3 saveta kako da iskoristite potencijal svog ormana

Vođena ličnim iskustvom, Dragana Milovanović, stalna saradnica BDW-a, otkriva nam tri saveta kako da u potpunosti iskoristimo potencijal svog ormana i tako izbegnemo onu poznatu ”nemam šta da obučem” situaciju.

—————

U teoriji, moj idealni garderober je oličenje jednostavnosti i sloge među fiokama i policama. U praksi, volim svoju raznoliku modnu galaksiju i bilo bi mi krajnje dosadno da je svedem samo na neutralne i praktične komade.

No, tokom skorašnje “čistke” ormana, desio mi se momenat prosvetljenja. Primetila sam da se prilikom svakodnevnog izbora odevne kombinacije odlučujem za tek desetak komada tokom sezone, i tako nesvesno “sužavam” svoj izbor garderobe i ostavljam veliki potencijal u crnoj rupi polica. Naravno da se onda osećam kao da “nemam šta da obučem” iako visoko drveno skladište pored mene tvrdi suprotno. Pošto sam sigurna da nisam usamljena, ovom prilikom sa vama delim tri saveta koje možete da primenite kada vaš garderober istovremeno deluje prepuno i beznadežno prazno.

“Prava definicija ludila je ponavljati iste postupke iznova i iznova, a nadati se drugačijem rezultatu.”

Ovaj citat (koji se, inače, pripisuje Ajnštajnu) možda je teška artiljerija za temu kojom se danas bavimo, ali savršeno opisuje problem sa kojim se suočavamo. Naime, ukoliko imate naviku da se spremate u žurbi, uvek ćete posezati sa istim, proverenim kombinacijama, dok će komadi koji su neispeglani ili im je potrebna manja prepravka uvek biti u zapećku, potpuno nezasluženo. Naravno da onda “nikad nemate šta da obučete”!

Kao rešenje, prvi, nezaobilazni korak je detaljan pregled i raščišćavanje garderobera, potrebno na početku svake sezone. No, još je važnija svakodnevna navika oblačenja. Naučite se da ostavite sebi malo više vremena za promišljanje kombinacije koju želite, siluete koja vam pristaje, prilike za koju se oblačite. Primera radi, umesto da sačekate jutro i u skladu sa raspoloženjem izaberete odeću, pripremite sve veče ranije. Naročito zimi, kada kasnije sviće i topli krevet deluje kao najbolji prijatelj, nećete podleći iskušenju da izaberete outfit koji liči na jorgan. 😉

Na ovaj savet ste sigurno ranije naišli u tekstovima o jutarnjim rutinama, ali on važi uvek kada vam je stalo kako ćete se predstaviti. Možda deluje efikasnije da izaberete bilo šta i budete spremni za 10 minuta, ali ćete se sigurno osećati bolje ukoliko sa dovoljno vremena i bez nervoze pristupite ovom zadatku. Ni ja nisam oduševljena što nisam devojka koja može da bude spremna za tren oka, ali sam došla do neočekivanog otkrića: mnogo sam brža i sigurnija u svoj izbor ukoliko natenane do njega dođem.

Suprotnosti se privlače

Moram da vam priznam svoje skorašno modno otkriće: modni detalji, posebno nakit, ne bi trebalo da se uklope u postojeći stil i raspoloženje, već da ga oplemene.

Evo i primera: već dugo imam jedan roze medaljon sa baletskom haljinicom i ta ogrlica mi je veoma draga, ali istovremeno mi deluje suviše detinjasto i slatkasto. Zaista ne želim da izgledam kao šećerlema! Međutim, šta ako bih uklopila taj medaljon uz mušku crnu košulju ili šljampavi duks? Cela kombinacija bi bila kompletnija upravo zato što je čine suprotnosti. Eureka!

Isto važi i za materijale i teksture, poput čipke i kože ili krojeva i ukrasa, kao što su oštre linije i karneri. Ako je svrha modnog stila prikazati ličnost, onda su kontrasti više nego dobrodošli. Cakum-pakum filozofiju ćemo ostaviti za neke strože delove života.

Ne postoje “nemogući” komadi

U trenutku ludila, smelosti i visokog samopouzdanja u kabini, kupila sam crne kilote (suknju-pantalone) od veštačke kože. Delovale su mi kul, moderno i neočekivano.

Vrlo brzo sam shvatila da nemam ideju kako se kilote uopšte nose. Široke su, čudno stoje i struk im je visok… I koje cipele uopšte idu na dužinu do ispod kolena?

Možete već da pretpostavite da je moj par morao strpljivo da sačeka da stigne na red. Posle vaganja sa različitim rešenjima, setila sam se očiglednog odgovora na svako svetsko pitanje – guglanje! Srećom, modno osvešćenije osobe od mene su podelile svoje kombinacije sa svetom i uskoro sam i ja mogla da prošetam svoje kilote, a da ne delujem sama sebi neproporcionalno i zalutalo.

Onlajn inspiracija je odlično rešenje za komade koji su po nečemu specifični, ali i za one koje uvek nosite na isti način i koji su vam dosadili, stoga istražite kako možete da ih predstavite u novom ruhu. Primera radi, košulju možete da nosite klasično zakopčanu, otkopčanu preko majice, ispod džempera, oko struka, upasanu ili ispasanu… Bitno je da vam se dopada kako vam stoji! Sećate se kada je Brana nosila H&M Trend haljinu preko košulje i pantalona? Nije za svakog, ali zašto ne biste malo proširili vidike?

Ukratko, odgovor na pitanje “šta sutra da obučem” jeste da posmatrate svoj orman van tipskih granica – sigurno ćete shvatiti da imate mnogo više materijala da uposlite svoju kreativnost. Zato i volimo modu, zar ne?

Kako vi rešavate problem “nemam šta da obučem”? Podelite svoje savete sa nama u komentarima!

 

Photo by Sarah Dorweiler on Unsplash

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

6 Responses

    1. Srećom ne može da se vidi preko ekrana koliko sam pocrvenela :)) Hvala, draga Bojana, mnogo mi znači da to čujem!

  1. Prva dva saveta su super. Već neko vreme se trudim da promenim naviku biranja garderobe u minut do 12. Naravno da kada imam više vremena mogu malo i da odstupim od svakodnevnih kombinacija. Savet za nakit je odličan, treba isprobavati.

  2. Ja sam zato sebi napravila sistem. Sve ciste stvari stavljam na dno velike kamare. A svakoga dana uzimam prvu stvar sa vrha, i to je kao mali izazov svakoga dana. Dakle uvek po pravilu dobijam top ili donji deo, a ostatak je stvar izbora, raspolozenja, prilike, i svega drugog. Nosim sve stvari koje imam, a one koje nerado nosim i ubedacim se kad mi dodju na red – njih poklonim ili bacim. I tako vec godinama….

    1. Odlična ideja, a zvuči i zabavno (čim se isfiltriraju neomiljeni komadi :D) Hvala na komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *