Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vodimo vas u Mindfulselfness Women Retreat u Crnoj Gori: prirodnu oazu za detoks i relaksaciju uma i tela

Upoznajte se sa ”narednim nivoom odlaska na odmor” koji objedinjuje brigu o sebi i uživanje u prirodi

Svakodnevni životni tempo, količina informacija kojima smo izloženi, screen time koji je kod retkih manji od 7h sati na dnevnom nivou, poslovni izazovi i životni stresovi samo su neke od stavki koje naš organizam i um hronično iscrpljuju. I čini se da je ovo postao univerzalni problem koji ne poznaje godine, pol, socijalni status. Brinuti o sebi postalo je luksuz koji nema veze sa novčanom vrednošću, već sa odlučnošću da sebi dopustimo istinski predah koji ne podrazumeva konvencionalno odmaranje, već uranjanje u sebe u okruženju potpuno drugačijem od onog u kojem smo svakodnevno. Na mesto koje vam upravo to može pružiti, vodimo vas ovom prilikom.

Put nas vodi sve do okoline Nikšića, tačnije do sela Presjeka, koje je deo poznatijeg sela Duga, smeštenog na regionalnom putu Nikšić – Gacko. Verujemo da sam opis lokacije već daje dobru naznaknu da mesto do kojeg vas vodimo nije tipično turističko odmaralište niti išta slično tome. Reč je o mestu kreiranom iz duše jedne mlade žene, sa ciljem da pomogne odmoru duše svakome ko se upusti u ovu avanturu. Ta mlada žena zove se Anđela Đokić i ona je konsultantkinja i edukatorka u oblasti digitalnog marketinga. Ipak, od pre dve godine, postaje i vlasnica malog biznisa koji se bavi ruralnim turizmom. I tu stižemo do zvezde današnje priče – FitCamp Montenegro. O čemu je tačno reč?

Kroz nekoliko različitih programa, a uz pomoć stručnog tima, FitCamp nudi sve neophodno za kratak beg od užurbanog gradskog života – bilo da za cilj imate uspostavljanje bolje timske i radne komunikacije ili vam je pak sva pažnja usmerena na introspekciju i usporavanje svakodnevnog životnog ritma. Ovaj ekološki osvešćen projekat, zasnovan na ideji o samoodrživosti, svoju inspiraciju i utočište pronalazi u prirodi koja ga okružuje. Evo šta to konkretno podrazumeva.

Predah za um i telo

Specifičnost ovog programa ogleda se u tome što je, kako mu i ime kaže, namenjen isključivo ženama. Preciznije, FitCamp je u mogućnosti da pruži smeštaj za svega šest žena u okviru jednog od tri moguća vremenska okvira predviđena za sam program u maju, julu i septembru u trajanju od 5 dana tj. noćenja u apartmanima Njegoš i Golija koji se nalaze na imanju. Svaki apartman ima smeštajni kapacitet za tri osobe. Brižno osmišljen plan aktivnosti će svaki vaš dan učiniti relaksirajućim i inspirativnim, te vam omogućiti da prioritet postavite isključivo na svoje misli i komunikaciju kako sa ženama koje vas okružuju, tako i sa onima koje vas sa svakim novim segmentom programa usmeravaju i motivišu da savladate ili ponovo prigrlite tehnike za detoks i regeneraciju uma i tela.

Dnevne aktivnosti

1. Dobro došli

Dolaskom na imanje očekuje vas dobrodošlica osnivačice FitCamp-a i samog programa Anđele Đokić, nakon kog sledi večera i pojašnjenje celokupnog holističkog jelovnika, osmišljenog od strane nutricionistkinje Biljane Blečić, koji se zasniva na biljnoj ishrani, uz mogućnost dodatka u vidu mlečnih proizvoda. Ovakav vid ishrane za cilj ima da pomogne pri detoksu organizma i unošenju preko potrebnih proteina i vitamina koje nam pružaju povrće, voće i žitarice. Sve namirnice na jelovniku, koji se sastoji od tri dnevna obroka, su sezonske i domaće proizvodnje, što vam garantuje svežinu i kvalitet hrane u svakom trenutku.

2. Budi prisutna

Drugog dana, nakon jutarnje kafe ili čaja, prva aktivnost jeste čas joge na kom će instruktorka Tamara Miljanić pažnju posvetiti pokretima koji su sastavni deo joge i čija pravilna primena ima dugoročne benefite kako za um tako i za telo. Nakon jutarnje gimnastike u vidu joge sledi doručak, a potom je planom predviđena glavna aktivnost dana – Mindfulness radionica. Psihološkinja Kristina Sestak će vas podstaći da se posvetite prisustvu u sadašnjem trenutku i uživate u svim čarima koje nam svest o njegovom značaju pruža. Primenjujući svima znanu, ali često zapostavljenu, praksu vođenja dnevnika (nakon same radionice) postići će upravo željeni efekat – motivisati vas da rasteretite um i posvetite se samo i isključivo momentima čiji ste, toku trajanja radionice, neizostavni deo.

Naredna aktivnost, nakon ručka, jeste pešačenje duboko u šumu na koje će vas povesti Anđela kako bi vam svežina vazduha i neprestani pokret, osim fizičke aktivnosti, skrenuli pažnju i na značaj očuvanja zdravlja i celovitosti prirodnih lepota koje nas okružuju. Za sam kraj dana, u Anđelinom društvu ćete za zadatak imati gledanje u zvezde. Zvuči kao nešto tako obično, a zapravo je reč o izuzetno zanimljivom iskustvu. To je ujedno i idealna prilika da saberete utiske o produktivno provedenom danu koji je za glavni cilj imao da vam rastereti um i relaksira telo. Pored navedenih aktivnosti, Anđela će vam detaljnije prebližiti ideju o samoodrživosti koja je osnov FitCamp imanja i pokazati vam da neke od navedenih tehnika lako možete primenjivati i u svom domaćinstvu.

3. Upoznaj sebe

Treći dan namenjen je, pre svega, kreativnosti. Centralna aktivnost dana jeste radionica poezije kantautorke i savetnice u integrativnoj art psihoterapiji, Jasmine Todorović, na kojoj ćete moći da spoznate ili izrazite svoje literarne afinitete. Nakon poezije i ručka, pažnju će vam zaokupiti novi čas joge. Instruktorka Sunčica Vukčević pažnju aktivnosti će usmeriti na najvažniji aspekt same joge – pravilnu tehniku disanja. Ono je, naravno, neophodno za zen stanje koje nam pruža joga, ali i svaku drugu fazu života kad vam je preko potrebno da uspostavite unutrašnji mir. Nakon večere, kao odlična uvertira za opuštanje pred spavanje na meniju je kolektivna proba/ispijanje čaja.

4. Vrišti na sav glas!

Četvrtog dana, nakon doručka, na meniju je svojevrsni nastavak radionice poezije Jasmine Todorović, uz dodatak vežbi vokalizacije misli, argumenata i stavova. Radionica nosi naziv Silver Morning Workshop. Ovakav vid vežbe dobro će vam doći kako biste bolje izrazili svoje misli i ideje, bile one kreativne ili konstruktivne pogodne za primenu u svakodnevnom životu i radu. Posle ove radionice predstoji vam grupno iskustvo kod Sunčice Vukčević. Nakon nje, sasvim relaksirani, prelazite na poslednje dnevne aktivnosti – večeru i jogu. Ovog puta, joga je opet nešto drugačija. U pitanju je specifična, nidra, metoda koja vaše telo, uz pomoć vođene meditacije, dovodi u fazu u kojoj ćete biti prepušteni spokoju i apsolutnoj tišini koje ćete biti u potpunosti svesni dok se, istovremeno, nalazite između jave i sna.

5. Zagrli i prihvati

Peti dan, poput drugog, započinje jutarnjom kafom ili čajem nakon kog vas instruktorka Tamara Miljanić očekuje na času jutarnje joge. Popodnevne sate ćete, još jednom, provesti u društvu Jasmine Todorović kako biste se posvetili poeziji i vokalnim vežbama po uzoru na prethodni dan, te razmenili utiske o uticaju koji ovakva vrsta radionice ima na introspekciju i izražavanje kreativnosti. Vreme nakon večere posvećeno je druženju i savlađivanju tehnika koje će vam pomoći da se izborite sa svima dobro poznatom problematikom usklađivanja vremena i obaveza – time menagement – koji je, uz neprestani multitasking, jedan od osnovnih faktora svakog našeg psihofizičkog sagorevanja.

Naša tendencija da svoj um i telo na svakom životnom polju forsiramo do krajnjih granica dovodi nas upravo u to neizbežno stanje u kom gubimo metaforičke konce koje smo do skora samouvereno držali u rukama, a sa njima nestaje i svaki, ma koliko privremen, vid inspiracije i motivacije što nas i te kako izbacuje iz uobičajenog koloseka svakodnevice. Tzv. time menagement je tu da nam rastereti haotičnost uslovljenu obavezama, ali i da nas podseti da je zarad opšte psihičke i fizičke dobrobiti u svakom danu neophodno odvojiti vremena za ona interesovanja i aktivnosti koja će nam, kao što i sam program nalaže, omogućiti da se posvetimo samo i isključivo sebi i sadašnjem trenutku.

6. Zahvali sebi

Poslednji dan je, po nekom (ne)pisanom pravilu, predviđen je za doručak i razmenu utisaka o prethodnim danima koji su osmišljeni da ih provedete kvalitetno, ali pre svega spokojno zahvaljujući relaksirajućim aktivnostima, ishrani koja je vašem organizmu omogućila preko potreban detoks i u tom pogledu. Iznad svega, najznačajniju ulogu u samom osećaju spokoja koju ovakav vid odmora pruža ogleda se u samoj prirodi i čistom vazduhu čijih blagodeti smo postali svesni tek nakon što smo ih, kao vrsta, ugrozili.

Oaza mira i introspekcije

Ovaj relativno mlad biznis, koji je sa radom počeo krajem 2022. godine, za svoj primarni cilj ima da korisnicima, sa ovih prostora i šire, omogući i približi, kako im slogan kaže: naredni nivo odlaska na odmor. Imajući u vidu da je gorepomenuti program predviđen za vremenski period koji smatramo početkom, sredinom i krajem letnje sezone mogli bismo reći da je on nešto sasvim drugačije od uobičajenog odlaska na more.

Boravak na FitCamp Montenegro imanju pruža vam mogućnost da, pod okriljem prirode koju do sada vrlo verovatno još niste istražili, vreme provedete u ženskom društvu u kom će svako ponaosob dobiti priliku da maksimalno uživa u uspešno realizovanoj ideji koju bismo najprostije rečeno mogli opisati u dve reči – zajedno sami. Iako ove dve reči predstavljaju sušte suprotnosti, inovacija koncepta programa kao što je Mindfulselfness Women Retreat, ali i samog projekta FitCamp Montenegro, ogleda se upravo u mogućnosti da se u svakom trenutku posvetite sebi, ali i da u društvu žena koje vas okružuju uspostavite komunikaciju koja će, inspirisana mestom na kom se nalazite, prevashodno podstaći razmenu mišljenja i ideja o kvalitetno provedenom slobodnom vremenu.

Mindfulselfness tome i služi – njegova najznačajnija uloga je da vas iznova podseća da sebe pomerite sa dna sopstvene liste prioriteta na koji ste, spletom životnih i poslovnih okolnosti tj. odgovornosti dospeli. Slobodno vreme ni u kojoj meri nije i protraćeno vreme. Naprotiv. Vodeći računa o ravnoteži psihofizičkog stanja našeg organizma, čestim ”raščišćavanjem” uma imamo mogućnost da postanemo i ostanemo svesni trenutka u kom se nalazimo – uprkos neizbežnoj i neminovnoj brzini svakodnevice koju živimo.