Zasladite završetak sedmice uz čokoladne palačinke po receptu čuvenog Davida Lebovitza

Palačinke koje se najčešće prave u našim krajevima su daleko od fancy hrane. Uglavnom ih pravimo odokativno i svaka kuća ima neki svoj odnos sastojaka. Jaja, brašno i mleko su uvek tu. Onda neko deo mleka zameni vodom (znam porodice u kojima voda čini veći deo tečnosti), neko misli da je bolje dodati mineralnu, gaziranu vodu umesto obične. Neko dodaje so (skoro svako), a neko i šećer. Ponegde se u receptu nađe i masnoća, najčešće u obliku ulja. Kada su krizna vremena (mnogi od nas se sećaju bar nekih kriznih vremena), od jednog ili dva jajeta se ispeče gomila palačinki.

Ali, kada se potraže originalni recepti za palačinke, onakve kakve se prave u Francuskoj, vidi se da to uopšte nije tako jeftina poslastica. Jaja ide mnogo više, voda se nigde ne spominje, a masnoća koja se dodaje je uvek puter. Recept koji vam ovaj put donosim potiče od čuvenog Davida Lebovitza, a on je deo brašna zamenio kakaom i dobio ove fine, tamne, čokoladne palačinke. Stvarno su odlične i David preporučuje da se služe sa bogatim čokoladnim kremom, pa da budu double chocolate.

Mada, iako su ove palačinke bogate i fine, ništa manje nisu lepe ni one moje klasične, sa dobrim udelom vode. 

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 25 g kakaa
  • 45 g putera
  • 3 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 180 g brašna
  • čokoladni krem za premazivanje i služenje

Priprema:

Zagrevajte mleko sa kakaom, puterom, soli i šećerom u maloj šerpici dok se puter ne istopi, uz mešanje. Sklonite tečnost sa šporeta i ostavite da se malo prohladi.

U tečne sastojke dodajte jaja i brašno, pa mikserom dobro sjedinite, da se ne vide gomilice brašna. Masu ostavite u frižider da se dobro ohladi, oko 1h, mada može stajati i duže. Kad želite da počnete sa pečenjem palačinki, izvadite masu iz frižidera i ostavite 10 do 15 minuta na sobnoj temperaturi.

Palačinke pecite na tiganju prečnika oko 25 cm. Tiganj svaki put premažite sa jako malo ulja (nisam ih pokušala peći bez podmazivanja). Pecite ih na uobičajen način, ali predlažem da ih ne okrećete u vazduhu jer je testo dosta nežnije i može pucati.

Tople palačinke premažite sa po kašičicom čokoladnog krema, uvijte po želji (u rolnicu ili preklopite u trougao) i služite.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.