Vinski turizam: vinarije na sat vremena od Beograda koje vredi posetiti

Turizam se u poslednje vreme sve više okreće originalnim i specijalizovanim posetama lokacijama koje pored klasičnih tura posetiocima nude i nova iskustva i priliku da u autentičnom okruženju steknu nove veštine. U skladu s tim, vinski turizam postaje sve popularniji jer vam nudi mogućnost da obiđete vinarije, ali i da se svojim očima uverite kako izgleda proizvodnja vina i da sami otkrijete male tajne somelijera.

Danas vas vodimo na izlet u vinarije nadomak Beograda u kojima ćete uživati u vinskom turizmu. Bilo da krenete put Vojvodine ili da se odlučite da posetite Šumadiju, pred vama su brojne lokacije koje neguju tradiciju proizvodnje vina na našim prostorima.

Vinarija Erdevik

Vinarija Erdevik neguje dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na obroncima Fruške gore. Da li ste znali da su prvi vinogradi nikli na ovom području još u vreme Rimskog carstva? Od tog doba do danas, na ovom mestu se proizvodnja vina negovala i usavršavala, a danas Vinarija Erdevik spaja moderno i tradicionalno kako u proizvodnji vina, tako i u gastronomskom segmemtu, pa možete istovremeno uživati u sremskoj kuhinji i dobrom vinu. Od musa od kozjeg sira sa karamelizovanim orahom do bakine štrudle, sigurno će vas zaintrigirati spoj odabranih recepata i odličnog vina. Njihov restoran se čak našao među preporukama prestižnog francuskog gastronomskog vodiča Gault Millau, koji čitaocima preporučuje najbolje gastronomske lokacije širom Evrope. Jasno je – nećete pogrešiti ako se uputite u Erdevik!

Vinarija Deurić

Vinarija Deurić još jedna je interesantna fruškogorska destinacija za vinski turizam. Ukoliko želite da probate njihov šardone, sovinjon ili merlo, možete se opredeliti za posetu uz degustaciju 3 vrste vina, 6 vrsta ili premium degustaciju. Uz vino možete i nešto prezalogaijiti, poput grilovanog kozjeg sira, pršute i salate ili se možete opredeliti za nešto jaču hranu poput mlinaca s piletinom, jagnjetine ili ćevapa.

Pored klasičnog vinskog turizma, posebno je zanimljivo što ovde možete naučiti detaljnije o proizvodnji vina i odabiru i čaša u okviru njihove škole vina koja traje 4 sata. Najpre ćete prisustvovati prezentaciji o istoriji vina i različitim sortama, a posle ćete preći na vežbe i naučiti kako pravilno servirati vino, kako upariti vino sa različitim vrstama hrane i kako ga degustirati. Na kraju obuke vas čeka i diploma o uspešno završenoj školi vina! Vaučer za školu vina može biti i sjajan poklon za nekog ljubitelja vina iz vašeg okruženja. Vinariju možete posetiti radnim danima od 10 do 18 sati i vikendom od 10 do 22 sata.

Vinarija Kovačević

Vina Vinarije Kovačević su stekla veliku popularnost zahvaljujući izvrsnom kvalitetu i dostupnosti širom Srbije. Ukoliko se odlučite za posetu ove vinarije, ona obuhvata upoznavanje sa procesom proizvodnje, obilizak podruma, odlazak u Vinsku kuću Kovačević i najzad degustaciju vina uz odgovarajuću hranu. Tokom obilaska, upoznaćete se sa fruškogorskim predelima, istorijom ove vinarije i iskustvima tri generacije porodice Kovačević. Vinska kuća radi svakog dana od 8 do 22 časa.

Mačkov podrum

Znati piti, znati živeti krilatica je vinarije Mačkov podrum. Ako želite da doživite fruškogorsko iskustvo, ovo je prava adresa za vas. Ovde ćete uživati u degustaciji vina poput portugizera uz zakusku, ručak ili večeru. Portugizer je autohtona fruškogorska sorta koju karakteriše miris crne ribizle i kupine. Takođe, zanimljivo je posetiti Mačkov podrum na Mačkov dan mladog portugizera (svaki treći petak u novembru), koji je, kažu, jedina manifestacija posvećena sorti portugizer i mladom vinu (svatovcu). Ovaj dan upotpunjen je tamburašima i različitim kulturnim dešavanjima. 

Za koju god varijantu posete da se odlučite, cene zavise od veličine grupe, a u jelovniku vas čekaju jela koja birate u skladu s vinom po izboru. Moguće je organizovati i tamburaše, rezervisati stručan obilazak same vinarije, ali i vinograda i usput otkriti svet vina.  

Vinarija Kiš

Vinarija Kiš još jedna je fruškogorska vinarija na našoj listi za obilazak. Tokom posete ovoj vinariji s dugom tradicijom, saznaćete nešto o tradiciji vinogradarstva na Fruškoj gori i u Sremskim Karlovcima, o porodici koja je osnovala ovu vinariju. Prva berba u ovoj vinariji organizovana je još 1830. godine, ali su njen razvoj pratili i periodi ratnih kriza, koje je ipak uspela da nadiđe i da naposletku obnovi proizvodnju. Različite generacije ove porodice doprineli su razvoju vinarije koja nastoji da s vremena na vreme unese novine u svoju ponudu. Najbolje je lično otkriti proces proizvodnje na licu mesta, a pri dolasku u vinariju, degustacija je moguća u tri varijante koje uključuju 3, 4 ili 6 vina i obilazak.

Vinarija Despotika

Vinarija Despotika nalazi se u blizini Smederevske Palanke, a njihova vina prepoznatljiva su po distinktivnim etiketama. Ako vas zanima da otkrijete kako izgleda proizvodnja vina, obilasci se organizuju vikendom u 13 i 16 časova, a radnim danima po dogovoru. Ovo je prilika da obiđete Muzej vinodeljstva, da se upoznate s procesom pravljenja vina, obiđete podrume i uživate u panorami Šumadije s vidikovca koji se nalazi u ovom kompleksu. U ponudi su četiri varijante degustacije, kao i klasični, letnji i premijum meni za one koji žele da upotpune obilazak i gastronomskim užitkom. Vinarija poseduje i konferencijsku salu, smeštajne kapacitete, a pored vinskih tura u ponudi su i vinski edukativni vikendi. Najzad, moguće je odabrati Despotiku za organizaciju vaših događaja ili tim bildinga, a u tom slučaju možete biti smešteni i u samoj vinariji.

Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović nalazi se nadomak Topole i Oplenca. Ukoliki želite da probate oplenačka vina, ovo je pravo mesto za vas. Porodica Aleksandrović se bavi proizvodnjom vina već više od jednog veka i može se pohvaliti saradnjom sa kraljevskim podrumom Karađorđevića. Kada je 1992. godine, nakon pauze, porodica rešila da obnovi proizvodnju, dvorski podrumar Živan Tadić poslao je originalnu recepturu jednog od najboljih vina s evropskih dvorova. Danas porodica Aleksandrović ima savremenu vinariju s tradicionalnim receptima, a njihova vina su našla put čak i do Muzeja vina u Bordou.

Vrata ove vinarije su otvorena radnim danima i subotom od 8 do 19 sati, a nedeljom od 10 do 18. Poželjno je najaviti individualnu posetu, a rezervacija je obavezna za grupne posete. Nakon posete, možete kupiti vino i vinske aksesoare u njihovoj vinoteci.

Podrum Radovanović

Podrum Radovanović nalazi se u Krnjevu, blizu Velike Plane. Ovaj šumadijski podrum nastao je pre 30 godina kao prva mala privatna vinarija u zemlji, a postao je prepoznatljiv po različitim vrstama crnog i belog vina, koje možete probati tokom posete. Bilo da ste ljubitelj šardonea, rizlinga, prokupca ili rozea, ovde ćete uživati u dobroj čaši vina. Obilazak podrazumeva degustaciju vina uz pažljivo odabran meni. Ako niste sigurni da li vredi posetiti ovu destinaciju, setite se zašto je vlasnik ove vinarije odlučio da proizvodi vino: “Proizvodim vina da bih mogao da uživam u njima sa svojim prijateljima. Ako jednog dana to ne bude tako, prestaću da se bavim ovim poslom.” Dakle, uživanje je zagarantovano!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.