Bili smo na predstavljanju nove IVKO Woman kolekcije i ovo su naše impresije

Postoje modni brendovi u koje se zaljubite lako i brzo, jer su i oni sami takvi – laki za konzumaciju i brzi u kopiranju svetskih trendova. Te afere završe se onog trenutka kada od modnih komada počnete da zahtevate ipak malo više od puke kopije dizajnerskih modela. To se desi kada sazrete i kao potrošač, ali i kao osoba. I tada se u vama rodi želja da novac koji trošite na garderobu bude investicija, a ne običan šoping. Tada se odlučite za ozbiljnije brendove i ozbiljnije veze sa njima – one koje traju ceo život. I tada otkrijete brend kakav je  Ivko Woman i zapravo pronađete svoju modnu srodnu dušu. Jer sve što taj brend predstavlja jeste i sve ono što je vama lično, na nivou mnogo dubljem od ljubavi prema modi, važno i za šta se borite. 

Ovo nije opis nekakve hipotetičke situacije, već realne veze koju ja imam sa brendom Ivko i za koju već sada znam da je za ceo život. Kako zbog kvaliteta njihovih materijala i izrade koji su uticali na podizanje svih mojih modnih standarda, tako i zbog priče i svih nastojanja koja se kriju iza ovog brenda i sjajnih ljudi koji ga vode, a koji su baš onakvi kakvim ih zamišljate kada pogledate brend i sve što on već godinama nudi. Prilika da i njih bolje upoznam i sa njima razmenim neke opšte poglede na život i svet svakako su mnogo uticali na moju percepciju ovog brenda i vezu koju sa njim gradim. Zato imam želju da i vama što detaljnije predstavim sve ono novo što stiže iz Ivko radionice, a sa čime sam imala prilike da se upoznam krajem prošle nedelje na privatnoj turi kroz kolekciju jesen/zima 2022/23

Povratak balkanskim korenima i prirodi – ovako bi ukratko glasio opis idejne vodilje ove kolekcije koncipirane u tri manje kapsula kolekcije pod nazivom Koreni, Floral i Fazan. 

Koreni predstavljaju najmirniji segment kolekcije, makar kada je reč o koloritu. Bež i crni komadi predstavljaju njen značajan deo i biće odličan izbor za one koji vole nešto neutralnije trikotažne komade. Ali, ne brinite, mirniji kolorit nadomešćen je fantastičnim vezom u šarama srpskih etno motiva. Midi haljina na kopčanje u crnoj boji i sa belim vezom predstavlja verovatno najlepši spoj ova dva elementa. 

O ovom segmentu kolekcije Milica Njego, kreativna direktorka brenda IVKO Woman, rekla je sledeće:

”Koristeći prepoznatljive srpske etno motive, izvedene intarzijskim pletenjem, mi pričamo priču o našem nasleđu i korenima, povezujući prošlost sa sadašnjim trenutkom, istovremeno zagledani u budućnost. U delu kolekcije smo prvobitnoj inspiraciji pristupili na jedan više umetnički način, apstraktnijim poigravanjem etno motivima, kombinujući upadljive boje i dezene na udobnim svakodnevnim komadima”.

Inače, Milica je zajedno sa bratom Milošem Ivkovićem od majke nasledila i razvila malu porodičnu manufakturu u firmu koja danas izvozi u 26 zemalja, uključujući EU, SAD, Australiju, Japan, Hong Kong i Tajvan. Da, ogroman procenat njihove proizvodnje namenjen je zapravo za inostrano tržište gde uživaju veliku podršku i poštovanje kupaca. 

Što se tiče druge kapsula kolekcije, FLORAL, u njoj dominira prepoznatljivi cvetni dezen, karakterističan za Ivko još od njegovih samih početaka. Predivne nijanse maslinasto zelene i crvene, prepliću se sa krupnim cvetnim i pejzažnim motivima na bluzama, haljinama i kaputima izrađenim od najkvalitetnije vune i pamuka. Moj favorit u ovoj mini-kolekciji mora biti kaput u divnim pastelnim notama koje se prelivaju jedna u drugu.  U ovoj kolekciji pojavljuju se i somot pantalone u ravnom i zvonastom kroju i predstavljaju sjajan omaž modi sedamedesetih. Skrećem vam pažnju i na divan crni kaput (ponovo crna!) sa krupnim, cvetnim vezom. Komad koji se ostavlja u nasleđe. 

Treća kapsula kolekcija nazvana je FAZAN, po zanimljivom događaju koji nam je Milica prepričala na samom okupljanju. Naime, prilikom šetnje Beogradskim ZOO vrtom, Miličin sestrić oduševio se izgledom ”lepe ptice”. Bio je to fazan divnog zlaćanog perja. Tada se rodila ideja za ovaj deo kolekcije. I zaista, kada pogledate modele koji joj pripadaju, videćete dominaciju braon, bež i zlatnih tonova savršeno uklopljenih uz nežnu plavu nijansu. Fazanovo perje nazire se kao motiv na puloverima i rolkama, u vezu na teksas suknjama ili u bogatim kardiganima sa asimetričnim  kopčanjem. 

Kao što sam napisla na početku – spoj povratka korenima i prirodi. Dva motiva na koja smo svi malo više mislili u prethodne dve godine usled celokupnih dešavanja. Drago mi je da je Ivko te tendencije uspeo na ovako lep način da pretoču u svoje odevne komade. Ali, ne samo i odevne. Na licu mesta videli smo Ivko lustere i tapiserije, a kao poklon dobili smo i Ivko ćebe od predivne vune. Da, sve su šanse da ćemo uskoro biti počašćeni ozbiljnim novitetom iz Ivko radionice – onim što bi se ukratko moglo nazvati Ivko Home! Još uvek je sve u fazi planova i osluškivanja tržišta, ali možemo se uskoro nadati i ovim vestima. 

Sve što dolazi iz Ivko radionice imaće moju podršku i to ne samo zbog lepote i kvaliteta samih komada, već i zbog činjenice da pričamo o brendu koji u svakom segmentu svoje proizvodnje poštuje ekološke standarde i principe održivosti.

Naime, počevši od 2020. godine, Ivko kolekcije izrađene su isključivo uz  korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Zahvaljujući posebnoj tehnici pranja proizvoda od 100% pamuka i 100% vune (koristeći specijalne magnetne loptice za pranje), troši se tri puta manje vode, dok je upotreba deterdženata i omekšivača u potpunosti izbačena. Izgradnjom novog postrojenja za preradu vode u fabrici u Boleču, prisustvo hemikalija je svedeno na nulu. Povratak prirodi, ali ne samo kroz šare na džemperu, već i na mnogo širem i značajnim nivou i to je ono što se posebno ceni. 

Zato je Ivko za mene ljubav za ceo život, a ne tek kratkotrajna afere. I ne, ovaj tekst nije sponzorsan, naprotiv, Ivko tim nema ni ideju da isti pišem. Ovo je moj mali način da im se zahvalim za sve sjajno što rade za srpsku modnu scenu.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *