene štampu listaju Nevena Kostadinović ili Slaviša Stojković, jer sam siguran da daju najbolji pregled aktuelnih naslova odnosno tema. Ujedno, slušajući ih saznaćete koliko je Srbija zastupljena u stranim medijima, jer pored domaće listaju i regionalnu štampu.

Kada? Svakog radnog dana u 9.40h

Gde? Radio Beograd 1

*Diskomer

U nepredvidljivoj top listi Svetlane Đolović MTV kao da ne postoji. Ništa nije uslovljeno mejnstrimom niti marketingom. Ako ste pomislili da je ovo neki sebičan autorski izbor, odmah ću vam reći da nije. Ovo je kultna emisija koja postoji 45 godina i koja je promenila moj muzički ukus, onda kada sam počeo da tražim nešto bolje od Madone.

Kada? Nedeljom tačno u podne 

Gde? Radio Studio B

*Oblak u bermudama

Zamislite veče kod kuće uz radio. Utorak je i vi ste odlučili da ugasite TV, iz online moda pređete u offline i nađete frekvenciju Radija 202. Tada postajete poštovani slušalac Darka Kocijana, koji ne priča ono što ste čuli bezbroj puta iako se bavi dobro poznatom temom odnosno životom u Srbiji. Siguran sam da ćete sutradan njegove zaključke i utiske prepričavati svojim prijateljima.

Kada? Utorkom od 20h

Gde? Radio Beograd 202

Sada kada ste saznali koji su moji favoriti na temu domaćih radio-emisija voleli bismo da čujemo vaše. Sigurni smo da imate šta da podelite sa nama zato se ne ustručavajte da se oglasite u komentarima. Do sledećeg teksta. N.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

8 Responses

  1. Divan post! Radujem se promenama!

    Gistro FM. 🙂 Iako Skoča povremeno ume da stvara privid ‘elitističke muzike’, verujem njegovom izboru. Imao je simpatične tekstove u Politikinom zabavniku, tako sam i otkrila emisiju na B92, i žao mi je što više ne piše, ta rubrika je poprilično upropašćena. :/

    Srdačan pozdrav. 🙂

    1. Skoča i dalje piše, objavljuje svoje (stare i nove) tekstove na svom FB profilu, dok emisija i dalje živi na Mixcloud-u.

  2. Predlozila bih Dramski program i Tako je govorio radio Sarajevo, omiljene emisije koje realizuje BH radio 1! Srdacan pozdrav iz Bijeljine!

  3. Pohvala za novu rubriku 🙂 Oblak u bermudama volim da slušam, a radio 2o2 mi je definitivno omiljeni jer sebe pronalazim u brojnim emisijama koje upravo oni emituju, teško mi ih je izdvajati 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *